С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 10 окт 2014, 14:41, 6469 прочитания

Баронеса Сюзън Грийнфилд: iPad не може да замени истински вдъхновяващия учител

Старши научният сътрудник в Оксфорд пред в. "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Профил
Баронеса Сюзън Грийнфилд е невролог и старши научен сътрудник в Оксфорд. Има 30 почетни степени от британски и чуждестранни университети и оглавява мултидисциплинарна изследователска група за невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Преди да започне да се заничава с наука е учила класически езици и литература в Оксфорд. От 1998 дo 2010 г. е директор на Кралската институция на Великобритания, която се заничава с научни изследвания.

"В наши дни човек може да се събуди, да работи, да пазарува, да играе, да отиде на среща - и то без да погледне някого в очите, а просто като стои пред екрана на компютъра си.

Има две противоречащи си мотивации във Facebook - едната е целта да бъдеш харесван от всеки и да бъдеш като другите. В същото време искаш и да си специален и различен. Затова хората имат много крехко усещане за идентичност."

Учен, писател, популярен медиен коментатор и... баронеса. Като такава Сюзън Грийнфилд е член и на британската Камара на лордовете. Една от най-популярните жени учени във Великобритания не е сред любимците на технологичните експерти и журналисти във Великобритания заради противоречивите си идеи, че дигиталните технологии всъщност пречат на мозъка, социалните умения на интернет потребителите атрофират, а мозъците им закърняват. Неврологът и старши научен сътрудник в Оксфорд ще е специалният гост на церемонията Mtel Media Masters 2014, която ще се състои на 30 октомври. Тя пристига по покана на "Мобилтел" и "Британски съвет България" и ще представи в София новата си книга "Промени на ума" (Mind Change).


Британските медии обичат да ви поставят етикети: учен, автор, медийна личност, член на Камарата на лордовете. Но вие лично как предпочитате да бъдете наричана на първо място?

-Учен. Представете си едно колело - сред спиците му са Камарата на лордовете, медийните ми изяви, писането и т.н. Но в центъра му винаги стои изследователската и научната ми работа, която ме определя като личност. Останалите дейности са израз и резултат именно от дейността ми като учен.


Родителите ви не са се занимавали с научна работа, а вие първо учите класически езици и литература в Оксфорд. Как и защо избрахте науката?
-В университета учих латински, гръцки, история на древния свят и математика. По онова време много се интересувах и от философия. И когато в Оксфорд започнах да уча философия, трябваше да я комбинирам с друг предмет. Избрах психология, която по онова време беше нова дисциплина. Но философията ме разочарова, защото беше прекалено лингвистична и единствено анализираше точно определена тема, както и формална логика. Тъй като вече учех математика, за мен формалната логика не представляваше интерес. Така неусетно се пренесох към психологията и по този начин се запознах и заинтересувах от вътрешното състояние и работата на мозъка, а не толкова от поведението. И така стигнах до наричаната днес неврология. По онова време в Оксфорд много се наблягаше на мотивацията и ентусиазма на студентите. Мой преподавател явно забеляза, че имам неподправен интерес и ме насочи към преподавател по фармакология. Нямах никаква идея за какво иде реч: той ми задаваше най-простите въпроси и аз не можех да му отговоря. Но ме взе именно заради мотивацията. И се получи. Мисля, че за мен имаше и добри, и лоши страни. От една страна, трябваше да работя по-усърдно от всички останали и имах доста пропуски в знанията си. Но пък, от друга страна, имах доста по-различен поглед заради предишния си опит. Ако си учил класически езици и литература, се научаваш да задаваш истински важните въпроси и да гледаш на света по различен начин. Така че това се оказа неоспоримо предимство за мен и никак не съжалявам. Всъщност, ако зависеше от мен, всяко дете по света щеше да учи класически езици и литература. Това е брилянтна основа за начало в живота, тъй като учиш литература, история и езици и можеш да сравняваш дадена цивилизация с друга. Така че е отлично мисловно упражнение. Ставам много сантиментална, когато говоря за това.

Когато хората в България чуят баронеса, те се сещат на първо място за аристокрация. Но при вас става въпрос за нещо друго?
-О, да, в предишни времена е било точно така. И донякъде все още е така. Все още в Камарата на лордовете имаме наследствени аристократи (наследствени перове), които наследяват титлата по рождение - обикновено това е най-големият син. Все още около 100 членове на Камарата на лордовете са там по наследство, а не защото са били назначени. В наши дни хората като мен се наричат пер за цял живот - тоест държа титлата до смъртта си, но ако имах деца, нямаше да мога да им предам титлата си. За някои хора тази система е странна - нещо като Червената кралица в "Алиса в огледалния свят".

Какво означава да сте член на Камарата на лордовете?
-Не съм политик и не съм назначена от политическа партия. Извън благородниците повечето от членовете на Камарата са назначени от една от трите основни партии. Те приемат, че трябва да участват в гласувания, когато партията им го пожелае. Така че трябва да присъстват, дори и да са с два счупени крака. Аз не принадлежа към тази група - ние седим в средата на Камарата и не сме партийно обвързани. И решаваме сами кога и за какво да гласуваме. Така че имаме далеч по-свободна и гъвкава програма, тъй като не сме задължени да присъстваме. Решавам да говоря и участвам в дебати само когато знам, че мога да допринеса с нещо - например по въпросите на науката и образованието. Етикетът повелява, че говориш само по въпроси, по които си експерт. Затова и нивото на дебатите е много високо. Всичко е много регулирано. Но платформата е много добра, за да повдигнеш важни за теб въпроси и да привлечеш общественото внимание.Получавате ли такава възможност - да дебатирате по важни за вас въпроси?
- О, да. Всъщност така се зароди и идеята за книгата ми Mind Change - през 2009 г. говорих за регулирането на сайтовете с детска порнография. Тъй като не познавах съответното законодателство по темата, наблегнах основно на знанията си на невролог. Тогава предизвиках голям интерес и в края на 2011 г. вече предложих отделен дебат в Камарата на лордовете по въпроса.

В книгата си твърдите, че с напредъка на технологиите умът се променя и сравнявате целия процес с климатичните промени...
- "Промени на ума" е мой термин за това как дигиталните технологии променят начина на мислене на хората. Нарочно нарекох книгата си така, за да направя съпоставка с климатичните промени. По мое мнение има четири паралела между двете явления - първият е, че и двете са безпрецедентни. Вторият е, че са глобални. Третият е, че са противоречиви. И четвъртият - имат многостранни проявления. Тоест имат най-различни аспекти. При климатичните промени говорим за въглеродни емисии, недостиг на вода, алтернативна енергия. Всички тези теми покриват многостранността на темата. При умствените промени говорим как социалните мрежи се отразяват на емпатията и идентичността, за връзката между видеоигрите и пристрастяването, липсата на концентрация и агресията, а при търсачките става въпрос за разликата между запомняне на информация и истински знания. Ще говоря по тези теми и в София.

Когато казвате многостранни проявления, да разбираме ли, че всички те са лоши?
-Не, не. Някой беше казал: "За всяка комплексна ситуация има прост отговор - и той винаги е грешен." Така че в книгата се опитвам да съм колкото се може по-изчерпателна и честна по въпроса. Наех услугите на експерт - експерт от Австралия, която тъкмо беше получила докторска степен по психология и видеогри. Исках от нея да прегледа внимателно цялата книга и да види дали съм била балансирана в отчитането както на лошите, така и на добрите страни от целия този процес.

Отдавна говорите открито за лошите според вас ефекти от технологиите върху децата - споменавате видеогрите и социалните мрежи. Смятате ли, че дигиталните технологии не бива да бъдат използвани в образованието?                   
-О, не. Това би било лудост. Аз самата използвам определени технологии. Когато бях студент, трябваше да вземеш книга от библиотеката и можеше да загубиш цял ден, докато намериш референцията, която ти трябваше. Сега това ти отнема минути през правилните търсачки. Но страхът ми е, че хората започват да мислят, че технологиите могат да заместят учителя. Но нищо не може да замести вдъхновяващ преподавател, който те разбира и може да ти помогне. Това не може да стане с iPad.

Какъв според вас е най-добрият начин за използване на технологиите за напредъка на човечеството?
-Има много неща, които според мен трябва да направим. Първото е най-трудното - да се запитаме какво всъщност искаме и търсим. Никога не сме могли да си зададем този въпрос преди и за съжаление има много места по света, където все още хората не могат да го направят по различни причини - независимо дали се страхуват или са гладни и болни. Но в привилегированите общества имаме възможност да се замислим "какво искам да постигна като човешко същество". А не просто да висим в поредната социална мрежа, да играем Grand Theft Auto или да гледаме филмчета в YouTube. И да се запитаме какъв свят искаме. А това е много труден въпрос. И после да работим за постигането му. Искам повече форуми, дискусии и изследвания сред младите хора за идеалната за тях среда. Искам и развитието на нов софтуер, който за разлика от сегашните игри и социални мрежи да даде на хората ново усещане за идентичност, а не обратното. Защото в наши дни човек може да се събуди, да работи, да пазарува, да играе, да отиде на среща - и то без да погледне някого в очите, а просто като стои пред екрана на компютъра си. Което е без прецедент. Това се превърна в новата дигитална култура, вместо технологиите да бъдат използвани за постигане на някакви цели и напредък в реалния свят.      

Вие сте твърд противник на социалните мрежи, но в същото време те имат и добри страни - например помогнаха за вдигането на революции като Арабската пролет?
-Да, така е. Но в същото време помагат за разпространяването на идеите и посланията на терористи като ИДИЛ. Така че всичко зависи от това как ги използваш. Но има голяма разлика между приятелите, които имаш от реалния свят - например те заминават за Австралия и един от начините да поддържаш контакт с тях е през Facebook, и онези "приятели" в мрежата, които не си срещал и които са просто една публика. Човек "играе" пред тях, защото иска да получи like-ове. Има две противоречащи си мотивации в тази система - едната е целта да бъдеш харесван от всеки и да бъдеш като другите. В същото време искаш и да си специален и различен. Тези две страни са несъвместими - не можеш да си като останалите и в същото време да си "знаменитост". Именно затова хората имат много крехко усещане за идентичност.

Смятате ли, че заради ролята ви на публична личност и постоянните нападки срещу тезите ви страда основната ви научна работа?

-Интересното е, че тези критици никога не са се свързвали с мен директно. Имам страница, през която се старая да отговарям на всеки. И 99% от мненията там са положителни. Казват ми как различни хора ме атакуват в блогосферата, но никой няма смелостта да се свърже лично с мен. А и критиките не са срещу тезите и научните ми теории, а лично срещу мен - дали съм направила сама изследванията и т.н. Това също отразява духа на времето в дигиталния свят, където всичко е лично - аз, аз, аз, направих си селфи, изядох тази шоколадова торта и т.н. Така че същите тези хора се интересуват повече от мен като личност, отколкото от тезите ми. Вместо да обсъждат идеите ми, те се занимават с лични атаки. Ако ми дадат научни доводи и доказателства срещу тезите ми, разбира се, че ще ги взема предвид.         

Тоест те използват същите тези технологии като социалните мрежи, срещу които вие сте против, за да ви атакуват.

-Да, именно. Но ако не се свържат с мен лично, няма как да знам какво казват.

Често казвате, че най-голямата ви цел е да разработите лечение на Алцхаймер. Как ще успеете при такава натоварена програма и различни интереси?
-Според мен едното помага на другото. Хората грешат, ако смятат, че трябва да правиш и да си добър само в едно нещо. С колкото повече различни неща се занимаваш, толкова повече идеи получаваш и виждаш света по различен начин. За мен неща като градинарство или готвене, които за много хора са начин за отпускане и релаксация, са тежък труд. Мразя да готвя. Докато в същото време писането на книга е развлечение.

При неукротимия възход на всички технологии оптимист ли сте за бъдещето на човечеството?
-Понякога съм. Посещавам различни фестивали на книгата - например в Единбург. И е страхотно да видиш как хора на всякаква възраст купуват и обсъждат оживено на кафе или вино най-различни произведения. В други случаи не съм - например като видя в метрото децата как гримасничат и се снимат с телефоните си, със слушалки в ушите. Толкова се депресирам в такива случаи. Но всичко зависи от нас.      

Интервюто взе Константин Николов   
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Дигитални модели Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

21 фев 2020, 924 прочитания

SAP подготвя компаниите за новата икономика на изживяванията SAP подготвя компаниите за новата икономика на изживяванията

Над 900 специалисти в SAP Labs България разработват иновативни технологии за потребителите на SAP, твърди Том Киндерманс, управляващ директор на SAP за Централна и Източна Европа

21 фев 2020, 1268 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Технологии" Затваряне
Разделяй и (се) овладей

НР се надява, че чрез разбиването си на две части ще се спаси

Още от Капитал
Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Валдис Домбровскис: В България виждам опит да се реши несъществуващ проблем

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия пред "Капитал"

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10