Този лош, лош Google
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Този лош, лош Google

Еврокомисарят Маргрет Вестагер заяви, че Google ще промени начина си на работа, ако бъдат открити проблеми.<br>

Този лош, лош Google

Европейската комисия увеличи натиска върху интернет гиганта с проверка за злоупотреба с господстващо положение

Мартин Дешев, Юлиян Арнаудов
9690 прочитания

Еврокомисарят Маргрет Вестагер заяви, че Google ще промени начина си на работа, ако бъдат открити проблеми.<br>

© Reuters


Без съмнение е много приятно да си компанията, която диктува пазара и е безапелационен лидер с огромна преднина пред всичките си конкуренти, взети заедно. Подобно постижение е повод за гордост, но и голяма отговорност, тъй като такава доминираща позиция никак не се харесва както на конкурентите, така и на властите, а и на немалка част от клиентите.

Google е компания именно в такава позиция. Тя често си навлича критиките на властите, особено в рамките на Европейския съюз. От няколко седмици интернет гигантът отново е в полезрението на Европейската комисия (ЕК), която преди време започна предварителна проверка по няколко обвинения и жалби от конкуренти. В сряда еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер обяви, че ЕК започва официална проверка на Google. От Брюксел са изпратили т.нар. Изложение на възраженията до интернет групата по отношение на злоупотреби с господстващо положение в онлайн търсенето. Освен това ще бъде започнато и отделно разследване на мобилната платформа Android, съобщи пресцентърът на ЕК.

Услугите ми са по-добри от всички

Според изложението на ЕК Google систематично фаворизира своите услуги за сравняване на цени на продукти при онлайн пазаруване за сметка на тези на конкурентите. Предварителното мнение на ЕК е, че това нарушава антитръстовите правила, ограничава конкуренцията и вреди на потребителите. Всъщност тази оценка не е нова - тя датира още от 2010 г., когато ЕК първо започна проверка по тази тема. През изминалите близо пет години обаче беше прекратявана три пъти, като предизвика не един и два дипломатически спора между Европейския съюз и САЩ.

Основен обект на разследване в случая е услугата Google Shopping, която е интегрирана в търсачката на компанията. При търсене на даден продукт таблица с оферти от Google Shopping се появява над останалите резултати в търсачката. Комисията се опасява, че по този начин Google налага своята услуга над конкурентните и така може изкуствено да отклони интернет трафик от тях и да намали конкурентоспособността им. Предварителното мнение в Брюксел е, че Google трябва да третира своята услуга наравно с конкурентните.

"Притеснявам се, че Google е дала нечестно предимство на услугите си. Ако разследването потвърди нашите опасения, компанията ще трябва да поеме законовите последствия и да промени начина си на работа в Европа", коментира Маргрете Вестегер.

ЕК уточни, че изпращането на Изложение на възраженията не означава, че задължително ще се стигне до наказание. Комисията и Google ще започнат по-активна комуникация, като групата ще може да изложи своите аргументи. Ако се стигне до санкция, тя може да бъде единствено задължаване на Google да промени бизнес модела си, но може и да съдържа финансова глоба в максимален размер до 6 млрд. долара.

Отговорът на Google не закъсня. В официалния си блог компанията публикува част от детайлите, които ще предаде на ЕК. "Google може да е най-използваната търсачка, но хората могат да намерят информация по много други начини. Обвиненията, че компанията вреди на конкуренцията и на потребителите, са далеч от целта", написа старши вицепрезидентът на Google  Search Амит Сингал. Той заяви, че потребителите могат да избират сред много други интернет търсачки. Според Сингал хората все повече използват социални мрежи, за да дискутират въпроси и да търсят информация. Сингал изтъква още, че по нищо не личи конкурентите да са пострадали: "Yelp се самоопределя като "де факто локалната търсачка" с ръст от над 350% за последните 4 години, а TripAdvisor има двоен ръст". Сингал заявява, че Google не се съгласява с издаденото от ЕК изложение на възраженията и ще отстоява позициите си в предстоящите дискусии с комисията.

Размахан пръст и срещу Android

Паралелно с всичко това институциите на Европейския съюз ще разследват Google и заради мобилната платформа Android. Цел на проверката ще бъде дали Google има сключени картелни споразумения да не се конкурира с продуктите на дадени компании, или дали не е използвала доминиращата си позиция в сегмента.

И тук позицията на Google е категорично против обвиненията. "Европейската комисия ни зададе въпроси за споразуменията ни с нашите партньори. Важно е да си спомним, че те са доброволни, Android може да се използва и без Google, но все пак  носят истински ползи за потребителите на Android, разработчиците и екосистемата", коментира Хироши Локхаймър, вицепрезидент на инженерния отдел на платформата. Той заявява, че споразуменията не са антиконкуренти, а целят избягване на създаване на фрагментация в екосистемата, например да се гарантира, че едно приложение ще може да работи на възможно най-много видове устройства.

Проверката на ЕК е предварителна и не означава, че комисията ще предприеме някакви действия срещу Google. Все пак компанията се аргументира, че хората имат свободата да решават какви приложения да инсталират на тях, като не са ограничени в избора си, а конкурентните приложения често са предварително инсталирани на устройствата редом с тези на Google. Локхаймър заявява: "Тази практика позволява на производителите на устройства с Android да се конкурират с Apple, Microsoft и други мобилни екосистеми, които използват предварително инсталиран софтуер." Той допълва, че споразуменията не са ексклузивни и производителите могат да инсталират и други приложения на устройствата. Google не смята, че Android е пречка за мобилния сегмент, а е сред основните двигатели на неговото развитие и ще отстоява позицията си пред ЕК, казва още Локхаймър.

Кой кого

Европа често критикува действията на американските технологични гиганти. Според Джефри Ман, изпълнителен директор на Международния център по право и икономика, подобни разследвания могат да ограничат технологичното развитие, което ще направи услугите на Google и останалите компании по-малко полезни за хората. "Това ще е равно на куха победа за регулаторите", отбелязва той пред в. New York Times. Още през февруари т.г. американският президент Барак Обама обяви в интервю за онлайн изданието Re/code, че понякога действията на Европейския съюз имат комерсиална цел. Така Обама намекна, че ЕС никак не харесва опитите на американските компании да заобикалят правилата, за да не плащат пълните размери на данъците, които щяха да дължат, ако регистрираха местните си дружества в съответните държави.

В случая обаче ЕК и в частност еврокомисарят Вестегер наистина изглеждат решени да постигнат бързи и категорични резултати. "Вестегер може да иска спешно решение, а не да чака проточване на разследванията и постигане на споразумения", коментира анализаторът на Baker Botts и специалист по антитръстови спорове Пол Лъгард. Вестегер обаче е категорична, че основната й цел е да се гарантира равно поле за иновации, от което да спечелят най-вече потребителите.

Подобно становище изрази и еврокомисарят по цифровата икономика Гюнтер Йотингер. Според него Европа изостава значително в развитието на редица платформи, които изграждат световната онлайн икономика. В голяма степен дигиталното пространство през последните години се доминира изцяло от САЩ.

"Нашите онлайн бизнеси са зависими от няколко неевропейски играча", коментира Йотингер, цитиран от New York Times. "Това не трябва да се допуска в бъдеще."

Той предупреди, че основната заплаха идва от факта, че светът разчита все повече на платформи, които се управляват от Google и други щатски фирми. Според него подобни действия могат да се предприемат и в други услуги, свързани със сектори, в които Европа е традиционно силна.

"Ние може да инвестираме много в производството на страхотни автомобили, но печалбата ще отива при тези, които продават новите услуги за тези коли", коментира Йотингер.

Независимо дали действията на ЕК са вследствие на протекционистки или други подбуди, потенциалните последствия от случая с Google могат да преобърнат сегашното статукво на мобилния пазар.Google и платформата Android доминират този сектор с 81% пазарен дял, докато Apple разполага с 15%, а Microsoft има под 3%. Макар още да не е ясно дали действията на Брюксел ще доведат до някакви формални промени, свързани с Android, последствията може да бъдат по-дълбоки, отколкото изглеждат на пръв поглед. Според Ян Фог, анализатор в IHS Screen Digest, самото разследване на ЕК може да накара Google да отвори своята платформа за конкурентите си и така да избегне потенциални санкции от страна на ЕС. Отделно практиката на Google да обвързва услугите си със своята операционна система се прилага и от Apple и Microsoft. Така евентуална санкция от Брюксел за Google ще промени начина, по който тези компании управляват софтуерните услуги за своите платформи."Последствията може да са огромни", коментира Фог,  цитиран от New York Times. "Всички компании предлагат преинсталиран софтуер. Това е нормално за този сегмент."

Google разполага с 10 седмици, в които да представи официална позиция и да аргументира своята защита. Ако пожелае, компанията може да насрочи специално изслушване, което може да отнеме няколко години. Накрая може да обжалва решението на комисията пред Европейския съд. Което ще даде на Google време да избере правилната стратегия за потенциалното адаптиране на своите услуги в рамките на ЕС.

 

Без съмнение е много приятно да си компанията, която диктува пазара и е безапелационен лидер с огромна преднина пред всичките си конкуренти, взети заедно. Подобно постижение е повод за гордост, но и голяма отговорност, тъй като такава доминираща позиция никак не се харесва както на конкурентите, така и на властите, а и на немалка част от клиентите.

Google е компания именно в такава позиция. Тя често си навлича критиките на властите, особено в рамките на Европейския съюз. От няколко седмици интернет гигантът отново е в полезрението на Европейската комисия (ЕК), която преди време започна предварителна проверка по няколко обвинения и жалби от конкуренти. В сряда еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер обяви, че ЕК започва официална проверка на Google. От Брюксел са изпратили т.нар. Изложение на възраженията до интернет групата по отношение на злоупотреби с господстващо положение в онлайн търсенето. Освен това ще бъде започнато и отделно разследване на мобилната платформа Android, съобщи пресцентърът на ЕК.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  wizard avatar :-|
  Wizard

  Много ясно - тук няма коментари под тази статия, защото всичко коментира политиката в България и Русия. Нали е ясно, че се вижда от самолет, колко са ограничени огромна част от българите...

 • 2
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  То и тук е намесена Русия, донякъфе. Става дума за проверката на ЕК за Андроид. Тя е пи жалба на Яндекс.
  Едновременно с това в руската комисия за защита на конкуренцията е започнало дело по същият въпрос.
  Накратко идеята на руснаците Гугъл да разреши Яндекс да сложат по подразбиране, "заводски", тяхната търсачка и магазин за приложения при поръчка на устройства. Опитали са се да направят такъв договор с Престижо и още някакви по-малки приозводители, но са ударили на камък. Гугъл са се озъбили.


  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  anona avatar :-|
  anona

  "Всички компании предлагат преинсталиран софтуер."

  preinstalled = предварително инсталиран

  Този лош, лош превод :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK