Ток от въздуха

Технологията Freevolt може да позволи създаването на наистина безжични устройства

Всички мобилни устройства и умни аксесоари имат общ наистина голям проблем - захранването. Те разчитат на батерии, които в най-добрия случай осигуряват около два дни работа, при това при ограничаване на потреблението. Това прави иначе безжичните джаджи "вързани" за зарядните кабели. Но колко по-добре би било, ако имаше начин зареждането им да става от... въздуха.

Такива технологии вече има, но в голямата си част и те имат ограничения. Стандартите за безжично зареждане обикновено разчитат на подложки, които работят в съвсем малък радиус. Така практически е нужно устройството да бъде поставено върху подложката. Което премахва кабела, но не и необходимостта джаджата да не бъде мобилна. Компанията Drayson Technologies разработва технологията Freevolt, която може да се окаже потенциално решение на тези проблеми и да създаде наистина безжични устройства, които не се нуждаят от презареждане и могат да генерират електричество сякаш от въздуха. При това напълно безплатно.

Да използваме наличните ресурси

Във всеки един момент около нас преминават най-различни радиовълни - GSM, 3G, LTE, WiFi, радио, телевизия и какво ли още не. В голямата си част те просто пътуват в пространството, докато не бъдат прихванати от приемник. Freevolt се възползва от тях, за да генерира електричество, което да захранва устройства, например от интернет на нещата (IoT). На този етап технологията е подходяща за сензори, датчици и джаджи, които не се нуждаят от твърде много енергия. Тя елиминира необходимостта от презареждането или подмяната на батерии, като осигурява постоянен минимален заряд във всеки един момент, в който има "досег" с радиовълни. Това значително удължава жизнения цикъл както на устройството, така и на захранващия блок, коментира пред BBC лорд Драйсън, който е основател на компанията и един от създателите на технологията. Той е и бивш министър на науката във Великобритания в периода 2008 - 2010 г.

"Freevolt не се нуждае от допълнителна инфраструктура. Няма нужда от допълнителна енергия. Технологията рециклира ресурсите, които не се използват в дадения момент", казва още Драйсън. Системата може да използва няколко различни радиочестоти или типа сигнал едновременно почти без значение от посоката им на пристигане до модула. Freevolt вече е патентована, като е във финалната фаза на разработка и ще бъде готова до края на тази година. Първоначално тя ще се използва най-вече за сензори и устройства с ниска консумация. Технологията обаче може лесно да се мащабира и да се използва дори за много по-големи енергийни консуматори, като сгради например. Според Драйсън това е първата комерсиална система, която може да използва  околните радиовълни за генериране на ток и не се нуждае от специален предавател. Това я прави компактна и лесна за вграждане в малки устройства.

Freevolt разчита на три основни компонента. Първият е антената, която приема всякакви радиосигнали в диапазона 0.5-5GHz. След това набраната енергия се прокарва през токоизправител, който я преобразува в постоянен ток. Накрая вече "готовото" електричество отива в контролен модул, който преценява дали да го съхрани в батерията, или да го използва веднага. Според Драйсън на места като офиси например, където има съвкупност от множество сигнали, стандартен модул на Freevolt може да генерира около 100 микровата мощност. Това не е достатъчно дори за смартфон, но Драйсън гледа най-вече към IoT и бъдещите умни домове, които ще се нуждаят от множество сензори, които да управляват различната техника.

Ще се сбогуваме ли с кабелите

Отговорът за съжаление е отрицателен. Все още е твърде рано и дори от Drayson не мислят за такова бъдеще, защото трябва търсят отговори на други два важни въпроса. Първият е дали Freevolt ще намери достатъчно поддръжници сред производителите на сензори и устройства. Вторият е доколко технологията ще успее да опровергае скептиците си. Бизнес моделът на Freevolt е достатъчно семпъл и цели да гарантира, че потребителите няма да плащат за енергията, която модулът генерира. Компанията предлага лицензи за производителите на устройства, както и съдействие при вграждането. Това означава, че Drayson разчита на интереса от другите компании, както и на идеи за джаджи, които да използват Freevolt. Фирмата не е коментирала колко и дали има вече сключени партньорства.

След това съвсем естествено идва ред и на скептиците. "Същият ефект може да бъде постигнат с батерия и предавател с ниска мощност", коментира Дийн Бъбли, анализатор на мобилни технологии и основател на Disruptive Analysis. Според него и мобилните оператори може да не са особено доволни от използването на радиовълните им. Ако се приеме, че технологията се разпространи, това може да означава, че свободната иначе честота изведнъж ще се окаже "погълната" от подобни модули, което може да наруши качеството на комуникациите. Бъбли подозира, че телекомите дори може да поискат такси от Drayson. Но според компанията няма никакво законово основание за подобни искове и операторите всъщност ще харесат идеята. Висши представители на Vodafone дори са били на официалното представяне на Freevolt, както и служители на Apple и Morgan Stanley. Самият Драйсън смята, че цялата индустрия ще хареса Freevolt, защото не се изисква допълнителна инфраструктура, което ще намали разходите, а идеята му е една от най-ефективните подобни до момента. Засега обаче единственото устройство, което използва Freevolt, е сензорът CleanSpace Tag, разработка на Drayson. Той следи за качеството на въздуха в заобикалящата го среда. Все още няма информация за други джаджи или сензори, които в близкото бъдеще ще използват технологията.