Трансформация на работното място

Според Intel наближава нова голяма промяна в разбиранията на хората и бизнеса какво е работа

Технологиите трябва да носят стойност, за да бъдат възприети, казват от компанията.
Технологиите трябва да носят стойност, за да бъдат възприети, казват от компанията.    ©  BEAWIHARTA
Технологиите трябва да носят стойност, за да бъдат възприети, казват от компанията.
Технологиите трябва да носят стойност, за да бъдат възприети, казват от компанията.    ©  BEAWIHARTA

Най-вероятно четете този текст на работното място. Огледайте се около вас. Ако сте сред малцината, които виждат плаж, камина или друга приятна гледка, блазе ви. Но по-голямата част от нас виждат претрупани бюра, най-различна техника, преплетена една през друга от десетки метри кабели. Според Intel обаче картината започва да се променя и компанията иска да е сред лидерите в тази трансформация.

Производителят на процесори е на мнение, че вече се оформя мащабна промяна на философията както на хората, така и на компаниите как трябва да изглежда едно работно място. Според Intel класическата работа от 9 до 17 ч. постепенно умира. Хората постепенно ще преминат на гъвкаво работно време, ще работят колкото, както и когато поискат. Идеята, че трябва да прекараш дълги години при един работодател, също изчезва и хората ще сменят често не само за кого работят, но и типа професия, коментира Томаз Клековски, който е бизнес маркетинг директор за Европа, Близкия изток и Африка на Intel. Той допълва, че компанията вече работи в тази посока.

В търсене на добрите идеи

"Често идеите на хората не се раждат като напълно завършени концепции. Обикновено те са една миниатюрна частица, която може да бъде казана с едно изречение. След това тя трябва да бъде развита и изградена в идея, която да може да се реализира", коментира Томас Гарисън, вицепрезидент за групата PC Client в Intel и главен мениджър на отдела за клиентски бизнес платформи на компанията. Добрите идеи могат да бъдат "отгледани" на работното място, допълва той. Но за целта работното място трябва да е предразполагащо към това.

Стандартното разбиране, че офисът е просто редица бюра, пречи на креативността. Именно затова все повече компании се опитват да "разчупят" работните си помещения с повече отворени площи, дивани, фотьойли, места за отдих. Идеята е проста - хората да бъдат стимулирани да комуникират повече помежду си. Често добрите идеи се раждат именно когато служителите играят на служебната маса за билярд например. Google беше една от първите компании с подобна инициатива. Тя позволяваше на служителите да отделят 20% от работното си време за работа по проект, който не е свързан с конкретната им длъжност. Така се раждат Gmail, Adsense, Maps. Мобилното чат приложение WhatsApp, което Facebook придоби преди година срещу близо 22 млрд. долара, пък се ражда паралелно с много изядени пици и изгледани филми.

Според Том Гарисън има още много потенциал, който може да бъде развит чрез промяна на работното място. Той коментира, че вече две трети от големите компании са започнали да променят работните си площи, за да създадат своеобразни ad hoc места, където служителите да могат да се събират когато пожелаят. За Intel това означава нова възможност да увеличи приходите си. Компанията се е съсредоточила в разработката на технологии, които да улеснят трансформацията на работното място, като новото, пето, поколение на платформата Core vPro е създадено точно с тази цел.

Смяна на чипа

Последните анализи на Intel показват, че бизнесът има 4-годишен цикъл на подмяна на компютрите си. Поне в отношение на големите компании. Затова компанията сравнява напредъка на Core vPro спрямо четиригодишен лаптоп. Така според Intel новите модели преносими компютри са с 50% по-тънки и леки. Освен това са 2.5 пъти по-бързи и имат 3 пъти по-издръжливи батерии. Освен това разполагат и с нови практични технологии, които позволяват реална промяна на работното място. Сред тях са Intel Pro Wireless Display (WiDi) и Wireless Docking.

Intel Pro WiDi позволява по безжичен път да се свърже лаптоп с телевизор или проектор. Дори не е нужно въпросният лаптоп или телевизор да поддържа технологията. В такъв случай към неговия HDMI порт трябва да бъде свързан WiDi адаптер, който да добави тази функционалност. Чрез Wireless Docking компаниите могат да направят така, че лаптопите на служителите за секунди да се свързват с устройствата, които са им необходими за работа, например телевизор, принтер, монитор, клавиатура, мишка и т.н. Идеята - максимално намаляване на зависимостта от кабели. Така служителите няма да губят време всеки път да свързват устройствата си, да ги конфигурират и настройват. Освен това получават и свободата да използват какъвто лаптоп искат.

Друго предимство на WiDi и Wireless Docking е позволяването на създаването на т.нар. работни места на хотелски принцип. В момента масовата практика е всеки служител да си има свое бюро. Когато въпросният човек отсъства, това бюро стои неизползвано. Същевременно в много офиси мястото е ценен ресурс и не е логично или финансово обосновано бюрата да не се използват. Чрез наличието на подобни технологии като горните всеки може да работи от тези бюра със собствения си лаптоп, като получи възможност да използва наличната допълнителна техника, без да се налага всеки път да се свързва с нея и да я конфигурира.

Утопия или реалност

Тези неща звучат добре, но доколко са реални? Директорът на отдела за услуги на работното място към компанията AtoS Джеймс Макмеън казва, че ползата вече е видима. Той дава за пример клиент на AtoS, който е "голяма финансова институция с над 100 зали за срещи само в една от сградите си". През голямата част от времето залите стоят празни, защото никой не иска да ги използва. Причината е сложната процедура по свързване на лаптопите с допълнителните дисплеи и проектори. "Сложихме WiDi в тези зали и постигнахме средно около пет минути спестено време за подготовка на всяка презентация. Когато го умножим по 100 за всички зали, получаваме огромно спестено време. Имаше и неочакван резултат, че това доведе до значително увеличение на хората, които вече искат да използват залите и да се срещат на четири очи", коментира Макмеън. Компютърният гигант HP също е внедрил подобни технологии. Компанията очаква спестявания на средства в размер на половин милиард долара годишно, допълва Гарисън.

"Бизнесът се променя. Все повече хора използват LinkedIn, вместо да раздават CV-та например. Това е само малък пример. Тези промени засягат и работното място. Те се случват неравномерно и на вълни. На места са по-осезаеми и изглеждат като огромни промени, а другаде се приемат като естествено развитие", коментира за "Капитал" Жанвиев Бел, която е вицепрезидент на Intel Labs, звеното за проучвания и разработки на гиганта. Подобна е историята и на пишещата машина, на която практически дължим днешния формат на офисите с много бюра, казва Бел. Сега новите технологии отново ще променят работното място. За да бъдат възприети от хората, технологиите трябва да носят стойност, допълва тя.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  e_mil avatar :-|
  tamada

  На мен пък ми се струва малко вероятно някой да чете статията на работното си място. Така де! В петък... в пет без петнайсет... седиш в офиса и четеш вестник... :)

  Нововъведението на Интел обаче не е чак толкова революционно за каквото се опитвате да го представите. То ще помогне главно на големите корпорации, които са тромави машини и с годините са натрупали повече ресурси, отколкото имат нужда.
  В много от малките и средните фирми (а 90% от фирмите са такива) нещата и в момента са решени простичко. Има си wi fi мрежа за служители и на много места - отделна мрежа за гости. Безжични мишки и клавиатури има отдавна и те отдавна нямат нужда от настройка и конфигурация. Наистина преди 20 години се бъзикахме, че технологията "Plug and Play" всъщност е "Plug and Pray", но оттогава много вода изтече.
  Принтерите са мрежови - инсталират се при работника един път, а гостите нямат нужда от достъп до тях. Дори домашните телевизори вече са с WiFi. На практика в големите фирми в залите за срещи ходят само ограничен кръг хора. А на оперативките в малките и средните фирми не всеки има нужда да се върже към проектора. Не знам каква ще да е тази фирма, в която служителите всеки ден се свързват и конфигурират наличната техника.

  Масовата практика е всеки служител да си има свое бюро просто защото в масовия случай служителите си седят по бюрата. Навън обикновено ходят само търговци, застрахователни агенти, брокери и т.н., но те обикновено са малка част от фирмата. И в техния отдел това се решава просто като има по-малко бюра. Но то и в момента има фирми работещи по този начин. Чудно е как са се оправяли без да има WiDi?
  На останалите, които излизат само за по час-два и без това не можеш да им ползваш бюрото, просто защото не всичко може да се свърши през лаптопа и на работните им места има неща, дето не е добре да ги пипаш.

  * * *
  А хората ще работят колкото, както и когато поискат... ама някой друг път. Ще му се приработи на някой в събота следобед и ще ми звънне за консултация, ама няма да стане, щото на мен ми се е приходило за риба и съм си изключил телефона. Не се ли усещате, че няма как светът да е съставен от фрийлансери? Времето от 9 до 5 не е атавизъм от епохата на пишещата машина. Това е обществен договор - разбрали сме се, че има едно време от толкова до толкова, в което можеш да се свържеш с партньорите, да договориш сделка, да вземеш кредит, да купиш материали, да изработиш услугата веднага щото клиентът я иска "за вчера", да платиш на работниците и т.н.


  Много малко хора могат да работят по желание. Вие що не кажете на Прокопиев, че вече ще пишете статии само когато Ви се работи? Току-виж отговори: "Добре, ама и аз ще ти плащам само когато мога". А защо? Защото предприемачът няма нужда от какъв да е продукт. За да продава успешно той иска повторяемост на резултата. Не може да работиш при него 6 месеца, после да духнеш нанякъде, а след това да ти скимне да се върнеш. Няма да ти поръча нещо сериозно, защото не може да разчита на теб. А може и въобще нищо да не ти поръча. Затова хората като намерят точния човек за дадена позиция гледат да го задържат, особено ако е перспективен и им помага да разширят бизнеса.
  Но то се отнася за предприемчивите служители. Дългогодишната работа при един и същ работодател не е някаква идея в която сме се вманиачили. Може нещо да се е променило в Азия, където клановата зависимост доскоро беше част от културата, но при нас и на Запад просто повечето хора са си инертни. Не сменят мястото защото търсят стабилност, а не защото не им се иска. А за честата смяна на типа професия пък е пълна глупост. Години се искат за да станеш добър в нещо. За да сменяш често бранша значи просто си непостоянен и на теб не може да се разчита. Така че не ясно какво означава: "Интел работят в тази посока". Ще слагат чипове в мозъка или какво?

  Дори богатият инвеститор не работи когато му се иска, а когато борсата му даде удобна възможност.
  И работниците на конвейера не могат да работят, когато и колкото си искат, защото за много от операциите трябва поне някакво обучение и контрол. Ако повечето работници са непостоянни качеството веднага ще спадне.
  Фермерите също работят когато и колкото трябва, и това е добре. Защото ако решат да работят само колкото им се иска няма да има какво да ядем. Нито пшеницата ще узрява извън сезона, нито кравите ще се раждат от днес за утре, нито пазарите ще търпят резки скокове в производството на храни.

  И въобще народили са се едни градски хора, дето си мислят, че смартфоните се сглобяват в мола; млякото се дои в супермаркета; а когато известните в ИТ сферата изтърсят глупост непременно трябва да бъдат цитирани с възторг.

 • 2
  nemakvonavi avatar :-|
  Nakom

  Уау, какви технологии какво нещо само, цък цък цък.

 • 3
  kilgore avatar :-|
  kilgore

  До коментар [#1] от "tamada":

  Коментар, много по-смислен от статията пълна с пожелания!
  Браво!

 • 4
  sinay avatar :-|
  iSawAMonster

  До коментар [#1] от "tamada":

  Съгласен съм с номер 3 - коментарът на №1 е по-интересен от самата статия. Радвам се, че все пак в България са останалите и мислещи хора :)

 • 5
  areta avatar :-|
  areta

  До коментар [#1] от "tamada":

  Ами прав си! Написаното в статията важи за една мноооого малка част хора, ама звучи, като че ли засяга всички.

 • 6
  convince avatar :-|
  convince

  До коментар [#5] от "luda_krava":

  Така е, на тази част дължим иновациите, а на тамадолозите остава бухането и ежедневната монотония, която подържа равновесието и ежедневието.
  Ако оставаше само на тях още щяхме да тракаме по пишущата машина с мастилена лента докладите, че всичко е наред с бизнеса, производството и доставките, каргото и потенциалите, прибирайки се в къщи спокойни за пенсионното си отегляне от срастването с една нескончаема монотония, здрава и непоклатимаизглеждаща отвън, но също така и лесно уязвима имено, защото е и така изглеждаща отвътре.

 • 7
  areta avatar :-|
  areta

  До коментар [#6] от "convince":

  Разбира се, че на тези хора дължим иновациите. Само че те са като висшата мода - задават тона и тенденциите, а ние, обикновените хора, ходим облечени в конфекция.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал