Google: Искаме да надградим дейността си в България
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Google: Искаме да надградим дейността си в България

Google: Искаме да надградим дейността си в България

Гьотц Трилхас, регионален директор на Google за ЦИЕ и лектор на DigitalK 2015 пред "Капитал"

Юлиян Арнаудов
13789 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Гьотц Трилхас е регионален мениджър за новите пазари в Централна и Източна Европа в Google. Той е работил за интернет гиганта през последните десет години. В момента отговаря за регионалните операции в новите пазари в Централна и Източна Европа, както и бившите социалистически републики. Гьотц е един от гост-лекторите на тазгодишното издание на технологичната конференция DigitalK, която се организира от "Капитал" и ще се проведе на 21-22 май в Sofia Event Center.

В Google той започва като директор, който отговаря за бизнеса с медийни агенции на компанията в Германия, а след това се премества в Дубай, където развива дейността с рекламните агенции на интернет гиганта в Близкия изток и Северна Африка.

Гьотц е в онлайн бизнеса от 1998 г. Преди Google той е акаунт директор в Lycos Europe. След това е сред съоснователите на онлайн платформа за международни запознанства. Има бакалавърска степен в Berufsakademie в Щутгарт, а освен това има дипломи и от Масачузетския университет и Североизточния университет в Бостън.

Кои са водещите тенденции в онлайн рекламата в момента?

От една страна дигиталният свят е глобална игра, вече не се развива само на локално ниво. Той предоставя големи възможности всеки да участва. В момента има три големи тенденции в онлайн рекламата – мобилна и видео реклама, както и програматичните системи[1] . Последните представляват автоматизирани платформи, които предлагат и продават реклама. Така вие не разполагате ръчно рекламата си на определени места. Просто купувате пакет, който е базиран на принципа на възвращаемостта на инвестициите, а всички други процеси са автоматизирани.

Но в момента водеща е мобилната тенденция – все повече хора влизат в интернет през смартфоните си, било то да намерят информация или дори да купуват онлайн през телефоните и таблетите си.

Втората голяма тендеция е увеличеното потребление на видео и на по-интерактивно съдържание. Рекламата от телевизията постепенно се пренася онлайн, защото видеото постепенно се пренася там. Например потребителите търсят конкретно съдържание на видео платформи като YouTube или търсят стриймване и гледането на поискване (Video on Demand -VoD).

Третата тенденция вече я споменах и при нея всичко се прави по един по-автоматичен и прецизен начин за пласиране на рекламата към правилните потребители.

Онлайн рекламата бавно и постепенно започва да надделява над традиционната такава (телевизия, вестници и тн.), но какво се промени при нея през последните няколко години?

Мисля, че интенет откри нови възможности за рекламодателите. Те вече не са ограничени само на локалния пазар, за компаниите е много по-лесно да обхванат нови региони и да пробият в нови страни. Това разкрива две възможности. До момента малкия и средния бизнес беше ограничен само за регионалния пазар и те нямаха достъп до различни и местни медийни канали за реклама. Глобалната мрежа им предоставя възможността едновременно те да продават своите продукти, така и да представят своите активи на местната аудитория.

За големите и утвърдени марки, онлайн рекламата им дава възможност да достигнат до по-различни потребители, спрямо тези които обхващат традиционните канали. Мислите ли, че брандове като Coca-Cola обхващат целевата си група през традиционните медии? Смятам, че ако искате да достигнете до младите хора, трябва да сте онлайн, защото те са там. Самите медии все повече се трансформират от такива, които налагат съдържание, до такива, в които потребителят дефинира какво иска да консумира и кога. Всяка компания иска да е там, където са й целевите групи и откъдето те черпят информация.

Къде е балансът между това рекламата да се забелязва и в това тя да бъде натрапчива за потребителите?

Мисля, че с Google AdWords постигаме този баланс. От една страна моделът ни е да не предлагаме твърде тежки графично реклами, а от друга страна – потребителят решава какво да вижда. Дори и тези, които се показват, трябва да са достатъчно информативни, защото смятаме, че рекламите трябва да носят стойност на потребителите.

От друга страна все повече популярност добиват т.нар. native реклами, които се опитват да се слеят и да имат повече връзка със съдържанието на сайта. Подобни неща ще взимат превес – границата между авторските материали и рекламите ще се размива. Защото целта е те да дадат повече стойност на потребителите и това ще става, като използват контекста на съдържанието.

Това размиване на границите между авторския и рекламния материал няма ли да понижи стойността на съдържанието на сайта?

Ние винаги ясно показваме, кое е реклама и кое е авторско съдържание. Така и трябва да се прави – потребителят да може ясно да различи едното от другото. Просто вече няма само съдържание на сайта да дава стойност на потребителя, но и рекламите вградени в него.

Рекламата за мобилни устройства расте, но тя дава много по-малко приходи, как трябва да се справим с този проблем?

Ние непрекъснато се стремим към подобряването на мобилната платформа и нашите продукти. Абсолютно сте прав, че търсенето от десктоп и от мобилен телефон се различават, затова тестваме нови формати постоянно.

Видео рекламите ще навлязат ли по-силно за мобилни устройства?

Абсолютно да. Това става много популярно дори в момента сред младите хора. Те гледат видео през смартфоните.

Важен момент е бързината на интернет връзката. Тя се увеличава значително чрез подобряването на мобилните мрежи и прави гледането на видео през смартфона все по-лесно и достъпно. Навлизането на 4G мобилната връзка ще промени пазара напълно.

