Стабилната Lumia 930
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Стабилната Lumia 930

Стабилната Lumia 930

Новият флагмански смартфон на Nokia/Microsoft е може би най-добрият модел с Windows Phone на пазара

Юлиян Арнаудов
16258 прочитания

© Юлия Лазарова


За Nokia работният ден започва в 9:30 - поне толкова показва часовникът на кутията на новата Lumia 930. Това е последният модел смартфон на финландския разработчик, чието мобилно звено вече е част от технологичния гигант Microsoft. Докато хитрата заигравка с номера на устройството може да предизвика леки усмивки сред потребителите, самото то няма да ги разочарова. Новият флагман Lumia 930 е стабилен, мощен и стилен, както и не случайно е смятан за най-добрия умен телефон за обновената операционна система Windows Phone 8.1 на Microsoft. Последният факт не е никак за подценяване, защото поставя мобилната платформа на компанията от Редмънд в много по-силна позиция отпреди спрямо водещите Android на Googlе и iOS на Apple.

Външен вид

Дизайнерите на Nokia са решили да не залагат напълно на класическия за групата през последните години изцяло поликарбонатен корпус. Тази мода беше въведена с N9 през 2011 г. и продължи с леки изменения през почти цялото портфолио на Lumia. В 930 от поликарбонат е  само задният панел, който е обхванат в здрава и стабилна алуминиева рамка. Тя променя изцяло визията и усещането на телефона, като почти елиминира нуждата от купуването на силиконов калъф. Изцяло поликарбонатният корпус имаше един голям недостатък – много лесно се изплъзва от дланта и ако е без протектор, може да доведе до доста счупени екрани. Алуминиевата рамка позволява по-стабилен захват, но не може да работи като пълен протектор, тъй като екранът е леко изпъкнал и при изпускане пак може да се счупи. Дисплеят е 5 инча, но апаратът не се усеща като фаблет и като габарити е почти идентичен с Lumia 1020, която е с 4.7-инчов дисплей. Дори може да мине за по-компактен, защото няма изпъкналото пространство, в което се помещава 41-мегапикселовият сензор на камерата на 1020-ката. Устройството разполага с точно три алуминиеви копчета отстрани – за включване/изключване, за бърз достъп до камерата и едно сдвоено за увеличаване и намаляване на звука. Под дисплея има традиционните три сензорни бутона за Windows Phone. Независимо от поликарбоната смартфонът дава усещането за здрава и добра изработка, а не за евтина пластмаса. Все пак е малко по-дебел от конкурентите си -  дебелината му е 9.8 мм и тежи 167 грама срещу 8.1 мм и 145 грама за Samsung Galaxy S5 и 8.9 мм и 149 грама за LG G3. Lumia 930 обаче е по-компактна и лека спрямо своите предшественици в бранда като 920 и 1020, без това да окаже влияние на техническите параметри на устройството. 

Под повърхността

Новият флагман на Nokia не прави компромиси с почти нищо от хардуерна гледна точка. Макар и да не е последният модел в серията, чип сетът Snapdragon 800 е четириядрен процесор на тактова честота от 2.2 GHz на ядро и 2 GB оперативна памет. Пространството за съхранение на файлове е 32 GB без възможност за добавяне на карта, но потребителите могат да се възползват от допълнителни 7 GB от облачната услуга на Microsoft. Екранът е ярък 5-инчов AMOLED, който се адаптира към различните степени на външна светлина. Освен тези възможности той запазва чувствителност при допир и с ръкавици, което също е характерно за дисплеите на предишните модели от висок клас на Nokia. Единственият минус е липсата на технологията Glance. Това е възможността на екрана да се показва базова информация, без изобщо да се включва телефонът – например час и брой нотификации.

Причината е тривиална – компанията е решила да не използва дисплеи с вградена памет, защото са по-скъпи за изработване. Така Nokia успява да свали от цената на устройството, но иначе лишава потребителите, свикнали със смартфоните Lumia, от това дребно удобство, което го има от N9 насам. Новият 930 разполага с вградена система за безжично зареждане, въпреки че поставката продава отделно и не беше включена в тестовия пакет. Самата батерия е с една идея по-слаба от тези на конкурентите - 2420mAh, но въпреки това при средно натоварване (браузване, говорене, някоя и друга снимка и едно две включвания на картите с локация) може да издържи един работен ден без проблем.

Мегапикселите имат значение

Камерата на Lumia 930 е 20-мегапикселова с използването на PureView технологията на Nokia и CarlZeiss оптична леща. На пръв поглед разлика с 41-мегапикселовото чудовище на 1020 почти няма. При пълно вглеждане и приближение обаче повечето мегапиксели си казват думата, както и при по-малка светлина. Именно второто е леко ахилесова пета за камерата на 930. Въпреки това тя прави по-добри снимки от повечето си конкуренти на пазара, като единственият по-сериозен отпор идва по линия на флагманския модел на Sony – Experia Z2 също с 20 мегапикселова камера, както и на вече споменатата Lumia 1020. Новият модел на Nokia разполага с традиционните за PureView екстри – оптична стабилизация на видео, голяма и лесна възможност за ръчни настройки на камерата и различни приложения за обработка на изображения.

Да смениш прозорците

Новите "прозрачни" плочки важат за всички системни приложения.
Фотограф: Юлия Лазарова

Може да звучи странно, но един от основните стимули за смяна на смартфона и взимането на Lumia 930 няма да дойде толкова по линия на камерата. Истинското предимство е обновената версия на операционната система – Windows Phone 8.1 (WP 8.1). Платформата доказа, че е една от най-леките и бързите, но същевременно имаше ограничения в настройките и персонализирането на телефона, които отблъскваха потребителите. С обновения WP 8.1 Microsoft дава сериозна заявка и показва, че може да разчупи операционната система по свой си начин. На първо място е увеличено мястото, на което може да разполагате плочки на началния екран. Вече можете да подреждате по три колони от стандартните средни по размер плочки, което позволява да сложите повече и по-лесно да степенувате приложенията по важност и употреба. Функцията, която плакне окото в тази сфера, е възможността да се слага на началния екран с плочките тапет. Хитрото е, че за разлика от Windows 8.1, където тапетът е фон, а плочките са отпред, в мобилната платформа е обратното… самите икони прозират като части от пъзел от тапета.

Другата приятна изненада е въвеждането на център за уведомленията, който се спуска от горната част на екрана. Въпреки че в голяма степен се дублира с интерактивните плочки, подрежда всичките уведомления на едно място и показва основни включени функции  като безжичен интернет, настройки на екрана и т.н.

Другата голяма промяна, която идва с WP 8.1 – гласовият асистент Cortana, обаче отсъства от Lumia 930. Възможно е да се появи с някой по-късен ъпдейт, така че не успяхме да проверим дали Cortana е по-добра от Siri на iPhone. Промените не товарят изобщо смартфона и процесите са бързи без забавяне. Lumia 930 реагира светкавично, а самата платформа не тежи на системата и не се налагат периодични рестартирания.  

Приложна наука

8.6/10

ОЦЕНКА

Плюсове:

+ Здрав и стабилен дизайн, комбиниращ алуминиева рамка и поликарбонатен гръб

+ Една от най-силните камери в смартфон (с изключение на Lumia 1020 и Sony Xperia Z2)

+ Бърз хардуер и принципно лека операционна система

+ Обновеният Windows 8.1 – център за уведомления, нови екрани за отключване, прозрачни плочки

+ Навигацията HERE Drive

Минуси:

- Екранът не поддържа Glance

- Не може да се сложи карта за допълнителна памет

- Лек компромис с батерията

- Липсва за момента гласовият асистент Cortana

- По-малко разнообразие от приложения

За повечето потребители и експерти слабото място на всички смартфони под Windows Phone е липсата на достатъчно приложения. Това донякъде е вярно за по-новия софтуер, а по-известните и ползвани апликации могат да се намерят за Windows Phone – от Twitter, Angry Birds до Line, WhatsApp и Shazam. Смартфоните от серията Lumia имат и някои предимства, които ги отличават от конкурентите. Основният коз е навигацията HERE Drive, която разполага с възможност за офлайн шофиране, доста е прецизна и предлага добри съвети за маршрути. Тя е налична и за 930, заедно и с някои други нови приложения на Nokia, които да компенсират по-голямото разнообразие в останалите магазини. Ако не сте на принципа "за всяка функция или част от сайт - приложение", можете да се оправите с WP без проблеми и без липси. Обаче ако искате да пробвате всяко ново хрумване на стартиращите компании, в повечето случаи ще трябва да се откажете или да чакате с месеци за версия за WP.

Lumia 930 е може би най-добрият флагмански смартфон с WP 8.1 и най-добрият от бранда след 1020. Обновената операционна система, алуминиевият дизайн, силната камера, бързата реакция на действията го правят привлекателен не само за феновете на Nokia, но и за всички, на които им е омръзнал Android като платформа. За разлика от други флагмански модели на финландците в миналото, за които се чакаше с месеци след световната им премиера, Lumia 930 вече дебютира в България по същото време с Европа.

Без тарифен план струва 1199 лева от мобилните оператори, но ако се вземе с двегодишен договор, цената му може да падне с 300-400 лева. В някои онлайн магазини може да се купи и за 990 лева, но остава въпросът с поддръжката и гаранцията. Смартфонът идва в четири цвята – светлозелен, оранжев, бял и черен, като последният е с матова рамка.

За най-високия клас смартфони Lumia 930 определено не разочарова, като качеството, което предлага, оправдава цената.

За Nokia работният ден започва в 9:30 - поне толкова показва часовникът на кутията на новата Lumia 930. Това е последният модел смартфон на финландския разработчик, чието мобилно звено вече е част от технологичния гигант Microsoft. Докато хитрата заигравка с номера на устройството може да предизвика леки усмивки сред потребителите, самото то няма да ги разочарова. Новият флагман Lumia 930 е стабилен, мощен и стилен, както и не случайно е смятан за най-добрия умен телефон за обновената операционна система Windows Phone 8.1 на Microsoft. Последният факт не е никак за подценяване, защото поставя мобилната платформа на компанията от Редмънд в много по-силна позиция отпреди спрямо водещите Android на Googlе и iOS на Apple.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  amebata avatar :-|
  amebata

  бравос!

 • 2
  ambros avatar :-|
  ambros

  Изглежда добър, но ще си остане под нивото на флагмана 1520 след ъпгрейда му до 8.1.

 • 3
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Нищо не отбирам от Смартфони, но след тази статия си мисля, че по-скоро няма да си взема тази Нокиа. В цалата статия върви нишката на спестени функционалности, а само цената не чух. Чипът не бил последно поколение, екранът бил от "по-евтините", камерата била с по-малко пиксели, батерията - и тя по-слаба от конкурентите, но сигурно щяла да изкара като за цял ден...... То остави конкурентите, ами и и със собствените си модели май ще му е трудно да се конкурира. А Юновите прозрачни плочки" са направо безмерно грозни. Той самият Уиндоус 8 изглежда безмерно грозен, не знам дали изобщо някой го ползва.

 • 4
  dragon_reborn avatar :-|
  The Dragon Reborn

  Всички модели, които излязоха на пазара с WP 8.0 ще получат ъпдейт до 8.1, вкл. Lumia 520. Самата система работи чудесно, плавно - свиква се лесно, а свикнеш ли после трудно би превключил на нещо друго. Самата изработка на моделите на Нокиа с WP дава много добро и стабилно усещане.

 • 5
  kudos avatar :-|
  kudos

  не виждам причина да сменя 925-та ми за това, липсата на glance е изключително слабо решение от страна на Нокия!

 • 6
  stg avatar :-|
  stg

  До коментар [#3] от "ДАКС":

  това твоето мнение, а разработчиците на Андроид се опитват да изкопират плочите , щото това е първото нещо което замени иконите ,датиращи от миналия век, само че тоя път ще имат патентни неволи ако опитат

 • 7
  stg avatar :-|
  stg

  До коментар [#4] от "The Dragon Reborn":

  след като ползвам вече 3 та година WP мога категорично да кажа, никога повече андроид, харесва ми да имам телефон , който рестартирам 1-2 пъти на година вместо както е при андроид 1-2 пъти на ден и да вече спокойно може да се каже, че не ми липсва нито едно приложение

 • 8
  pinotgrigio avatar :-|
  pinotgrigio

  До коментар [#7] от "stg":
  Имам Андроид 4.1 и Лумиа 521.
  WP e по-лесен и приятен за работа, а също така не мъкна постоянно зарядното, както беше при андроида.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK