Новият брой: Да си посееш бъдеще

Пълна промяна на Microsoft

Пълна промяна на Microsoft

С новия Windows 10 софтуерният гигант обръща изцяло бизнес стратегията си

Юлиян Арнаудов
30270 прочитания

© Reuters


Microsoft е една от компаниите, които очертаха днешния технологичен свят. За добро или лошо софтуерният гигант със своя Windows диктуваше развитието на персоналните компютри. Навлизането на мобилните и облачните технологии, обаче като че ли хванаха компанията неподготвена. След като начело на софтуерния гигант застана Сатя Надела, начинът на мислене напълно се преобърна. Първият плод на тези големи усилия трябва да се материализира в новата операционна система Windows 10, която ще дебютира на пазара в края на юли.

Докато при облачните услуги компанията има силни позиции в корпоративния сегмент, при смартфоните и таблетите ситуацията е в безизходица, където Windows Phone не може да мине 3% бариера. Дори придобиването на смартфон бизнеса на Nokia не помогна да се промени ситуацията. Microsoft дълго време подхождаше по традиционния за компанията начин – опитваше да накара пазара да се адаптира спрямо нея, а не самата тя да се промени, за да отговори на изискванията на потребителите.

Windows 10 не само ще се опита да сложи всички видове устройства под една шапка, но и да демонстрира изцяло новия бизнес подход на компанията. А той от своя страна е наистина революционен за Microsoft. Сменя се моделът за разпространение на операционната система, улеснява се портването на приложения за Android и iOS директно в Windows 10, сменя се начинът за обновяване на версиите. С други думи – забравете за всичко, което досега беше характерно зa Windows. Компанията от Редмънд си поставя амбициозната цел да го преобърне на 180 градуса. Затова малко или много от представянето и възприемането на потребителите и производителите на новия Windows 10 зависи бъдещето на Microsoft.

Има безплатен обяд

Първата голяма промяна е, че Windows 10 ще бъде безплатен, и то за почти всички. От тази "отстъпка" ще могат да се възползват всички потребители, които в момента имат последните две версии на операционната система – Windows 7 и 8. Те ще могат да направят това в рамките на първата година след официалната премиера. Има и някои уловки. Без тази възможност остават притежателите на корпоративните версии Windows 7 и 8 Enterprise, както и версията за ARM чипове Windows RT. Без право на безплатен обяд са и притежателите на по-старите платформи – Windows XP и Vista. Тъй като Windows 10 ще бъде наличен и за мобилни устройства, всички смартфони, които в момента са съвместими с Windows Phone 8 и 8.1, ще могат да ползват новата версия на операционната система. Това ще обхване почти всички смартфони от бранда Lumia.

Този ход е ключов за Microsoft по няколко причини. На първо място, компанията иска да постигне максимален темп на преминаване към по-новата платформа от старите потребители. Похватът се прилага доста успешно от Apple, макар и с по-малки мащаби. Дълги години Windows XP беше най-разпространената версия на платформата и едва след излизането на "седмицата" тенденцията започна да се обръща, докато ситуацията не се повтори с по-слабото приемане на "осмицата". Сега компанията от Редмънд иска да избегне това и да привлече един милиард устройства (мобилни и настолни), които да минат на последната Windows 10. Отделно Microsoft иска да наложи Windows като софтуерна услуга, а не толкова като продукт. Тоест иска да го предостави на максимален брой потребители и да разчита на приходи не от директни продажби, а от допълнителни услуги и продукти. Софтуерният гигант пренася и концепцията за обновяване на операционната система безплатно и директно през интернет, която е характерна за смартфоните. Предвид факта, че компанията размива границите между персоналния компютър и смартфона с единна платформа, този ход изглежда доста на място.

Все пак Microsoft оставя досегашния си модел за разпространение на версиите за корпоративни клиенти. При него компаниите имат избор – или да плащат софтуерна осигуровка на две или три години, или да закупят еднократен лиценз. Гигантът все по-агресивно се опитва да наложи Windows като услуга на абонамент за големите предприятия и държавните институции, а не да търси продажбата на еднократни лицензи.

Отворените порти за Android и iOS

Втората голяма промяна е възможността на разработчиците лесно да "портват" приложенията си за Android на Google и iOS на Apple за Windows 10. Програмистите ще могат много лесно да пренасят своя софтуер от двете най-популярни мобилни платформи за новата операционна система, без да се налага да го пренаписват напълно, както беше досега. Липсата на най-новите приложения беше ахилесовата пета на Windows Phone, тъй като разработчиците предпочитаха да фокусират своите усилия върху двете най-разпространени платформи. Това вкара в омагьосан кръг компанията от Редмънд: платформата й няма приложения, защото пазарният дял е малък, а потребителите избягват Windows Phone поради липсата на апликации. Microsoft се опитва да излезе от тази пагубна за тях ситуация, като предостави възможността на програмистите бързо и лесно да адаптират своите продукти за Windows 10.