Какви са разликите между пазарите за реклама в Западна и Източна Европа?

Те не са чак толкова различни, естествено не можете да ги сравнявате директно. Вече не отнема толкова време на един пазар да навакса тенденциите положени по-рано в друг. Ако кажете за даден регион, че е "няколко години назад", това не означава, че ще му отнеме толкова години, за да навакса. Развиващите се пазари вече прескачат някои тенденции. Все още мобилното пространство не е толкова добре развито навсякъде по света и мисля, че България може да прескочи досегашните тенденции  и да се развие в тази посока.

От гледна точка на рекламния сектор - агенциите обикновено са движещата сила зад развиването на дигиталната екосистема.В Западна Европа те обръщат внимание много повече на възвращаемостта на инвестициите и как да се оптимизира процеса и съответно програматичните системи стават все по-популярни.

През последните две години наложихме нови инструменти за реклама в България и местните компании и агенции реагираха страхотно на тях. В момента обучаваме нашите клиенти в страната, как най-добре да използват услугите на Google, за да постигнат максимално ефективни резултати. В България виждаме три възможности за развитие – големите марки, които искат да разширят рекламното си портфолио, малкия и средния бизнес, който до момента е нямал достъп до подобни възможности и компании, с дейност насочена към експорт (като стартиращите IT компании), които се опитват да се развият и рекламират продуктите си извън страната.

Как се определя темпото с което да се пускат услугите на Google в различните региони? Защото в момента първо те са достъпни в САЩ, после в Западна Европа и по някое време и в Източна.

Опитваме се максимално бързо да пускаме новите услуги и продукти в различните региони. Зашото пазарът става все по-глобален. Понякога има определени законови изисквания, които ни възпрепядстват да пуснем веднага новите услуги. В други случаи – липсата на достатъчно ресурси, също могат да забавят процеса. Със скорошната ни регистрация на наше дружество в България всъщност искаме да покажем на централата на Google, че страната е интригуващ пазар с изградена интересна екосистема. Чрез новата фирма него искаме да ускорим пускането на локализирани услуги и продукти в България.

Каква е точната цел с регистрацията на дружество и отварянето на офис тук?

Искаме да надградим дейността си тук. Независимо, че досега нямахме офис в България от години Google разполага със специализиран екип, раположен в няколко места като Дъблин и Варшава, който да отговаря за услугите и дейността на компанията в страната. Това няма да се промени, просто искаме да развием повече дигиталната екосистема и да работим с местните компании. Ние обучаваме пазара, рекламните агенции и бизнеса, как да използват нашите продукти, услуги и инструменти.

По-нататък ще развиете ли развоен център в България?

Отдадени сме на развиването на българския пазар, наскоро регистрирахме дружеството. Не коментираме бъдещите планове и проекти.

Как Google подкрепя стартъпите в България?

Като цяло Google предлага широка подкрепа за предприемачите, както в цяла Европа, така и в България. Компанията направи голяма част от инфраструктурата си налична за стартиращите компании, както и стартирахме програмата Google Entrepreneurs Program, която има вече офис в Лондон, а скоро и във Варшава. Българските стартъпи имат достъп до тези ресурси и се надявам да се възползват от тях.

Повече за програмата и лекторите можете да научите на www.digitalk.bg и www.facebook.com/digitalkcon

Гьотц Трилхас е регионален мениджър за новите пазари в Централна и Източна Европа в Google. Той е работил за интернет гиганта през последните десет години. В момента отговаря за регионалните операции в новите пазари в Централна и Източна Европа, както и бившите социалистически републики. Гьотц е един от гост-лекторите на тазгодишното издание на технологичната конференция DigitalK, която се организира от "Капитал" и ще се проведе на 21-22 май в Sofia Event Center.

В Google той започва като директор, който отговаря за бизнеса с медийни агенции на компанията в Германия, а след това се премества в Дубай, където развива дейността с рекламните агенции на интернет гиганта в Близкия изток и Северна Африка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 5
  anonymous100 avatar :-|
  Anonymous

  Google трябва да бъде забранен в нашата страна!

  Не виждам като цяло услугите на гугъл да са повече полезни, отколкото вредни. Пощата им не става, защото се подслушва, следи, архивира, търсачката им не става, защото неоправдано фаворизира едни сайтове за сметка на други и изобщо създава цял ненужен бизнес и дейност SEO, правилата за които се определят от Google с цел те да контролират Интернет, злоупотребява и извращава смисъла на публичната информация като я архивира и прави достъпна за всеки, от друга страна задължава всеки да им ползва услугите, защото иначе губи конкурентно предимство.

  Youtube е в списъка на рекетьорските сайтове, които предизвикват самоубийства и самонаранявания заради Интернет тормоз или преследване. Youtube ще откаже да изтрие видеото докато не получи съдебно решение от калифорнийски съд. Такова едно решение ще струва на засегнатата страна $50 000 съгласно тарифите в САЩ. Ако лицето няма толкова пари, ще трябва или да си продаде жилището и да остане на улицата, или да се откаже от завеждането на дело. Ако качиш наказателно контравидео, Youtube ще го изтрие несправедливо и третирайки го по различен начин вместо или да не изтрие нито едното видео, или и двете. Мошеничество и нисък морал.

  Youtube доказано погазва нормалните порядки в обществото, не спазва законите и дори нарушава Конституцията!

  Това е вълк в овча кожа.

  Google is evil!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK