Хазартният ход на Майкъл Дел
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Хазартният ход на Майкъл Дел

Хазартният ход на Майкъл Дел

Зад придобиването на EMC от Dell се крият технологични и финансови амбиции, които отново да направят компанията номер 1

Юлиян Арнаудов, Константин Николов
24648 прочитания

© reuters


Неотдавна известният водещ Конан О'Брайън пусна в шоуто си фалшива реклама на несъществуващ филм - "Майкъл Дел". В суперсмешния клип основателят на Dell е представен като скучен и праволинеен мениджър, страдащ от липса на каквато и да било визия. Намекът е ясен - той е абсолютен антипод на далеч по-обаятелния Стив Джобс, за чийто живот се пишат книги и се снимат филми. Сега, с мегамилиардната покупка на компанията EMC, един от пионерите на днешната компютърна индустрия иска да покаже, че е всичко друго, но не и страхлив.

Две години след като Дел успя да свали рожбата си Dell от борсата, технологичният магнат предприема амбициозен, скъп и донякъде хазартен ход в стремежа си да я върне на върха на IT индустрията. Групата ще придобие компанията EMC Corporation, специализирана в решения и услуги за съхранение и управление на данни. Рекордната сделка за 67 млрд. долара може да превърне известния с лаптопите си производител в голям доставчик на IT услуги и софтуер с много силни позиции в сегмента за виртуализация.

Резултатът от сложната транзакция може в бъдеще да върне технологичния гигант отново на борсата под някаква форма, както и да доведе до емитиране на дълг. С други думи, сделката не е мащабна само като сума, но и като възможни последствия както за сектора, така и за самото дружество.

Замяна на хардуера

На пръв поглед ходът на Dell е насочен към трансформиране на дейността на компанията и намаляване на зависимостта й от залязващия хардуерен бизнес. Половината приходи на гиганта идват от продажбата на компютри и мобилни устройства. Другата половина е свързана с предоставянето на софтуер и периферни аксесоари, както и различни видове IT услуги. Дейности като съхранението и управлението на данни носят едва 3% от общите приходи за фискалната 2014 г., или 1.7 млрд. долара.

Придобиването на EMC трябва да увеличи значително това перо, тъй като компанията е специализирана именно в тази дейност, носеща около 65% от постъпленията й за 2014 г. - 16.5 млрд. долара. Идеята на Майкъл Дел е да комбинира услугите и бизнеса на EMC, които да се предлагат на вече съществуващите клиенти на Dell и така да увеличат значително приходите й. По този начин доскорошният водещ производител на компютри ще се преквалифицира към друг  сегмент, който засега остава единствен незасегнат от мобилната революция. Останалите ползи ще бъдат постигнати чрез оптимизация на дейността на двете дружества.

Не само хардуерният бизнес на Dell ще бъде преструктуриран след придобиването. Всъщност перлата в короната на EMC е мажоритарният дял във VMware. Последната е лидер в предоставянето на технологии за виртуализация. Тя отчита силен ръст на приходите от близо 20%  до 6.03 млрд. долара през 2014 г. VMware има и силно присъствие в България, като тук се намира най-големият развоен център на дружеството в Европа с близо 500 души персонал. Амбициите са до няколко години той да бъде удвоен до 1000 служители. Компанията вече нае втора сграда, в която да разполага новите специалисти.

Чрез VMware Dell ще получи достъп до пазар, който отчита бурен растеж, висока добавена стойност и не е обвързан с производството и доставката на хардуер. Което съвпада със стратегията на IT гиганта да предлага повече технологични услуги, които постепенно да заемат по-голяма тежест в портфолиото му.

Подобна трансформация вече се осъществява в две от най-емблематичните "стари" технологични корпорации в САЩ – IBM и Hewlett-Packard. Компаниите бяха лидери в производството на хардуер, но вече се ориентират все повече към предоставянето на софтуер и IT услуги. IBM се съсредоточи върху центровете за данни и облачните технологии, като продаде дейности като бизнеса с лаптопи и част от сървърите (купени от Lenovo). Hewlett-Packard раздели бизнеса си на две – едната част отговаря за традиционния сегмент от персонални компютри и хардуер, а втората - за IT услугите и облачните технологии.

Сложната сделка

Именно VMware е в центъра на сложната структура на придобиване. Според условията на сделката Dell ще плати 33.15 долара за акция на EMC. От тях 24.05 долара за акция ще бъдат платени в брой, а останалите - под формата на нови книжа, които ще са обвързани със стойността на акциите на VMware. EMC държи дял от 78% в компанията, която обаче е отделно публична и разполага с независимо ръководство и структура.

По този начин общата цена на придобиването става плаваща, защото една трета от сумата на сделката е под формата на нови акции, свързани със стойността на книжата на VMware. Така преди новината оценката за цялата транзакция беше около 67 млрд. долара, но след нея акциите на разработчика за виртуални технологии поевтиняха с 8.1%, което свали общата оценка до 63 млрд. долара.

Причините за подобно сложно обвързване са няколко. Първата е, че VMware запазва по този начин досегашната си структура, дори и след придобиването на EMC от Dell. Компанията остава публична и запазва относителна самостоятелност.

"VMware остава публично дружество и ще продължи да предоставя на клиентите си висококачествени услуги", обявиха от българското звено на компанията. "Тази сделка се очаква да ускори растежа на VMware във всички бизнес направления на компанията", допълниха от "VMware България". От българския офис заявиха, че промяната няма да засегне работата и бъдещите планове на звеното в страната.

Втората причина зад сложната финансова маневра на Майкъл Дел се крие в стремежа му да угоди на инвеститорите от Уолстрийт. Преди две години заедно с инвестиционния фонд Silver Lake той изкупи обратно Dell и я свали от борсата в сделка за 25 млрд. долара. След нея Дел държи 70% в компанията, която създава на 19-годишна възраст, а Silver Lake - останалите 30%. В случая с EMC Дел предоставя плаващ елемент, който обвързва сделката с един от ценните активи на придобиваната компания, а именно VMware. Идеята е така да се повиши крайната цена, която е предложена на инвеститорите, от над 32 долара за акция. Това ниво не е достигано от EMC от дотком балона насам, коментира Джо Тучи, главен изпълнителен директор на компанията, цитиран от Financial Times.

С пускането на новите акции обаче експертите смятат, че Дел прави още нещо – връща Dell обратно на капиталовия пазар, като според експертите прави нещо като

Скрит борсов дебют

Dell вече планира да направи първично публично предлагане (IPO) на своето звено за киберсигурност, както и потвърди, че няма да спира намеренията за листване на звеното за облачни технологии Pivotal на EMC. Чрез пускането на специалните акции, обвързани с тези на VMware, реално Dell връща около 65% от дела на компанията обратно на акционерите на EMC. Тези книжа обаче не са реални акции във VMware, а са обвързани със стойността на истинските книжа. Според анализатора на Bloomberg Мат Ливайн има две хипотези за действията на Dell. Първата е да не иска да притежава VMware, но тъй като е част от сделката с EMC, се опитва да минимализира дела, който ще постигне, и така да повиши стойността на транзакцията. Втората хипотеза е, че иска да вземе VMware, но не може да го направи изцяло чрез сделката с EMC и затова се опитва да го направи индиректно. Тази теория  като че ли изглежда по-правдоподобна. Dell не разполага с достатъчно ресурс да придобие изцяло EMC и VMwarе. Последният елемент от сделката е, че компанията трябва да емитира голямо количество дълг, за да може да я финансира. По оценки на Bloomberg става дума за около 50 млрд. долара, с което общите задължения на компанията ще надхвърлят 60 млрд. долара.

Евтино финансиране=повече сделки

Именно евтиното финансиране в момента доведе до сливания и придобивания в технологичния сектор, невиждани от дотком балона насам. Според Financial Times става думи за сделки на обща стойност 370 млрд. долара. Сред тях има много по-стари IT фирми, които вече не растат с предишните темпове и за които консолидацията е единственият път напред. Освен Dell - EMC през тази година бяха обявени две големи транзакции с участието на производители на полупроводници като Intel, Altera и NXP (виж таблицата).

"Сделката Dell - ЕMC е ход, на който цялата индустрия трябва да реши как да отговори. Не се изненадвайте, ако други стари гиганти решат да се обединяват", заяви пред Wired анализаторът от 451 Research Саймън Робинсън. Според него много вероятен "кандидат за слава" е Cisco.

Именно гиганти като Сisco и HP могат да направят контраоферта за EMC. Макар сделката вече да е считана за сигурна, EMC има 60 дни да преговаря с други кандидати. Според анализатори такива разговори надали ще има. Причините са прозаични - НР се раздели на две и вече не разполага със същата сила при преговорите. Сisco пък има нов финансов директор, който трудно ще се реши на подобна мегасделка още в началото на управлението си. Пазарът също не показва, че някоя компания може да развали партито на Майкъл Дел.

Вечната битка на магната

Успешното придобиване на ЕМС със сигурност е победа за милиардера. През последните години Дел не е спирал да се бори за компанията си, която основава в общежитието си в Тексаския университет през 1984 г. Преди да свали Dell от борсата през 2013 г., магнатът преживя година на ожесточени спорове за бъдещето на групата с активиста инвеститор Карл Айкън. Мениджърът тогава заяви, че Dell може да расте в бъдеще само като непублична фирма. След което под негово ръководство групата диверсифицира бизнеса си в нови области като центрове за данни, облачни услуги, софтуер, киберсигурност и др. Бяха сключени партньорства с Dropbox, Microsoft и Google. Създаден беше фонд за рискови инвестиции за 300 млн. долара.

Именно благодарение на желанието си да е различен бизнесменът успява да направи Dell днешния гигант. В средата на 80-те години на ХХ век той решава да продава компютри директно на потребителите в момент, когато машините се предлагат през ритейлъри и други дистрибуторски канали. До 1992 г. 27-годишният бизнесмен става най-младият изпълнителен директор в компания от Fortune 500. Днес състоянието му се оценява от Forbes на 19.5 млрд. долара. Майкъл Дел може и да не е Стив Джобс, но е всичко друго, но не и скучен.

 

Топ сделки
в IT-секторагодинав млрд. долари
Dell–EMC201567
Avago Technologies-Broadcom201536,6
HP–Compaq200125
Facebook–WhatsApp201419
NXP-Freescale201516,7
Intel-Altera201516,6
HP–EDS200813,9
Symantec–Veritas200413,5
Google–Motorola Mobility201112,5
Oracle–PeopleSoft200510,3
HP–Autonomy201110,3
Microsoft–Skype20118,5
Oracle–BEA Systems20088,5
Oracle–Sun Microsystems20107,4
Microsoft–Nokia20137,2
Източник: "Капитал"  

Неотдавна известният водещ Конан О'Брайън пусна в шоуто си фалшива реклама на несъществуващ филм - "Майкъл Дел". В суперсмешния клип основателят на Dell е представен като скучен и праволинеен мениджър, страдащ от липса на каквато и да било визия. Намекът е ясен - той е абсолютен антипод на далеч по-обаятелния Стив Джобс, за чийто живот се пишат книги и се снимат филми. Сега, с мегамилиардната покупка на компанията EMC, един от пионерите на днешната компютърна индустрия иска да покаже, че е всичко друго, но не и страхлив.

Две години след като Дел успя да свали рожбата си Dell от борсата, технологичният магнат предприема амбициозен, скъп и донякъде хазартен ход в стремежа си да я върне на върха на IT индустрията. Групата ще придобие компанията EMC Corporation, специализирана в решения и услуги за съхранение и управление на данни. Рекордната сделка за 67 млрд. долара може да превърне известния с лаптопите си производител в голям доставчик на IT услуги и софтуер с много силни позиции в сегмента за виртуализация.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  vaskoangelov avatar :-|
  vaskoangelov

  Интересно е да проследим в какво ще се случи с ВиемУеър в картко и средносрочен план. Дано новотп начинание е успешно!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  kirsner avatar :-|
  kirsner

  Пропускат се някои основни моменти в статията. Първо, че затъващата компания Дел избяга преди две години от критичните погледи на анализатори и инвеститори на Уолстрийт, като се превърна от публична в частна. Никой на практика не знае колко би била пазарната и капитализация в момента. Второ, Майкрософт са отпуснали $50 млр. кеш заем на Дел преди самата оферта за покупка на ЕМС, което поражда спекулации, че истинския играч всъщност е Майкрософт, който се опитва да сложи прът я колелото на VMware - основен противник в сферата на виртуализацията. Трето, самата ЕМС, с нейните 70 хил. служители ии многобройни офиси е много по-голяма компания от Дел, която през последните няколко години затвори бизнеса си на много места. Четвърто, че самата ЕМС е основния играч на пазара на т.н. Storage and SAN platforms, където Дел имат микроскопичен дял. И петто, силното лобиране на сделката на настоящия президент на ЕМС Джо Тучи, който трябваше да се пенсионира преди 2 години ( и даже го обяви публично), но после изненадващо остана начело на компанията.

 • 3
  kirsner avatar :-|
  kirsner

  Много е неясно защо от ЕМС, които в момента имат над $60 млрд. пазарна капитализация ( повече от НР!), въобще се съгласяват на такава сделка, която ще ги отпрати в небитието. Много по-очакван ход би бил обединяването на Сиско ( която отсъства от пазара на Storage и SAN платформи) и ЕМС - така или иначе двете компании имат стратегически партьорства от доста време ( например притежават заедно компанията VCE - абривиатура от VMware, Cisco , EMC). Майкрософт "мъти" водата по някакъв начин, но в момента инвеститорите искат да осребряват своите високи позиции на всяка цена.

 • 4
  kirsner avatar :-|
  kirsner

  И накрая, доста анализатори въобще се съмняват, че сделката ще се финализира (двете компании имат 60 дни, за да го направят). Показателно е моменталното поевтиняване на акциите на VMware, в които ЕМС държи 78%. Ето една статия във Форбс, изразяваща скептицизма по сделката.

  http://www.forbes.com/sites/petercohan/2015/10/18/why-the-dell-emc-deal-is-doomed-from-the-start/

 • 5
  mickey1 avatar :-|
  Mickey

  До коментар [#4] от "kirsner":

  Ако четеш по-малко forbes, ще спиш по добре, няма да се потиш много и храносмилането ти ще се подобри значително.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новости в менюто

Новости в менюто

Цифрово убийство

Цифрово убийство

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK