Има безплатен обяд

IT секторът носи свеж и стабилен бизнес за няколко други индустрии

Ако днес Робърт Хайнлайн трябваше да защити любимата си фраза "няма безплатен обяд", той би срещнал сериозни трудности. Срещу неговото заключение би застанала самообособилата се напоследък аксиома на доволния IT служител - а именно, че безплатен обяд не само съществува, но той задължително е придружен от богат списък с други блага.

Стандартният пакет за привличане на вниманието на IT специалистите и задържането им на дадена позиция включва освен безплатната храна и фитнес, масажи, доставки на плодове, ваучери, пакети за почивка през зимата и лятото, грижа за децата. На компаниите им се налага да се борят помежду си за ограничен брой специалисти, с което списъкът на придобивките постоянно набъбва и се променя.

Във вихъра на развитието си IT компаниите обаче взимат със себе си немалко странични индустрии, които обслужват нуждите и интересите на техните служители. Силата на този пазар личи ярко в иначе слабата икономика. Вероятно сте забелязали закичените с различен брой звезди обяви за работа в интернет? Тук се крие основната добавена стойност на уебсайтовете в този бранш, които таксуват клиентите си по 50 или 100 лв. за всяка добавена звезда. В момента ресурсът тук идва почти изцяло именно от компютърните компании, които поглъщат жадно всяка възможност да се покажат, откроят и надскочат конкурентите си.

Обслужването на IT индустрията обаче носи и свеж, стабилен бизнес и за фитнес зали, банки, кетъринг фирми, детски градини и автомобилни дилъри.

По придобивките ще ги познаете

"През последните две години придобивките стават решаващи за това колко ангажирани и удовлетворени се чувстват служителите в IT секторa", разказва Гергана Ганчева, която ръководи годишното проучване за най-добрите работодатели в България на консултантската компания Aon. Тя наблюдава развитието на целия пазар: където IT кадрите получават най-голям брой допълнителни привилегии, а техните работодатели са готови на най-големи финансови инвестиции сред всички останали. Ако стандартният служител получава частно здравно осигуряване и ваучери за храна, то светът на типичният IT служител е по-различен. Грижата за здравето там включва възможно най-пълен пакет от всичко, включително и стоматологична помощ и разходи за диоптрични очила. Нормата включва карти за фитнес или спорт, отстъпки в магазини, стаи за отдих.

За всяка ИТ фирма обаче остава задачата да конкурира всички останали. Така се раждат и по-нестандартните инициативи. Все повече компании например започват да се грижат не само за служителите си, но и за техните семейства, посочва Гергана Ганчева. Нерядко фирмата е готова да поеме част от таксата за ясли и детски градини. Някои IT компании имат собствени детски центрове, други осигуряват база за почивка на служителите или покриват горивото на автомобилите им до определена сума и т.н. 

"Стимулите са доста и непрекъсното трябва да се добавят нови, а старите да се подобряват" казва HR мениджърът в Axway България Наташа Кумчева. Така например компанията й предлага помощ при отпускане на кредит и специални условия за услугите в някои банки. "Имаме плодове в офиса, през лятото сладолед, за да преборим жегата. Даваме и ваучери за храна, тъй като с кетъринга не можем да отговорим на всеки вкус и каприз", довършва тя.

В софтуерната компания SAP например служителите всеки месец получават сума, която могат да разпределят за ваучери за храна и други стоки, карти за градски транспорт или дарения. В офиса могат да се занимават с фитнес, танци, тенис на маса, йога, тай чи. Фирмата осигурява и средства за оперативен лизинг на личен автомобил. Покриват се и част от разходите за частна детска градина, а всеки служител, който стане родител, получава подарък от компанията под формата на ваучери.

"Телерик" също активно подпомагат служителите си с деца. В централния офис на компанията в София има детски център, в който работят 8 педагози. Това позволява на служителите да прекарват повече време с децата си, както и да знаят, че за тях се грижат подбрани специалисти, казват от софтуерната компания. От "Телерик" искат да стимулират и баланса между работата и личния живот. Стъпка в тази посока са личните асистенти - те помагат с административните задачи в работно време, например с грижата за автомобилите на служителите. В компанията има и опция за гъвкаво работно време, допълнителни почивни дни в случай на извънредно събитие, а за мениджърите - бонус от пет допълнителни почивни дни всяка година.

Бум под наем

Ако има едно място, на което ръстът на IT и аутсорсинг индустриите оставя най-голям отпечатък, това са недвижимите имоти. Този тип компании са движещата сила на офис пазара, но силният сектор има и друг ефект - платежоспособните служители са сред най-атрактивните групи наематели и най-честите купувачи на жилища.

"Tози бизнес образува между 30 и 50 на сто от пазара", посочва мениджърът "Офис имоти" в Colliers Верка Петкова. IT и аутсорсингът са в основата на растящия брой сделки при офис площите под наем. "Умните" системи пък са основният фактор за това дали една компютърна компания би наела дадена сграда. Типът офис може да е различен в зависимост от това дали се представят продукти на външни клиенти. "Не може да се генерализира. Всичко зависи от размерите и профила на компанията. Има малки IT фирми с по 10 - 15 служители, които работят в един по-голям апартамент", коментира Николай Неов, директор на MBL. Причина за това е, че IT фирмите не се влияят от тенденциите при офис имотите. Това се потвърждава и от избора им на локации. Има такива, които не искат досег с други фирми от същия бранш, и избират офиси в отдалечени квартали. Други пък предпочитат да са част от бизнес парковете. Според анализи на MBL IT компаниите осъществяват около 20% от наемните сделки в София.

В жилищния сегмент IT служителите също имат голяма тежест. Начинаещите в бизнеса най-често търсят да наемат двустаен, добре обзаведен апартамент, близо до сградата на офиса, в който работят, обяснява маркетинг мениджърът на агенция "Адрес" Калоян Богданов. Този тип хора често работят и от вкъщи, а с това имат нужда от доста удобства. Към купуване на имот се ориентират, когато напреднат в професията. "Интересна е тенденцията IT специалистите да купуват втори дом, след като вече имат семейно жилище", обяснява Виктория Велчева, която е мениджър на офис "Младост" в "Явлена". Причината е, че вторият апартамент се отдава под наем. "Забелязва се интерес и към закупуване на селски къщи от т.нар. "IT еколози". В събота и неделя те предпочитат да работят извън града, където също имат нужда от бърз интернет", обяснява още Калоян Богданов. Имоти с такава цел се купуват често покрай София и Варна.

Стандартните придобивки за IT специалисти

- допълнително здравно осигуряваше с широко покритие

- допълнително пенсионно осигуряване

- ваучери за храна

- ваучери за различни спортни активности

- отстъпки в търговски обекти

- безплатен обяд/закуска за служителите

- стаи за спорт и отдих в офиса

- осигуряване на безплатно паркомясто

в допълнение се предоставят и...

- компанията покрива част от разходите за детска ясла/градина или изгражда детски център в офиса си

- компанията покрива разходите до определена сума за градски транспорт

- финансова подкрепа или предоставяне на преференциални условия за покупка на велосипед или кола

- повече дни платен годишен отпуск

Етикети

програмисти ИТ HR
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Замислете се, защо това нещо не се случи в други бизнеси у нас? Винаги давам най-простия пример, вземете строителния бум по морето, погледнете заплатите по това време на строителите/ минимална четирицифрена/, след това вижте осигуровки и условия на труд. Просто мутрите с пари да ги заливаш, пак не стават. Наблюдаваме го и при вожда сега. Разликата между нормален бизнес и мутренски е като между цветен и черно бял телевизор. Различни епохи. Само комунягите се доближават до тях, на тях и пустинята да подариш ще свърши пясъка. Нашият Гергов е показателен, подариха му ЦУМ, панаира, стария град, хотели, ферми всичко заложено в банката, опоскано и папай до откат. Ако осигурява някой над Минимален осигурителен доход, бъдете сигурен това е или любовница или ченге. Винаги съм се чудел, има ли при Ковачки някой да получава над 1000 лв бруто!?

 • 2
  fred avatar :-|
  Fred

  Остава да ми обяснят защо при толкова екстри всичко се е юрнало да следва "мениджмънт", "human resources", PR, право, "economics"... вместо да се втурне към компютрите? Защо знайни университети и "университетчета" откриват на поразия такива специалности а не например "софтуерно инженерство"?

  Знам, знам отговора, въпросът беше риторичен. Защото тук трябва да се работи и много да се учи, не може да се шикалкави. А при тези които изброих изпитите се вземат с двадесетолевка в книжката, 5 години лайф по дискотеките и после уреждане на място в администрацията където до пенсия с премятане на папките. Те и папки не се премятат защото има компютри да го правят, ами интриги и клюкарстване.

  Е, все пак имам и нериторичен въпрос. Защо по-дяволите държавата издържа следването в специалности от които няма нужда, налива в разни псевдо вузове вместо същите тези пари да ги насочи в това образование от което има нужда и полза? Май че и там имам отговор, защото тези начело на държавата не са следвали компютри ами в тези мързеливите специалности и псевдо университети.

 • 3
  finland avatar :-P
  Finland

  В някои фирми имат и пързалка! https://www.youtube.com/watch?v=seouNzsmhRI

 • 4
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  на бизнеса е нужно не тялото, а способностите на специалиста... виртуална инфраструктура, умен и разбран мениджмънт, ясни очаквания и добре съгласувана програма са достатъчни да освободят на компанията гояма част от средствата, които се харчат за офиси, съпътвстващи нужди и грижи за персонала... тези екстра кинти могат да се дадат на персонала, който да може да работи от където си иска и да с тях прави каквото си иска...

 • 5
  Slick avatar :-|
  Slick

  Статията е леко преувеличена, и това определено е най-доброто от най-доброто. Има фирми с много малки пакети, нека да не заблуждаваме масово хората, че ИТ 'специалистите' тънат в разкош, както и че взимат по 7 хиляди лева чисти на месец. Някой мениджър може би ги взима, но и на тях им излизат през носа.
  Но ИТ сектора у нас като цяло е чудесен шоукейс на това как се развива един отрасъл, в който държавата не се меси.

  П.П. Бойко и компания: ако измислите някой данък и за нас, лошо ви се пише.

 • 6
  victorius avatar :-|
  victorius

  До коментар [#2] от "Fred":

  Най - любимата ми специалност "Треньор стрелба с лък" в Национална Спортна Академия "Васил Левски" - държавна поръчка. Това не е шега, а колко подобни съществуват.

 • 7
  finland avatar :-|
  Finland

  До коментар [#5] от "arcanum":

  С какво точно се занимава мениджър в IT фирма? (наистина не знам - не съм наясно, а ми е интересно как минава ежедневието му)

 • 8
  sfn42609274 avatar :-|
  Kosta Delev

  До коментар [#2] от "Fred":

  Аз имам малко по-особено виждане по този въпрос (за държавата и образованието). Във вида, в който съществува образованието по информатика сега, от създаването на наистина добри IT-специалисти формално погледнато държавата реално губи, защото 5 години следва да влага пари в хора, които най-вероятно ще напуснат страната и ще работят в чужбина. От моя курс това направиха повече от 70%... Може би най-добрият ход би бил или точно това образование да бъде наистина добре платено (както в "белия" свят), или то да става с формален "кредит"/договор, който се "погасява"/изтича, ако завършилият работи поне 5 години в България след завършването си.

  Иначе е безспорно, че трябва да се създават именно подобни кадри - аз лично се учудвам, че в този сектор в България работят общо едва 17000 души (учудвам се най-вече на родителите на останалите студенти...)

 • 9
  e_mil avatar :-|
  tamada

  Е, не съм очаквал, че икономическо издание ще напише такава глупост за "безплатния обяд". Смисълът на израза е съвсем друг и това го знаят дори студентите. Служителят може и да не вади пари за обяда, но цената му все отнякъде се плаща - от перо "разходи" на фирмата, което включва и заплатите.

 • 10
  heretic avatar :-|
  Genjuro

  До коментар [#2] от "Fred":

  Друга основателна причина освен всичко което изброи, е че никой не му пука каква диплома има кандидата за дадена позиция, а му пука какво е показал на входното интервю !
  Колкото и звездна диплома да има...ако не може да си напише името...на никой не му пука за тапията !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход