Десетте технологии на годината според MIT

Масачузетският технологичен институт обяви какво ще влияе върху обществото, бизнеса и медицината

Проектът на Google предвижда доставянето на интернет през въздушни балони дори и в най-отдалечените кътчета на планетат
Проектът на Google предвижда доставянето на интернет през въздушни балони дори и в най-отдалечените кътчета на планетат    ©  HANDOUT
Проектът на Google предвижда доставянето на интернет през въздушни балони дори и в най-отдалечените кътчета на планетат
Проектът на Google предвижда доставянето на интернет през въздушни балони дори и в най-отдалечените кътчета на планетат    ©  HANDOUT

Всяка година авторитетното издание на Масачузетския технологичен институт MIT Technology Review избира 10-те технологии, които според експертите в бъдеще ще имат най-голямо отражение върху обществото, бизнеса и медицината. Както казват авторите на изследването, "прогнозите ни невинаги се сбъдват", но дори и в тези случаи те най-малкото "уцелват" сектора, в който се случват големите промени. И през тази година разгледаните технологии са най-различни - от интернет балоните на Google до т.нар. церебрални органоиди - ‬създадени от стволови клетки тъкани, които притежават определени функции на мозъка и може да подпомогнат лечението на шизофрения и аутизъм.

"Капитал Daily" ви представя десетте технологии на MIT Technology Review:

Magic Leap

Наличност: след 1-3 години

Стартиращата компания вече набра над 540 млн. долара от инвеститори като Google, Qualcomm, Andreessen Horowitz и др. Създателят на фирмата Рони Абовиц работи в пълна секретност върху устройство, което пресъздава 3D виртуални обекти в реална среда. За целта той използва помощта на Ричард Тейлър от Weta Workshop, компанията за специални ефекти зад филми като "Властелинът на пръстените", "Хобитът" и др. Засега единственото, което от Magic Leap казват, е, че устройството им ще позволява смесването на виртуална и добавена реалност, нещо като "Google Glass на стероиди". Технологията ще отвори нови възможности пред филмовата индустрия, гейминга, туристическия сектор и телекомуникациите.

Наноархитектура

Наличност: след 3-5 години

Джулия Гриър от Калифорнийския технологичен институт работи върху нов ултралек и здрав наноматериал, който може да бъде използван в редица индустрии. Гриър демонстрира създаден от нея керамичен материал, който се огъва под огромен натиск, но впоследствие връща първоначалната си форма. Ако тези елементи стигнат до масово производство, те могат да заменят композитните материали, използвани в най-различни сектори, защото ще бъдат също толкова здрави, но и далеч по-леки.

Комуникация автомобил-автомобил

Наличност: след 1-2 години

General Motors разработва технология, която да предотвратява катастрофи. Идеята е проста - автомобилът излъчва местоположението си, скоростта, позиция на волана, състояние на спирачките към други коли на близко разстояние. Останалите превозни средства използват информацията, за да си създадат картина на заобикалящата ги среда, и по този начин могат да предвидят инцидент, който дори най-внимателният шофьор няма как да усети.

Project Loon

Наличност: след 1-2 години

Проектът на Google предвижда доставянето на интернет през въздушни балони дори и в най-отдалечените кътчета на планетата. Тестването на системата започна през 2013 г. в Нова Зеландия и продължи в Калифорния и Бразилия. Според компанията проектът има значителни икономически и социални ползи, тъй като може да осигури връзка с мрежата на 60% от земното население, което в момента няма такива възможности. Много от тези 6.3 млрд. души живеят в селски райони, където телекомите не считат за рентабилно да изграждат инфраструктура. Според Google балоните са почти готови да влязат в употреба.

Течна биопсия

Наличност: сега

Денис Ло е работил близо 20 години над технология, наречена течна биопсия, която има за цел да открива различни видове рак още преди възникване на симптомите. Това става чрез ДНК секвениране само от няколко капки кръв от пациент. Крайната цел на изследването е проста: въвеждането на годишен кръвен тест, който да открива рак, докато болестта е лечима. Частна болница в Хонконг вече започна да предлага теста

Обезсоляване на морска вода

Наличност: сега

Благодарение на технологията обратна осмоза най-голямата и най-евтината инсталация за обезсоляване на морска вода в света вече е създадена и работи в Израел. Съоръжението струва 500 млн. долара и осигурява 20% от водата, консумирана от домакинствата в страната. Обратната осмоза е отдавна позната и е скъпа, тъй като използва много енергия. Но израелските специалисти са направили редица инженерни и материални нововъдения, които правят целия процес далеч по рентабилен. Заводът продава вода на израелското водоснабдяване на цена от 58 цента на куб. м, което е по-евтино от останалите инсталации. В цял свят около 700 млн. души нямат достъп до чиста вода, а след десет години се очаква броят им да достигне 1.8 млрд. Новата технология ще позволи голям напредък в областта.      

Apple Pay

Наличност: сега

В Apple не са изобретили мобилните разплащания. Но компанията е на път значително да промени целия бизнес с новата си услуга Apple Pay. Всяка финансова иновация в историята - от изобретяването на парите до кредитната карта, ускоряваше търговските операции. Apple Pay прави същото и е далеч по-гладка услуга от други подобни мобилни операции. Apple Pay работи автоматично, когато приближите телефона до касовия терминал, без да е необходимо да отваряте приложение. Натискането на палеца към телефона заради отпечатъка пък елиминира необходимостта от използване на PIN.

Мозъчни органоиди

Наличност: сега

Нов метод за отглеждане на човешки мозъчни клетки може да отключи тайните зад деменцията, психичните и други неврологични заболявания. Специалисти от Австрия разказват, че с помощта на човешки стволови клетки са създали т.нар. церебрални органоиди, или минимозъци, съдържащи няколко от характерните зони на човешкия мозък. Това е първият случай, когато учени успяват да възпроизведат развитието на мозъчна тъкан в триизмерен орган. Броят на възможните приложения е огромен. Освен напредъка за различни лечения учените се надяват да разкрият една от най-дълбоките мистерии в света: какво точно се случва в мозъка ни, за да ни отличава от животните?

Фотосинтеза на квадрат

Наличност: 10-15 години

През декември генетици обявиха, че са успели да накарат оризови растения да фотосинтезират далеч по-ефективно - както царевица и други бързо растящи култури. Напредъкът на екип учени от Филипините и Великобритания премахва големите пречки пред драстично увеличаване на производството на ориз и евентуално пшеница. Реколтите от тези две култури хранят близо 40 на сто от човечеството и през последните години не са стабилни, и то в период на бързо нарастващото търсене на храни. Методът, наречен C4 фотосинтеза, увеличава растежа на растенията чрез улавяне на въглероден диоксид и концентрирането му в специализирани клетки в листата. Това позволява ускоряване на целия процес - учените предвиждат, че въвеждането на C4 фотосинтеза в ориза и пшеницата може да увеличи добивите с приблизително 50%. Възможно е и да се използват много по-малко вода и торове за получаване на същото количество храна.

Интернет на ДНК

Наличност: 1-2 години

Глобална мрежа от милиони геноми може да бъде следващият огромен напредък в медицината. Големите лаборатории по света вече извършват ДНК секвениране с далеч по-бързи темпове отпреди. Само през тази година се очаква машините да произведат огромни размери информация - към 85 петабайта. Проблемът е, че в момента целият процес на ДНК секвениране е откъснат от най-големия инструмент за обмен на информация - интернет. Ето защо учени от Световния алианс за геномика и здраве имат за цел създаването на глобална система за обмен на генетична информация между болници. По този начин лекарите могат да сравняват пациенти с подобни генетични заболявания и да открият лечение. Проблемите засега не са толкова технически, колкото социологически: учените не са склонни да споделят генетични данни заради  поверителност на личната информация. 
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Пуснете отделен материал за руското изобретение - най-голямото джудже в света :-)

 • 2
  jddi avatar :-|
  Димов

  Най-сетне добри новини в Капитал!

 • 3
  buzzjn avatar :-|
  Imeto mi

  Ее в супер времена живея.

 • 4
  fokata avatar :-|
  fokata

  Еее, а пък ние правим нови пътища...от асфалт!

 • 5
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Интересно ми е какво мислите за отделните теми.
  Аз например приветствам, ако могат да направят добър и универсален тест за рак, защото в момента откриването е случаен процес.
  Но тази история с фотосинтеза на разстенията, много ми прилича на ГМО - може и да греша.
  А какво ще кажете за плащането през телефона, аз лично поне на част от жените не бих купил такъв телефон или приложение, защото може да се наложи да се работи на няколко места и парите пак да не стигат:).

 • 6
  gyn46316797 avatar :-|
  Fire

  До коментар [#3] от "Imeto mi":

  нали знаеш, че това е древно китайско проклятие- да живееш в интересни времена

 • 7
  ramafutu avatar :-|
  futurama

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":

  ГМО е, но какво от това? Да си чувал някой да се е натровил от ГМО?

  Ето го списъка с детайли, заедно с архива от предишните години:

  http://www.technologyreview.com/lists/technologies/2015/

 • 8
  n.youroukov avatar :-|
  Един препатил

  Наистина впечатляващи постижения!
  А аз ни в клин, ни в ръкав си спомних един стар виц от времето на социализма: "А ние тук още влакове взривяваме".

  П.С. Струва ми се, че "с приблизително 50%" е русизъм.
  На български правилно е да се каже "с около 50%" (Фотосинтеза на квадрат)

 • 9
  samolevski avatar :-|
  Само Левски

  Вашингтон. Слънчевата енергия може да се превръща в течно гориво с помощта на ново бионично листо, създадено от изследователи от Харвардския университет и Института “Уайс” за вдъхновено от биологията инженерство, пише Tech Times. Изкуственият лист, разработен от екип под ръководството на Данил Ночера, генерира кислород и водород. Бактерия, наричана ралстония еутрофа усвоява водородния газ и го преобразува в протони и електрони. Те се включват в молекули въглероден двуокис като част от репродуктивния цикъл на бактерията. Новият метод използва бактерията, за да превръща ефективно слънчевата светлина в гориво, съчетавайки изкуствена технология и биология. “Това доказва, че има начини да се събира слънчевата енергия и да се съхранява под формата на течно гориво…нашата мисия е да развием способности у някои организми да събират слънчева енергия. Това е перфектно съчетание”, казва Памела Силвър от Института “Уайс”.
  Възможно е в бъдеще методите за генериране на “зелена” енергия, каквито са новото бионично листо и традиционните слънчеви панели, да запълнят различни енергийни ниши. Домовете и офисите биха могли да се захранват със соларни клетки, а автомобилите с гориво, произведено от бионични листа. Учените от Харвард - Силвър и Ночера, работят обединени от интереса си към “персонализираната енергия”, използваща източници за генериране на локално ниво. Методът би могъл да намери приложение в отдалечени региони, които имат ограничен достъп до инфраструктура.

 • 10
  rael avatar :-|
  Rael

  Ма вие не видяхте ли най-голямото научно откритие: новата Лада! Ако питате някой русофил, ще ви каже, също, че някакъв стругар от намкоя руска провинция изобретил намквоси, дето слагало в джоба си всички открития на Запада.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход