Мая Златанова: Пациентите трябва да имат право на избор как да се лекуват
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мая Златанова: Пациентите трябва да имат право на избор как да се лекуват

Mая Златанoва е финалист в международното състезание за иновативни проекти на Singularity University

Мая Златанова: Пациентите трябва да имат право на избор как да се лекуват

Вярвам, че разработката ми може да помогне както на пациентите, така и на развитието на медицината, казва основателят на платформа, обединяваща цялата налична информация за клинични изследвания

17357 прочитания

Mая Златанoва е финалист в международното състезание за иновативни проекти на Singularity University

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Проект, който работи в полза на поне един милион души. Това е определението, на което отговаря предприемаческата идея на Мая Златанова – финалист в международното състезание за иновативни проекти със социална насоченост към Singularity University. Тя разработва онлайн платформа, която обединява цялата налична информация за клинични изследвания и я предоставя по достъпен начин на пациентите. Целта е нуждаещите се да бъдат добре информирани за алтернативните начини на лечение и ако имат желание, да изберат някой от тях. Макар че Златанова не печели състезанието, отзивите за проекта й са много положителни и тя е сигурна в успешното му бъдещо развие.

- Как разбрахте за състезанието на американския Singularity University и как решихте да се включите в него?

За състезанието разбрах покрай стартъп събитията, които все по-често се организират в столицата и дават информация на предприемачите за случващото се в региона. Още преди това обаче познавах някои от специалистите в университета, защото се интересувах от работата им. Научих, че има два варианта за кандидатстване в университета - чрез автобиография и информация за опита и интересите ти или чрез описание на собствена иновативна идея или проект. Във втория случай участниците трябва да представят решение на проблем, който засяга поне един милион души, и да се състезават с подобни проекти от различни региони. Mоят регион беше Централна и Източна Европа. Реших да кандидатствам със собствена идея, за която неведнъж бях мислила. Искам да създам онлайн платформа, която обединява и предоставя на пациенти цялата необходима информация за различни клинични изследвания из цял свят. Попълних необходимата информация във формата за участие, но до последно не бях записала видеото, в което трябваше да опиша идеята си, а това може би е най-важната част. Него изпратих едва няколко часа преди апликацията да бъде затворена, тъй като до последно смятах, че на състезанието отиват предимно доктори на науката, лауреати в различни сфери или хора, завършили MIT, Stanford или Cambridge, но реших, че трябва да го направя заради всички мои близки хора, които вярваха в мен.

- Какво се случи, след като ви съобщиха, че сте сред избраните финалисти?

Първоначално си помислих, че е някаква грешка, и няколко дни не можех да повярвам, че съм сред финалистите за региона, защото, макар че имах опит в сферата на предприемачеството като съосновател на българско-английската компания Astra Nova Ltd., аз кандидатствах само с идея, за която нямах нагледен проект. След това обаче се амбицирах и започнах усилено да се подготвям за това сериозно състезание.

Всяка година Singularity University приема общо 80 души от цял свят, като половината от тях са победителите от състезанието, които получават пълна стипендия за десетседмичното обучение на стойност 30 хил. долара. Тази година имаше общо шест финалисти в надпреварата за Централна и Източна Европа – от Полша, Хърватия, Румъния, двама от Словения и аз. Всички те представиха много добри иновативни проекти със социална насоченост. Оказа се, че бях освен единствения избран участник от България и единствената жена предприемач в състезанието за региона. Имах възможност да говоря с директора на програмата към Singularity University, който ми каза, че като цяло много малко жени участват в надпреварата и поради тази причина победителите до момента са предимно мъже. Дамите, които се осмеляват да се кандидатстват за университета, в повечето случаи кандидатстват с автобиография, а не със собствен проект, който разработват. Това за мен не беше проблем, защото приемам идеята ми като лична мисия да помогна на възможно най-много хора в нужда.

- А как протече самото състезание?

Финалът на състезанието се проведе в Будапеща, но всички финалисти трябваше да отидем там няколко дни преди това, за да ни помогнат при подготовката за представяне на проектите ни пред журито. Менторите, които ни подготвяха за големия финал на сцена, ми казаха, че много харесват проекта ми и поради тази причина ме оставиха да го представя най-накрая, като завършек на състезанието. Всеки участник разполагаше с около 5 минути, в които да обясни на журито и аудиторията за идеята си, какъв проблем решава тя и как ще я развие, както и 5 минути за въпроси. Журито беше съставено от един от директорите на Singularity University и различни видни представители от региона. Всички те поединично гласуваха за фаворитите си в състезанието и съответно участникът с най-много гласове стана победител. Изключително приятно ми беше от реакцията на публиката, която много ентусиазирана прие идеята ми за онлайн платформа за клинични изследвания, както и много хора от бизнес сектора, които дойдоха след състезанието при мен и ме поздравиха за доброто представяне. Макар че не спечелих надпреварата, всички тези отзиви ме накараха още по-усилено да работя върху реализирането на предприемаческия ми проект. Една от причините да остана подгласник на победителя въпреки големия интерес, който публиката и журито проявиха, е, че проектът ми е разработен в доста сложна сфера, от която не всеки разбира, но, разбира се, и конкуренцията беше голяма.

- Решения на какви проблеми предлагаха конкурентните проекти финалисти в състезанието?

Едно от момчетата разработваше проект, насочен към хора с нарушено зрение. Той представи очила, които улесняват предвижването им, засичайки евентуални препятствия и помагайки им да ги избегнат. Друг пък представи дрони, които изследват почвата на агрокултури. Имаше и проект за автомобили на бъдещето, които ще са от полза на хората по света и същевременно ще подпомогнат развитието на технологиите. Един от фаворитите ми беше разработчикът на иновативна охранителна система. Той представи малко устройство, което закачаш на входната си врата. При влизане с взлом то улавя и анализира вибрациите и изпраща сигнал както до собствениците на жилището, така и до отговорните служби. Победителят от Полша пък заедно с фирмата, в която работи, разработват мобилно приложение, което помага на хора с неспокоен сън. Видео, което човек гледа, преди да заспи, успява да му въздейства на психологическо ниво да сънува вместо кошмари хубави сънища. Клиничните им изследвания към момента показват 40% успеваемост в употребата на апликацията, като те са убедени, че проектът им има и много други сфери на приложение, дори и комерсиални.

- Как се роди идеята за онлайн платформа за клинични изследвания и как ще работи тя?

Наложи ми се да се запозная отблизо с индустрията на клиничните изследвания и най-голямо впечатление ми направи фактът, че тя забавя развитието си, защото няма достатъчно пациенти, които да се включват в програмите на лечение. Главната причина за това пък е липсата на подробна информация, от която би имал нужда болният, за да прецени иска ли да стане част от дадено клинично изследване. Информацията, която е публикувана към момента, е разпокъсана между държавни и международни регистри, чийто дизайн далеч не отговаря на днешния потребител, и е представена по сложен начин, разбираем може би единствено за медицински лица. Затова реших да променя това, обединявайки всички данни за клинични изследвания на едно място в достъпна онлайн платформа. Тя ще дава възможност на пациентите да сравняват различни изследвания, да анализират кои са положителните и отрицателните им страни, да преценят подходящи ли са за тях, да прочетат мнения и анализи и много други неща, касаещи заболяването им и алтернативното лечение. Най-важното е че по този начин нуждаещите се ще имат възможност за избор, разполагайки с цялата нужна информация и на базата на нея ще могат сами да вземат решение по какъв начин искат да се лекуват. Всеки пациент ще може да въведе в платформата личните си данни от изследвания до момента, като изборът колко точно от тях да сподели остава негов. В зависимост от предоставената информация системата ще генерира всички клинични изследвания, подходящи за него, и ще му ги представи по подробен и разбираем начин. Вярвам, че тази платформа може да помогне както на пациентите, така и на развитието на медицината.

- Какво ви очаква в близкото бъдеще?

Очаква ме доста работа върху основните функционалности на проекта и тяхното разпространение сред обществото. В момента все още сглобявам и всички необходими части на екипа, а една от следващите ми задачи е да осигуря финансиране. Изключително съм благодарна на хората, които са с мен в този проект, но много бих се радвала в процеса на работа да се присъединят и други, които искат да помагат на света по този начин, защото вярвам, че когато един екип действа на една и съща вълна, неговият успех е гарантиран.

Проект, който работи в полза на поне един милион души. Това е определението, на което отговаря предприемаческата идея на Мая Златанова – финалист в международното състезание за иновативни проекти със социална насоченост към Singularity University. Тя разработва онлайн платформа, която обединява цялата налична информация за клинични изследвания и я предоставя по достъпен начин на пациентите. Целта е нуждаещите се да бъдат добре информирани за алтернативните начини на лечение и ако имат желание, да изберат някой от тях. Макар че Златанова не печели състезанието, отзивите за проекта й са много положителни и тя е сигурна в успешното му бъдещо развие.

- Как разбрахте за състезанието на американския Singularity University и как решихте да се включите в него?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  tzm41313897 avatar :-?
  Mark Twain

  Наистина ли пациентите трябва да разбират от медицина, за да избират? Нали затова плащаме на лекари? Това трябва да е насочено към лекари, не към пациенти.

 • 2
  stoner_boner avatar :-|
  Damyan Ganchev

  До коментар [#1] от "Mark Twain":

  от една страна - да. от друга - така или иначе преди включване в изпитване преминаваш през разговор с мед. специалист (изследовател в изпитването), който ти обяснява достъпно нещата и подписваш информирано съгласие. т.е. - твоят личен лекар, който трябва да е запознат с твоя мед. статус, да е наясно с предстоящите и текущи изпитвания и да прецени дали и към кое от тях да те насочи, може да бъде прескочен, ако пациента има сам тази информация. така не се налага редовите мед. специалисти, извън изпитването, да бъдат допълнително стимулиране от възложителите на изпитвания, да насочват пациентите си към изпитванията им. а и като цяло, няма лошо информацията да е все по-достъпна.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.