От 2014 г. Intel произвежда "безконфликтни" процесори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

От 2014 г. Intel произвежда "безконфликтни" процесори

От 2014 г. Intel произвежда "безконфликтни" процесори

Гюнтер Юнгер, директор корпоративни въпроси на Intel за Европа, Близкия изток и Африка, пред "Капитал Daily"

Юлиян Арнаудов
3271 прочитания

© Intel


ВизиткаГюнтер Юнгер е директор корпоративни въпроси на Intel за Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) и е член на борда на директорите за ЕМЕА. В тази роля той отговаря за корпоративната социална отговорност на Intel, образователните и обществени програми. Отговаря за също така за прокарването на иновации в регионите, насърчаването на програми и промотиране на предприемачеството. Той се присъединява към екипа на Intel през 1983 г., веднага след като е завършил колеж. Заемал различни инженерни и търговски позиции в компанията. Гюнтер Юнгер има диплома по инженерство, дипл. Ing. (FH) в телекомуникации и микроелектроника от Университета за приложни науки в Карлсруе, Германия.

 

В какъв мащаб се използват т.нар. конфликтни минерали в информационните технологии и проблем ли е това за сектора?

- Преди всичко нека обясня какво означава терминът конфликтни минерали. Съсредоточаваме усилията си върху Демократична република Конго (ДРК) и по-конкретно върху металите тантал, волфрам, калай и злато. Вече доста години ДРК е разкъсвана от регионални конфликти и смъртоносна надпревара за огромните количества притежавани от нея природни ресурси. Печалбите от търговия с полезни изкопаеми са основна мотивация за всички воюващи групировки в бушуващия в източната част на страната конфликт, който е най-опасният след Втората световна война. По-голямата част от тези минерали се използват в най-различни продукти – в електронната индустрия това например са мобилните телефони, преносимите плеъри и компютрите.

Смятаме, че е наш дълг да реформираме веригата си за доставки, като по този начин гарантираме, че нашият бизнес и продукти не финансират по стечение на обстоятелствата ужасяващите зверства в този регион на света. Освен това съзнателно взехме решението да не изоставяме Конго, а да съдействаме за отговорното добиване и внос на минерали от ДРК и съседните й държави.

Какви мерки трябва да бъдат предприети, за да се намали употребата на тези полезни изкопаеми?

- Предприехме въвеждането на система за валидиране, гарантираща, че металургичните заводи от нашата верига доставят своите суровини отговорно, а не от конфликтните райони на ДРК. С помощта на партньори от отрасъла Intel създаде нови методи и процедури за одит и верификация в отношенията си с металопроизводителите, предназначени да гарантират доставка само на "безконфликтни" суровини. Тези усилия доведоха до създаването на "Програмата за безконфликтна металургия" (заедно с Гражданската коалиция за електронна индустрия - EICC - бел. ред.) – това е методика за одитиране от трети страни, с помощта на която се идентифицират заводите, спазващи стандартите. Осъществявайки проверки на място в 85 завода в 21 страни, Intel извършва преки действия за отговорна доставка на суровини. През януари 2014 г. обявихме, че занапред ще произвеждаме "безконфликтни" микропроцесори. В момента произвеждаме и доставяме именно такива чипове.

Защо Intel се ангажира с безконфликтната проблематика? Защо сега, а не по-рано?

- Установихме проблема преди пет години. Опитвайки се да се справим при изключително трудни условия тогава, работихме усърдно, за да намерим креативни решения при въвеждане на системите, необходими в прехода към безконфликтна верига за доставки. Всъщност стартирахме тези мерки още преди САЩ да въведат законови изисквания в тази област.

Кои продукти на компанията са безконфликтни в момента?

- Става въпрос за всички силициеви компоненти, излизащи от заводите на Intel. Тъй като носещите нашата марка микропроцесори, чипове и платки се произвеждат единствено от Intel, те се валидират като безконфликтни за четирите метала. Нашите процесори за центрове за данни се изграждат от няколко различни компонента, сглобени в един процесорен модул, като някои от тези компоненти не се произвеждат непосредствено от компанията и може да имат нужда от допълнително валидиране като безконфликтни. Нашата работа по валидирането на всички тези компоненти като безконфликтни продължава.

Как гарантирате, че суровините не произхождат от конфликтни райони?

- Въпросните суровини идват от мини по целия свят, но се преработват в сравнително по-малък брой металургични заводи, където металите се извличат и пречистват. След като рудата се преработи в метал, е невъзможно да се разбере от коя мина или държава произхожда. При това положение се налага да работим с предприятията металопроизводители, за да установим откъде се снабдяват със суровини.

Работата по идентифицирането на заводите, произвеждащи и рафиниращи металите, започна с провеждане на интервюта и анкети с техни представители. След като идентифицирахме доставчиците, установихме директни контакти или проведохме посещения на място, при които дискутирахме нашите норми за безконфликтност, а след това изискахме тяхното участие в одити от трети страни. За всички валидирани предприятия използвахме един от два подхода – одит от трета страна или мониторинг от подразделението на Intel за работа с доставчиците. Одитите или мониторингът, извършвани от трети страни или от самата компания, обхваща получаването на суровината, както и на свързаната с това документация с цел удостоверяване източниците на металите, използвани от Intel, и дали те са свързани с конфликта в ДРК. Третите страни, с които работим, включват EICC, а също и Асоциацията на Лондонската борса за благородни метали (London Bullion Market Association).

Сътрудничите ли си с други представители на отрасъла?

- Проблемът е сложен и не може да бъде решен с изолирани действия на една компания. Необходима е цялостна стратегия, включваща сериозни действия от страна на индустрията, държавните администрации и гражданския сектор. От наша страна предприемаме действия за насърчаване на големите компании, които използват конфликтни суровини – главно в електронната, космическата и автомобилната промишленост, с цел обединяване на усилията за справяне с този глобален проблем и осигуряване на бърз и устойчив напредък към използването на безконфликтни продукти.

Можете ли да предоставите някакви данни относно положението в Демократична република Конго (колко граждани, и особено деца, са засегнати от въоръжените действия и експлоатацията при добива на конфликтни минерали)?

- Твърди се, че над два милиона души са станали жертва в обстоятелства, свързани с конфликтните суровини в ДРК през последните 5 години.

ВизиткаГюнтер Юнгер е директор корпоративни въпроси на Intel за Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) и е член на борда на директорите за ЕМЕА. В тази роля той отговаря за корпоративната социална отговорност на Intel, образователните и обществени програми. Отговаря за също така за прокарването на иновации в регионите, насърчаването на програми и промотиране на предприемачеството. Той се присъединява към екипа на Intel през 1983 г., веднага след като е завършил колеж. Заемал различни инженерни и търговски позиции в компанията. Гюнтер Юнгер има диплома по инженерство, дипл. Ing. (FH) в телекомуникации и микроелектроника от Университета за приложни науки в Карлсруе, Германия.

 

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  stg avatar :-|
  stg

  това са такива глупости,че няма на къде повече

 • 2
  istani123 avatar :-P
  Станислав

  Звучи като маркетинг трик, който само ще направи по-скъпи чиповете. Според мен няма начин да се контролира къде точно е изкопан даден минерал или метал, защото веригата по доставката е прекълено дълга и минава през много държави.

  Например аз продавам златото ми на дребен дилър, той продава на голям дилър, който препродава на метало преработващ комбинат, който продава на търговоцен на едро, който продова на крайния ползвател. Дали крайният консуматор ще знае аз от къде имам злато? :-)

 • 3
  bajhuj avatar :-|
  Николай Колев

  ...или опит за въвеждане на нов "сертификат", от който да се възползват като единствени притежаващи го.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.