Карън Теган Падир: Хората в България и Telerik са абсолютният връх
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Карън Теган Падир: Хората в България и Telerik са абсолютният връх

Карън Теган Падир: Хората в България и Telerik са абсолютният връх

Президентът на Progress пред в. "Капитал"

Константин Николов
25354 прочитания

© Юлия Лазарова


Профил

Карън Теган Падир има над 20-годишен опит в технологичната индустрия.  Като президент на Progress отговаря за разработката и пускането на пазара на приложения. В компанията е от 2012 година. Преди групата от Масачузетс е работила в EnterpriseDB, където достига до поста изпълнителен вицепрезидент. Заемала е същия пост и в Sun Microsystems, където отговаря за софтуерната инфраструктура и MySQL. Има магистърска степен по бизнес администрация  и бакалавърска по компютърни науки от Worchester Polytechnic Institute. 

Най-голямата българска софтуерна компания Telerik беше придобита през есента на миналата година от базираната в Масачузетс група Progress за рекордната за технологична фирма от Централна и Източна Европа сума от 262.5 млн. долара. Така само за няколко години компания, основана от четирима млади български предприемачи - Васил Терзиев, Светозар Георгиев, Бойко Яръмов и Христо Косев, успя да се превърне в най-успешния български IT проект. Основателите поеха ръководни позиции в публичната американска компания, а екипът от над 700 служители в София се превърна в основно ядро за Progress. Чрез обединението се създаде фирма, която покрива целия процес по създаването на приложения. За интеграцията на Telerik и бъдещето пред Progress "Капитал" разговаря с Карън Теган Падир, президент в Progress, отговарящ за разработката и пускането на пазара на приложения.

Как протича интеграцията на Telerik в Progress?

Както знаете, компанията ни съществува от над 30 години и е утвърдено име в технологичния сектор и сред разработчиците на приложения. Именно затова и Telerik е толкова подходящ партньор, защото също е компания от разработчици, която работи за разработчици. Групата Progress е разделена на три отделни бизнес звена. Аз отговарям за едно от тях - за развитието и пускането на пазара на приложения - и Telerik попадна именно под моето управление.

Мога спокойно да кажа, че интеграцията върви много добре. Културите и личностите в двете компании се допълват идеално. Ценим едни и същи неща и сме луди по иновациите, като основната ни цел е да направим клиентите ни - разработчици и фирми - по-продуктивни.

Очаквахте ли обединението да е чак толкова спокойно и безпроблемно?

-Да, защото преди сделката прекарахме много време заедно с основателите на Telerik. Това е шестото ми посещение в България, като първото беше през юли миналата година. Българският мениджмънт също идваше в САЩ, така че постоянно обсъждахме различни теми с Васил, Светозар, Бойко и Христо. От наша гледна точка всичко преминава много гладко. Смятам, че същият ще е отговорът и на всеки служител на Telerik. Да, Progress е публична компания и понякога човек трябва да се съобразява с неща като финансови показатели, акционери и др. Но общо взето има период на учене и свикване и от двете страни. Колегите от Telerik се учат на управление на бизнес с глобално присъствие, тъй като имаме офиси в цял свят. Ние се учим от тях как да иновираме, произвеждаме и пускаме бързо продукти на пазара.

Споменахте, че Progress е над 30-годишна компания. Смятате ли, че за групата ви е било важно да поеме "свежата кръв" на Telerik?

-О, да. Когато дадена компания е на 30 години, хората свикват да правят нещата по един и същ начин. Така че слушаш внимателно, когато едни нови хора дойдат и ти кажат ама защо правите нещата така, а не така. Така анализираш всички процеси във фирмата си и започваш да се адаптираш към новостите.

Смятате ли, че този първоначален процес на опознаване и учене може да забави разработката на някои продукти?

-Мисля, че минахме през най-сложния период. В първите месеци постоянно имахме срещи и обсъждания, които донякъде забавяха процеса. Но пък няма как хора, които започват да работят заедно, да не преминат през опознаване. Оттогава минаха шест месеца и всичко общо взето се канализира.

Какви са плановете ви за центъра тук?

-Ще продължим да инвестираме в тукашните хора и технологии, които са страхотни. Продуктите, които пуснахме през март като новата версия на Sitefinity CMS и Sitefinity Digital Experience Cloud, се радват на голяма популярност и са много харесвани. В същото време продължаваме да интегрираме Telerik Platform с портфолиото на Progress, за да предлагаме цялостни решения

Тоест смятате да разширявате присъствието си в София?

Да, и в момента имаме отворени позиции. В бизнеса съм от над 20 години и съм обиколила цял свят. Работила съм със софтуерни инженери във Франция, Великобритания, Чешката република, цяла Индия, Китай и много други страни. И преспокойно мога да кажа, че хората в България, в Telerik са абсолютният връх. Дори бих казала, че са най-добрите, с които съм работила. Те са мотивирани, лоялни и са готови да се включат по всяко време на денонощието, защото изгарят от страст в работата си. Васил, Зарко и останалите са направили страхотна компания тук. Още повече, като се прибави и "Академията на Телерик", която продължава да създава нови специалисти за индустрията.

Споменахте основателите на компанията, които заеха постове в Progress. Как точно работите с тях?

-Зарко (Светозар Георгиев - бел. ред.) е в моя екип и отговаря за Sitefinity CMS и Sitefinity Digital Experience Cloud. Васил (Терзиев - бел ред.) е главен директор "Иновации" в компанията. С него работим заедно по продукти от следващото поколение - какво и как точно да правим в бъдеще.

Как се развива пазарът на разработка на приложения?

-Най-големите тенденции са свързани с "адаптивния дизайн" и т.нар. омни-канали. При първото е много важно да можеш да адаптираш приложенията си към най-различни екрани, системи, формати и устройства. Печели този, който разполага с нужните инструменти и решения и има системите, които да ги поддържат. Също така е много важно да можещ да следиш клиентите си във всички онлайн канали и на база на това, какво правят и какво търсят в тях, да събереш информацията и да им предложиш именно продукта, от който се нуждаят. Точно тук много добре се допълват Progress и Telerik. Progress е лидер в свързаността и интеграцията, а чрез платформите на Telerik процесите се управляват по-добре.                

Успяхте ли да привлечете нови клиенти благодарение на допълващото се портфолио между двете компании?

-Да, особено благодарение на Telerik Platform привлякохме много нови клиенти, които преди Progress нямаше как да достигне. Същото се отнася и за Telerik, които имат нови клиенти благодарение на Progress.

Къде според вас ще е Progress след пет години?  

-Ние сме печеливша компания с финансови резерви, които използвахме умело през последните години за разрастването си. Ще продължим да сме разпознаваема марка в технологичния сектор, а целта ни е да сме бранд като Google и Microsoft.

Ще продължи ли същото бурно развитие на технологичния сектор?

-Толкова големи промени се случиха през последните десетилетия. Промени се начинът, по който се разработва софтуер. Сега влизаш в интернет и можеш онлайн да използваш нужните ти инструменти и компоненти за разработка. В началото на 90-те години бях много горда, когато пратих първия си мейл на баща ми, който беше директор в Honeywell. Буквално след пет минути телефонът звъни и отсреща е секретарката на баща ми, която му дава слушалката: "Получих мейла ти и ти отговарям." А аз му казвам, че не се прави така: "Трябва да ми отговориш с мейл." "Нито пиша, нито сядам на компютъра. Секретарката ми принтира важните мейли и ми ги носи, след което им звъним", отговори ми той. Същият този човек само няколко години по-късно идва при мен с Blackberry и ми казва: "Оправи ми мейла." Значи баща ми премина от напечатан от секретарка мейл и обаждане по телефон като отговор до собствен мейл на телефона. Този паралел важи и при разработчиците, които вече не четат, за да напишат дадена програма, а използват предварително създадени онлайн инструменти при създаването на софтуер.

Имате огромен опит като мениджър в технологичния сектор. Последният доклад за разнообразието на Apple показа, че 30% от служителите в групата са жени, а в борда на директорите има само една жена. Така е и в много други технологични компании. Виждате ли възможна промяна?

- Надявам се, но процесът е много бавен. По времето на баща ми всички важни хора в компанията са били мъже, а жените са били основно секретарки. Докато сега всички майки на приятелите на децата ми работят. Така че всичко се движи бавно, но ще настъпи и този момент.

Смятате ли, че макар и силно прогресивен технологичният сектор не е толкова благосклонно настроен към жените?

- Всъщност не. В нашия сектор всичко е обективно - необходимо е да напишеш програма, която работи независимо дали си жена или мъж. А технологиите предлагат много нови възможности - жените могат да работят и да участват в проекти от дома си, докато се грижат примерно за децата си. По-големият проблем според мен е, че младите жени не са стимулирани и не избират да учат математически науки. Не знам защо, но съществува някакъв предразсъдък, че момичетата не са добри по математика колкото момчетата. Така че трябва и чрез "Академията на Телерик" да насърчаваме младите жени да учат програмиране.

Смятате ли, че секторът има нужда от повече модели за подражание като вас или Шерил Сандбърг във Facebook, за да може хората да кажат виж, това се случва и е възможно?

- Със сигурност да има повече модели за подражание е добре, но още по-важно е да има среда и мъже мениджъри, които ги приемат. В екипа на изпълнителния ни директор Фил Пийд има две жени на висши позиции. Има и компании без нито една. Така че прогресивно мислещите изпълнителни директори са много важни.

Това ли беше и причината да изберете Progress?

Не, избрах Progress заради хората. По душа и досега съм разработчик и винаги за мен е бил важен отвореният код и работата с други общности от инженери. Докато Progress отвън изглеждаше една затворена система. Реших все пак да дойда да говоря с тях. И открих суперумни хора, за които иновациите са на първо място. Плюс това компанията е печеливша и разполага със средства да расте. Казах си: това е моето място. Така успяхме да се разраснем чрез придобиването на Rollbase, Modulus и Telerik. Така че за мен е компания, която иска да расте, иновира и се развива е освободена от всякакви предразсъдъци за полове и т.н.

Профил

Карън Теган Падир има над 20-годишен опит в технологичната индустрия.  Като президент на Progress отговаря за разработката и пускането на пазара на приложения. В компанията е от 2012 година. Преди групата от Масачузетс е работила в EnterpriseDB, където достига до поста изпълнителен вицепрезидент. Заемала е същия пост и в Sun Microsystems, където отговаря за софтуерната инфраструктура и MySQL. Има магистърска степен по бизнес администрация  и бакалавърска по компютърни науки от Worchester Polytechnic Institute. 

Най-голямата българска софтуерна компания Telerik беше придобита през есента на миналата година от базираната в Масачузетс група Progress за рекордната за технологична фирма от Централна и Източна Европа сума от 262.5 млн. долара. Така само за няколко години компания, основана от четирима млади български предприемачи - Васил Терзиев, Светозар Георгиев, Бойко Яръмов и Христо Косев, успя да се превърне в най-успешния български IT проект. Основателите поеха ръководни позиции в публичната американска компания, а екипът от над 700 служители в София се превърна в основно ядро за Progress. Чрез обединението се създаде фирма, която покрива целия процес по създаването на приложения. За интеграцията на Telerik и бъдещето пред Progress "Капитал" разговаря с Карън Теган Падир, президент в Progress, отговарящ за разработката и пускането на пазара на приложения.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  tarikata avatar :-|
  Петър Петров

  Общо взето от пусто в празно.

 • 2
  zocho1 avatar :-|
  zocho1

  До коментар [#1] от "Петър Петров":

  Ами опитай се да четеш малко и между редовете...

 • 3
  raylight avatar :-|
  raylight

  По - скоро опитайте се да четете редовете

  А иначе забележете, че тя не вини мъжките шовинистични прасета за липсата на жени в тази област:

  "Смятате ли, че макар и силно прогресивен технологичният сектор не е толкова благосклонно настроен към жените?
  - Всъщност не. В нашия сектор всичко е обективно - необходимо е да напишеш програма, която работи независимо дали си жена или мъж. А технологиите предлагат много нови възможности - жените могат да работят и да участват в проекти от дома си, докато се грижат примерно за децата си. По-големият проблем според мен е, че младите жени не са стимулирани и не избират да учат математически науки. Не знам защо, но съществува някакъв предразсъдък, че момичетата не са добри по математика колкото момчетата. Така че трябва и чрез "Академията на Телерик" да насърчаваме младите жени да учат програмиране."

 • 4
  wizard avatar :-P
  Wizard

  Браво! Аз пък им се кефия и им пожелавам успех, въпреки всички български мързеливи и зависни хейтери!

 • 5
  tiger2 avatar :-P
  Vladimir Valchev

  евала, близо месец не бяхме чели за Телерик :)

 • 6
  davinci8128 avatar :-|
  davinci8128

  До коментар [#5] от "tiger2":

  Що, нещо лошо ли има да се пише за Телерик? На мен лично ми е много интересно. Колкото повече се показват положителните примери в България, толкова по-добре. Все пак това е фирма създадена от няколко българи и без крадене, и без измами за няколко години изграждат нещо на стойност стотици милиони долари. Това че такова нещо може да се постигне в България мен лично може само да ме вдъхновява и да ме мотивира. ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK