По желание на клиента

Аутсорсинг бизнесът в България еволюира и предлага повече услуги с добавена стойнст спрямо индивидуалните нужди на компаниите

   ©  мария съботинова
   ©  мария съботинова

Ако сте се возили скоро в метрото, със сигурност сте видели достатъчно предложения за работа от някоя от многобройните аутсорсинг компании в София. Този бизнес се разширява както чисто технологично извън тъй наречените кол центрове към все повече услуги с добавена стойност, така и извън столицата към други градове. Заетите в момента в аутсорсинг индустрията са почти 30 000 души, като годишно броят им нараства средно с по 20%.

В момента близо половината от тях работят в областта на IT услугите. Най-новата статистика и последните тенденции в сектора ще бъдат обявени на 15 юни по време на Втората годишна аутсорсинг конференция, организирана от вестник "Капитал" и Българската аутсорсинг асоциация. Според браншовата асоциация най-малко 2.8% от БВП на страната се осигурява от аутсорсинг услугите на база брой заети. "Тук не отчитаме, че добавената стойност на един зает в отрасъла е в пъти по-висока от тази на заетите в други сектори на икономиката. Ако това се вземе предвид, вероятният процент на добавената стойност на сектора в БВП на страната би бил над 4%", казват от организацията.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се