Поумняващи очила

Очилата Google Glass дадоха тон на сегмента, но вече сякаш изостават от конкуренцията<br>

Поумняващи очила

За разлика от Google все повече нови компании постигат напредък в развитието на технологията

Мартин Дешев
13195 прочитания

Очилата Google Glass дадоха тон на сегмента, но вече сякаш изостават от конкуренцията<br>

© Reuters


Първата асоциация при термина "умни очила" обикновено е Google Glass. Интернет гигантът и пионер в сектора обаче сякаш загуби интерес да развива тези устройства. От известно време компанията почти не дава информация за разработката. Същевременно конкурентите не спират да подобряват проектите си.

Няколко нови компании напреднаха значително в развитието на умните очила. Този прогрес може сериозно да застраши бъдещето на Google Glass и вече практически коства доскоро гарантираното лидерство в сегмента.

Важно е да се отбележи, че създателят на Glass Бабак Парвиц напусна Google през юли т.г. и стана вицепрезидент в Amazon. Горе-долу тогава започна и бавният залез на Glass. Разбира се, всичко това може да е затишие пред буря и Google да подготвя изцяло ново поколение, което да изуми всички. За момента обаче няма такива изгледи, а разработките на конкурентите са доста по-интересни.

Малки дисплеи големи проблеми

Основното предизвикателство пред умните очила е дисплеят. Той трябва да е достатъчно малък и компактен, но същевременно и много качествен и да не уморява очите (доста често по-правилно е да се каже "окото", тъй като при повечето разработки дисплеят е видим само от едното око). Освен това трябва да е дискретен и да не пречи на зрителното поле. Компанията Lumiode например има интересна разработка, която разчита на миниатюрни LED-ове. Те са съвсем малки и се използват вместо пиксели на екрана. Всеки от тях може да свети в различен цвят благодарение на транзистори, които ги управляват. Пред онлайн изданието Technology Review Винсънт Лий, който е изпълнителен директор на Lumiode, казва, че чрез тази технология могат да се направят малки екрани, които са 10 пъти по-ярки и значително по-енергоефективни спрямо другите технологии.

Освен това разработката е по-компактна, което позволява интегрирането на дисплей в класически като дизайн очила, а изображението да се прожектира на лещите. Когато екранът е изгасен, няма да има никакви следи от него. Основната цел на Lumiode в момента е допълнително усъвършенстване на технологията, докато тя не бъде смалена дотолкова, че да може да се вгради в рамката на обикновени очила.

Компанията Innovega пък има по-различен подход. Тя иска да замени миниатюрните лещи, през които минава изображението, за да се появи на стъклата на очилата с контактни лещи. Целта е очилата да прожектират изображението директно върху контактните лещи. Предимствата на тази технология са, че може да се прожектира изображение и за двете очи, а самите лещи няма да пречат на зрителното поле. Освен това позволява създаването на много по-компактни умни очила, тъй като не трябва да се мисли за вграждането на дисплей. Разработката на технологията вече е в напреднала фаза, като изпълнителният директор на Innovega Стив Уайли казва, че през 2015 г. компанията ще подаде документи за одобрение на устройството от американските здравни власти. То е задължително, когато става дума за масово използване на джаджи, които имат пряк контакт с тялото, в случая контактните лещи.

Изпълнени с енергия

Другият голям проблем за умните очила е захранването. Устройствата се нуждаят от обемисти батерии, за да могат да осигуряват пълноценна работа в рамките на деня. Поставянето им в рамките на очилата обаче не е удачен вариант. Компанията Imprint Energy разработва тънки, гъвкави батерии, които да могат да се навиват в кухините на рамките. Така ще се запазят тънкият им дизайн и ниското тегло. По проекта обаче тепърва ще има много работа. В комбинация с разработката на компанията Perpetua Power подобни батерии могат да се презареждат и по много по-лесен и иновативен начин. Например чрез телесната топлина.

Модулът на Perpetua се поставя на кожата. Той конвертира топлината в енергия и я предава на батерията. В момента обаче модулът е сравнително обемист и може да генерира съвсем малко енергия. Затова се налага използването на няколко модула. Но пък никой няма да иска да се облепя в тях само и само да може да дозарежда умните си очила. Perpetua работи по усъвършенстването на технологията, но и това изисква време.

Дотогава ще трябва да се разчита на класическите батерии. Те обаче са далеч от развитието на останалите технологии. Майкъл Синкула от стартиращата компания Envia Systems казва пред онлайн изданието CNET, че енергията, която една батерия от 1995 г. може да съхранява, се е удвоила едва през 2007 г. А от тогава до сега, увеличаването на капацитета им е под 30%. Според Синкула дори и през 2021 г. енергията, която една батерия съхранява, няма да двойно по-голяма от днес. Именно затова производителите на лаптопи, мобилни устройства и умни аксесоари се насочват към оптимизиране на работата на компонентите и подобряване на софтуера. Така батериите на лаптопите вече издържат доста повече в сравнение с преди десетина години.

Същото не може да се каже за смартфоните и умните аксесоари, при които издържането на светлата част на деня е постижение. Въпреки това очакванията на анализатори като IHS са за голямо и положително бъдеще на тези устройства и особено на умните очила. Прогнозите им за тази година обаче не се оправдаха и не умните очила, а умните гривни се превърнаха в главен фокус на производителите. Те са и по-добра основа за изчистване на повечето трудности, преди да се премине към умните очила. Дотогава тези джаджи ще трябва да са с много по-изчистени възможности, за да не могат потребителите бързо да се откажат от тях.

Първата асоциация при термина "умни очила" обикновено е Google Glass. Интернет гигантът и пионер в сектора обаче сякаш загуби интерес да развива тези устройства. От известно време компанията почти не дава информация за разработката. Същевременно конкурентите не спират да подобряват проектите си.

Няколко нови компании напреднаха значително в развитието на умните очила. Този прогрес може сериозно да застраши бъдещето на Google Glass и вече практически коства доскоро гарантираното лидерство в сегмента.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  айде сега очила... бучнѝ едно електродче, прекарай една антенка през слъзното каналче и готово...

 • 2
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  Поумняващи не е точната дума - най-вероятно ще трябва да ги наречем затъпяващи. Ако цялата информация е налична във всеки момент, защо на човек да му се налага да помни каквото и да било?

 • 3
  cuam4o avatar :-P
  Ангел

  До коментар [#2] от "haralampi":

  Прав си! Да изгорим всички книги, за затворим Интернета и да помним всичко, а?!

 • 4
  mmommo445 avatar :-|
  Mmomo

  Тези очила са грубия прототип на нещо велико. То ще промени начина ни на живот повече отколкото го промени интернет.
  Един успешен модел ще бъде или в контактни лещи или дирекно имплант в ретината. Човек ще получава директен feed на данни, според това какво иска да прави - дали управлява кола, самолет или ходи в джунглата. Ще може да вижда примерно сателитно топлинно изображени на региона около него.
  Не само военното, гражданското приложение ще доведе до невероятни неща. Включително и до по-тотален контрол на народа и до окрупняване на държавите.

 • 5
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  До коментар [#3] от "Ангел":

  Твоят "умен" телефон прави ли те по-умен? Добре е да не забравяме, че технологиите си имат недостатъци и достъпът до информация не означава автоматично способност да се мисли.

  Очаквам в скоро време да отворят фитнеси за ума, за да не залинява от толкова джаджи. Иначе, просто ми стана забавно името.

 • 6
  cuam4o avatar :-?
  Ангел

  До коментар [#5] от "haralampi":

  Достъпът на информация не означава автоматично способност да се мисли, но липсата на информация да не би да помага? Сигурно в третия свят където липсва Интернет е пълно с големи мислители и умове? Айде стига глупости.

 • 7
  _tsiki_ avatar :-|
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)

  До коментар [#6] от "Ангел":

  Прав си да, не бива да се бъркат понятията. Разликата между информация и мъдрост е огромна. И не са редки случаите-интернет примерно и ютуб конкретно когато инфо извън контекст в крайна сметка рузултира в оглупяване на маса хора с бегли познания по темата. Особено сред податлива на манупулация необразована популация.

 • 8
  dr.st.danev avatar :-|
  dr.st.danev

  Много зависи до колко технологията ще е съвместима със здравето на човека. Иначе, колкото повече информация, колкото по-бърз достъп - толкова по-умни хора. Проблема е, че някои не успяват да минат на този етап. Когато дадена задача е прекалено тежка за един мозък, той се адаптира по лесния начин, като я игнорира. Това може да доведе до затъпяване - да.
  Колкото до помненето - винаги ще се налага да се помни. Човек се фокусира върху конкретна информация, поне за част от секундата, в повечето случаи - минути, а останалия огромен масив информация трябва да го помни и разбира. Трябва да има и представа за още повече информация, както и пътищата, по които бързо да стигне до нея, ако му трябва в по-големи подробности и точност. Оперативната и дългосрочната памет, не само няма да загубят значение, но и ще станат още по-важни. Нима мислите, че можете да направите качествено съждение само върху базата на това, което в конкретната секунда четете или съзерцавате? Дори когато четете текст, трябва да го разбирате, а колкото повече информация можете да натъпчете в краткосрочната си памет, без да се затормозявате, толкова по-качествено ще работите.
  Зубренето на информация на изсут, дума по дума, в продължение на години е анахронизъм, това е един неефективен модел на обучение, който няма и кой знае какви добри резултати. Нещо написано преди 50 години, което сте зубрили 10 години и практикували още 10? това няма да храни интелигенцията на бъдещето. Нито пък има нужда от такава интелигенция. Трябват ви креативни хора, които могат бързо да обработват нова информация.Една от другите ключови думи е подбор - губи се възможността у много хора да подбират важната информация, така пълнят главите си с джънк инфо, или с подробности, но основното им се губи, но това пак си зависи от коефициента на интелигентност. Все по-голям проблем е функционалната неграмотност и все по-голям проблем ще става, дори сред тия ,които се имат за "елитно" образовани, вкл и хора с определени научни степени.
  Познавателните способности на човека са пред революция, както е споменал колегата по-долу, малката подробност е, че не всеки ще бъде пригоден за нея. Тежко на децата ни, ако не ги подготвим за бъдещето - просто няма да са конкурентни.

 • 9
  dintchev avatar :-|
  dintchev

  Dr Stanev, napalno sam saglasen s vas. No spored men imenno zaradi tova Smart Glass e edna tehnologia, koiato niama da se naloji spored men skoro. Google sa usetili tova. Pitaite niakoi programist ili sysadmin (koito opredeleno sa nai-podgotvenite hora za tehnologichnoto nastoiashte i badeshte) dali biha si slojili Smart Glass ...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  dr.st.danev avatar :-|
  dr.st.danev

  До коментар [#9] от "dintchev":

  Напълно е възможно да не се наложи точно този продукт. Възможно е и влиянието му върху здравето да не е благотворно. Но някой по-подходящ неминуемо ще осъществи идеята.
  Пр ден на всички.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход