Всички правителства искат пълно наблюдение на хората

Единственото ограничение са парите, казва създателят на първата антивирусна програма и активист на WikiLeaks Бернд Фикс пред "Капитал"

Бернд Фикс е хакер и експерт по компютърна сигурност с 30-годишен опит. През 1987 г. той създава програма за неутрализиране на компютърния вирус "Виена", която се превръща и в първия антивирусен софтуер. През последните 15 години Бернд Фикс живее в Швейцария, където работи като експерт по сигурността към различни финансови институции. През 2013г. се мести в Берлин, откъдето управлява фондацията Wau Holland и подпомага whistleblowers като Едуард Сноудън, Джулиан Асанж, Челси Манинг.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Тука се послушва много яко, от специалните служби и от множество частни организации.

 • 2
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Да знаеш тайната да съпруга /та / е най- ценната инфо.
  Тъй , че нищо ново под Слънце.
  И тук и там ,яко се подслушва , [#1] "today ;)": .

 • 5
  the_core avatar :-|
  The Core

  ...Единственото, което ни изненада в случая с NSA (Американската агенция за национална сигурност) и Едуард Сноудън, е колко всеобхватно е наблюдението....

  Тук трябва да се имат пред вид в добавка Майкрософт, Фейсбук, CISCO, Гугъл, Qualcomm....
  Американците голям страх ги тресе от Хуавей и не ги допускат в САЩ.. Просто си знаят те самите какви ги вършат и са напълно наясно с техническите възможности за подслушване.

 • 6
  jessie... avatar :-|
  Jessika

  "Единственият начин това да се промени е гражданите да следят бюджетите за наблюдение и да изискват за това да не се харчат повече пари."

  Интересно какъв е бюджетът за наблюдение у нас (по години) и как може да се получи такава информация. Тогава доста въпроси може би ще получат и отговори.
  Дали "Капитал" не може да осигури такава информация?!

 • 7
  jessie... avatar :-|
  Jessika

  А тази статия бих я препоръчала с две ръце!

 • 8
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  "...Ако имате път към известния магазин Harrods в Лондон, може да си направите малък експеримент. Внимателно проследете какво се случва с мобилния ви телефон..."

  Е, аз експериментирах в известен софийски магазин...резултатът ... откраднат мобилен телефон...:)

 • 9
  tanas avatar :-P
  Танас

  Последните години все по 1 000 000 000 бюджет за МВР и все не им достигат а сега с тия кетчери трЕбЕ да търсят още специалисти като Радо отверката. :-)

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Това е една много голяма и интересна тема. Как масовото и явно излязло от контрол подслушване и следене на правителства и служби ограничава правата и свободите на гражданите и що за реална демокрация е това?
  Всеизвестна е тривиалната истина, че информацията е власт (и пари), както и че който притежава цялостна, пълна информация за някого (и за близките, роднините, приятелите му), той де факто миже да се каже, че го и притежава, или може да го контролира, или да моделира живота му, например да направи живота му ад...Каквито примери има много...
  Именно затова, поради притежанието на определена информация от служби имаме примери, когато те стават реално по-силни от правителствата си и неконтролируеми, държава в държавата, и вместо те да бъдат контролирани от съответните си принципали, публични личности или органи, става обратното.
  Има добър пример и с Американския Конгрес и съответната комисия от неотдавна...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал