Мозъкът зад умните сгради

За няколко години компанията на Владислав Шунтуров стана една от най-иновативните в областта на енергийното управление на сгради

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Те са млади, образовани и се доказват всекидневно на едно от най-конкурентните места на планетата - Силициевата долина. Повечето от тях са напуснали България още като ученици или студенти и са завършили престижни университети. Обединява ги идеята и амбицията да успеят със собствени стартиращи технологични компании в Долината. И вече са привлекли финансиране за десетки милиони долари. Проектите им са най-различни: от финансови технологии, през оптимизация на приложения до сграден софтуер и мобилен гейминг. И са доказателство, че с добър проект и екип можеш да успееш навсякъде по света. Не забравят откъде са тръгнали - някои от тях имат екипи в България, други подпомагат местната стартъп екосистема, трети се връщат редовно просто защото семействата им са тук. Във всеки брой "Капитал" ще ви запознава с един български предприемач в Силициевата долина.

Представете си невероятния ден, в който старата ви кооперация изведнъж "поумнее" и се превърне в модерна сграда. Ще е пълна със сензори, отчитащи всичко, което става в нея: потребление на електричество, вода, топлоснабдяване, асансьор и много други процеси. Което пък ще допринесе за истинска енергийна ефективност. Днес подобна възможност може и да изглежда трудно осъществима. Но компанията Lucid Design Group от Силициевата долина предлага лесно и удобно софтуерно решение, което бързо променя сектора и вече е интегрирано в над 10 000 сгради в САЩ. А изпълнителен директор и съосновател е българинът Владислав Шунтуров, който продължава да разраства бизнеса на фирмата..


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове