Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Спечелете билет за DigitalK

Коя е следващата технологична иновация, която ще промени света на бизнеса?

Съвременните технологии минаха като ураган през редица индустрии, като промениха напълно разбирането ни за бизнес и живота на потребителите. Като всяка стихия техническият прогрес също взе своите жертви – компании, които не успяват да се адаптират или не следват ритъма на бурята. Интернет, мобилните устройства, свободата на комуникации навлизат постепенно от един сектор в друг, обръщайки го надолу с главата.

На английски този процес и компаниите, които застават зад него, се наричат disruptive. Буквално думата означава "разрушителен, разкъсващ". Но всъщност, освен че разбиват традиционно установените модели, тези бизнеси и процеси създават много нови възможности...


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dimitarvelev avatar :-?
  Lord of the bets
  • + 2

  Коя според вас е следващата технологична иновация, която ще промени света на бизнеса?
  В дългосрочен план има няколко иновации, които имат потенциала да променят бизнеса - Интернета на нещата, 3Д принтирането, развитието на батериите като "склад за енергия".
  Но въпроса тук е коя ще бъде "следващата технологична иновация" и аз го разбирам като коя ще бъде следващата в средносрочен план, до 5 години.
  Моят отговор е КРИПТОТЕХНОЛОГИИте. Не казвам биткойна, защото е частен случай.
  Криптотехнологиите привличат повече венчър капитал отколкото Интернет компаниите са привличали през 90-те години /осъвременени стойности. Има няколко направления, в които Криптотехнологиите ще направят тотална революция до 5 години. Например:
  1. Разплащанията
  Разплащанията са първото и най-непосредственото приложение на криптотехнологиите /както е-мейла беше първото и най-непосредствено приложение на интернет/. Премахването на посредника при сетълмент ще има разрушителен ефект за разплащателния бизнес на банки, компании за кредитни карти, електронни портфейли като ПейПал, Скрил, Нетелър, компании за бързи преводи като Уестърн Юниън и МъниГрам и т.н. Очакванията са смартфона да замени кредитната ни карта, а и изобщо целия портфейл на човека, и очаквам компании като Apple, Samsung, Google, Facebook да доминират бизнеса с разплащания след 5 години.
  2. Трансфери на интелектуална собственост
  Криптотехнологиите за пръв път предлагат надеждно решение на проблема с пиратството. Така както интернет революционизира и промени изцяло продуцентския бизнес преди 15 години, криптотехнологиите имат потенциала да го върнат в положението отпреди това, къде продуцентите имат контрол върху броя продадени песни, филми, книги, списания и т.н.
  Частен случай на това приложение на криптотехнологиите е възможността да се реши проблема с кражбите на автомобили. Просто дигиталните ключове няма как да бъдат изкопирани от ключаря или пробити от улични хакери с елементарни познания /е могат да бъдат откраднати, но пък могат и да бъдат деактивирани виртуално/.
  3. Умни договори
  Криптотехнологиите позволяват използването на самоизпълняващи се договори. Те в комбинация с икономиката на споделянето могат да доведат до нови и интересни услуги. Примерно - ако искате някой да ви разходи кучето, веднага може да се намери човек, който да го разходи по избран от вас маршрут /чрез смартфон/ и за избрано от вас време и в момента, в който ви върне кучето, автоматично да получава предложените от поръчителя предварително виртуални пари.

  Със сигурност има и други технологии, които имат потенциал да променят бизнеса из основи в следващите- , но според мен - на бързо ще видим промяната, причинена от криптотехнологиите.

  Нередност?
 • 2
  dobromir_yankov avatar :-|
  Dobromir Yankov

  Смятам, че холографията и масовото приложение на холограмите в сферите на комуникация, забавление и бизнес средата ще са следващата голяма технологична иновация. #‎DigitalK2015‬

  Нередност?
 • 3
  ucg1407185330373742 avatar :-|
  Alexander Lukanov


  Смятам че в следващите 5 години технологията която ще навлезе масово ще е изолзването на роботизирани помощници и роботи в дома, обслужването на клиенти в магазини, банки, хотели, селското стопанство, зони опасни за човешкото здраве.
  #‎DigitalK2015

  Нередност?
 • 4
  kalinko avatar :-?
  kalinKo

  Има четири тенденции, които променят бизнеса в момента, но въздействието им ще се засилва в бъдеще.

  1. Crowdfunding -- платформи за финансово подкрепяне на иновации, например Kickstarter.
  2. Crowdsourcing -- споделяне на ресурси като основа за различни бизнеси, например Uber, Airbnb, донякъде Duolingo.
  3. MOOC -- масово обучение онлайн като OpenCourseWare.
  4. Свързването на различни API на различни услуги като IFTTT и Zapier.

  Нередност?
 • 5
  dnk171129136 avatar :-|
  dnk171129136

  Следващата технологична иновация, която ще промени света на бизнеса е въвеждането на безпилотни автомобили за масово потребление. Ще променят бизнеса навсякъде, ще сринат автомобилните гиганти, които не се адаптират към новия пазар и ще променят икономиката на целия свят из основи.

  Нередност?
 • 6
  joy0050 avatar :-|
  joy0050
  • + 1

  Следващата технологична иновация, която ще промени света на бизнеса е 3D принтирането.
  ‪#‎DigitalK2015‬

  Нередност?
Нов коментар