Когато един интернет не стига
19 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг е убеден, че Internet.org е полезен за всички

Когато един интернет не стига

Организации обвиняват Facebook в нарушаване на неутралността на глобалната мрежа

Мартин Дешев
15050 прочитания

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг е убеден, че Internet.org е полезен за всички

© Reuters


Глобалната мрежа и Вселената си приличат по нещо: и двете нямат ясно начало и край, а в тях има всичко. Всъщност може би в интернет вече ще липсва нещо, след като Facebook усилено изгражда своя глобална мрежа. Или поне такива са обвиненията на увеличаващия се брой критици на инициативата Internet.org.

Тя е идея на Марк Зукърбърг и се ръководи лично от него. Концепцията звучи повече от добре: да се предостави поне базов безплатен интернет достъп на хората в отдалечени и/или бедни райони по света. Целта е така те да получат първи досег с глобалната мрежа и праг към "истинския" интернет. Но според критиците Internet.org нарушава основните принципи на интернет неутралността и създава реален риск за развитието на глобалната мрежа по начин, който да е от полза за обществото и иновациите.

Обединени срещу гиганта

Първоначално Internet.org се приемаше добре от всички. Тогава обаче проектът все още беше само на хартия. През последната година той започна реално да работи и да се развива като достигна първите потребители. И тогава отзивите останаха положителни. През последните няколко месеца обаче ситуацията се преобърна. Критиките към Internet.org рязко се увеличиха. Миналата седмица те достигнаха своя връх, след като над 60 правозащитни и други организации от различни точки на света се обединиха и застанаха с обща позиция срещу инициативата на Facebook. Сред тях са европейската Free Press Unlimited, германската Digitale Gesellschaft и бразилската Coding Rights.

"Facebook некоректно дефинира интернет неутралността в публичното пространство и създава оградена градина, в която най-бедните хора на света имат възможност да използват само ограничен брой несигурни интернет страници и услуги", се казва в писмото на организациите. Критиката продължава. "Сериозно притеснени сме, че Internet.org подвеждащо се представя, че осигурява достъп до пълния интернет, когато всъщност става въпрос само за няколко услуги и сайтове, които са предварително одобрени от Facebook и интернет доставчиците. В сегашния си вид Internet.org нарушава принципите на интернет неутралността, застрашава свободата на словото, равните възможности, сигурността, неприкосновеността на личното пространство и иновациите", се казва още в отвореното писмо на организациите.

Те дават общо седем точки, в които смятат, че Internet.org трябва да бъде подобрен и променен, за да не вреди на истинската глобалната мрежа. Най-сериозни са нападките към отказа на Facebook да криптира трафика в Internet.org. Това не е технически възможно поради стандартите избрани от компанията и ще се налага сериозна и скъпа преработка, която за момента не стои на дневен ред. Което пък означава, че данните на потребителите, които използват платформата, ще са изложени на по-висок риск.

Критика към Internet.org има и в Индия, която трябва да е един от основните пазари на проекта. В края на март т.г. местният телеком регулатор поиска публичен дебат по темата за интернет неутралността, като концепцията беше подкрепена от над 1 млн. души. Internet.org попадна в полезрението на дебата, защото в основата си това е услуга, която предлага безплатен интернет достъп до определени сайтове и други услуги. За пълна услуга трябва да се плаща. Това е равносилно на приоритетизиране на трафика, което е в пълно противоречие с концепцията на мрежовата неутралност, според която достъпът до всички сайтове и услуги трябва да е равен и да не се ограничава по никакъв начин.

Не е само Facebook

Социалната мрежа поема основната част от критиките, но всъщност не е единственият участник в проекта. Тя си сътрудничи с мобилни оператори и интернет доставчици, които реално осигуряват достъпа до мрежата. А участието им не е чист алтруизъм. Надеждата им е, че повече потребители ще проявят интерес и към платените абонаменти за "пълния" интернет. Освен това именно телекомите са най-големият противник на интернет неутралността и никак не харесват идеята просто да доставят интернет, а искат да имат по-решаваща роля. Но опитите им да реализират желанието си създават проблеми, които рефлектират и върху Internet.org.

Подобен пример има в Колумбия. Тамошният оператор Tigo е създал голямо объркване сред клиентите си. През януари т.г. телекомът започна да предлага Internet.org. Впоследствие компанията решава да направи безплатно и отделното приложение на Facebook, но само за 60 дни. От организацията Karisma Foundation, която защитава правата на дигиталните потребители, заявяват, че хората масово мислят, че Facebook е Internet.org, и смятат, че достъпът им ще бъде спрян. Операторът не е пояснил, че услугите на Internet.org са достъпни през отделно и напълно самостоятелно приложение. Освен това няма никаква прозрачност и не е ясно как и защо са избрани точно тези сайтове и услуги, а не други например, казват от организацията пред онлайн изданието Technology Review.

Резултатът от усилията на телекомите и Facebook де факто е създаването на втори интернет. Той е представян като част от основния, но не бива да забравяме, че наскоро Марк Зукърбърг заяви, че програмистите ще могат да създават приложения специално за Internet.org, което внася още по-голямо разделение между двете мрежи. Единият практически ще е "интернетът на Facebook", а другият ще е за всички останали, които могат да си го позволят... ако изобщо разберат, че го има, и още повече че той е много по-различен и широкообхватен. Директорът на консултантската компания Inventus Capital Partners Ману Реки казва пред онлайн изданието Re/Code, че инициативи като Internet.org са "вълк в овча кожа", а управляващият партньор на индийския инвестиционен фонд Seedfund определя проекта като "икономически расизъм".

Но не е ли за добро?

И все пак въпреки острите критики не е ли инициатива като Internet.org добра? Нали какъвто и да е интернет достъп е по-добър от никакъв? В публикация за Hindustan Times Зукърбърг пише, че интернет може да даде на хората нови възможности. Конкретно Internet.org дава достъп до новини, информация, обяви за работа. Internet.org е само стъпка към отворения интернет, казва Зукърбърг. От негова гледна точка всички печелят с проекта. Потребителите получават безплатен достъп до онлайн услуги, макар и с ограничени възможности. Телекомите получават нови клиенти в лицето на тези, които решат да се абонират за нормалните планове. Facebook пък получава както нови потребители, така и повече възможности за монетизирането им чрез реклами (макар и компанията да не си признава за последното).

За момента Internet.org е достъпен в 11 държави. Зукърбърг има амбицията те да станат 100 до края на годината. "Дискусиите за мрежова неутралност ще продължават по много места по света и смятам, че това е за добро. За нас принципът е да разработим програма, която е добра за хората, уверени сме, че нашата е такава и че е добра за интернет като цяло", коментира Крис Даниелс, който е вицепрезидент на Facebook и оглавява Internet.org. Предстои да стане ясно дали Facebook ще се вслуша в критиките и ще внесе промени в проекта си. Зукърбърг вече обяви, че Internet.org ще приема кандидатури за външни приложения, стига да покриват изискванията. Поне на пръв поглед изглежда, че компанията ще направи опит да приложи подобрения и да отвори проекта. Тя обяви, че все пак ще помисли за добавянето на поддръжка на HTTPS и SSL, макар и за неуточнено бъдеще. "Както ние, така и критиците ни споделяме обща визия да помогнем на повече хора да получат достъп до възможно най-широкия диапазон от услуги в интернет", коментира говорител на Facebook.

 

Що е то Internet.org

Свиквайте с името Internet.org. То ще става все по-често споменавано, защото Facebook има големи планове за този проект. Това е инициатива, която цели създаване на партньорства с телекоми и интернет доставчици, които да предоставят безплатен интернет достъп на хората в бедни региони. Уловката е, че въпросният достъп до интернет всъщност е само до някои предварително одобрени и орязани онлайн услуги и локални интернет сайтове. Всички те са обединени в приложението Internet.org, което потребителите трябва да инсталират. Идеята е, че по този начин трафикът се оптимизира по единен стандарт, което е важно за регионите с не толкова добра ИТ инфраструктура, а същевременно хората получават поне някакъв интернет достъп. Плановете на Facebook са проектът постепенно да обхване целия свят и да е в основата на свързването следващите три милиарда души с глобалната мрежа. 

7 коментара
 • 4
  1i avatar :-|
  Густав

  ... безплатен интернет, осигурен от Фейсбук... колко да е безплатен ... явно няма безплатен интернет.

 • 5
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  До коментар [#4] от "1i":

  колкото има безплатен обяд, в прословутия банализъм. фейсбук са доста неприятна корпорация с не-толкова-прозрачна политика за управление на информацията. а интернет.орг е наистина ограничителна инициатива, която се промъква под фалшива алтруистична опаковка.

 • 6
  bestbuy avatar :-@
  За да останат ХОРА в България.

  е, лицемерието на бизнесмените е познато на умните хора.. Особено в САШ каже ли ти някой банкер или милионер - "За твое улеснение", значи - "ох как ще те прецакам.."

 • 7
  tiratron avatar :-|
  tiratron

  Всъщност винаги съм го повтарял - facebook е затворена система. Той просто създава илюзия за отворена (глобална) система, но всъщност глобалността се състои само в няколко нишки ,които му осигуряват рамкиран достъп до другите затворени системи.
  Фейсбук е една програма ,която всички ползват, но реално всеки ползва свой си собствен фейсбук в който вижда само онова което е в неговото обкръжение - тоест затворена система.
  Ако аз публикувам нещо , то ще бъде видяно само от хора в моята затворена система и от никой друг. Това нещо няма да достигне до глобалния свят и никой няма да научи за него.

  Все пак е много интересно ,колко лесно хората се манипулират с усещане че са част от целия свят и че целият интернет е пред тях, а всъщност всеки си стои в своя затворен свят и общува само с хора които познава и в това няма никаква глобалност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Дигитални модели

Дигитални модели

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK