Тяло по поръчка за моята глава

Учен се подготвя за първата по рода си трансплантация

Въпреки невероятния напредък на медицината през последните десетилетия все още има много нелечими заболявания. За някои от тях единственото решение е да смениш цялото тяло на пациента. И въпреки че звучи налудничаво и невъзможно, скоро подобна операция може и да се случи, макар изходът от нея да е доста съмнителен.

Италианският лекар Серджо Канаверо неотдавна обяви, че трансплантацията на глава не само е напълно възможна, но и възнамерява да я осъществи. Той е известен неврохирург, който определя процедурата с нескромного заглавие "Heaven surgery" ("Божествена операция" - от "head anastomosis venture") като неизбежна и естествена част от бъдещето. Канаверо разказа за нея по време на една от конференциите TED през декември миналата година. Специалистът издаде и книга в Amazon, с която се надява да набере средства за изследванията си. Пред британския вестник Mirror Канаверо коментира, че е получил много запитвания от хора с нелечими болести, които се интересуват дали това е възможно. Според него е, но това веднага разбуди немалко коментари доколко е етично и разумно.

Научна реалност

Канаверо вече е намерил и първия доброволец - 30-годишният Валерий Спиридонов от Русия. Той страда от болестта на Вердинг-Хофман, която представлява детска спинална мускулна атрофия. До момента медицината не разполага с лечение на това заболяване. Спиридонов работи като програмист, но цял живот е прикован на инвалидна количка, а вече е загубил и единия си крак. "Ако съм честен, с родителите ми никога не сме губили надеждата, че има решение, и смятам, че това е големият ми шанс. Лекарят ми каза, че е търсил човек като мен и е убеден, че съм подходящ. Осъзнавам рисковете и ги поемам върху себе си", коментира Спиридонов пред в. New York Post.

Канаверо признава, че най-голямото предизвикателство ще е свързването на главата на пациента с гръбначния стълб на донора. "Смятам, че вече разполагаме с нужната технология", казва той в книгата си. Хирургът очаква операцията да продължи около 36 часа, като ще са нужни около 100 специалисти при цена от около 15 млн. долара. Новото тяло на Спиридонов ще е от човек в мозъчна смърт. Главата на пациента ще бъде охладена до около 10 градуса по Целзий, за да се увеличи времето, в което мозъкът може да издържи без кислород. Гръбначният мозък ще бъде срязан със специален много по-остър скалпел. Изключително важна ще е бързината на процедурата. След това главата ще бъде свързана към новия гръбнак и гръбначен мозък чрез "специално биологично лепило". Спиридонов ще прекара между три и четири седмици в изкуствена кома, за да не може да се движи. През това време ще му бъдат вливани лекарства, които потискат имунната система, за да може тялото да приеме новата глава.

"По-лошо и от смъртта"

Не всички лекари са толкова уверени в успеха на операцията, тъй като рисковете и неизвестните са твърде много при такава процедура. На първо място е нейната продължителност. Пациентът ще трябва да прекара твърде много време без възможност да диша или да комуникира, дори и да изпитва болка, коментира д-р Хънт Бетджър, който е президент на американската Асоциация на неврохирурзите. "Не бих го пожелал на никого. Не бих позволил някой да направи това с мен, защото резултатите може да са по-лоши от смъртта", коментира той пред CNN.

Критиките от страна на други специалисти са доста по-остри. "Мисля, че този италиански хирург търси публичност и ще я получи", коментира Нийл Леви, който е ръководител на катедрата по невроетика към института по неврология и психическо здраве "Флорей" в Австралия. "Той няма да излекува въпросния руски господин и дори може да се каже, че той се възползва от отчаяното му състояние", коментира Леви в интервю за местната телевизия 4BC.

Предлаганата от Канаверо операция вече е правена с маймуни и кучета, посочва Леви. Маймуните са починали в рамките на няколко седмици след операцията, а кучетата - за броени дни. Според Леви е възможно Спиридонов да оцелее след операцията, но шансовете му да се надява на пълнофункционално здраво тяло са нищожни. "Резултатът ще е човек, който е жив и в съзнание, без да може да ходи и най-вероятно дори няма да може да използва крайниците си", коментира Леви. Основното предизвикателство е свързването на гръбначния мозък. "Това е нещо, което все още не можем да извършим. Ако можехме, щяхме да сме излекували много хора с параплегия и квадриплегия", допълва още специалистът. Той споделя, че не очаква Спиридонов да живее дълго време след операцията, и смята, че просто защото нещо е много интересно, не означава, че е етично да се извърши.

Най-краен към Канаверо е директорът на катедрата по медицинска етика към Университета на Ню Йорк Артър Каплан. Пред CNN той описва италианския неврохирург като "луд" и заявява, че процедурата е научно невъзможна. "Телата на пациентите ще бъдат шокирани от различната структура, среда и химия, с която са свикнали, и ще се побъркат", коментира Каплан.

На немалкото си критици Канаверо отговори, че трябва да посетят град Владимир в Русия, където живее Спиридонов. "Елате, ще ви свържа към стола на Валерий, ще извършвате всичките си биологични нужди като него и ще спите като него. И след 24 часа ще ви питам дали все още смятате, че това е луд проект", заяви специалистът пред Reuters от базата си в Торино.    

Път без изход

Русият специалист по нано- и биотехнологии Александър Яворонов също не смята, че Спиридонов ще живее повече от месец след операцията. Според него никакви лекарства няма да помогнат на тялото да приеме новата глава. Въпреки критиките Канаверо и Спиридонов планират да извършат операцията през 2017 г. "Моето решение е окончателно и няма да си променя мнението", категоричен е Спиридонов. За да може да бъде реализирана операцията обаче, първо трябва да бъдат събрани необходимите средства, а след това да бъде намерен и донор. Според Спиридонов операцията трябва да бъде направена и тя ще донесе безценна информация. "Това може да промени живота на стотици хиляди хора. Където има възможност, има и надежда", коментира още той.

Спиридонов признава, че изпитва голям страх от операцията, но я смята за единствената му възможност за по-добър живот. "Страх ме е, но хората не разбират, че аз нямам много варианти пред себе си. Ако не опитам, съдбата ми ще бъде много тъжна. Всяка година положението ми се влошава", споделя той. По повод коментарите, че операцията не е етична, Спиридонов насочва вниманието към другите трансплантации. "Има много дискусии къде се намира душата на човек. Дискутира се и дали е етично да се правят сърдечни трансплантации, но такива се правят и спасяват живота на много хора. Според мен това е нормалният начин на еволюцията на технологиите. Ще бъде странно да спрем точно когато неврохирургията става готова за следващата голяма стъпка", допълва Спиридонов.

Въпреки оптимизма на Канаверо и надеждата на Спиридонов мнението на един от най-изтъкнатите специалисти по възстановяване на пострадали нервни окончания е повече от неоптимистично. Още през 2013 г. д-р Джери Силвър казва в списание New Times: "Считам, че на този етап трансплантацията на глава е варварски акт. Не знам дали и след 100 години това ще е възможно. Представяте ли си да се оглеждате наоколо в някаква стая и да сте просто една глава?"

 

9 коментара
 • 1
  pavla avatar :-?
  ПАВЛА

  Звучи стряскащо, но пък ако се получи?

 • 2
  man_un avatar :-|
  man_un

  Прочетете "Главата на професор Доуел" от Александър Беляев.

 • 3
  mitev avatar :-|
  Митев

  До коментар [#2] от "man_un":

  Като дете съм я чел, бяха три повести в едно издание, заедно с Човекът амфибия и още една, която не си спомням в момента, но Антонио Престо още си го спомням :)

 • 4
  man_un avatar :-?
  man_un

  До коментар [#3] от "Митев":

  "Човекът, който намери своето лице"-Антонио Престо.

 • 5
  mitev avatar :-P
  Митев

  До коментар [#4] от "man_un":

  Очевидно си по-паметлив :)

  Айде, спокоен уикенд!... И успешен ;)

 • 6
  man_un avatar :-P
  man_un

  До коментар [#5] от "Митев":

  Успешен да е, най-вече утре.

 • 7
  alex_a avatar :-|
  Ослик, суслик, паукан

  За мен този "лекар" е един опасен шарлатанин. На упреците, че успехът на операцията е невъзможен (доказано на животни, а също и поради несъществуване на технология за свързване на гръбначния мозък), той отговаря с:

  "Елате, ще ви свържа към стола на Валерий, ще извършвате всичките си биологични нужди като него и ще спите като него. И след 24 часа ще ви питам дали все още смятате, че това е луд проект".

 • 8
  geleto avatar :-|
  Гелето

  Само с тестове се върви напред. Преборете страха си, отворете разума си ...

 • 9
  alex_a avatar :-|
  Ослик, суслик, паукан

  [quote#8:"Гелето"]Преборете страха си, отворете разума си[/quote]

  Точно! Утре е време и ти да го направиш, защо те пращаме с една ракета да направиш тест дали е безопасно да се ходи на слънцето през нощта.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход