Когато един интернет не стига
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Когато един интернет не стига

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг е убеден, че Internet.org е полезен за всички

Когато един интернет не стига

Организации обвиняват Facebook в нарушаване на неутралността на глобалната мрежа

Мартин Дешев
15178 прочитания

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг е убеден, че Internet.org е полезен за всички

© Reuters


Глобалната мрежа и Вселената си приличат по нещо: и двете нямат ясно начало и край, а в тях има всичко. Всъщност може би в интернет вече ще липсва нещо, след като Facebook усилено изгражда своя глобална мрежа. Или поне такива са обвиненията на увеличаващия се брой критици на инициативата Internet.org.

Тя е идея на Марк Зукърбърг и се ръководи лично от него. Концепцията звучи повече от добре: да се предостави поне базов безплатен интернет достъп на хората в отдалечени и/или бедни райони по света. Целта е така те да получат първи досег с глобалната мрежа и праг към "истинския" интернет. Но според критиците Internet.org нарушава основните принципи на интернет неутралността и създава реален риск за развитието на глобалната мрежа по начин, който да е от полза за обществото и иновациите.

Обединени срещу гиганта

Първоначално Internet.org се приемаше добре от всички. Тогава обаче проектът все още беше само на хартия. През последната година той започна реално да работи и да се развива като достигна първите потребители. И тогава отзивите останаха положителни. През последните няколко месеца обаче ситуацията се преобърна. Критиките към Internet.org рязко се увеличиха. Миналата седмица те достигнаха своя връх, след като над 60 правозащитни и други организации от различни точки на света се обединиха и застанаха с обща позиция срещу инициативата на Facebook. Сред тях са европейската Free Press Unlimited, германската Digitale Gesellschaft и бразилската Coding Rights.

"Facebook некоректно дефинира интернет неутралността в публичното пространство и създава оградена градина, в която най-бедните хора на света имат възможност да използват само ограничен брой несигурни интернет страници и услуги", се казва в писмото на организациите. Критиката продължава. "Сериозно притеснени сме, че Internet.org подвеждащо се представя, че осигурява достъп до пълния интернет, когато всъщност става въпрос само за няколко услуги и сайтове, които са предварително одобрени от Facebook и интернет доставчиците. В сегашния си вид Internet.org нарушава принципите на интернет неутралността, застрашава свободата на словото, равните възможности, сигурността, неприкосновеността на личното пространство и иновациите", се казва още в отвореното писмо на организациите.

Те дават общо седем точки, в които смятат, че Internet.org трябва да бъде подобрен и променен, за да не вреди на истинската глобалната мрежа. Най-сериозни са нападките към отказа на Facebook да криптира трафика в Internet.org. Това не е технически възможно поради стандартите избрани от компанията и ще се налага сериозна и скъпа преработка, която за момента не стои на дневен ред. Което пък означава, че данните на потребителите, които използват платформата, ще са изложени на по-висок риск.

Критика към Internet.org има и в Индия, която трябва да е един от основните пазари на проекта. В края на март т.г. местният телеком регулатор поиска публичен дебат по темата за интернет неутралността, като концепцията беше подкрепена от над 1 млн. души. Internet.org попадна в полезрението на дебата, защото в основата си това е услуга, която предлага безплатен интернет достъп до определени сайтове и други услуги. За пълна услуга трябва да се плаща. Това е равносилно на приоритетизиране на трафика, което е в пълно противоречие с концепцията на мрежовата неутралност, според която достъпът до всички сайтове и услуги трябва да е равен и да не се ограничава по никакъв начин.

Не е само Facebook

Социалната мрежа поема основната част от критиките, но всъщност не е единственият участник в проекта. Тя си сътрудничи с мобилни оператори и интернет доставчици, които реално осигуряват достъпа до мрежата. А участието им не е чист алтруизъм. Надеждата им е, че повече потребители ще проявят интерес и към платените абонаменти за "пълния" интернет. Освен това именно телекомите са най-големият противник на интернет неутралността и никак не харесват идеята просто да доставят интернет, а искат да имат по-решаваща роля. Но опитите им да реализират желанието си създават проблеми, които рефлектират и върху Internet.org.

Подобен пример има в Колумбия. Тамошният оператор Tigo е създал голямо объркване сред клиентите си. През януари т.г. телекомът започна да предлага Internet.org. Впоследствие компанията решава да направи безплатно и отделното приложение на Facebook, но само за 60 дни. От организацията Karisma Foundation, която защитава правата на дигиталните потребители, заявяват, че хората масово мислят, че Facebook е Internet.org, и смятат, че достъпът им ще бъде спрян. Операторът не е пояснил, че услугите на Internet.org са достъпни през отделно и напълно самостоятелно приложение. Освен това няма никаква прозрачност и не е ясно как и защо са избрани точно тези сайтове и услуги, а не други например, казват от организацията пред онлайн изданието Technology Review.

Резултатът от усилията на телекомите и Facebook де факто е създаването на втори интернет. Той е представян като част от основния, но не бива да забравяме, че наскоро Марк Зукърбърг заяви, че програмистите ще могат да създават приложения специално за Internet.org, което внася още по-голямо разделение между двете мрежи. Единият практически ще е "интернетът на Facebook", а другият ще е за всички останали, които могат да си го позволят... ако изобщо разберат, че го има, и още повече че той е много по-различен и широкообхватен. Директорът на консултантската компания Inventus Capital Partners Ману Реки казва пред онлайн изданието Re/Code, че инициативи като Internet.org са "вълк в овча кожа", а управляващият партньор на индийския инвестиционен фонд Seedfund определя проекта като "икономически расизъм".

Но не е ли за добро?

И все пак въпреки острите критики не е ли инициатива като Internet.org добра? Нали какъвто и да е интернет достъп е по-добър от никакъв? В публикация за Hindustan Times Зукърбърг пише, че интернет може да даде на хората нови възможности. Конкретно Internet.org дава достъп до новини, информация, обяви за работа. Internet.org е само стъпка към отворения интернет, казва Зукърбърг. От негова гледна точка всички печелят с проекта. Потребителите получават безплатен достъп до онлайн услуги, макар и с ограничени възможности. Телекомите получават нови клиенти в лицето на тези, които решат да се абонират за нормалните планове. Facebook пък получава както нови потребители, така и повече възможности за монетизирането им чрез реклами (макар и компанията да не си признава за последното).

За момента Internet.org е достъпен в 11 държави. Зукърбърг има амбицията те да станат 100 до края на годината. "Дискусиите за мрежова неутралност ще продължават по много места по света и смятам, че това е за добро. За нас принципът е да разработим програма, която е добра за хората, уверени сме, че нашата е такава и че е добра за интернет като цяло", коментира Крис Даниелс, който е вицепрезидент на Facebook и оглавява Internet.org. Предстои да стане ясно дали Facebook ще се вслуша в критиките и ще внесе промени в проекта си. Зукърбърг вече обяви, че Internet.org ще приема кандидатури за външни приложения, стига да покриват изискванията. Поне на пръв поглед изглежда, че компанията ще направи опит да приложи подобрения и да отвори проекта. Тя обяви, че все пак ще помисли за добавянето на поддръжка на HTTPS и SSL, макар и за неуточнено бъдеще. "Както ние, така и критиците ни споделяме обща визия да помогнем на повече хора да получат достъп до възможно най-широкия диапазон от услуги в интернет", коментира говорител на Facebook.

 

Що е то Internet.org

Свиквайте с името Internet.org. То ще става все по-често споменавано, защото Facebook има големи планове за този проект. Това е инициатива, която цели създаване на партньорства с телекоми и интернет доставчици, които да предоставят безплатен интернет достъп на хората в бедни региони. Уловката е, че въпросният достъп до интернет всъщност е само до някои предварително одобрени и орязани онлайн услуги и локални интернет сайтове. Всички те са обединени в приложението Internet.org, което потребителите трябва да инсталират. Идеята е, че по този начин трафикът се оптимизира по единен стандарт, което е важно за регионите с не толкова добра ИТ инфраструктура, а същевременно хората получават поне някакъв интернет достъп. Плановете на Facebook са проектът постепенно да обхване целия свят и да е в основата на свързването следващите три милиарда души с глобалната мрежа. 

Глобалната мрежа и Вселената си приличат по нещо: и двете нямат ясно начало и край, а в тях има всичко. Всъщност може би в интернет вече ще липсва нещо, след като Facebook усилено изгражда своя глобална мрежа. Или поне такива са обвиненията на увеличаващия се брой критици на инициативата Internet.org.

Тя е идея на Марк Зукърбърг и се ръководи лично от него. Концепцията звучи повече от добре: да се предостави поне базов безплатен интернет достъп на хората в отдалечени и/или бедни райони по света. Целта е така те да получат първи досег с глобалната мрежа и праг към "истинския" интернет. Но според критиците Internet.org нарушава основните принципи на интернет неутралността и създава реален риск за развитието на глобалната мрежа по начин, който да е от полза за обществото и иновациите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 4
  1i avatar :-|
  Густав

  ... безплатен интернет, осигурен от Фейсбук... колко да е безплатен ... явно няма безплатен интернет.

 • 5
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  До коментар [#4] от "1i":

  колкото има безплатен обяд, в прословутия банализъм. фейсбук са доста неприятна корпорация с не-толкова-прозрачна политика за управление на информацията. а интернет.орг е наистина ограничителна инициатива, която се промъква под фалшива алтруистична опаковка.

 • За да останат ХОРА в България.

  е, лицемерието на бизнесмените е познато на умните хора.. Особено в САШ каже ли ти някой банкер или милионер - "За твое улеснение", значи - "ох как ще те прецакам.."

 • 7
  tiratron avatar :-|
  tiratron

  Всъщност винаги съм го повтарял - facebook е затворена система. Той просто създава илюзия за отворена (глобална) система, но всъщност глобалността се състои само в няколко нишки ,които му осигуряват рамкиран достъп до другите затворени системи.
  Фейсбук е една програма ,която всички ползват, но реално всеки ползва свой си собствен фейсбук в който вижда само онова което е в неговото обкръжение - тоест затворена система.
  Ако аз публикувам нещо , то ще бъде видяно само от хора в моята затворена система и от никой друг. Това нещо няма да достигне до глобалния свят и никой няма да научи за него.

  Все пак е много интересно ,колко лесно хората се манипулират с усещане че са част от целия свят и че целият интернет е пред тях, а всъщност всеки си стои в своя затворен свят и общува само с хора които познава и в това няма никаква глобалност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK