Apple залага на софтуера в борбата с конкурентите

Компанията се стреми да намали зависимостта си от други услуги

Изпълнителният директор Тим Кук обяви, че това са най-важните новости за Apple от появата на App Store насам.
Изпълнителният директор Тим Кук обяви, че това са най-важните новости за Apple от появата на App Store насам.    ©  ROBERT GALBRAITH
Изпълнителният директор Тим Кук обяви, че това са най-важните новости за Apple от появата на App Store насам.
Изпълнителният директор Тим Кук обяви, че това са най-важните новости за Apple от появата на App Store насам.    ©  ROBERT GALBRAITH

Развитието на хардуера през последните няколко години стига до етап, в който за масовия потребител вече не е от голямо значение какъв процесор например ще има в компютъра или телефона му. Всеки модел без проблеми ще се справя с най-масовите дейности като гледане на филми, сърфиране в интернет, играене на повечето игри. В същото време компаниите трябва да продължават да се конкурират и борят за всеки клиент. Полето за това ще бъде най-вече софтуерът.

В продължение на повече от година вече Microsoft работи съвсем открито по своята стратегия за унифициране на екосистемата си до една универсална платформа. Samsung също прави подобни опити чрез своята разработка Tizen. Apple вече се присъединява към тях, като залага именно на софтуера, за да задържи потребителите си и да привлича нови. По време на 25-ата си поредна годишна конференция за програмисти (WWDC 2014) компанията от Купертино представи новите си разработки в тази посока - както за Mac OS X, така и за мобилната платформа iOS. Освен това фирмата не спази традицията си да представя и някакво ново устройство или поне обновление на съществуваща продуктова гама. Този път WWDC е насочен изцяло към софтуера.

Осмо поколение

Една от отличителните черти на iOS дълго време беше липсата на уиджети (малки клиентски приложения за инсталиране на мобилни телефони). Apple държеше на своята философия, че е по-важно интерфейсът да е максимално семпъл и лесен за употреба без много възможности за персонализиране от страна на потребителите. Натискът на конкуренцията обаче кара компанията да се променя. Така в центъра за уведомления на iOS 8 вече ще има възможност за добавяне на уиджети, макар и със сравнително ограничени възможности. Все пак това е първа стъпка на iOS в тази посока и предвестник на потенциални големи промени за мобилната платформа. Уведомленията взимат и друга позната функция от Android - възможността за директен отговор на съобщения или имейл.

Новост е и клавиатурата QuickType. Тя се учи в процеса на използване от потребителя и може да му предлага готови думи, които да довършва. Освен това ще знае с кого точно той си пише и ще има представа в какъв контекст се използват дадени думи, за да ги прилага. Изпълнителният директор на Apple Тим Кук побърза да уточни, че QuickType върши анализите си на самото устройство и не споделя информация с други системи или сървъри. Друга голяма промяна е, че Apple най-накрая ще разреши на потребителите да инсталират допълнителни клавиатури, ако те искат. Например популярната в Android Swype.

Компанията променя голяма част от приложенията на iOS, като ги обединява в софтуерни пакети. Така например HealthKit ще разполага с всичко необходимо за програмистите, за да създават всякакви услуги и допълнителни възможности за основното приложение Health, включително и съвместимост за фитнес гривни и други умни аксесоари. На подобен принцип ще работи и CloudKit. Самата облачна услуга iCloud също е обновена. Тя вече има поддръжка за Windows и ще работи на принципа на Dropbox. Именно това загатва и основният план на Apple - потребителите да разполагат с всичко необходимо чрез услуги на компанията и да не разчитат на други фирми. Така например гласовият асистент Siri, който вече може да се активира само с изговаряне на Hey, Siri, има интеграция с приложението за разпознаване на песни Shazam и няма нужда то да бъде теглено отделно.

Взаимосвързаност

Обединяването на екосистемите на Mac и iOS устройствата продължава и чрез новата версия на платформата Mac OS X. Модификацията Yosemite е с обновен интерфейс, който следва философията за "плосък" дизайн, въведена с iOS 7. Това означава семпли цветове, без използване на отражения, сенки и други ефекти. В софтуерно отношение също има доста промени. Те са в почти всички приложения на Mac OS X, като най-големите са при търсачката Spotlight и браузъра Safari. Освен това се въвежда център за уведомления по подобие на този в iOS.

Най-важната функция е Continuity в комбинация с AirDrop и Handoff. Чрез тях Mac компютрите и iOS устройствата ще могат да комуникират помежду си. Например потребителят може да започне да пише имейл на iPhone и да го изпрати чрез плъзване на екрана до своя MacBook. При това писмото ще се отвори на компютъра точно до там, докъдето потребителят е стигнал, и ще може да продължи работата си. Чрез тези услуги потребителят ще може да приема и извършва обаждания и да пише и чете съобщения от iPhone чрез Mac компютър. Нито една от тези функции обаче няма да работи между Mac и Android или между iPhone и Windows.

Идеята е ясна - всички устройства на потребителя да са само и единствено на Apple. За да проработи тази идея, следващите устройства на компанията трябва да са много добри, коментира анализаторът на Apple Уолт Мосбърг. Според него обикновено обновяване на хардуера няма да е достатъчно да бъде спечелен масовият потребител и да бъде убеден, че действително трябва да изостави всички други компании и платформи и да влезе в затворената екосистема на Apple.

Специално за програмиста

По време на WWDC Apple обърна внимание и на създателите на приложения. Компанията представи нов език за програмиране наречен Swift. Неговата цел е да направи писането на приложения по-лесно и бързо, а самите софтуерни продукти да са по-стабилни и леки. Според Apple Swift ще предложи всичко най-добро от традиционни езици за програмиране като Objective-C, но ще махне неудобствата. Чрез платформата Xcode пък написаното чрез Swift ще може да се визуализира в реално време.

Същевременно Apple обяви, че ще направи сензора за пръстови отпечатъци Touch ID достъпен за програмисти, заедно със софтуерни инструменти за вградената камера на iPhone и iPad. Паралелно с това компанията изяви и амбиции да създаде платформа за домашна автоматизация и единен протокол, който да управлява различните сензори и устройства в умния дом. Разбира се, чрез помощта на Siri, която да приема командите на потребителя.

Още от Капитал