Софтуерна реформа

Ново поколение операционни системи цели да се възползва максимално от наличния хардуер

Един от големите дебати сред феновете на технологиите винаги е бил кое е по-важно - софтуерът или хардуерът. Истината може би е някъде по средата. И двете са взаимно свързани и могат да представят най-доброто от себе си само когато и двете са на съответното ниво. Според някои компании в момента и действащата концепция за хардуер и софтуер достига своята връхна точка и единственото решение е създаването на изцяло ново поколение.

HP е сред най-активните компании в тази сфера. В средата на тази година компанията представи своята нова концепция, която нарече The Machine. Според нея това е нов тип компютър, който може да промени представата на хората за тези машини. "Сегашните системи не могат да поемат натоварването, което ги очаква в близко бъдеще, и ни трябва ново решение", заявява компанията при представянето на The Machine. Тя прогнозира, че до 2020 г. ще има над 30 млрд. свързани устройства. Това ще доведе със себе си огромно натоварване за инфраструктурата, което ще изисква сериозни промени в нея, аргументират се в HP.

Само с хардуер не става

"Машината" на HP ще се отличава с нов тип памет, която нарича "мемристори". Те ще могат едновременно да съхраняват информация както вместо твърди дискове, така и вместо оперативна памет. Данните ще са достъпни светкавично по всяко време, без да се налага те да се търсят и пренасят от твърд диск в оперативната памет. На теория мемристорите ще са по-бързи от сегашните RAM модули и ще пазят информацията дори когато не са захранени с електричество.

Проблемът е, че софтуерът днес е пряко обвързан с харудера, на който работи. Най-семплият пример е при смартфоните. От една страна, те вече са по-мощни от компютрите отпреди няколко години. Обаче различният им хардуер не може да работи със софтуер, който е за т.нар. x86 процесори. Хардуерът на The Machine също ще е доста по-различен, от една страна. От друга, сегашният софутер пък не е разработен така, че да се възползва от наличните ресурси. Затова с разработката на новото поколение компютри става наложително и създаването на ново поколение софтуер.

HP планира да представи прототип на операционната система на The Machine през юни 2015 г., казва пред онлайн изданието TechnologyReview Кирк Бресникър, главен архитект на новия компютър. Платформата се казва Linux++ и нейната цел първоначално ще е главно тестова. Към нея ще има допълнителен софтуер, който ще създава виртуална емулация на хардуера на The Machine. Идеята е да се създаде виртуална "Машина", която да позволи на програмистите да разработват и тестват своите софтуери за новия тип компютър. Основната цел на Linux++ ще е да помогне на програмистите да свикнат с новото поколение софтуер и хардуер, коментира пред сп. PC World директорът на HP Labs Мартин Финк.

Пълна промяна

Linux++ ще бъде с отворен код и, както името ясно подсказва, е базирана на Linux. Тя ще бъде своеобразен експеримент и за HP. Бресникер казва, че чрез нея компанията се надява да разбере какъв тип софтуер ще се възползва най-много от новия метод на работа на хардуера, както и при какви условия и за какви ситуации той ще е най-подходящ. Може да се наложи сериозно преработване и на самите приложения. Финк дава за пример обработката на бази данни. В момента информацията трябва да се индексира и върне обратно на твърдия диск, след като бъде обработена. В новия дизайн това няма да е необходимо.

Вместо това обработката на информация ще е сходна с т.нар. графови бази данни. При тях се използва моделът на математическия граф. Финк дава за пример Facebook, които имат известен опит в това, например тяхната търсачка Graph Search, която работи на подобен принцип, но със сегашния хардуер. The Machine ще опрости модела на работа, като според Финк основната й цел е да премахне йерархичността при съхранението на данни. В момента компютрите имат между 9 и 11 нива за съхранение на данни, започвайки от кешовата памет при процесора и достигайки до твърдия диск.

Надеждите на компанията са, че през 2016 г. тя ще е готова с първия си реален и действащ прототип на The Machine. През това време освен хардуера ще се развива и софтуерът. Linux++ ще е само основата на бъдещата операционна система на "Машината". След като бъде събрана достатъчна информация, тя ще бъде използвана за разработката на основната софтуерна платформа на компютъра. Тя ще се казва Carbon и ще бъде направена от нулата. За целта HP не изключва и помощ от университети и различни специалисти.

Доза скептицизъм

Въпреки че HP заявява големи амбиции за проекта си, не липсва и скептицизъм. Най-често на компанията се напомня, че през 2010 г. тя прогнозираше, че ще започне производство на мемристори през 2013 г. Същевременно новият дизайн изисква и доста сериозни и резки промени в писането на софтуер, което може да не бъде посрещнато добре от програмистите. "В момента не е ясно коя технология ще се превърне в много полезна", отбелязва Стивън Суансън от Университета на Калифорния в Сан Диего, който специализира в компютърни системи от голям мащаб.

Конкурентите на HP също подхождат с недоверие. Още когато компанията представи концепцията на The Machine през лятото, главният софтуерен инженер на Dell Джон Суейсън обяви, че идеята е "смешна". Според него този тип разработки са любими на специалистите по компютърни науки, но в реалния свят трябва да има съвместимост и с по-старите платформи, за да има смисъл от тях. Ръководителят на глобалните комуникации на HP Хауърд Клабо отвърна доста остро на критиките. В изявление за британското издание The Register Клабо обяви, че не е изненадан от твърденията на Dell, и обвини компанията в липса на адекватен отдел за проучвания и разработки. "Разбирам, че не е приятно да гледат как HP иновира, докато Dell стои на едно място", допълва Клабо.

Дали този път HP ще успее да изпълни заканите си все още е въпрос на време. Съзнателно или не обаче, компанията следва прогнозата на професора по компютърни науки Дейвид Гелернтер от 2003 г. Тогава той прогнозираше, че бъдещето на операционните системи е именно в опростяването на методите им на работа. Според него софтуерните реформи са неизбежна част от развитието на компютрите, но с важна уговорка - новите платформи не трябва да налагат изхвърлянето на старите и започването от нулата всеки път.