Как изглежда IT пазарът на труда в България

Основните проблеми са недостигът на кадри и недостатъчната подготовка на специалистите

източници: Axway, Български център за жените в технологиите, Европейска комисия
източници: Axway, Български център за жените в технологиите, Европейска комисия    ©  Капитал Daily
източници: Axway, Български център за жените в технологиите, Европейска комисия
източници: Axway, Български център за жените в технологиите, Европейска комисия    ©  Капитал Daily
Завършилите висше образование нямат достатъчно опит и познания да започнат директно работа

През последните години в България се забелязва стабилен ръст на IT индустрията и особено в секторите на софтуерни разработки и аутсорсинг. От бранша обаче предупреждават от доста време насам за недостиг на добре подготвени специалисти, което ще окаже негативен ефект на възходящата тенденция. За световните компании, които имат звена в страната, липсата на кадри означава по-трудно разсрастване на дейността и екипа.

Подобни амбиции за значително разширяване на местните подразделения обявиха Experian и SAР Labs. Първата компания се занимава с финансови и картови услуги. Тя също обяви, че ще удвои своя персонал на развойния си център в столицата, като заетите в момента са около 270 души, но се очаква до няколко години те да достигнат 460 души. SAP Labs са развойното звено на германския софтуерен гигант SAP и в началото на 2014 г. и обявиха, че през настоящата година ще наемат още около сто души.

Нови играчи

Но ситуацията с дефицита на специалисти може да се задълбочи, след като и други големи компании обявиха плановете си или отвориха свои софтуерни развойни центрове в България. Пример за това е разработчикът на телеком софтуер Comverse, който откри през лятото своя развоен и експертен център в София. Той вече е наел около 120 души и планира през 2014 г. да удвои персонала си.  От началото на 2014 г. руската Luxoft също отвори свой център и започна да набира персонал, като амбицията й е в рамките на две години да разполага с 400 специалисти. В същото време до края на годината в страната ще навлезе и украинската SoftServe, която планира да наема по 200 души всяка година.        

"Недостиг на кадри наистина има. Този проблем не е от година-две, а съществува от поне четири-пет години", коментира за "Капитал Daily" Наташа Кумчева, директор "Човешки ресурси" в Axway за България, Румъния и Ирландия.

Пропастта бизнес-образование

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) призовава от две години за образователна реформа, която да позволи подготовката на повече софтуерни специалисти, както и да подобри качеството на тяхното обучение. Такава обаче не се предприема и поради тази причина започнаха да се появяват различни частни инициативи, като Академията на българския разработчик "Телерик" или Софтуерния университет на Светлин Наков. Но дори и завършилите специалисти от висшите учебни заведения невинаги са готови директно да започнат работа.  

"Един кадър, като завърши в Германия или Франция например, е готов да започне веднага на постоянна позиция", коментира Кумчева. "Докато в България студентите са предприемчиви и от първи курс имаме стажанти, но за мен, ако един програмист изчака да завърши университет, вече е с години назад. Тоест те нямат необходимата подготовка да започнат директно работа", допълва тя. 

В същото време в България ще има все повече нужда от добре подготвени специалисти, които да задоволят изискванията на софтуерната индустрия. По този начин ще може да се продължи здравословният растеж на сектора. Добрите новини са, че средната възраст на кадрите е сравнително ниска в сравнение с останалите европейски държави (виж инфографиката), което означава, че броят на наистина опитните хора ще се увеличава през годините.

Макар новите кадри да не са готови веднага да бъдат наети на пълна работна позиция, софтуерните компании продължават да разчитат на България като предпочитано място за развойна дейност в региона. Основните фактори са, благоприятното разположение, наличието на вече изградени специалисти, ниски разходи за бизнес и др.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


47 коментара
 • 1
  ivan_l avatar :-|
  ivan_ll
  • -10
  • +146

  Интересно е как "няма кадри", а пък после отказват на хора с образование и умения, но без опит, и такива обяви седят по половин година че и повече. Напишат 1000 неща че трябва да знаеш за junior позиция + опит (търсим си опитни хора за стаж). Има добри фирми с добри фирмени практики, които си и обучават хората и така се справят с пропастта с образованието, но повечето фирми се правят на велики искат да им работиш за малко пари и да си много можещ. А това да чакаш нещо от университетите е като да чакаш от умрял писмо. В Техническия забраниха курсовете на Телерик, а Унитит и НБУ записват само защото се изкарва лесно. Софийският се откроява с малко по-адекватно управление, но и там не е идеално, защото основно там си преподават математика, а информационните предмети са на заден план. Човек си се готви сам и дипломата нищо не значи. За хората които искат да станат програмисти - направете някакъв малък проект: приложение, игра, каквото ви дойде на акъла. Да е нещо малко и работещо което да сте си изпипали и да сте си направили с мерак. Такова нещо тежи повече дори от чуждестранна диплома.

 • 2
  ver27574675 avatar :-|
  ДЕКОРАТИВНА ТИКВА
  • -10
  • +104

  Позицията, че след университет нашите програмисти са по-неподготвени да започнат веднага работа в сравнение с връстниците си на запад, е дълбоко погрешна. И едните и другите не могат да започнат веднага - трябва време, за да се запознаят с процесите във фирмата, които софтуерът управлява. Просто у нас много фирми очакват, че софтуерът ще им разреши проблемите с магическа пръчка, а то не е така. Нещо, което не върви "на ръка", не върви и с компютър. Тук е разликата - средните европейски фирми си имат традиции и ред и си компютеризират реда. Обучават си дълго новопостъпилите информатици, за да се запознаят добре с процесите, които ще автоматизират. А у нас често ги хвърлят да се оправят сами и им се сърдят, че не са добре подготвени. Но когато компютеризираш хаос, той става хаос парексаланс! Информатиката не въвежда ред, само автоматизира добре подредени процеси.

 • 3
  noble2 avatar :-|
  Noble

  Хора (не "кадри") има, ама само за който си е заслужил. Точно тия хора избикалят отдалече упоменатите в статията субекти, които упорито си постилат зле с мениджъри стил Мунчо, талантливо създаващи безумен хаос, дето никакви пари не могат го компенсира. На Luxoft и SoftServe, като на едни нови прасета, е още рано да им се радваме ...

 • 4
  didco avatar :-?
  didco

  В тази статия не се говори за ИТ кадри, а за програмисти, които са частен случай на ИТ кадрите като цяло. И все пак, вярвам че с това управление след 5 години кризата за ИТ кадри (като цяло) ще е като в здравеопазването. Който може се спаси на запад от Белград и продължава да мигрира! Чудя се коя наша съседка ще посегне и на системната интеграция, която открай време се крепи на наиграни проекти с държавната администрация... :)

 • 5
  ishamael avatar :-|
  Elan Morin

  Ха, а обратното дали не е валидно, а?

  Много знания, умения И опит и да ти предлагат заплата малко над средната за бранша? Не, благодаря. HR-ите и мениджърите също трябва малко да си отворят очите. Те определено са по-неподготвеното звено в бранша и даже с невежеството си пречат много. А агенциите за подбор на персонал направо паразитират върху целия сектор и нанасят сериозни поражения и върху работодателите и върху специалистите.

  Да не си помислите, че става въпрос само за България :)

 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#4:"didco"]И все пак, вярвам че с това управление след 5 години кризата за ИТ кадри (като цяло) ще е като в здравеопазването.[/quote]Не съм фен на управлението, но проблемът с кадрите е стар и нито едно правителство не направи нещо съществено да го реши. Всичко опира до реформиране на ВУЗ-овете, ама това не носи политически дивиденти и не се прави.

  Ако не друго могат поне да облегчат вноса на кадри от бившия СССР, Сърбия и Македония.

 • 7
  agl52316780 avatar :-|
  agl52316780

  До коментар [#6] от "Николай Николов":

  Проблем с кадрите никога не е имало, няма и няма как да има. Има проблем с бизнесмените, които имат свръхочаквания. Естествено е да се наеме човек, който показва познания, разбира кода, може да напише нужните процедури, както и да е наясно с теорията, а такива кадри не е като да липсват. Ама не бил готов да започне работа - воала, разбира се, че е нужно време да навлезе в конкретиката на фирмата, за това са измислени и изпитателните срокове. Ама било разход - ти ся бизнесмен ли си или някакъв одърпан, смрадлив прошляк, който си брои стотинките? (да не говорим, че при наличието на горните условия разхода ще се върне многократно, веднъж човекът като навлезе в материята, така че това си е чисто циганене )

 • 8
  nicks avatar :-|
  nicks

  Честно казано ако може никой да не се намесва в ИТ сектора ще е най-добре. Особено държавата.... Да ходят да си реформират тютюна, това го могат, правят го от 30 години.

 • 9
  kiro1234 avatar :-|
  kiro1234

  [quote#2:"сара"]Информатиката не въвежда ред, само автоматизира добре подредени процеси. [/quote]

  Отличен коментар - Аз се опитвам вече 20 години да обяснявам това фундаментално правило :).

  Но за изброените фирми за "изнесено управление на ИТ процеси" хаоса е манна небесна - по голям хаос, повече обещания и крайната цел - повече печалба.

 • 10
  dimitrov21 avatar :-P
  дурак

  [quote#2:"сара"]Информатиката не въвежда ред, само автоматизира добре подредени процеси[/quote]

  Впечатли ме , отлична теза..

  гледам ,че и колегата kiro1234 , пост № 9 също го отчита..

  ако не си създадем Процесите , т.е. Базата...

  няма софтуер - удачен за управление на Надстройката

  Без да съм спец по ИТ мога да кажа , че в ИТ както и навсякъде другаде мениджмънта трябва да гледа от друг ъгъл ...........

  не е задължително Добрият мениджър да е бил добър изпълнител , управлението изисква други качества

  тогава проблем с кадрите няма да има..а Механизъмът ще работи безотказно


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход