Смяна на чипа

Нови разработки се надпреварват да начертаят бъдещето на процесорите

Тази година се навършиха 50 години от знаменитата прогноза на съоснователя на Intel Гордън Мур, че на всеки две години броят на транзисторите в един процесор ще се удвоява. Самият Мур заяви, че не е очаквал неговата прогноза да е толкова дълготрайна и да стане известна с името "Законът на Мур". Той признава, че няма как правилото да е вечно. И последните събития в света на процесорите го потвърждават.

В средата на юли Intel обяви, че ще забави с шест месеца началото на производството по новата 10-нанометрова производствена технология. Досега компанията стриктно спазваше срока от две години, но вече за нея става все по-трудно заради най-различни предизвикателства. Което далеч не означава, че ще е невъзможно. Всъщност Intel е само една от компаниите, които влагат големи средства в развитието на нови процесори. И вече се заформя интересна надпревара между различните разработки, които искат да начертаят новото бъдеще на чиповете.

Изцяло ново начало

За някои компании е нужен нов подход към процесорите. Сред тях е и Rex Computing, която е основана от 19-годишния Томас Сомърс. Според него основната слабост на сегашните чипове е, че консумират твърде много електричество. Затова с екипа си работи върху нов тип процесорна архитектура, която ще e 25 пъти по-енергийноефективна от днешните процесори. Сомърс подготвя  проекта си още от гимназията, докато в свободното си време посещава курс по военни нанотехнологии към Масачузетския технологичен институт, съобщава онлайн изданието Technology Review. Той напуска училище и създава компанията, след като през 2013 г. получава сто хил. долара финансиране от известния инвеститор Питър Тийл. Той го запознава и със съоснователя на Rex Computing Пол Себексен. Наскоро компанията получи още 1.25 млн. долара финансиране.

Процесорите на Сомърс не използват стандартната електроника, на която разчитат сегашните чипове на производителите. Според младия инженер тя е ненужна и морално остаряла и просто прахосва енергия. Чрез тази електроника се управлява "движението" на данните между паметта, кеш паметта и самия процесор. Те улесняват програмистите, но практически вече са крайно неефективни. Сомърс твърди, че процесор на Intel от висок клас изразходва 40 пъти повече енергия за преноса на резултата от едно изчисление отколкото, за да направи самото изчисление. Чиповете на Rex ще разчитат на софтуер, който да замени електрониката. По този начин се намалява консумацията на енергия, но не се пречи на производителността на процесора.

"Не бих казал, че нашите процесори са за някой, който търси възможно най-добрата производителност. След около пет години очаквам да са практични за уеб сървъри, а в дългосрочен план и за системи, които вършат по-общи неща", коментира Сомърс. Първоначално обаче компанията се надява чиповете й да бъдат използвани от суперкомпютри. При тях натоварването е много голямо, което е добър тест за процесорната архитектура. Rex очакват, че чиповете ще се харесат на компаниите, които предлагат облачни услуги, защото ще могат да спестяват средства от сметките си за електричество. Макар и да не изключва навлизане и в сегмента на мобилните устройства, засега компанията няма конкретни планове. Главната цел е демонстрационните прототипи да са готови следващата година и да се изпратят на потенциалните клиенти, а производството да започне най-късно в средата на 2017 г.

Основният проблем пред Rex е, че съществуващият софтуер няма да може да работи с тези процесори. Компанията подготвя допълнителни пакети, които да направят модификацията на програмите много лесна и бърза, но Сомърс споделя, че има много работа по този въпрос.

Има място за старите кучета 

Rex продължават да търсят начини за оптимизиране и осъвременяване на процесорите, но някои компании все още виждат предостатъчно възможности за развитие в досегашните технологии. Сред тях е и IBM, която направи процесор, произведен по 7 нанометра технология. За сравнение - в момента Intel произвежда чиповете си по 14 нм технология. Седем нанометра означават, че в силиция има направени канали, които са широки точно толкова. Чрез тях транзисторите управляват движението на електроните по чипа до другите транзистори. Човешки косъм е сто хиляди нанометра, а червено кръвно телце - 7500 нм.

При 7 нм контролирането на електроните се оказва особено голямо предизвикателство. От IBM са използвали комбинация от силиций и германий за направата на някои части от чипа. Това изисква и нова производствена технология, която за момента е сравнително сложна и скъпа и може да не е подходяща за скоростна продукция. Прототипните чипове все пак работят и доказват, че Законът на Мур има още какво да предложи. Според IBM такъв чип ще бъде четири пъти по-мощен спрямо сегашните процесори и ще има до 20 млрд. транзистора.

Проектът е разработен заедно със Samsung, GlobalFoundries и щата Ню Йорк. Инвестицията е на обща стойност 3 млрд. долара. IBM е основен двигател на проекта, но ще отдаде лиценз за използване на технологията на GlobalFoundries. Компанията произвежда чипове за AMD, Qualcomm, Broadcom и други фирми, което означава, че 7 nm чипове могат да се появят за огромен набор от най-различни устройства. За да се случи това обаче, ще трябва да минат поне две години, докато технологията бъде усъвършенствана. След което IBM ще се съсредоточи върху проучване дали е възможно да се направят чипове под 7 нм. Ако стане възможно, това ще изисква създаването на изцяло нови материали.

Още от Капитал