Мозъкът зад умните сгради

За няколко години компанията на Владислав Шунтуров стана една от най-иновативните в областта на енергийното управление на сгради

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Те са млади, образовани и се доказват всекидневно на едно от най-конкурентните места на планетата - Силициевата долина. Повечето от тях са напуснали България още като ученици или студенти и са завършили престижни университети. Обединява ги идеята и амбицията да успеят със собствени стартиращи технологични компании в Долината. И вече са привлекли финансиране за десетки милиони долари. Проектите им са най-различни: от финансови технологии, през оптимизация на приложения до сграден софтуер и мобилен гейминг. И са доказателство, че с добър проект и екип можеш да успееш навсякъде по света. Не забравят откъде са тръгнали - някои от тях имат екипи в България, други подпомагат местната стартъп екосистема, трети се връщат редовно просто защото семействата им са тук. Във всеки брой "Капитал" ще ви запознава с един български предприемач в Силициевата долина.

Представете си невероятния ден, в който старата ви кооперация изведнъж "поумнее" и се превърне в модерна сграда. Ще е пълна със сензори, отчитащи всичко, което става в нея: потребление на електричество, вода, топлоснабдяване, асансьор и много други процеси. Което пък ще допринесе за истинска енергийна ефективност. Днес подобна възможност може и да изглежда трудно осъществима. Но компанията Lucid Design Group от Силициевата долина предлага лесно и удобно софтуерно решение, което бързо променя сектора и вече е интегрирано в над 10 000 сгради в САЩ. А изпълнителен директор и съосновател е българинът Владислав Шунтуров, който продължава да разраства бизнеса на фирмата..

От "Младост", през Охайо до Калифорния

Шунтуров развива интереса си към компютрите още в България. Веднага след като завършва Американския колеж в "Младост" в София (където и живее), през 2001 г. е приет да следва в Oberlin College в Охайо. В него учи компютърни науки и екология като втора специалност. Именно там идва и идеята за разработка на платформа за енергийно управление на сградите В първата си година в учебното заведение уменията му на програмист са забелязани от преподавателя Джон Питърсън, който го избира за помощник в свой проект по вече построената първа сграда с нулеви вредни емисии в САЩ - Adam Joseph Lewis Center for Environmental Studies, която се намира в учебния комплекс на университета. "Сградата беше супермодерна: със слънчеви панели, геотермална система, оборудване за пречистване на водата. Но тогава не работеше като хората. Така ние разработихме система, която всяка минута да събира информация от 400 сензора и да визуализира данните", казва Шунтуров. Проектът им е успешен и успява да привлече голямо внимание, тъй като става въпрос за една от най-известните тогава умни конструкции. "Писна ни да отговаряме на въпросите "как мога да получа технологията в моята сграда" с "не става, това е академичен експеримент", казва преди време Питърсън. Ето защо заедно с Владислав и още двама други студенти през 2004 г. решават да създадат своя фирма, която да инсталира и интегрира системи за такива екосгради. Питърсън е и първият инвеститор в новата компания, която наричат Lucid.

За тяхно съжаление се оказва, че по онова време умните постройки все още са твърде малък пазар. Ето защо екипът решава да насочи усилията си към съществуващи "неумни" сгради, които имат нужда от автоматизация и повишаване на ефективността. Започват от собствения си университет, като връзват сензори към електромерите в студентските общежития, слагат табла, които показват в реално време какво е потреблението на ток с лесно разбираеми графики. Така обявяват и състезание между студентите. "Успяхме да намалим потреблението на ток с 55% в тези сгради, защото хората са състезателни натури", спомня си Шунтуров. Постепенно привличат интереса и на други университети - първи са елитните Харвард и Емъри в Атланта.

Нужда от иновации

Фирмата се разраства с още поръчки и се премества в Силициевата долина. Под ръководството на Шунтуров, който първоначално е технологичен директор на Lucid, екипът създава сградно приложение. По онова време трудността е, че самите големи постройки нямат някаква софтуерна платформа, за която да им продават приложения, и се налага екипът сам да пише софтуера за всяка автоматизирана операция на сградата. "Тогава трябваше да инсталираме хардуер, да закачим електромерите за интернет и да получаваме данните в реално време, за да създадем цялостна система", спомня си Владислав.

Според него софтуерът е променил коренно много индустрии, но сградната технология е последният огромен сектор, в който няма мащабни нововъведения. Има изключително скъпи системи за пълна автоматизация, които само най-луксозните имоти могат да си позволят. Което пък отваря пътя пред по-иновативните интегратори, които да се намесят в сектора. "На пазара има страшно много сложен софтуер и хардуер, които отговарят за отделни функции на сградата", твърди специалистът. Според него всичко е правено не за потребителя, а от и за системни интегратори, които примерно взимат по 10 хил. долара за каквато и да е промяна на конфигурацията на дадена сграда. Ето защо в Lucid развиват софтуера си и създават една обща платформа - BuildingOS, която да свързва и визуализира работата на отделните функции. Наричат я операционната система на сградата: може да се използва както в здания, които имат само отделни автоматизирани функции или нужда от инсталиране на такива, или да управлява такива с много процеси, които трябва да бъдат опростени и визуализирани. Продуктът е лесен за използване и от нетехнически персонал - примерно инвеститорът или управляващият дадена голяма сграда, който да следи потреблението на наемателите, ефективността на отделните процеси и да намали значително разходите.


Навлизане на големи инвеститори

В продължение на десет години до 2014 г. фирмата се развива с естествени темпове, без външни инвеститори. В банката имат пари само за възнаграждения, всички се реинвестира в развитие на продукта. "Миналата година екипът ни достигна 40 души, имахме към 350 клиента и тогава започнахме да набираме нов капитал", казва Шунтуров. Така в компанията влизат акционери като Autodesk и GE Ventures, както и други институционални инвеститори. Досега Lucid е набрала почти 15 млн. долара за разрастването си. Според Шунтуров General Electric има големи амбиции в областта на умния дом и интернет на нещата и иска да използват технологиите и опита на Lucid за бъдещето си развитие в тази сфера.

Lucid вече е интегрирана и работи в различни сгради с над 180 други фирми от сектора - компании за комунални услуги, производители на хардуер и софтуер като Schпeider Electric и Siemens, и много други. Целта на Шунтуров не е директна конкуренция с другите играчи в индустрията, а по-скоро създаването на партньорства с производители и интегратори. Според него именно липсата на комуникация между фирмите е забавило развитието на сградната автоматизация през годините. Той подчертава, че BuildingOS не цели да замести определени наложили се технологии, а да ги свърже в една обща, лесна за използване ефективна платформа.

В момента екипът вече има близо 500 клиента с хиляди сгради: образователни институции - държавни училища, над 150 университета - всички от Бръшляновата лига използват BuildingOS, както и Станфорд (който освен клиент е и инвеститор в компанията), някои от най-големите компании като Google, Yahoo, Genentech, Disney, Sony Pictures и др. "Работим и с градски управи - на Вашингтон, Орландо и др., като им помагаме за енергийното управление на много общински сгради", казва предприемачът. Само за последните месеци са добавили 4000 нови сгради, при условие че през първите десет години на съществуването си имат 6000 сгради. До края на годината целта им е да влязат в още 5000, а през следващата година: в 30 000.

Според Шунтуров най-голямото предимство на BuildingOS освен енергийната ефективност е и фактът, че не е нужен голям персонал за управление на големите сгради. Инвеститори, които държат здания с много наематели и функции, понякога трябва да следят 17 отделни софтуерни системи и продукти и по тази причина се нуждаят от голям екип. Докато през BuildingOS човек може сам да следи всичко. Той дава за пример филмовото студио Sony Pictures, което управлява много халета и сцени със снимачни декори. Преди фирмата му да заработи за тях, от холивудската компания инвестират 150 млн. долара в различни не особено ефективни технологии. С помощта на платформата на Lucid сега екип от 30 души може да следи безпроблемно всичко, което се случва в тези сгради: автоматично се издават сметки на наематели, следи се консумация на енергия и т.н.

В същото време сградите в Орландо не са разполагали с никакви технологии и Lucid им помага за инсталирането на хардуер и софтуер. "През последните години в сектора навлязоха все по-евтини устройства и сензори за отчитане, което също подпомага бизнеса ни. Когато стартирахме компанията си, един електромер, който включваш към интернет, струваше 4000 долара, докато сега е 500 долара", разказва Шунтуров. Платформата на Lucid също не е скъпа. Тя е на абонаментен принцип и струва около 1000 долара на сграда на година за най-използваните опции: енергийна ефективност и оптимизация, финансов анализ и планиране, и други функции като въвличане на наемателите в устойчиво потребление. С добавянето или изваждането на дадени модули за определени операции цената може да се промени.

Напред и нагоре

Според Владислав успехът на Lucid идва точно навреме с търсенето на нови технологии за автоматизация на сградите. "Ако бяхме получили финансиране прекалено рано, може би фирмата щеше да пропадне: Първо, допреди години пазарът не беше готов за такава технология. Второ, нямаше да създадем правилния продукт", казва българският мениджър През годините екипът му надгражда, учи се в движение и в крайна сметка успява да изгради платформа, от която пазарът има нужда. Работата по BuildingOS не спира. Шунтуров казва, че сегашната задача е да я направят по-ефективна за самия екип на Lucid, тъй като с прибавянето на все повече сгради поддръжката ще става все по-трудна. В момента в компанията вече работят около 80 души, от които 30 отговарят за развитието на продукта, а 15 се занимават с продажби. Във фирмата има специалисти, който преди са работели за Мicrosoft, Siemens, Salesforce и други гиганти. Има и други българи. Шунтуров казва, че фактът, че Lucid е в Силициевата долина помага при наемането на нови служители, тъй като там има много млади хора с технологични знания. Казва, че при интервюта в Калифорния му помага дори фактът, че някои от кандидатстващите са гледали в YouTube презентацията му на TED BG в София преди две години и вече знаят за каква компания става дума.

Тепърва Lucid ще разширява бизнеса си. Макар основната дейност засега да е в САЩ, компанията има клиенти и по света. "Имаме проекти и в България", казва мениджърът. В момента екипът развива продукта за Китай и търси дистрибутор, който да познава спецификите на местния пазар. В азиатската страна през последните години се строеше много и в момента със замирането на активността на пазара има много сгради, които се нуждаят от оптимизация.

При толкова много благоприятни пазарни фактори бъдещето пред Lucid изглежда слънчево. Със собствени усилия екипът успя да изгради платформа, която дърпа сектора напред. Признание за ролята на Шунтуров за успеха на компанията са и думите на бившия му преподавател и настоящ бизнес партньор Джон Питърсън в профила му в LinkedIn. "Много са хората, които са отговорни за успеха на Lucid. Но реалността е, че без Влади нямаше да има Lucid, а без Lucid цялата индустрия за мониторинг и управление на сградната ефективност щеше да е години назад. Светът е различно и по-добро място благодарение на приноса му."

Още от Капитал

Дигитални модели

Дигитални модели