Ново начало за стария Windows
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ново начало за стария Windows

Платформата бе критикувана, че събира информация за активността на потребителите.

Ново начало за стария Windows

Microsoft поправя много от грешките в предишната версия, но най-големите притеснения касаят защитата на личните данни

Мартин Дешев
26134 прочитания

Платформата бе критикувана, че събира информация за активността на потребителите.

© Reuters


В интернет от доста време се разпространява карикатура, която проследява накратко отзивите от всички версии на Windows. Оказва се, че има интересна закономерност - "хубавите" Windows-и се редуват през един. XP беше един от най-харесваните варианти на платформата, Vista - най-мразеният, Windows 7 и до ден днешен е най-успешната версия, докато 8.1 така и не спечели потребителите. По презумпция сега на Windows 10 се "пада" да е добър.

В самия край на миналия месец Microsoft започна разпространението на новата версия в 190 държави, при това безплатно за всички притежатели на легални копия на Windows 7 или Windows 8.1. Компанията има още много работа, за да убеди потребителите в ползите от системата, и поне на пръв поглед изглежда, че чисто визуално и функционално е на прав път. В същото време идва въпросът за сигурността и защитата на личните данни.  И тук нещата са далеч по-мрачни.

Поука от миналото

Важно е да се учим от грешките си. За Microsoft тази максима невинаги е била вярна и това периодично се наблюдава през цялата история на компанията. С Windows 8 бяха допуснати прекалено много грешки. Най-голямата от тях беше опитът да бъде наложен нов тип интерфейс, който практически превръща компютрите в големи смартфони и отнема голяма част от функционалността им. Освен това платформата не е особено практична за устройства без сензорни екрани. Премахването на обичаното от потребителите Start меню, обърканата подредба на функциите и настройките създават усещане за две операционни системи в една, без нито една да е дори завършена. Освен това Windows 8 е и доста "лаком" откъм системни ресурси. Microsoft се опита да коригира част от проблемите с обновлението 8.1, което беше стъпка в правилната посока, но далеч недостатъчна.

Така и дойде време за промяна. Тя обхвана цялата компания и започна от самия връх, обхвана структурата и продуктите й и промени и философията й. Дълги години Microsoft разчиташе на "затворената" система. Компанията смяташе, че може да задържи потребителите към продуктите и услугите й, като ги вплете едни в други и ги направи много трудно достъпни извън собствената й екосистема. Планът работеше добре, докато не започна бумът на мобилните устройства. Оказа се, че хората не се интересуват особено от името на софтуера или производителя. За тях е най-важно той да работи. Няма значение дали е на Apple, Microsoft, Google или който и да било друг.

Microsoft осъзна тази промяна в нагласите доста късно: чак след като видя реакциите на потребителите към Windows 8.1. Изпълнителният директор Сатя Надела промени стратегията и  накара Microsoft да се "отвори" към света. Например компанията започна да прави приложения за Android. Пусна своя офис пакет за конкурентни мобилни платформи напук на първоначалното си убеждение, че чрез него ще привлече потребителите към Windows Phone.  Надела осъзна, че е по-добре продуктите да са достъпни на максимален брой устройства. И в един момент дойде въпросът защо това да не се случи и с Windows.

Да пробваме новото

Windows 10 следва тази изцяло нова философия. Първо, Microsoft иска платформата да се използва от възможно най-много видове устройства. Тя ще бъде налична за настолни и преносими компютри, таблети, смартфони, конзолата Xbox, дори устройства от интернет на нещата. Колкото повече, толкова повече и толкова по-добре. Microsoft иска Windows 10 да се използва от поне 1 млрд. устройства по целия свят в рамките на три години. За първите 24 часа от пускането на платформата на 29 юли тя е била инсталирана на 14 млн. устройства, което  е обещаващо начало. Ако плановете не се променят, това ще е последната голяма и изцяло нова версия на Windows. Занапред платформата ще следва модела на мобилните операционни системи с по-чести обновления, дори по-редовни и от тези на Android и iOS, които обикновено са веднъж годишно. Microsoft планира да пуска новите функции и услуги веднага щом са готови за масовия потребител. Първото обновление за Windows 10 например се очаква още през тази есен.

Новата версия изглежда стъпка в правилната посока. За потребителите на настолни и преносими компютри това е Windows 7 с леко обновен интерфейс (старт менюто се завръща, ура), по-удобен начин да се използват приложенията от "мобилния" интерфейс и софтуер, който използва по-малко ресурси от предшественика си. За мобилните устройства пък това трябва да е операционна система, която да се "съобразява" с техните специфични особености и да е по-практична от Windows 8.1. 

Не всичко е розово обаче. "Прероденият" Microsoft тепърва има какво да изглажда. Новият браузър Edge, който заменя Internet Explorer, получи критики, че все още не е изпипан добре и има проблеми. На фона на цялата дандания около "най-масовото пускане на софтуер в историята" продължават и няколко класически спора. Изпълнителният директор на Mozilla Крис Биърд лично нападна Надела, защото според него Windows 10 усложнява начина, по който потребителите могат да сменят интернет браузъра по подразбиране с някой, който е различен от този на Microsoft. "Сега трябват два пъти повече кликания с мишката, пресяване през множество настройки и известни технически познания, за да промениш всичко по подразбиране", пише Биърд в блога на компанията. Според него това е "агресивен ход" от страна на Microsoft да откаже хората да променят настройките на платформата.

Но общото впечатление от "десетката" е, че в Microsoft действително са се постарали този път да се вслушат в потребителите, а не да им налагат своята визия. Ще си проличи дали това ще е достатъчно, ако приходите на компанията не спаднат и безплатният Windows бива компенсиран от другите платени услуги, които Microsoft предлага чрез него.

Неприятните новини зад бляскавата опаковка

На фона на лъскавата опаковка, големия оптимизъм и добрите първи отзиви Windows 10 крие някои далеч по-неприятни изненади зад прозорците. Microsoft дълго време уверяваше, че това е най-сигурната версия на Windows в историята и поставя защитата на потребителите на първо място. Звучи чудесно, но се оказва, че новата операционна система е пълна със системи за проследяване на активността на потребителя. За тях се знае от доста време, но се предполагаше, че са част от пробните версии, които се използваха от доброволци, за да подпомагат разработката на софтуера. В специализираната преса се появиха заглавия "Windows 10 е най-големият инструмент за проследяване", че съзнателно и нарочно събира всякаква информация за потребителите, дори и кои бутони натискат на клавиатурата.

Само дни след премиерата на операционната система на 29 юли Microsoft промени правилата и условията за личната информация. Заровени под 45 страници текст с малък шрифт, гигантът всъщност казва, че може да събира данни от мейлите, контактите и всякакви други файлове на потребителите, както и какво търсят в Bing, какво говорят с гласовия асистент Cortana, какви сайтове и приложения посещават и ползват. В условията дори се казва, че "се събира информация за въведените думи". Microsoft обясни, че данните се използват, за да се подобрят услугите. Компанията допълни, че дава на всеки потребител индивидуален анонимен рекламен профил, който може да се предоставя на трети страни.

Неправителствената организация EdRi (European Digital Rights) обяви пред британския в. Times, че условията на Microsoft не са само са "лоша новина за личните данни. При нужното желание може да бъдат нарушено и правото ви на свободно слово".

Потребителите все пак трябва да са наясно с един факт: Windows 10 е безплатен ъпгрейд, тъй като основната цел на компанията е да прави пари от всякакви допълнителни уеб услуги, реклами, приложения и т.н. През миналата година Microsoft спечели 3.6 млн. долара от динамичните реклами при търсене. Така че компанията може и да не продава данните на потребителите на трети страни, но със сигурност ги използва за свои цели, коментира The Wall Street Journal.  

"Всяка споделена с Microsoft информация е по ваше желание. Няма да събираме данни без ваше разрешение", обяви говорител на гиганта. Което е хубаво да се знае, но същевременно всички трябва да са наясно, че системите за събиране на информация са включени по подразбиране при инсталиране на "десетката" и потребителите трябва да ровят доста, за да изключат някои от тези опции. Отделно използваният език в правилата на Мicrosoft e толкова неясен, че при някои настройки човек тотално се обърква дали системите всъщност събират или не събират информация, коментират специалисти.

Което е доста стряскащо... и същевременно преувеличено. Всъщност истината е по средата. Да, Windows 10 може да събира информация от и за потребителите чрез приложенията, които използват. Но това го могат и го правят и Android, и iOS. Правеше го и Windows 8.1. Да, Windows 10 може да следи местоположението на потребителя. Както и другите две популярни платформи. Да, всички тези неща са активирани по подразбиране при инсталацията на Windows 10.... точно както е и при iOS и Android. Всъщност и трите платформи предлагат на потребителя да прегледа тези настройки още с първото пускане на софтуера. Потребителите масово пренебрегват този факт и не отделят пет минути да проверят какво точно ще събира софтуерът, който ще използват. В Microsoft са дали възможности за контрол и е важно да се четат. В Windows 10 те са достъпни по всяко време от настройките под секцията Privacy, като в нея потребителят има възможност да избира дори кои приложения могат да работят на т.нар. фонов режим, каква информация да събират, на какъв период от време и т.н.

Същото важи и за гласовия асистент Cortana. С Windows 10 той вече е наличен и в компютрите, докато досега беше достъпен само чрез мобилни устройства с Windows Phone. Ако вече имате Windows 10, но не виждате полето и бутона на Cortana, причината е съвсем проста - асистентът не е видим в страните, в които не се предлага, и България все още е една от тях. Когато Microsoft стигне и до активирането на Cortana за България, той ще се появи автоматично в Windows 10. Управлението му също ще става чрез секцията Privacy. Препоръчително е всеки потребител все пак да прегледа тези настройки и да прецени какво точно би искал да споделя с Microsoft. В същото време винаги съществува и опцията за създаването на локален профил в Windows 10, който ще предотврати достъпа на Microsoft до данните ви. Подобно решение обаче орязва някои от новите функции на десетката. В крайна сметка в ерата на "безплатните" продукти отговорността за защита на личната ни информация остава в ръцете ни - човек сам трябва да реши каква част да споделя и какво получава в замяна. Иначе в противен случай по-добре въобще да не инсталира новия Windows. 

Каква информация събира Microsoft в Windows 10

- Резултатите от търсене в Bing

- Гласова команда към асистента Cortana

- Частна комуникация, включително и чрез електронната поща

- Информация от документи, които се качват в OneDrive

- Искания към Microsoft за поддръжка

- Докладвани грешки

- Събираната от cookies информация

 

В интернет от доста време се разпространява карикатура, която проследява накратко отзивите от всички версии на Windows. Оказва се, че има интересна закономерност - "хубавите" Windows-и се редуват през един. XP беше един от най-харесваните варианти на платформата, Vista - най-мразеният, Windows 7 и до ден днешен е най-успешната версия, докато 8.1 така и не спечели потребителите. По презумпция сега на Windows 10 се "пада" да е добър.

В самия край на миналия месец Microsoft започна разпространението на новата версия в 190 държави, при това безплатно за всички притежатели на легални копия на Windows 7 или Windows 8.1. Компанията има още много работа, за да убеди потребителите в ползите от системата, и поне на пръв поглед изглежда, че чисто визуално и функционално е на прав път. В същото време идва въпросът за сигурността и защитата на личните данни.  И тук нещата са далеч по-мрачни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

29 коментара
 • 1
  rapidfire avatar :-|
  gigabyte

  Преоблякъл се Илия - пак в тия!

 • 2
  8th_ball avatar :-|
  8th_ball

  Предполагам, че Уиндоус 10 е една от предпоследните версии на тази ОС със затворен код. Просто прогресът върви и няма начин да останат привърженици на тази безперспективна софтуерна философия. Тия дни си говорих с 1 приятел, който по съвместителство е и българин, и един от водещите разработчици в Адоб. Вика, че нямали търпение да им изтече корпоративното споразумение с Майкрософт, че да започнат да пускат продуктите си и за други ОС. Не са само Адоб - в софтуерните магазини на Линукс ОС и АйОС отдавна вече са достъпни за алфа тестване продуктите на други клучови компании като autidesk и ABBYY. Corell вече отдавна си пуска продуктите при пълна съвместимост с емулаторите за Линукс и Ай. Няма начин да останат като някаква затворена секта, още повече че firmware пазарът, който вече е адски голям и ще става все повече голям, има твърде малко общо с Майкрософтсските продукти.

  Предполагам, че като повлекат крак, и на Ябълките ще им дойде акълът. При тях ще е по-лесно - все пак юникс системи, теоретично съвместимостта ще е по-лесна.

 • 3
  lnz11430458 avatar :-|
  lnz11430458

  От Интел не дават пълно описание дори на партньори, така че за отворена версия на джамлъка, Майкрософт ще трябва да си купи процесор .

  Xiaomi току що го направиха, а славния Бил навремето беше наказал Интел купувайки за офиса машини с MIPS процесори ... тая архитектура в момента е много близо до пълно отваряне

 • 4
  8th_ball avatar :-|
  8th_ball

  До коментар [#3] от "lnz11430458":

  Апетитът идва с яденето. Направи една експресна проверка, какво се случи, когато преди 3 години НАСА и МКС минаха на Линукс.

 • 5
  8th_ball avatar :-|
  8th_ball

  И озобщо тази кросплатворма ми е малко свмешна. Значи нормалният човек има, примерно BMW, или Toyoya, или Фиат, или WV.. Има пералня Indesit или Gorene. R;d je.elrpf, LG или Sony. Електронен четец Kobo или kindle. И се оказва, че дамо лаптопът му, по необясними причини, бачка на Windows. Въпросът е - защо? Пералнята, съдомиялната, телефонът, телевизорът, колата - всичко бачка под Линукс, но ти държиш лаптопът ти да е с Уин.Грешка, тъпа грешка, но все пак - грешка.

 • 6
  georgypalpurin avatar :-|
  Georgy Palpurin

  "Отне близо 4 дни на група юристи да се запознаят с него, и там пише някой много интересни неща. Едно от тях е, че Windows 10 ще събира следната информация за вас:

  Кой и кога е на компютъра – тоест всеки ще има профил. Има се предвид профил на някакви сървъри на MS а не локалният ви профил
  Колко време се използва компютъра
  Какво пишете по клавиатурата
  Кои програми сте отворили и какво правите в тях
  Всяко едно съобщение, независимо дали е по поща, чат или друга система
  Календари, бележки и букмаркове
  Камера, микрофон и периферия
  При наличие на биометрия, данните от биометричните сензори.
  На практика Microsoft си заявяват директно, че ще събират всяка една възможна информация за вас, но никъде не се казва за какво ще се използва тази информация. Единствения текст по темата е нещо като „Информацията може да бъде използвана за защита на нашите партньори“. Кои са тези партньори, как ще се използва?"
  http://gatakka.eu/?p=1635?#comment-259084

 • 7
  kuha_leika avatar :-|
  Куха Лейка

  До коментар [#6] от "georgi_palpurin":
  Това са тотални неистини от хора, които не са пипвали win 10. За всяка една информация, която се предоставя на М$ има слайдер дали да бъде разрешена или не! По подразбиране е разрешена. Просто не трябва само да натискаш Enter, а да четеш съобщенията по екрана и да се съгласяваш или не!

 • 8
  maddrum avatar :-|
  maddrum

  Маскарад! Това мога да кажа за новите версии на Уиндоус и edge. Едното е маскиран windows 8, другото си е екплорър от всякъде.
  Става за таблет, предполагам, но за компютъра тоя интерфейс дразни! Компа си е комп, той е много по-моцен и ползотворен от таблет. Майкрософт упорито се опитват да ме "принизяват" да използвам таблетен интерфейс! Е няма да упееете...
  Отделно, имам чувството, че дизайна го е правил някой 6 годишен - шарен, искрящи цветове......
  На майкрософт никой не им е крив, че изтърваха влака на мобилните устройства.... Че изтърваха влака с безплатната ОС и печалби от добавени услуги - маркет, реклама и др. Сега се опитват със зъби и нокти да се качат, разваляйки доказаните си продукти.
  Извод: след една седмица употреба беше даунгрейднат към добрата стара седмица. Лично аз не виждам смисъл да се занимавам с този уиндоус повече, освен ако не избухнат с някакъв сериозен ъпгрейд.

 • 9
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  До коментар [#5] от "8th_ball":

  Така е, но беше време когато имаше много операционни системи, но за инсталиране на периферно устройство трябваше да си магьосник или нобелов лауреат. Вярно Епъл имат много по устойчива система, но до скоро не поддържаха половината китайски периферни устройства. Наистина в последните години нещата вървят към опростяване, но аз поне не вярвам друга ОС да се наложи в масовите компютри. Просто, няма как да е безплатна и да е направена супер френдли като на Майкрософт. Сега, ако се ползва от професионалисти, може и да има някакво раздвижване, но на масовия пазар забравете. Отделно като инсталираш 1 милиард копия и твоя браузер е по подразбиране 25% да си го сменят имаш 750 милиона насочени потребители към твоите интернет услуги - първа страница, сайтове за време, за парични услуги и т.н. Да не говорим за разработчиците на приложения, какво ще изберат. Учудих се, че останалите не атакуваха в съда, да забранят това безплатно надграждане, просто няма безплатен обяд.

 • 10
  greenhrast avatar :-|
  greenhrast

  Еми, аз мисля да изчакам 12ката... до тогава ще джиткам на ХП
  8-)

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.