Интернет под налягане

Може ли остарялото оборудване да доведе до срив на глобалната мрежа

Големите ръстове на глобалната мрежа ще продължат и през следващите години, като компаниите са готови за това.
Големите ръстове на глобалната мрежа ще продължат и през следващите години, като компаниите са готови за това.    ©  Reuters
Големите ръстове на глобалната мрежа ще продължат и през следващите години, като компаниите са готови за това.
Големите ръстове на глобалната мрежа ще продължат и през следващите години, като компаниите са готови за това.    ©  Reuters

Всеизвестно е, че интернет е създаден с военна цел и за конкретни типове комуникации. Когато американските военни започват да разширяват ARPANET към научни организации и университети, никой не подозира, че един ден мрежата ще се радва на толкова голям интерес и през 2013 г. ще се използва от 39% от световното население по прогноза на Международния съюз по телекомуникации. Въпросът е колко издържлива е мрежата на пренатоварване.

Рязкото увеличаване на потреблението на интернет всъщност е през последните 15 - 20 години. Един от най-големите бумове е в края на 90-те, когато при очакван ръст на потребителите на мрежата между 20% и 50% на година той всъщност е 100%. И ако през 1993 г. едва 1% от комуникациите са били прехвърляни по интернет, рез 2007 г. глобалната мрежа се използва за пренос на 97% от телекомуникациите по света, показва анализ на учени от Университета на Каталуния и Университета на Южна Калифорния. А само през последните три-четири години се наблюдава и огромен ръст на стрийминга на видеосъдържание, което също води до сериозно натоварване на мрежата. Същевременно сериозна част от ключовото оборудване е доста старо, като вече имаше и предупреждения, че то може да започне да изпитва затруднения с увеличения трафик.

Час пик на магистралата

Така според анализаторите от Renesys например някои стари IPv4 маршрутизатори, по-известни като рутери, може да се окажат сериозно затруднени да обслужват всичкия интернет трафик, който минава през тях. Рутерите се използват като своеобразни "кръстовища", които пренасочват трафика към конкретната дестинация. В случая не става дума за малките домашни WiFi рутери, а за доста по-големи и сериозни машини, които обработват огромни количества трафик. Те комуникират помежду си постоянно и съставят всички възможни "пътеки", по които може да премине информацията, за да достигне целта си.

Някои по-стари, но все още активни рутери имат способността да запомнят не повече от 512 хил. подобни пътища. Дълги години това беше повече от достатъчно. Но експлозивният уеб ръст се оказва по-голям от очакваното и според Renesys проблемните рутери не се подменят достатъчно бързо с по-нови, които да могат да работят с повече трасета. Анализаторите твърдят, че в средата на август т.г. този брой е бил достигнат и това е започнало да дава проблеми с връзките на интернет доставчиците, които разчитат на по-стари рутери. Още тогава обаче специалистите успокоиха, че това няма да доведе до потенциален тотален срив на глобалната мрежа. От една страна, претоварването все още не е чак толкова голямо и повечето проблеми ще останат незабележими за потребителите или най-много щe усетят известно забавяне на връзката към определени сайтове, докато оборудването не бъде обновено

Няма място за страх от масирани сривове, коментира и специалистът Марк Оркът от изданието на Масачузетския технологичен институт Technology Review. Да, действително някои от протоколите и сървърите са разработени през 90-те, но това не ги прави лоши по замисъл. Най-лесното решение е да се настрои конфигурацията на проблемните рутери така, че те да запомнят до 1 млн. трасета, казва Оркът. Това ще даде достатъчно време да се направят необходимите хардуерни промени и интернет да бъде подсилен за следващия неминуем огромен скок в потреблението си, който се очаква с увеличаването на неговата популярност в развиващите се страни и развитието на интернет на нещата. От Cisсo дори вече са готови с ъпдейт, който осигурява начин за техните по-стари рутери да помнят до 1 млн. трасета и той е публикуван на сайта на компанията.

По-стабилен от очакваното

Случаят далеч не е първият по рода си. През последните години например имаше множество дебати за края на свободните IP адреси. Когато той бъде достигнат, няма да има как да се добавят нови устройства. Поне такава беше теорията. Затова беше разработена нова версия на протокола - IPv6. Тя осигурява 34х10 на 38-ма степен IP адреса, което е доста повече от 4.3-те млрд. уникални адреса на IPv4. Но тъй като много устройства могат да използват едно IP, IPv4 все още се използва масово и дори IPv6 оборудването в момента е настроено с приоритет за IPv4. Всъщност IPv6 все още дори не се използва от някои от водещите компании и интернет доставчици просто защото не изпитват необходимост от това, а и се изискват немалко средства, за да се подготви оборудването за целта.

Според прогноза на Cisco до 2020 г. в интернет ще са свързани 50 млрд. устройства. През следващата година пък те трябва да станат 25 млрд. от около 12.5 млрд. през 2010 г. Тоест очакват се много сериозни ръстове. Мрежата обаче ще издържи. "IPv4 все още има много място за растеж", казва един от ръководителите на Renesys, Джим Коуви. Това ще даде предостатъчно време на компаниите да се подготвят. Освен това цялото ново оборудване вече се създава с идеята да понася много по-сериозни натоварвания, така че дори и да има проблем с по-старите компоненти, мрежата ще издържи. Интернет е готов за бъдещето и старата инфраструктура не трябва да е повод за сериозни притеснения, казва Коуви.

Въпреки това проблемът не трябва да се пренебрегва. Той съществува и не може да бъде казано с точност какви ще са неговите измерения, тъй като няма начин да се изчисли колко са старите рутери. Добрата новина е, че специалистите не го подценяват. Според Андрий Туунк, който е мрежов инженер, малките локални сривове в интернет са се повишили с около хиляда дневно до 2500. Обикновено те са кратки и остават незабележими, като не могат да предизвикат проблеми за потребителите или компаниите.

Тенденцията обаче е ясна, посочва Туунк пред сп. Wired и допълва, че нещо подобно вече се е случвало, когато мрежата е достигнала 256 хил. трасета. Той също смята, че след като проблемът вече е видим за всички, ще се изкачи в челните позиции в списъците със задачи на мрежовите администратори и ще бъде решен още в зародиш.