Хапче за здраве

Google разработва нанотехнология, която да открива болни клетки в тялото

Здравеопазването винаги е имало един голям проблем. В по-голямата си част то всъщност не отговаря на името си, защото не предпазва организма от болести, а го лекува след първите проявени симптоми. Истинското здравеопазване става факт, когато веднага се засекат белезите на потенциален проблем и се елиминират преди болестта дори да се е формирала. Постигането на подобно нещо е огромно предизвикателство. Сложните и почти нерешими проблеми обаче са сред любимите занимания на звеното за авангардни разработки Google X в сърцето на интернет гиганта от Маунтин вю.

През тази седмица отделът вдигна завесата пред новата си цел - създаването на технология от наночастици, която влиза в кръвта и следи за потенциални проблеми. Утопичната система е вдъхновена от научната фантастика. "Тук, в Google, използваме Star Trek за движеща сила - в шоуто имаше компютър, наречен Трикордер, който може да отговаря на всякакви въпроси", коментира пред изданието Medium д-р Андрю Конрад, който е ръководител на проекта. Целта на компанията е да направи своеобразен Трикордер за медицински въпроси.

Истинската дефиниция на здравеопазване

В момента единственият начин потенциално заболяване да бъде открито, преди да е проявило видими симптоми, е чрез изследвания с даване на кръв, урина и минаване на щателни прегледи. Цялата тази процедура обаче е доста времеемка и неособено приятна. В резултат масово хората я правят само по лекарско нареждане при вече проявен проблем. Единици са тези, които доброволно си правят профилактични изследвания веднъж или максимум два пъти в годината. И те обаче не са нито достатъчни, нито ефективни и често евентуалният проблем отново поставя човек пред свършен факт - той вече е болен от нещо, което тепърва трябва да се лекува.

Google има доста по-различна идея - ежедневни изследвания на кръвта по напълно безболезнен начин. Резултатите от тях пък се показват на екрана на умен аксесоар и се изпращат на личния лекар. Всичко започва от на пръв поглед обикновено хапче. Човек го изпива и то се разгражда в стомаха му. Хапът съдържа различни комплекти наночастици, които се вливат в кръвта и започват да циркулират. Те ще са магнетизирани, което ще им помага в движението. Всички наночастици са покрити с различни субстанции, които могат да се прикрепят само към определен тип клетки, например ракови. Когато това се случи, те изпращат сигнал до умния аксесоар, който отчита събитието. Софтуер прави анализ на информацията и излиза с готов резултат за потенциални проблеми, които може да се развият.

"Наночастиците ни дават възможността да изследваме тялото на молекулярно и клетъчно ниво. Опитваме се да променим медицината от реагираща и лекуваща на проактивна и превантивна", коментира Конрад пред БиБиСи. Предизвикателството е да може да се идентифицират специфичните белези в клетките на различните вируси и потенциални заболявания. След това трябва да се намерят и съответните субстанции, които да могат да се прикрепят само към такива клетки. Всичко това звучи доста сложно, но според Конрад е напълно осъществимо. Пред специализирания технологичен блог TechCrunch той казва, че е възможно в близкото десетилетие проектът не само да е завършен, но и да се използва масово от лекарите по света.

Път към нанолекарствата

Засега проектът разглежда единствено възможностите за идентификация на проблемните клетки и проследяване на движението им в тялото. Това ще даде нов поглед върху развитието и формирането на болестите и ще позволи на учените да създадат още по-ефикасни лекарства. Конрад споделя, че се обсъжда възможността технологията да бъде пригодена и за директно лечение или елиминиране на болни клетки. За да се случи това обаче, първо всички специалисти трябва да са убедени, че наночастиците успешно идентифицират само опасните и вредни клетки. След това те трябва ясно да показват какво се случва в тялото и едва тогава да могат да получават команда да елиминират рисковите клетки или пък да им предоставят лекарство.

"Искаме да отложим смъртта, като предотвратим болестите. Имаме технологията да се намесим и трябва да положим повече енергия и усилия, за да го направим", коментира Конрад. Той уточнява, че няма предвид Google в частност като компания, а изобщо лекарите. Специалистът, който преди да дойде в Google, има богата медицинска кариера и е създател на популярен евтин тест за СПИН, казва, че интернет гигантът няма да съхранява или обработва информацията. Тя ще се предава директно на личния лекар или на фирмата партньор, която той използва. "Ние просто създаваме технологията, те ще я използват", коментира Конрад.

В момента над 100 души работят по проекта. Той все още е на чертожната дъска и макар да изглежда доста футуристичен, според компанията е напълно постижим. Дори и да успеят да го реализират обаче, след това предстои още едно много сериозно изпитание. Американските здравни власти трябва да го допуснат да се използва върху хора. За целта Google ще трябва да докаже, че технологията е напълно безопасна и същевременно ефективна. Това ще изисква да се проведат мащабни, строго контролирани клинични тестове. За да бъде обаче технологията допусната дори до тест, преди това компанията ще трябва да има ясни доказателства каква дозировка от наночастици е необходима, какъв ефект ще имат те върху тялото, колко дълго ще престояват в него и как ще го напускат. Според Конрад всичко това е постижимо. Най-важното за него е да бъдат открити необходимите субстанции и да бъдат ясно идентифицирани белезите на проблемните клетки. След това ежедневните медицински изследвания с хапчета, които рано да разкриват потенциални проблеми в организма, ще станат част от живота на хората.