Поредното откритие на NASA: вода и синя атмосфера на Плутон

Цветни снимки от сондата New Horizons показват червен лед на повърхността на планетата-джудже

Водата на Плутон според учените е червена.
Водата на Плутон според учените е червена.    ©  NASA/JHUAPL/SwRI
Водата на Плутон според учените е червена.
Водата на Плутон според учените е червена.    ©  NASA/JHUAPL/SwRI

Първата цветна снимка на атмосферата на Плутон показва, че тя е синя. Според учените от НАСА самите частици, които я формират са най-вероятно сиви или червени. Това, което привлича вниманието на астрономите е начинът, по който те разпръскват слънчевите лъчи.

"Това ярко синьо ни показва повече за размера и вида на частиците в атмосферата", обяви Кърли Хоует, член на научния екип от Югозападния изследователски институт в Болдър, щата Колорадо. Според него синьото небе показва, че самите частици са много малки. На Земята те обикновено са съставени от азотни молекули. В случая с Плутон, най-вероятно става дума за малко по-големи частици, които учените наричат толини.

Снимките са изпратени от сондата New Horizons на НАСА. Космическият апарат беше първият в историята, който през лятото направи първото близко преминаване покрай Плутон. Според космическата агенция, сондата е изпратила и други снимки, които потвърждават наличието на лед съставен от вода на повърхността на планетата.

В повечето случаи до момента, замръзналата вода е била скрита от други ледени пластове, но последните изображения от сензорите и камерите на New Horizons показват наличието на такава. Интересен факт, който отбелязват учените е, че тя е червена на цвят.

"Изненадана съм, че замръзналата вода е червена", коментира Силвия Протопапа, учен от университета в Мериленд. "Все още не сме разбрали напълно връзката между водния лед и червения оцветител на толините, които се срещат на повърхността на Плутон", допълва тя.