Снимка на деня: От Плутон с любов

Малката планета с голямото сърце

от Йоана Маркова
39437 прочитания

"Плутон е изпратил любовна бележка на Земята чрез космическия кораб New Horizons, който е пропътувал над 4,7 милиарда километра за повече от 9 години", съобщи преди минути NASA на официалната си страница във Facebook. Това е последното и най-детайлно изображение на Плутон, изпратено към земята преди момента на най-близкия подход на New Horizons днес. Снимки от #PlutoFlyby ще бъдат обработени и пуснати в сряда. 

Космическият апарат New Horizons беше изстрелян от Земята през 2006 г. Пикът на историческата мисия е днес - 14-ти юли т.г., когато апаратът ще премине на само 12 500 км. от Плутон и ще направи най-детайлните снимки, като тогава всеки пиксел ще отговаря на едва 100 метра. След това ще бъдат изследвани и петте луни на планетата-джудже.

Учените очакват, че ще отнеме около 16 месеца докато всички снимки и данни бъдат изпратени до Земята, защото огромното разстояние практически означава съвсем нищожна скорост на трансфера на данни. Все пак, всеки елемент информация ще е безценен, защото ще част от най-близкото и подробно изследване на Плутон досега.

Всичко около историческата космическа мисия, може да следите в сайта на NASA: 

http://www.nasa.gov/mission_pages/newhorizons/main/index.html

Можете да следите какво се случва наживо и със специално разработеното за проекта от NASA приложение Eyes on Pluto


4 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход