Ездачът на комети
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ездачът на комети

Reuters

Ездачът на комети

Приземяването на роботът Philae на леден космически къс ще даде повече светлина на учените за зараждането на живота на Земята

Юлиян Арнаудов
7772 прочитания

Reuters

© Handout


Огромен астероид се е насочил към Земята и предстои сблъсък, който може да сложи край на живота на планетата. Международен екип изпраща две совалки, които да кацнат на огромния скален къс в Космоса и да взривят ядрени заряди и така да предотвратят фаталния сблъсък. Такъв е сюжетът на касовия филм от 1998 г. "Армагедон". В сряда като че ли холивудската продукция се повтори, но този път на живо. Европейската космическа агенция (ESА - ЕКА на български) успешно приземи роботизирана сонда Philаe от изследователския модул Rosetta на повърхността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. И макар самото кацане да е голямо постижение за човечеството в опитите му да покори космическото пространство, мисията на Philаe и Rosetta още не е приключила, а за учените тепърва предстои най-интересната част.

Събитието не премина напълно гладко. Сондата успя да кацне стабилно едва от третия опит заради много ниската гравитация и нефункционираща система от харпуни, които да я закрепят стабилно на повърхността. В един момент учените и хората, които следяха на живо, не бяха сигурни дали Philаe се е закрепил правилно на кометата и дали това няма да компрометира мисията. Подобно на холивудската продукция, всичко на пръв поглед завърши с щастлив край.

Дългият път по река Нил

Модула Rosetta е кръстен на древноегипетска обредна плоча Розета, която е изписана на три езика. В същото време името на сондата Philаe идва от остров Фили на река Нил, където е открит обелиск с изписан текст едновременно на гръцки и древноегипетски йероглифи. Откритието на двата артефакта води до разшифроването на древноегипетската писменост. Учените кръщават отделните модули на своя изследователски кораб по този начин, защото се надяват приземяването на кометата да разкрие структурата и по-важното – ролята на тези космически тела в изграждането на Слънчевата система и евентуално да се разбере дали те са пренесли живота и водата на Земята. 

Кацането на кометата е само последният фрагмент от дългото пътешествие на Rosetta в открития Космос. Мисията започва през март 2004 г., когато модулът се отправи към Марс за сложен "танц" с планетите по пътя си към ледения къс. Три години по-късно космическият апарат използва гравитационната сила на Червената планета като ускорител, за повторен заход към Земята. През 2009 г. прави трети последен заход, за да получи максимално ускорение към своята крайна цел – кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. През август тази година Rosetta достига ледения къс и след близо месец маневриране успява да установи стабилна орбита около него.

"Мек" подход

 

1.3

млрд. евро струва целият проект Rosetta

Успешното кацане на модула Philаe на кометата маркира няколко важни постижения, които може да се използват и в бъдеще при подобни изследователски експедиции. Трябва да се вземат предвид няколко факта. От една страна, това е първото "меко" приземяване върху космически обект, който не е планета.

При кометите и астероидите липсват силна гравитация и каквато и да е атмосфера. Освен това те не само са в пъти по-малки от планетите, но се движат доста по-бързо – както в Космоса, така и около оста си. Тези качества ги превръщат в истински кошмар за учените при опитите им да приземят дори роботизиран модул на повърхността. Затова и досегашните кацания върху астероиди от сонди са ставали случайно и с голяма доза късмет. Първият е през 2001 г. от американския модул NEAR Shoemaker, който след завършването на основната си мисия прави импровизирано приземяване на повърхността и предава оттам в рамките на 16 дни. Но астероидите са твърди късове скали, които се движат в Космоса. Кометите от своя страна са съставени от по-меки материали, основно прах, лед, скални елементи, замразени газове (въглероден оксид, въглероден диоксид, метан и амоняк) и др. Затова и първото "кацане" на сонда на подобно небесно тяло става чрез сблъсък. Това се случва през 2005 г. от модула Deep Impact.

 

Сегашното приземяване на Philаe на 67Р/Чурюмов-Герасименко вече показва на учените как могат да осъществят подобно действие при това прецизно, без голяма опасност от увреждане на сондата. Което може да доведе и до нови подобни мисии, като този път целта може да бъде астероид.

Изворът на живота

Поне засега кометите представляват по-голям интерес за учените. Основната мисия на Philаe е да установи с по-голяма прецизност състава на ледените космически късове. В един момент той ще вземе проба от повърхността, който веднага ще бъде анализирана в импровизираната лаборатория на борда на сондата. Резултатите трябва да установят най-вече две неща. Първото е какъв е точният състав на водата в кометата. Ако е идентичен или много близък до този на Земята, ще подкрепи теорията, че голяма част от "течността на живота" е пренесена именно чрез комети на повърхността на планетата ни при формирането й преди милиони години. По-важната част от пъзела пред Philаe е да установи дали там има наличие на така важните за живите организми алфа-аминокиселини. Повечето аминокиселини във Вселената имат определена структура, но алфа-аминокиселините се смятат за аномалия, която формира генно детерминираните белтъци, които са основа за формирането на живота на Земята. Ако се потвърди наличието им в кометите, това може да доведе до разширяване на теорията, че освен водата космическите ледени късове са докарали на планетата и важни органични съставки.

Следваща спирка – Слънцето

Докато учените от ЕКА обявиха, че още няма да бързат с взимането на проби от повърхността, истинската мисия на Philаe няма да завърши само с едно сондиране. Модулът трябва да остане прикачен на кометата и да остане с нея по пътя й към Слънцето. С приближаването на звездата ще става все по-интересно за учените и по-опасно за сондата. Тогава започва да се топи ледът и да се изпаряват замразените газове, което означава, че все по-голяма част от структурата на кометата ще бъде налична за изследване. Именно в тази фаза учените ще имат възможност да разгърнат изучаването на кометата и структурата й. Обаче има няколко големи уловки. Не се знае дали Philаe ще остане закрепен на повърхността, когато този процес започне. Особено като се имат предвид проблемите на сондата при кацането. На пресконференция в четвъртък учените от ЕКА обявиха, че Philаe се е отклонил от първоначалното място за приземяване и в момента само два от трите крака са стъпили стабилно на повърхността. Това може да създаде проблеми при маневриране (роботът може да бъде местен за по-добро позициониране).

Другата голяма уловка е, че новото място ще предоставя много по-малко изложение на слънчева светлина от предвиденото. Учените са очаквали на денонощие сондата да получава между шест и седем часа. Но новата позиция ще предоставя едва около час и половина възможност за зареждане на батериите. Те могат да осигурят на Philаe работа за около 60 часа, но сондата може да бъде поставяна в режим на хибернация. Така може да се изчака удобният момент, в който роботът да се активира само когато е изложен на слънчева светлина.  

А и при процеса на топене Philаe може да бъде обгърнат в прах и да бъде блокиран достъпът му до необходимата енергия. Освен това голямото нагряване може да го повреди безвъзвратно.

Резервният план

Учените разполагат и с утешителен, резервен план, ако Philаe не успее да оцелее на суровите условия, на които бъде изложена. Това е орбиталният модул Rosetta, който при нормални обстоятелства ще може да продължи да поддържа орбита около кометата и да събира данни дистанционно. Той следи ледения къс още от август, като определи, че опашката на 67Р/Чурюмов-Герасименко е съставена предимно от вода и въглероден диоксид.

Космическият кораб вече направи едно изненадващо откритие, след като като засече промени в магнитното поле около кометата. Учените предполагат, че това може да е породено от вибриращи заредени частици около самото тяло. Те бяха интерпретирани от учените като "песен" и все още не могат да бъдат обяснени напълно.

"Това е много вълнуващо, защото е напълно ново за нас. Не го очаквахме и го анализираме, за да разберем какво се случва", казва Карл Хайнц, един от ръководителите на мисията в официалния блог на агенцията.

Подобно на научно-фантастичен филм, експедицията на Rosetta и Philаe през следващите месеци може да ни предостави важни открития за астрономията и физиката, които да преобърнат изоснови досегашните ни представи. И подобно на артефактите от Розета и Фил, може да ни помогнат да разшифроваме дори и частично произхода на живота на Земята.  

Огромен астероид се е насочил към Земята и предстои сблъсък, който може да сложи край на живота на планетата. Международен екип изпраща две совалки, които да кацнат на огромния скален къс в Космоса и да взривят ядрени заряди и така да предотвратят фаталния сблъсък. Такъв е сюжетът на касовия филм от 1998 г. "Армагедон". В сряда като че ли холивудската продукция се повтори, но този път на живо. Европейската космическа агенция (ESА - ЕКА на български) успешно приземи роботизирана сонда Philаe от изследователския модул Rosetta на повърхността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. И макар самото кацане да е голямо постижение за човечеството в опитите му да покори космическото пространство, мисията на Philаe и Rosetta още не е приключила, а за учените тепърва предстои най-интересната част.

Събитието не премина напълно гладко. Сондата успя да кацне стабилно едва от третия опит заради много ниската гравитация и нефункционираща система от харпуни, които да я закрепят стабилно на повърхността. В един момент учените и хората, които следяха на живо, не бяха сигурни дали Philаe се е закрепил правилно на кометата и дали това няма да компрометира мисията. Подобно на холивудската продукция, всичко на пръв поглед завърши с щастлив край.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  dkk avatar :-|
  Данаил Коев

  Розетският камък - надгробна плоча? Стига глупости бе, хора!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Наистина е интересно, но дано българската преса отделят специално внимание на подобни новини и да ги следят и предоставят на хората...

 • 3
  Stabilnost avatar :-|
  ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА

  успех на мисията

 • 4
  nkp33315911 avatar :-|
  alabam4eto

  много, много интересна мисия. Продължавам да я следя с интерес!

 • 5
  comandante avatar :-|

  Целия проект е изключителен и показва колко незначителни са ни възможностите възможностите и напредъка в космоса !
  За сметка на това най-много се финансират мозъците в областта на финансите и търговията !


 • 6
  postingcanter avatar :-(
  Posting Canter

  А феминистките, както винаги, не могат да се нареват заради ризата на Мат Тейлър, ученият, който координира процеса по приземяването на пробата:

  http://time.com/tag/feminism/

  Всеки с приоритетите си, както се казва.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.