Универсален самолечител

DARPA започва работа по революционна технология, която да позволи на тялото да се справя с всякакви заболявания

Дори и след невероятния си напредък в преобладаващата си част медицината все още се занимава предимно с лечение на болести, а не с превенция. Американската военна агенция за авангардни разработки DARPA може да има решение и в недалечно бъдеще човешкото тяло да има способността да лекува само повечето болести.

Проектът се казва Electrical Prescriptions, но ще е известен с акронима ElectRx. Той се възползва от способностите на човешкото тяло да коригира здравни проблеми. Организмът има възможност да лекува много потенциални заболявания, като често човек дори и не разбира, че е имало такъв риск. За съжаление тялото понякога не може да се справя с всичко самостоятелно, най-вече поради неспособност да реагира по подходящ начин. ElectRX цели да помогне на превенцията чрез нанороботи и миниатюрни устройства, които да следят процесите и да ги коригират в случаите, когато не протичат както трябва.

Научна фантастика или нещо повече

Идеята нанороботи да се грижат за оптималното здраве на човешкия организъм изглежда като излязла от фантастичния жанр. Но често дори и най-креативните автори не могат да измислят неща, които учените смятат за напълно възможни. Иначе самата цел на ElectRx е изключително проста, поне на хартия. Чрез сензорите си миниатюрните устройства следят определени показатели на организма. Например боледуващ от диабет има проблеми с регулацията на кръвната захар. Устройството може да изпрати съответния сигнал към панкреаса, за да увеличи производството на инсулин или глюкагон, за да коригира дисбаланса. Чрез подобно "изстрелване" на електрически импулси до различни органи и части на нервната система нанороботите биха могли да лекуват почти всякакви заболявания.

Концепцията вече е доказана. Пейсмейкърите работят на подобен принцип, като коригират или дори заменят изцяло регулиращите правилния сърдечен ритъм електрически импулси. Разбира се, те са доста по-големи и специализирани. Правени са и опити за електрическа стимулация чрез импланти на мозъка, които също са показали обещаващи резултати. Основният проблем е размерът на невромодулаторите, които освен сложни за имплантиране са и недостатъчно прецизни и могат да стимулират нежелани нерви. Което пък води до неприятни странични ефекти.

Нанороботите на ElectRx ще могат да се поставят в тялото чрез игла на спринцовка. Те не само ще подават необходимите импулси, но и ще следят определени здравни показатели. Малките им размери (приблизително колкото нервно окончание) ще ги направят много по-прецизни. Според DARPA сегашните технологии вече се доближават до тези възможности и е време да започнат активни разработки в тази посока. Осигурено е и финансиране в размер на 79 млн. долара. Парите са част от проекта Brain Initiative на Белия дом, който цели изучаване и лечение на болести, причинени от проблеми в нервната система.

В седем посоки едновременно

Изглежда, в DARPA са напълно уверени в успеха на ElectRx. "Нервната система е информационната супермагистрала на тялото и предава огромен набор от комуникации от сензори, двигателни функции и промени, които влияят на мозъка и органите, за да ни поддържат здрави. Предвиждаме да има технология, която да засича зародиша на заболяването и да реагира автоматично, да възстановява здравето чрез стимулация на съответните нерви, за да модулира функциите на мозъка, гръбначния нерв и органите", коментира Дъг Уебър, ръководител на ElectRx. Той допълва, че DARPA вече е избрала не един, а седем екипа от учени, които ще работят по първата фаза и ще извършват различни проучвания, които ще поставят основите на реализацията на проекта. Избрани са и производители на устройства, които ще са партньори за създаването на прототипи.

Сред тях е калифорнийският стартъп Circuit Therapeutics, който ще разработи оптогенетични методи за третиране на болка. Екип от учени на университета "Колумбия" в Ню Йорк пък ще се опита да намери начини за неинтрузивно нервомоделиране чрез ултразвук. Идеята е импулсите да се предават на органите по този начин, който се смята за подходящ за хронични заболявания. Техни колеги от австралийския институт по невронауки и психическо здраве Florey ще картографират нервните пътеки, влияещи на възпаления в коремната област. Специалисти от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор ще изпробват изцяло нов метод за визуализация на реакцията на чревната система при нервомоделиране. Целта е отново да се лекуват възпалителни процеси в областта.

Екип на Масачузетския технологичен институт пък ще разработва магнитни наночастици, които ще се използват за локализиране и нервомоделиране. Целта ще е да се увеличи прецизността и да се намали рискът от странични ефекти. Шестата група учени е от университета "Пардю" и ще работи заедно с компанията Cyberonics за изучаване на гастроентерологични възпалителни процеси и тяхната реакция при нервомоделиране. Последният екип е от Университета на Тексас и ще проучва ефектите от стимулирането на нервите върху посттравматичния стрес. Допълнителна цел е да се намалят страхът и безпокойството при травматични ситуации.

DARPA не се наема със срокове за реализацията на проекта. Тъй като става дума за много сложни и деликатни процеси, които влияят на човешкото тяло, учените ще изучават всичко дълго време, преди да пристъпят към клинични тестове. Тъй като организацията е част от американското министерство на отбраната, целта на разработката е първо да се използва от войници. Но ако е успешна, няма да отнеме много време, за да стане достъпна за всички.