Софтуерният гигант не иска да се задоволи само с тези промени. Microsoft обяви, че тества дистрибуционна версия на Windows 10 за китайския производител на смартфони Xiaomi и флагманския модел Mi4. Любопитното е, че операционната система няма да се инсталира паралелно с Android-ската, а ще я замени напълно. Тоест потребителите ще могат да изберат дали да преминат към платформата на Microsoft, или да си останат с тази на Google. Най-голямото предимство на Windows Phone в момента е, че е най-леката мобилна платформа. В комбинация с възможността за бързо портване на приложенията от Android и iOS Microsoft може да нанесе перфектния удар срещу системата на Google. 

Все още няма официално потвърждение, че софтуерният гигант ще предприеме подобно действие спрямо други производители на умни телефони, базирани на Android. Но ако го направи, компанията има шанс да съкрати разликите с най-популярната мобилна операционна система в момента с този ход. Microsoft действат доста предпазливо все още, защото не се знае как ще реагират Google и дали няма да има ответен удар от страна на интернет гиганта. Не се знае още дали и останалите производители ще са съгласни да се даде такава опция на потребителите. Някои от тях като Samsung се оглеждат за алтернативи на Android, но за момента избягват Windows Phone именно заради липсата на приложения и слабото търсене от потребителите.

Един за всички

Windows 10 ще бъде една платформа за всички видове устройства. Тя ще обхваща от умни аксесоари, през смартфони и таблети до персонални компютри и потенциално телевизори. Тази нейна характерна особеност трябва да й даде технологично предимство пред всички останали платформи чрез съвместимост между устройствата, универсални приложения и лесна синхронизация. На теория звучи прекрасно, а на практика отзивите от бета-версията са сравнително положителни. Все пак Microsoft намекна за този вариант още в Windows 8, но тогава предприе по-плахи действия за размиване на границите между настолните компютри и мобилните устройства. Като добавим възможността за портване на приложения от iOS и Android, гласовия асистент Cortana, нов лек интернет браузър Edge, платформата е достатъчно привлекателна и показва, че Microsoft наистина е скъсала с традиционното мислене, което беше наложено по време на управлението на предишния изпълнителен директор Стив Балмър.

Сега или никога

Освен заявка за тотална промяна Windows 10 е може би последният шанс на Microsoft да се върне сред истинските иновационни технологични лидери. Както и да позволи на компанията да се превърне във фактор на мобилния пазар. Плахият ход с "осмицата" не беше достатъчен за разчупване на статуквото. Сега Microsoft буквално играят ва банк – всичко или нищо, със своята операционна система. Софтуерният гигант тръгва с рисковани ходове, които може да доведат до директна конфронтация с Google и Android. Фронтът се пренася в мобилното пространство и най-вероятно там ще се реши изходът на битката.

От една страна, операционната система Windows не заема голяма част от приходите на компанията. Тя отговаря за едва 9.7% от пазарната й оценка, показват данни на списание Forbes. При софтуера основният източник на приходи остава офис пакетът Office. Windows все пак е основен стълб в продуктовото портфолио на компанията. Предвид безплатния ъпгрейд, който се предвижда към новата версия, се очаква приходите от това звено да не се увеличат през тази и следващата година. Обикновено след пускането на нова платформа продажбите на компанията нарастват. Реално с този ход Microsoft просто цели да бетонира пазарния дял при персоналните компютри. Затова фокусът ще падне при мобилните устройства, особено на развиващите се пазари. Там потребителите ползват интернет основно през смартфони и рядко притежават собствени компютри или лаптопи. Масовият ъпгрейд на смартфоните Lumia и потенциалното навлизане при устройствата с Android може да се окажат правилните козове на Microsoft.

Истинското разковниче ще се окажат универсалните приложения. Ако компанията успее да размие напълно границите между устройствата, това ще й даде най-голям шанс да спечели сърцата на потребителите.

Малките камъчета...

Естествено пътят е постлан с множество малки камъчета, които могат да преобърнат колата. Проблемите ще дойдат, ако Windows 10 не успее да се наложи в мащабите, които Microsoft са планирали, и реално се запази статуквото. Тогава компанията ще продължи да владее РС сегмента, който обаче ще намалява като обем спрямо мобилния пазар. Което ще я накара да разчита изцяло на софтуерни продукти и услуги, без да може да използва предимствата да са инсталирани на собствена платформа. Така Microsoft ще трябва да се конкурира с останалите приложения на пазара и в крайна сметка ще й бъде отнета възможността да диктува правилата в света на технологиите. Основните опасения са дали компанията ще успее да пробие и да завземе по-голям пазарен дял от сегашните под 3% при смартфоните и таблетите. Друго опасение е пиратството. Microsoft първоначално обяви, че нелегалните копия на Windows 7 и 8 ще могат да получат безплатно новата версия. Това можеше да реабилитира много потребители, които ползват такива операционни системи, но компанията все пак реши да не подхожда толкова радикално и не включи пиратите в "безплатния обяд". Ситуацията обаче остава неизяснена, след като се оказа, че пиратски версии са получили уведомление за ъпгрейд. Което само показва как понякога в огромна организация като Microsoft едната ръка не знае какво прави другата. Групата несъмнено иска напълно да се промени, за да посрещне новите реалности на пазара. Дали е успяла ще се разбере след 29 юли, когато Windows 10 ще бъде официално пуснат.

 

Microsoft е една от компаниите, които очертаха днешния технологичен свят. За добро или лошо софтуерният гигант със своя Windows диктуваше развитието на персоналните компютри. Навлизането на мобилните и облачните технологии, обаче като че ли хванаха компанията неподготвена. След като начело на софтуерния гигант застана Сатя Надела, начинът на мислене напълно се преобърна. Първият плод на тези големи усилия трябва да се материализира в новата операционна система Windows 10, която ще дебютира на пазара в края на юли.

Докато при облачните услуги компанията има силни позиции в корпоративния сегмент, при смартфоните и таблетите ситуацията е в безизходица, където Windows Phone не може да мине 3% бариера. Дори придобиването на смартфон бизнеса на Nokia не помогна да се промени ситуацията. Microsoft дълго време подхождаше по традиционния за компанията начин – опитваше да накара пазара да се адаптира спрямо нея, а не самата тя да се промени, за да отговори на изискванията на потребителите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  "Предвид факта, че компанията размива границите между персоналния компютър и смартфона с единна платформа, този ход изглежда доста на място."

  Ами правилно, няма какво да измислят колелото. Вземаш Mac OS X/IOS и преписваш. Нищо ново под слънцето... Лично аз предпочитам оригинала, за съжаление не е по джоба на всички. Ще видим...

 • 2
  whocares avatar :-|
  who cares

  ... тенденцията да се иска "наем" за година, а не да се купува лиценз е изцяло в ущърб на потребителите. Та и windows 10 - хайде, откажете се от нещо, което сте закупили и инсталирайте нещо, което е безплатно 1 година, пък после ще ви разкажем играта... а бе, с две думи - както с промоциите в "търговските вериги" - хайде народе, промоция, безплатно, купи 2, вземи... нещо от което нямаш нужда... айде моля ви се, няма нужда ;-)

 • 3
  kilgore avatar :-|
  kilgore

  И пари да ми дадат, не мога да си сложа Windows 10 на лаптопа, щото ASUS са направили само драйвери за Windows 7 :))
  Предполагам, че това е положението с много потребители.

 • 4
  8th_ball avatar :-|
  8th_ball

  А и има едно весело (не първо) заиграване с Линукс. http://www.itworld.com/article/2931757/linux/microsoft-to-bring-openssh-support-to-secure-shell.html

 • 5
  x3m avatar :-|
  x3m

  Статията показва нищо повече от лаишко мнение, сформирано от разни интернет блогове, гледащи от много ограничена гледна точка.

  Първите плодове на новото ръководство са вече узрели - Майкрософт Азюр. Това е потделението, което ръководеше Надела преди да стане Chief Exec.

  В последния си доклад Форестър поставя Азюр като единствен лидер в "облачните" платформи. Това и е сегмента, който е най-важен, стратегически за Майкрософт. Те никога няма да изгубят позиции в десктоп операционните системи и никога няма да доминират мобилните. За тяхна радост, не там са парите за напред. Парите са в инфрастуктурните и най-вече платформените услуги, което и беше главната предпоставка Надела да стане CEO.

 • 6
  vava avatar :-|
  vava

  "при смартфоните и таблетите ситуацията е в безизходица"
  Това меко казано не е вярно. Продажбите се покачват, а освен това качеството на новите Лумии е много добро. Ако Майкрософт са в безизходица при смартфоните, то Блекбери в какво са?

 • 7
  xmurf avatar :-|
  xmurf

  @who cares, Уиндоус 10 няма да е безплатен само 1 година, а за период от 1 година ще може да се ъпгрейдне до него безплатно. Ако не ъпгрейднеш през тази една година, после ще трябва да си платиш. Но ако ъпгрейднеш, след 1 година няма да ти искат пари.

  @kilgore, по принцип по-нискобюджетните серии лаптопи са така, остават без драйвери. Но като цяло все пак е трудно още да се говори за драйвери за Уиндоус 10, все пак той не е излязъл официално. Шансовете са, че много от драйверите за Уиндоус 8, най-вероятно ще работят и на Уиндоус 10. За 7-цата вече е по-трудно да се прогнозира.

 • 8
  d avatar :-|
  d

  gavrilov:
  OS X и iOS са две различни операционни системи. Мнението ти е оксиморон. Microsoft ще са първите, които ще пуснат едно и също API за разработка на приложения за палитрата телефон-таблет-телевизор-персонален.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал