Жребият за Microsoft е хвърлен
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Жребият за Microsoft е хвърлен

Microsoft предлага по-практична алтернатива на виртуалната реалност - "холограми", които могат да се гледат през очилата HoloLens и да се взаимодейства с тях посредством жестове и гласови команди

Жребият за Microsoft е хвърлен

Софтуерният гигант прави смел опит да предефинира пазара за потребителска електроника с новия Windows 10

Юлиян Арнаудов
23653 прочитания

Microsoft предлага по-практична алтернатива на виртуалната реалност - "холограми", които могат да се гледат през очилата HoloLens и да се взаимодейства с тях посредством жестове и гласови команди

© reuters


Преди повече от две хилядолетия римският пълководец Гай Юлий Цезар се завръща в Рим от военен поход в Галия. Противниците му в столицата убеждават Сената да му заповяда да разпусне своята армия, което поставя Цезар пред труден избор. Да се подчини означава, че може да бъде преследван за държавна измяна, а другият вариант е да влезе с войски и да предизвика гражданска война. Според историците окончателното решение Цезар взима изправен пред река Рубикон – границата, която никой пълководец не може да пресича със своята армия. Тогава той изрича популярната фраза "Alea iacta est" или "Жребият е хвърлен", след което повежда след себе си легион от най-доверените си бойци. Последвалата гражданска война е спечелена от Цезар. А фразата става популярна и се използва, когато е достигната точка, от която няма връщане назад. Но дали главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела се е сетил за фразата, преди да представи новата операционна система Windows 10 в сряда?

Аналогията между Цезар и Надела е подходяща не само защото и двете събития се случват през януари. Приликата е, че софтуерният гигант е изправен пред своеобразен Рубикон. В стремеж да запази пълно превъзходство на РС пазара, компанията загуби тотално позициите в проспериращия мобилен свят, доминиран от Apple и Google. Изоставането вече е толкова осезаемо и действия като придобиването на мобилното звено на Nokia не са достатъчни да се обърне тенденцията. Необходими са бързи и решителни мерки. Да се предприеме нещо, което никой досега не се е осмелил да направи. Подобно на Цезар и пресичането му с войниците на Рубикон Microsoft заложи на такъв ход - представи операционна система за всички видове устройства. Както и смела визия за изцяло нов интерфейс за обработване на информацията – очила за добавена реалност и възможност за интеракция, описвана до момента само в научнофантастичните филми.

Microsoft влиза в неравна и решителна битка, която ще определи дали софтуерният гигант ще остане сред водещите иновативни компанииq или ще трябва да се примири с по-второстепенни позиции.

Един Windows ще ги владее всички

Амбициите на Microsoft да създаде единна платформа за всички устройства бяха заявени още с разработването на Windows 8. Но в настоящата версия на операционната система беше направена само първата крачка с разработването на интерфейс, който да бъде ползван едновременно от традиционни компютри и устройства със сензорни екрани. Стъпката се оказа по-скоро настрани, отколкото напред – потребителите възприеха със смесени чувства нововъведенията. А и смартфоните, телевизорите и другите устройства останаха извън уравнението. Плановете за тях бяха да бъдат включени в следващите версии на Windows. Microsoft най-накрая май ще осъществи това си намерение. В сряда на близо двучасова презентация софтуерната компания представи цял куп нововъведения, повечето от които бяха фокусирани именно към обединяването на всички устройства под една платформа. Новият Windows 10 ще може да се ползва на персонални компютри, лаптопи, хибридни модели, таблети, смартфони, дори телевизори. Това се постигаq като се комбинират тежките уроциq научени от настоящата "Осмица" и развитието на смартфон платформата Windows Phone.

Сред морето от промени първата от тях е завръщането на Start менюто. То е преработено, така че да приема стандартните плочки вместо икони, като подобно на началния екран от Windows 8 може да се настройваq както е удобно на потребителя. Start менюто се разширява, за да заеме целия дисплей в моментаq в който устройството премине в режим за сензорен екран. Това е съществена част от функцията Continuum, която има за цел да прави преминаването от настолен в сензорен режим леко, бързо и без да коства удобството на потребителя.

Тя включва и почти заличаване на разликите при използването на стари x86 приложения, предназначени за настолни компютри и новите Modern апликации. Последните могат да се отварят в прозорци на десктопа, което позволява по-лесно скролване, ако са отворени няколко програми от различен тип. В сегашния Windows 8 този процес е леко усложнен, особено ако се ползва само сензорен екран.

Пълен запис от пресконференцията на Microsoft:

От телефона в РС-то и обратно

Следващата новост е интегрирането на център за известия (Action Center)q взет назаем от смартфоните, в който се преглеждат най-важните съобщения, както са изведени и най-ползваните настройки.

Следващата възможност, която идва от света на телефонитеq е интегрирането на гласовия асистент Cortana от Windows Phone 8.1 в новия Windows 10. Сега РС потребителите ще имат възможност да използват програмата, с която да пращат имейли, да търсят чрез глас и изобщо да водят разговор с нея.

През септември от Microsoft само загатнаха, че новата операционна система ще може да се ползва и на смартфони. Тогава обявиха част от базовите функции за компютри и таблети, обаче не дадоха повече подробности как ще изглежда това на практика. В сряда беше демонстрирано как платформата разпознава устройства с екранq по-малък от 8-инчаq и оптимизира интерфейса да изглежда като добре познатия Windows Phone. Но по-важният въпрос е как ще работят приложенията при толкова различни размери на екраните. Тук на помощ идват

Универсалните приложения

Microsoft демонстрира как е разработила новите си версии за Office, Outlook, Skype и др.q така че да могат да се ползват с максимална функционалност както на смартфон, така и на таблет и компютър. От показаното може да се заключи, че компанията се е справила доста добре. Вече ще имате пълен достъп до инструментите за редактиране на презентации на PowerPoint, както и да пускате готовите слайдове през смартфона. Да синхронизирате и обработвате календара си в Outlook, да нанасяте поправки или да одобрявате документиq написани на Word. Тук беше демонстрирана и новата виртуална клавиатура за мобилни устройства. Тя може да се размества, уголемява и смалява, за да пасне максимално добре на нуждите на потребителя.

Освен това с помощта на единния акаунт можете да имате максимална синхронизация на документите, пощата, с две думи – на всичко. Ключова роля за това играе облачната услуга OneCloud, която постепенно ще се превърне в единен синхронизатор между приложенията на отделните устройства. 

Върхът на универсалността между приложенията е интеграцията на апликациите (да се чете основно игри) на видео конзолата XBox и възможността те да се пускат на персоналния компютър. Това е голяма стъпка напред за геймърите, като за първи път ще има пълна съвместимост между конзолните и РС игри. 

На последно място сред универсалните приложения е разработката на изцяло нов браузър. За момента той носи кодовото име Project Spartan и е по-лека програма за сърфиранe в глобалната мрежа. Използва изцяло нов код, който му позволява да консумира по-малко ресурси и да бъде много по-бърз и интуитивен. Подобно на изброените вече приложения и той ще бъде наличен скоро за целия спектър от устройства.

Отвъд екрана

Виртуална реалност? Според Microsoft това е отживелица, а бъдещето е в холограмите. Тайната за компанията е развиване на добавената реалност (augmented reality) до нови нива, при които има високо взаимодействие между изображението и потребителя - смела и на пръв поглед революционна визия за бъдещето на дигиталните технологии. В сряда компанията показа очилата за добавена реалност HoloLens. Те разполагат със специални лещи, на които се изобразяват дигиталните изображения на фона на реалния свят. Устройството разполага със специално пространствено аудио, така че да чувате звука от холограмите дори ако са разположени зад вас. Използвайки технологията от сензорната приставка Kinect за X-Box, Microsoft инсталират специален миниатюрен сензор, който да може да засича околната среда и движенията, които правите. Очилата имат собствен компютърен (CPU) и графичен процесор (GPU), както и първия по рода си холограмен такъв (HPU). Последният има за цел да обработи информацията, подавана от сензора, за да може да осъществи истинското взаимодействие между околната среда, потребителя и очилата.  

Вече има разработени няколко тестови приложения за HoloLens, като например HoloStudio – апликация, която позволява да се създават дигитални триизмерни обекти, показани през холограмните образи. Потребителите използват жестове, за да управляват "курсора", и гласови команди, с които да изкарват различни функции (като копиране например).

"Холограмите могат да се ползват като един предварителен изглед, преди да направите дадените обекти чрез 3D принтер например", коментира по време на презентацията Алекс Кипман, който отговаря за проекта HoloLens в Microsoft.

Тайната зад успеха на Кипман е възможността да се "излъже" мозъкът, като възприема дигиталните обекти за истински. Това става благодарение на начина, по който възприемаме и по-точно виждаме света. Чрез светлината, която се отразява или излъчва чрез очите ни, възприемаме околната среда. Очилата действат на същия принцип - милиони снопове светлина се излъчват от тях и се отразяват в специалните лещи на HoloLens, така че да създадат "истинска виртуална среда". Забравете големите екрани на сантиметри пред очите ви - каквато е концепцията за очилата за виртуална реалност на Oculus Rift. С HoloLens можете да пренесете повърхността на Марс директно в хола си.

Да превземеш Рим

След преминаването на река Рубикон Цезар превзема Рим и печели в последвалата гражданска война. Така постила пътя към трансформацията на Римската република в империя. Microsoft премина своя Рубикон и представи оръжията, с които ще се опита да спечели войната. Единна операционна система, която ще работи плавно и гладко както на смартфони, така на таблети и компютри. Универсални приложения, които се синхронизират на различните устройства и имат за цел да върнат Windows като доминираща платформа в дигиталния свят. Подходът на Microsoft е доста смел. Все още основните играчи не смеят да обединят двата свята – мобилния и настолния. Apple например има различни приложения за iOS и Mac OS X.

Очилата за добавена реалност разкриват изцяло нов свят на възможности – да проектираш дигитално, да играеш игри в хола си и изобщо да пренесеш цялото съдържание от екрана в реалния свят. Всичко това обаче поражда

Нова порция въпроси

 

Ако Microsoft не успее с Windows 10, то компанията ще загуби окончателно битката с останалите водещи IT гиганти да бъде на гребена на иновациите и ще бъде изместена на заден план. Защото няма път назад, особено при тези залози. Подобно на Цезар, който след преминаването на Рубикон има два варианта – да умре или да победи.

Преди повече от две хилядолетия римският пълководец Гай Юлий Цезар се завръща в Рим от военен поход в Галия. Противниците му в столицата убеждават Сената да му заповяда да разпусне своята армия, което поставя Цезар пред труден избор. Да се подчини означава, че може да бъде преследван за държавна измяна, а другият вариант е да влезе с войски и да предизвика гражданска война. Според историците окончателното решение Цезар взима изправен пред река Рубикон – границата, която никой пълководец не може да пресича със своята армия. Тогава той изрича популярната фраза "Alea iacta est" или "Жребият е хвърлен", след което повежда след себе си легион от най-доверените си бойци. Последвалата гражданска война е спечелена от Цезар. А фразата става популярна и се използва, когато е достигната точка, от която няма връщане назад. Но дали главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела се е сетил за фразата, преди да представи новата операционна система Windows 10 в сряда?

Аналогията между Цезар и Надела е подходяща не само защото и двете събития се случват през януари. Приликата е, че софтуерният гигант е изправен пред своеобразен Рубикон. В стремеж да запази пълно превъзходство на РС пазара, компанията загуби тотално позициите в проспериращия мобилен свят, доминиран от Apple и Google. Изоставането вече е толкова осезаемо и действия като придобиването на мобилното звено на Nokia не са достатъчни да се обърне тенденцията. Необходими са бързи и решителни мерки. Да се предприеме нещо, което никой досега не се е осмелил да направи. Подобно на Цезар и пресичането му с войниците на Рубикон Microsoft заложи на такъв ход - представи операционна система за всички видове устройства. Както и смела визия за изцяло нов интерфейс за обработване на информацията – очила за добавена реалност и възможност за интеракция, описвана до момента само в научнофантастичните филми.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 1
  mmommo445 avatar :-|
  Mmomo

  къде изпадна уиндоус 9?
  колко ли е зле 10-тката, та я дават без пари?!

 • 2
  ivailosavoff avatar :-|
  ivailosavoff

  НАДЕЛА е перфектен избор за майкрософт! Доказа го на пресконференцията! с представянето си! Сега остава да направим, това което каза, но първата кра4ка е направена!

 • 3
  t3eo avatar :-P
  t3eo

  Ако автора вземе да се научи да превежда и грамотно....

 • 4
  rapidfire avatar :-|
  gigabyte

  Всеки монопол предизвиква "преяждане" с власт. Свикнаха да са все отгоре и сега дишат праха от подметките на китайците и свободния свят. Хич не ми се ще тези да заграбят монопол и при мобилните системи. Да си стоят при офис пакета и бизнес клиентите!
  Ето това изречение казва всичко: " ... без външни програмисти и софтуерни фирми, които да бълват лесно съдържание, усилията на Microsoft ще бъдат напразни." Няма как да пуснат външни, всичко е под контрола на един човек.

 • 5
  peternikolow avatar :-|
  Петър Николов

  Всъщност време е да си кажем истината във очите... M$ като такива каквито ги познаваме от 90те години са ОБРЕЧЕНИ. На практика всичко след XP (2001ва) е един голям и епичен провал. Има си статия "Microsoft’s Lost Decade" даже от Vanity Fair:
  http://www.vanityfair.com/business/2012/08/microsoft-lost-mojo-steve-ballmer

  Няма да ви запознавам със статията, но щом VanityFair го пише, а те не се занимават със IT явно нещата вече не може да бъдат прикрити.

  Сега се налага да се навакса много бързо технологичното изоставане от последните 15тина години. И това е нещо което Надела прави. Въпросът е дали ще му стигне времето...

 • 6
  amh21579466 avatar :-|
  amh21579466

  До коментар [#3] от "t3eo":

  Особено заглавието "Един Windows ще ги владее всички" (от фразата "to rule them all") смърди на некадърен превод.

 • 7
  amh21579466 avatar :-|
  amh21579466

  До коментар [#5] от "Петър Николов":

  Нормално, оядоха се като ненормални през 90-те години покрай Wintel картела, след това имаха доста набрана инерция и тя им компенсира всичките провали, а сега вече виждат зор.

 • 8
  hitrata_svraka avatar :-(
  Хит®ата Св®ака ;)

  Като знам колко бъгове има в 7-цата, все повече се замислям за Linux... Някога имах Linux на домашното PC, сега работодателят плаща на M$ и за лаптопа и за офис РС-то...

 • 9
  x3m avatar :-|
  x3m

  До коментар [#5] от "Петър Николов":

  Именно, не се занимват с ИТ. С какво имат да наваксват Майкрософт? С мобилните телефони и таблетите ли? Ще го наваксат, просто е неизбежно. Ниския клас телефони и таблети се командва из цяло от дистрибуцията, а там Майркософт знаят как да играя по-добре от всеки.

  Другите звена са или наравна с конкурентите си или са много, много пред тях. SQL Server е един от най-добре позиционираните продукти в целия ИТ сектор. ЦРМ-а им е е достатъчно добър. Трите (!!!) им е ЕРП-та са маркет лидери. C#, .NET и Visual Studio който и програмист да питаш, само ще ти ги хвалят. Sharepoint няма конкуренция даже. Облака им набира скорост всяка седмица с нови услуги и диша яко във врата на Амазон, а гуугъл е вече изместен от 2рото място. МС Офис няма достоен аналог.

  Вчера направиха доста важна покупка. Revolution Analytics, които поддържат статистически език R, който е конкуренция на SPSS и SAS и навлизат във аналитикс сектора, където до сега бяха доста слаби, но вече определено не са. Аз ако работех за IBM или SAS щях да си изгубя съня от тая покупка.

 • 10
  mentor avatar :-|
  Ментор

  жребии, цезари, рубикони, да умре или да победи .... автора би имал далеч по-голям успех като сценарист на турски сериали.:)

  Майкрософт винаги са реагирали бавно на промените без това да им се отрази особено (в някои случаи старт от втора линия дори е предимство) и в крайна сметка са намирали верния път. Така беше с много от интернет технологиите, с игрите, с облаците, сега е същото с мобилните истории. В много области продуктите им са практически без конкуренция, имат огромна маса както от бизнес, така и от домашни потребители, а средствата им за разработка са изключително добри. Т.е. всички предпоставки за успех са налице, остава да направят нещата както трябва.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.