Сбогом, Microsoft, здравей "нов" Microsoft
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сбогом, Microsoft, здравей "нов" Microsoft

Надела потвърди, че Microsoft ще продължи да разработва нови продуктови категории като Surface.

Сбогом, Microsoft, здравей "нов" Microsoft

Изпълнителният директор на компанията Сатя Надела представи объркана визионерска стратегия

Мартин Дешев
11451 прочитания

Надела потвърди, че Microsoft ще продължи да разработва нови продуктови категории като Surface.

© Reuters


Бил Гейтс, Стив Джобс, Лари Пейдж, Сергей Брин, Джеф Безос, Елън Мъск. Те са каймакът в елитния клуб на технологичните визионери, които оформят индустрията през последните две-три десетилетия. С изключението на Мъск останалите са "стари кучета" и е много трудно за който и да било нов мениджър да се нареди до тях. Опит направи и основателят на Facebook Марк Зукърбърг, но засега трудно може да бъде причислен към гореизброените имена. Поредният, който иска да се присъедини към братството на "визионерите", е новият изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

Пред него стои сериозното изпитание да покаже качествата си на лидер. От Надела се очаква далеч повече от това да следва заявената и заложена от предшественика му Стив Балмър стратегия за обединяване на услугите на Microsoft под една обща платформа. Мениджърът реши да покаже инициатива и да заложи далеч по-дързък план пред Microsoft, с който се опитва да се докаже като визионер. Но когато си ръководител на една от най-големите технологични компании в света, правенето на експерименти не е особено добър избор.

"Дръзка амбиция и ядрото ни"

Именно така Надела е кръстил своето дълго отворено писмо до всички служители на Microsoft. То се явява и стратегията за следващите години на назначения през февруари изпълнителен директор. В обръщението си 47-годишният мениджър им благодари за положените усилия и се опитва да ги мотивира чрез залагането на своята визия за бъдещето на технологичния мастодонт. "Когато поех поста, казах, че индустрията ни не уважава традициите. Тя уважава само иновациите. Казах още, че за да ускорим иновациите, трябва да преоткрием душата си - нашето уникално ядро. Трябва да разберем и да приемам това, което само Microsoft може да даде на света, и как отново можем да го променим. За мен това е по-дръзка и амбициозна задача от всичко, което сме правили досега", пише Надела. Звучи одухотворяващо, но още следващото изречение поставя пауза в надигащия се ентусиазъм у четящия служител: "Ще използваме юли, за да проведем диалог за дръзката си амбиция и за фокуса ни", пише Надела и пояснява, че в писмото ще "синтезира" основите на стратегията си, а на 22 юли ще каже още подробности. След това ще очаква служителите на две конференции, за да "градим върху всичко това, да се учим едни от други и да приведем идеите в действие". Тоест все още не е ясно какво и как ще се гради в Microsoft. Има само намерения за това, а тях си ги има от много време.

След това лидерът на Microsoft започва да излага приоритетите. Той започва с очевидното: в близките няколко години компютрите ще дигитализират почти всичко около хората и цялата генерирана информация ще се използва във взаимодействията между хората и машините. "Вървим към свят, където има почти неограничена компютърна мощ, а истинската ценна стойност е човешкото внимание", казва той. "Клиентите и обществото очакват от нас да максимизираме стойността на технологията, като запазим това, което е безвремево. Ще създадем повече естествени човешки компютърни интерфейси, които дават възможности на всички. Ще намерим правилния баланс между ползване на данните за създаване на интелигентни персонални преживявания, като запазим сигурността и поверителността на информацията. Така ще имаме най-широк отзвук", допълва Надела.

Вероятно звучи объркано. Става още по-интересно, когато стигнем до обяснението на Надела за това какво е ядрото на Microsoft. "Компанията беше основана на вярата, че технологиите създават възможности за хората и организациите да изразяват и постигат мечтите си, като постави персонален компютър на всяко бюро и във всеки дом", казва той и допълва, че е време да се прецизира определението "компанията за устройства и услуги", което всъщност беше дадено от Балмър в началото на трансформацията на Microsoft преди около година и половина.  "В ядрото си Microsoft е компанията за продуктивност и платформа на света, в който мобилното и клаудът са на първо място. Ще преоткрием продуктивността, за да позволим на всеки човек и организация на планетата да върши и постига повече", казва Надела.

Дигиталният живот

След това той надълго и нашироко описва какво е продуктивност според него и че тя не се измерва само с документи, слайдове и екселски таблици. Според него Microsoft "ще се вманиачи" в преоткриването на производителността и платформите. Ще се фокусира "безотказно" върху изграждането на дигиталните продукти. Надела дори описва визията си за това какво ще се случи при приложенията, операционните системи, устройствата. Съвсем накратко: "Приложенията ще бъдат разработени за двойна употреба, като изкуственият интелект ще разделя информацията между работа и личен живот, като ще уважава личните желания за поверителност на всеки. Всички приложения ще са разработени така, че всеки да може да ги намери, пробва и след това купи без проблем."

Според Надела ще има големи промени и при клауд операционните системи. Най-конкретното, което казва в тази категория, е, че Microsoft ще позволи на корпоративните си клиенти да комбинират собствените си дейта центрове с публичния клауд на софтуерния гигант в една обща инфраструктура. Разбира се, като използват софтуер на Microsoft. Подобна е нагласата и при хардуера. Там Windows ще продължи да господства, като ще се старае да предоставя "богато и еднакво преживяване" на всички екрани и устройства. Надела потвърждава, че компанията от Редмънд ще продължи да разработва и продава собствени устройства като таблети и смартфони, които според него ще "стимулират търсенето за цялата Windows екосистема. Това означава, че понякога ще разработваме нови категории точно както направихме със Surface".

Надела обръща специално внимание на игровата конзола Xbox. Компанията дълго време търпи критики от анализатори и инвеститори, че губи пари, като поддържа гейм конзолата, която години наред беше на загуба. От поредното дълго описание на Надела става ясно, че изборът на Microsoft да остави Xbox е съзнателен, защото компанията смята, че категорията е важна с потенциал за големи постижения и дори да промени не само своя сегмент. Той дава за пример технологии за обработка на графики, създадени за игри на Xbox, които вече се използват в Windows, и как гласовото разпознаване навлиза в Skype и др.

Звучи добре, но...

От всичко казано дотук човек би си казал, че Microsoft се подготвя за големи промени. Но има малък проблем, който би трябвало да бъде забелязан от всеки, който следи компанията по-дълго време. И той е, че с изключение на използваните от Xbox технологии за всичко останало все още продължава да се говори в бъдеще време. И това е така вече близо две години, откакто Microsoft започна да загатва за новите си амбиции с разработката на Windows 8. Тоест, макар и да е много, много по-подробен, Надела не казва нищо ново, което да не е чувано вече няколко пъти от всеки по-запознат със софтуерния гигант.

Има и друг проблем. В голяма част от писмото си Надела говори твърде подробно за едни и същи цели, което прави текста объркващ. Визия не се гради с много приказки. Бил Гейтс например не обясняваше по 15 минути защо вярва в успеха на таблетите. Той просто казваше, че е убеден в ползата им, защото устройствата са удобни и практични и имат голям потенциал. Кратко, ясно и точно. И се оказа напълно прав. Днес таблетите вече застрашават лаптопите по брой доставки.

"Визионерският" опит на Надела среща критики от доста места. Инвеститорът от Allegis Capital Жан-Луи Гаси е най-директен. "Писмото на Надела е тревожно. Липсва му фокус, конкретика и ако скоро не бъдат изчистени, думите му ще притеснят служители, разработчици, клиенти и дори акционери", казва той пред онлайн изданието Quartz. Гаси напомня сентенцията на Никола Боало: "Който ясно мисли, ясно се изразява." Точно това липсва в писмото от около 3100 думи на Надела, който в опитите да убеди всички, че е наясно какво говори, изглежда притеснен, че ще остане неразбран.

Надела харесва хиперболизирането, като често си служи с големи думи. В писмото си например заявява, че е "работа на всички да се вманиачат върху клиентите". Освен това е посветен да направи Microsoft "най-доброто място за умни, любознателни, амбициозни хора да постигнат най-доброто". Така напомня за първото си писмо, след като пое длъжността от Балмър, в което също използваше големи фрази като "Ние сме единствените, които можем да впрегнем мощта на софтуера и да я предоставим чрез устройства и услуги, които наистина дават власт на всеки човек и организация".

"Различен" от останалите

"Старият" Microsoft, който Надела дава за пример, следваше точно тази класическа философия - всичко да бъде кратко, ясно и точно. Ето едно от оригиналните описания на мисията на компанията: "Искаме да има компютър на всяко бюро и във всеки дом. Ще разчитаме на Windows и Office. Ще работим с производителите на компютри, за да ги разпространяваме." Това е. Гаси препоръчва на Надела да си наеме редактор, който да му помага при формулирането на тезите и да му покаже как да ги излага максимално кратко. Все пак самият Надела казва в писмото си, че човешкото внимание става най-ценната стока. Изпълнителният директор на Microsoft все още може да се възползва от факта, че е ръководител на технологичния гигант от едва няколко месеца. Това обаче става все по-невалидно оправдание с всеки изминал ден.

Според анализатора Гавин Кларк от онлайн изданието The Register писмото на Надела дори не е визия. "Целта му е да убеди външните наблюдатели, че колелата на промяната в Microsoft се въртят", казва Кларк. Според него всичко, което се случва, е класическо поведение на Microsoft. "Въпреки прагматизма си в сферата на сървърите и инструментите Надела беше най-сигурният избор и възможно най-компанийният човек сред компанийните хора, който може да поеме поста изпълнителен директор на Microsoft." Кларк не очаква големи промени в поведението на корпорацията под ръководството на Надела, защото именно това била и целта с неговото избиране.

Може би една показателна разлика на Надела спрямо други визионери е начинът му на мислене. По време на конференцията Fortune Brainstorm мениджърът обяви, че компанията му "има амбиции" в сферата на умните аксесоари, но не конкретизира. Той приветства множеството алтернативни проекти на Google, за които интернет гигантът разказва охотно при всяка възможност. Същевременно обаче отбелязва, че по-голямата част от тях са само проекти и все още не са достигнали до хората. Според Надела е "хубаво да се учим от хора, които се маркетират добре", но е по-хубаво компанията да не говори много за амбициите си, а да показва реални продукти.

На 22 юли Надела най-вероятно отново ще повтори същите си тези, но с още повече повторения, без да привежда вече широко разказаните и обсъдените идеи в действие. Тогава може да се окаже вярна мрачната прогноза на Гаси, че доста хора ще се притеснят за бъдещето на софтуерния гигант. Малцина се съмняват в способностите на Надела да ръководи голям бизнес. Все пак повереният му преди това отдел за клауд услуги постигна едни от най-добрите си резултати под негово ръководство.

Той обаче просто изпитва трудности да се изрази ясно и да мотивира хората с няколко думи, както личи и от пространното му интервю в онлайн изданието The Verge, където отново повтаря почти всичко написано в писмото си. Най-лесното за  Надела е да се допита до технологичния си съветник в Microsoft, който да му помогне как по-лесно и ясно да изразява визията си. Името на този съветник? Бил Гейтс.

Бил Гейтс, Стив Джобс, Лари Пейдж, Сергей Брин, Джеф Безос, Елън Мъск. Те са каймакът в елитния клуб на технологичните визионери, които оформят индустрията през последните две-три десетилетия. С изключението на Мъск останалите са "стари кучета" и е много трудно за който и да било нов мениджър да се нареди до тях. Опит направи и основателят на Facebook Марк Зукърбърг, но засега трудно може да бъде причислен към гореизброените имена. Поредният, който иска да се присъедини към братството на "визионерите", е новият изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

Пред него стои сериозното изпитание да покаже качествата си на лидер. От Надела се очаква далеч повече от това да следва заявената и заложена от предшественика му Стив Балмър стратегия за обединяване на услугите на Microsoft под една обща платформа. Мениджърът реши да покаже инициатива и да заложи далеч по-дързък план пред Microsoft, с който се опитва да се докаже като визионер. Но когато си ръководител на една от най-големите технологични компании в света, правенето на експерименти не е особено добър избор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  leo_pta avatar :-|
  Leopard PT A

  "Но има малък проблем, който би трябвало да бъде забелязан от всеки, който следи компанията по-дълго време. И той е, че с изключение на използваните от Xbox технологии..."

  Дрън, дрън чи пляс... xbox

  Абе вие у ред ли сте??? Azure фърчи, VDI etc също не е от вчера и всичко си е навързано

  Икономедия стегнете се и опитайте да дигнете нивото поне малко че само жълтини не бива

 • 2
  mentor avatar :-|
  Ментор

  неясно защо автора на статията разглежда писмото на Надела като опит "да се докаже като визионер". Визионерите не се самообявяват за такива в имейли, не се доказват, а биват приети и признати от другите за визионери - обикновено след много години работа. Така че, що за визионер е Надела ще видим след време. Междувременно, има да ръководи огромна компания.

 • 3
  e_mil avatar :-|
  tamada

  "Бил Гейтс например не обясняваше по 15 минути защо вярва в успеха на таблетите."

  Глупости. Да не забравяме, че Гейтс през 90-те издаде две дебели визионерски книги: "Бизнес със скоростта на мисълта" и "Пътят напред". Във втората има цяла глава посветена на бъдещите персонални устройства.

 • 4
  sasvirco avatar :-|
  sasvirco

  А статийка за новата дружба между АйБиЕм и Епъл? :)

 • 5
  ouroborus avatar :-|
  Цветин Петков

  Докато четях статията, на няколко места се замислих за това колко изсмукан от пръстите анти Майкрософт звучи анализа на автора и колко ми напомня текста му на тенденциозно повърхностното отношение на сайта The Verge към Редмъндци.

  Що ли не се изненадах никак, когато накрая видях цитиран споменатия сайт с телефонното му интервю с Надела...

 • 6
  ivtotev avatar :-|
  Иван Тотев

  Тази статия ми се вижда по-хаотична и трудна за синтезиране от писмото на Сатя Надела.

 • 7
  pilingun avatar :-|
  pilingun

  Спрях да чета още тук "Опит направи и основателят на Facebook Марк Зукърбърг, но засега трудно може да бъде причислен към гореизброените имена." Ако създателя на Фейсбук, колкото и да ги мразя двете, не може да се нарече визионер, тогава не знам кой. Та тоя човек промени света.

 • 8
  zarpluh avatar :-|
  zarpluh

  Моята визия е, че краставицата съдържа 99 процента вода, но въпреки всичко краставицата си съдържа 99 процента вода.

 • 9
  e_mil avatar :-|
  tamada

  До коментар 7 (нещо бутонът за цитати не работи).

  Социалните мрежи се появиха, когато Зукърбърг е бил още в пубертета и Фейсбук не е нещо принципно ново. Умението да се включиш в правилния момент и да избегнеш грешките на предходните не те прави визионер. Всъщност дори бизнес успехът на Фейсбук е дело на Шон Паркър, а не на Зукърбърг.

  Освен това в статията се споменават технологични визионери, а Зукърбърг засега няма технологични постижения, така че правилно го изключват от групата.

 • 10
  venimus avatar :-P
  Волен от Ривиа

  Очаквах някакъв анализ - то даже задника не можеш да си избършеш с това.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.