Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
6 12 юни 2015, 18:30, 23850 прочитания

Карън Теган Падир: Хората в България и Telerik са абсолютният връх

Президентът на Progress пред в. "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Профил

Карън Теган Падир има над 20-годишен опит в технологичната индустрия.  Като президент на Progress отговаря за разработката и пускането на пазара на приложения. В компанията е от 2012 година. Преди групата от Масачузетс е работила в EnterpriseDB, където достига до поста изпълнителен вицепрезидент. Заемала е същия пост и в Sun Microsystems, където отговаря за софтуерната инфраструктура и MySQL. Има магистърска степен по бизнес администрация  и бакалавърска по компютърни науки от Worchester Polytechnic Institute. 

Още по темата

Българските фирми се нуждаят от повече хора с умения по дигитален маркетинг

Бойко Яръмов, съосновател на Telerik, и Парис Чайлдрес, мениджър "Бизнес развитие" на Google за България, пред в. "Капитал"

15 апр 2016

Джери Рули: Купихме Telerik и заради хората, културата и цялата среда

Главният оперативен директор на Progress пред в. "Капитал"

20 ное 2015

Telerik продължава да разширява екипа си в София

Софтуерната компания търси 40 нови служители

20 окт 2015

Доставчикът на "облачни" решения за туристическата индустрия Fourth ще има нов собственик

Компанията има офиси за продажби и дивелопмънт в България и САЩ

30 юни 2015

Големият удар на "Телерик"

Историята на четиримата основатели и компанията им - от нулата до продажба за 262 млн. долара

24 окт 2014

Американската компания Progress Software купи "Телерик"

Групата от Масачузетс плаща 262.5 млн. долара за българския разработчик

22 окт 2014

"Телерик" организира състезание за програмисти

Наградният фонд е 24 хил. лв., а фокусът е разработването на мобилни приложения

16 сеп 2014

Арон Махимайнатан: Приликите между SAP и "Телерик" са много

Новият главен директор "Продукти" на "Телерик" пред в. "Капитал"

7 мар 2014

"Телерик" започва 2014 г. с нова платформа и ребрандиране

Водещата софтуерна компания обяви старта на Telerik Platfom и показва своето ново лого и цялостен брандинг

28 яну 2014
Най-голямата българска софтуерна компания Telerik беше придобита през есента на миналата година от базираната в Масачузетс група Progress за рекордната за технологична фирма от Централна и Източна Европа сума от 262.5 млн. долара. Така само за няколко години компания, основана от четирима млади български предприемачи - Васил Терзиев, Светозар Георгиев, Бойко Яръмов и Христо Косев, успя да се превърне в най-успешния български IT проект. Основателите поеха ръководни позиции в публичната американска компания, а екипът от над 700 служители в София се превърна в основно ядро за Progress. Чрез обединението се създаде фирма, която покрива целия процес по създаването на приложения. За интеграцията на Telerik и бъдещето пред Progress "Капитал" разговаря с Карън Теган Падир, президент в Progress, отговарящ за разработката и пускането на пазара на приложения.

Как протича интеграцията на Telerik в Progress?
Както знаете, компанията ни съществува от над 30 години и е утвърдено име в технологичния сектор и сред разработчиците на приложения. Именно затова и Telerik е толкова подходящ партньор, защото също е компания от разработчици, която работи за разработчици. Групата Progress е разделена на три отделни бизнес звена. Аз отговарям за едно от тях - за развитието и пускането на пазара на приложения - и Telerik попадна именно под моето управление.

Мога спокойно да кажа, че интеграцията върви много добре. Културите и личностите в двете компании се допълват идеално. Ценим едни и същи неща и сме луди по иновациите, като основната ни цел е да направим клиентите ни - разработчици и фирми - по-продуктивни.

Очаквахте ли обединението да е чак толкова спокойно и безпроблемно?
-Да, защото преди сделката прекарахме много време заедно с основателите на Telerik. Това е шестото ми посещение в България, като първото беше през юли миналата година. Българският мениджмънт също идваше в САЩ, така че постоянно обсъждахме различни теми с Васил, Светозар, Бойко и Христо. От наша гледна точка всичко преминава много гладко. Смятам, че същият ще е отговорът и на всеки служител на Telerik. Да, Progress е публична компания и понякога човек трябва да се съобразява с неща като финансови показатели, акционери и др. Но общо взето има период на учене и свикване и от двете страни. Колегите от Telerik се учат на управление на бизнес с глобално присъствие, тъй като имаме офиси в цял свят. Ние се учим от тях как да иновираме, произвеждаме и пускаме бързо продукти на пазара.

Споменахте, че Progress е над 30-годишна компания. Смятате ли, че за групата ви е било важно да поеме "свежата кръв" на Telerik?
-О, да. Когато дадена компания е на 30 години, хората свикват да правят нещата по един и същ начин. Така че слушаш внимателно, когато едни нови хора дойдат и ти кажат ама защо правите нещата така, а не така. Така анализираш всички процеси във фирмата си и започваш да се адаптираш към новостите.Смятате ли, че този първоначален процес на опознаване и учене може да забави разработката на някои продукти?
-Мисля, че минахме през най-сложния период. В първите месеци постоянно имахме срещи и обсъждания, които донякъде забавяха процеса. Но пък няма как хора, които започват да работят заедно, да не преминат през опознаване. Оттогава минаха шест месеца и всичко общо взето се канализира.

Какви са плановете ви за центъра тук?
-Ще продължим да инвестираме в тукашните хора и технологии, които са страхотни. Продуктите, които пуснахме през март като новата версия на Sitefinity CMS и Sitefinity Digital Experience Cloud, се радват на голяма популярност и са много харесвани. В същото време продължаваме да интегрираме Telerik Platform с портфолиото на Progress, за да предлагаме цялостни решения

Тоест смятате да разширявате присъствието си в София?
Да, и в момента имаме отворени позиции. В бизнеса съм от над 20 години и съм обиколила цял свят. Работила съм със софтуерни инженери във Франция, Великобритания, Чешката република, цяла Индия, Китай и много други страни. И преспокойно мога да кажа, че хората в България, в Telerik са абсолютният връх. Дори бих казала, че са най-добрите, с които съм работила. Те са мотивирани, лоялни и са готови да се включат по всяко време на денонощието, защото изгарят от страст в работата си. Васил, Зарко и останалите са направили страхотна компания тук. Още повече, като се прибави и "Академията на Телерик", която продължава да създава нови специалисти за индустрията.

Споменахте основателите на компанията, които заеха постове в Progress. Как точно работите с тях?
-Зарко (Светозар Георгиев - бел. ред.) е в моя екип и отговаря за Sitefinity CMS и Sitefinity Digital Experience Cloud. Васил (Терзиев - бел ред.) е главен директор "Иновации" в компанията. С него работим заедно по продукти от следващото поколение - какво и как точно да правим в бъдеще.

Как се развива пазарът на разработка на приложения?
-Най-големите тенденции са свързани с "адаптивния дизайн" и т.нар. омни-канали. При първото е много важно да можеш да адаптираш приложенията си към най-различни екрани, системи, формати и устройства. Печели този, който разполага с нужните инструменти и решения и има системите, които да ги поддържат. Също така е много важно да можещ да следиш клиентите си във всички онлайн канали и на база на това, какво правят и какво търсят в тях, да събереш информацията и да им предложиш именно продукта, от който се нуждаят. Точно тук много добре се допълват Progress и Telerik. Progress е лидер в свързаността и интеграцията, а чрез платформите на Telerik процесите се управляват по-добре.                
   
Успяхте ли да привлечете нови клиенти благодарение на допълващото се портфолио между двете компании?
-Да, особено благодарение на Telerik Platform привлякохме много нови клиенти, които преди Progress нямаше как да достигне. Същото се отнася и за Telerik, които имат нови клиенти благодарение на Progress.

Къде според вас ще е Progress след пет години?  
-Ние сме печеливша компания с финансови резерви, които използвахме умело през последните години за разрастването си. Ще продължим да сме разпознаваема марка в технологичния сектор, а целта ни е да сме бранд като Google и Microsoft.

Ще продължи ли същото бурно развитие на технологичния сектор?
-Толкова големи промени се случиха през последните десетилетия. Промени се начинът, по който се разработва софтуер. Сега влизаш в интернет и можеш онлайн да използваш нужните ти инструменти и компоненти за разработка. В началото на 90-те години бях много горда, когато пратих първия си мейл на баща ми, който беше директор в Honeywell. Буквално след пет минути телефонът звъни и отсреща е секретарката на баща ми, която му дава слушалката: "Получих мейла ти и ти отговарям." А аз му казвам, че не се прави така: "Трябва да ми отговориш с мейл." "Нито пиша, нито сядам на компютъра. Секретарката ми принтира важните мейли и ми ги носи, след което им звъним", отговори ми той. Същият този човек само няколко години по-късно идва при мен с Blackberry и ми казва: "Оправи ми мейла." Значи баща ми премина от напечатан от секретарка мейл и обаждане по телефон като отговор до собствен мейл на телефона. Този паралел важи и при разработчиците, които вече не четат, за да напишат дадена програма, а използват предварително създадени онлайн инструменти при създаването на софтуер.

Имате огромен опит като мениджър в технологичния сектор. Последният доклад за разнообразието на Apple показа, че 30% от служителите в групата са жени, а в борда на директорите има само една жена. Така е и в много други технологични компании. Виждате ли възможна промяна?
- Надявам се, но процесът е много бавен. По времето на баща ми всички важни хора в компанията са били мъже, а жените са били основно секретарки. Докато сега всички майки на приятелите на децата ми работят. Така че всичко се движи бавно, но ще настъпи и този момент.

Смятате ли, че макар и силно прогресивен технологичният сектор не е толкова благосклонно настроен към жените?
- Всъщност не. В нашия сектор всичко е обективно - необходимо е да напишеш програма, която работи независимо дали си жена или мъж. А технологиите предлагат много нови възможности - жените могат да работят и да участват в проекти от дома си, докато се грижат примерно за децата си. По-големият проблем според мен е, че младите жени не са стимулирани и не избират да учат математически науки. Не знам защо, но съществува някакъв предразсъдък, че момичетата не са добри по математика колкото момчетата. Така че трябва и чрез "Академията на Телерик" да насърчаваме младите жени да учат програмиране.

Смятате ли, че секторът има нужда от повече модели за подражание като вас или Шерил Сандбърг във Facebook, за да може хората да кажат виж, това се случва и е възможно?
- Със сигурност да има повече модели за подражание е добре, но още по-важно е да има среда и мъже мениджъри, които ги приемат. В екипа на изпълнителния ни директор Фил Пийд има две жени на висши позиции. Има и компании без нито една. Така че прогресивно мислещите изпълнителни директори са много важни.

Това ли беше и причината да изберете Progress?
Не, избрах Progress заради хората. По душа и досега съм разработчик и винаги за мен е бил важен отвореният код и работата с други общности от инженери. Докато Progress отвън изглеждаше една затворена система. Реших все пак да дойда да говоря с тях. И открих суперумни хора, за които иновациите са на първо място. Плюс това компанията е печеливша и разполага със средства да расте. Казах си: това е моето място. Така успяхме да се разраснем чрез придобиването на Rollbase, Modulus и Telerik. Така че за мен е компания, която иска да расте, иновира и се развива е освободена от всякакви предразсъдъци за полове и т.н.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Бъдещето си има име: 5G Бъдещето си има име: 5G

Бъдещето на свързаните технологии и 5G ще бъде сред основните теми на тазгодишната конференция Digitalk

23 мар 2018, 1327 прочитания

Нагоре, надолу Нагоре, надолу

До няколко седмици китайската космическа станция "Тиенгун-1" трябва да се разбие в Земята

23 мар 2018, 1367 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: ИКТ »

"Лидл" отваря 300 работни места за касиери в София със заплащане от 1260 лв.

Компанията предоставя и ваучери за храна, гъвкаво работно време и допълнително здравно осигуряване

Как да използваме социалните мрежи, за да подсилим MBA кандидатурата си

Обърнете специално внимание на онлайн присъствието си, ако искате да направите добро впечатление и да се отличите сред останалите

Най-важното за данъчните рискове при бизнес пътувания

Запис от уебинара за данъчните, осигурителните и миграционните последици от командироването на служители в страната и чужбина, организиран от EY и Кариери

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

За да бъдете успешни, фокусирайте се върху крайната цел, но я разбийте на по-малки, постижими цели

На гости в рубриката "Пет минути със..." е Манди Хиксън, бивш пилот на Кралските военновъздушни сили, а към настоящия момент - лектор и коуч

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Технологии и наука" Затваряне
Пълна промяна на Microsoft

С новия Windows 10 софтуерният гигант обръща изцяло бизнес стратегията си

Петролният разрив Самуилов - Златев

Собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов напусна петролната асоциация и упрекна Валентин Златев заради новия секторен закон. Причините за разрива обаче може и да са други

Унгарският Wingholding купи две офис сгради в София за 10 млн. евро

Контролираното от милионера Тибор Вереш дружество прави първата си инвестиция зад граница в България

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Севиля: 100% Испания

Жега, корида, тапас, вино и фламенко - столицата на Андалусия предлага в изобилие всичко онова, което смятаме за испанско. Март и април са най-подходящите месеци за пътуване до Севиля. Защо да побързаме, как да планираме, какво да не пропускаме – ценна информация, предоставена от местен жител

Как се калява инфлуенсър

Какво представлява инфлуенсър маркетингът и защо става все по-предпочитан канал за реклама и в България

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 12

Капитал

Брой 12 // 24.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 24.03.2018 Прочетете