Краят на "златния век"

Планираното листване на компанията за мобилни разплащания Square сигнализира за по-трезви пазарни оценки от технологичните инвеститори

Джак Дорси в "по-спокойните" години с президента на САЩ Барак Обама
Джак Дорси в "по-спокойните" години с президента на САЩ Барак Обама
Джак Дорси в "по-спокойните" години с президента на САЩ Барак Обама    ©  reuters
Джак Дорси в "по-спокойните" години с президента на САЩ Барак Обама    ©  reuters

От доста време насам основният въпрос, тормозещ съня на инвеститори и предприемачи, е дали се задава нов балон в технологичната индустрия. Опасенията са основателни, след като милиарди долари се влагат в най-различни стартиращи IT компании, на базата на които се правят космически оценки. Но вече има сигнали за отрезвяване. Последният пример е компанията за мобилни разплащания Square. Основаната от един от създателите на Twitter, Джак Дорси, фирма обяви плановете си за излизане на борсата. Проблемът е, че листването ще оцени Square на около 3.9 млрд. долара, доста по-малко от 6-те млрд. долара, на които беше оценена при последния си кръг от финансиране. Този борсов дебют изкарва на светло някои водещи тенденции сред технологичните инвеститори и предприемачи. Съответно и ще изправи косите на многобройните "еднорози" (компании, оценявани на над 1 млрд. долара) в САЩ, които очакват своя звезден борсов дебют.

Примерите за свръхоценка не са малко. Например мобилното приложение за споделено пътуване Uber общо набра 1 млрд. долара от инвеститори, което постави цена на дружеството от около 50 млрд. долара. Компанията планира нов кръг от финансиране отново за 1 млрд. долара, които ще увеличат стойността й до 60-70 млрд. долара. В същото време редица от тези млади дружества невинаги имат установен бизнес модел или гаранция за бърз растеж, който да осигури потенциална възвращаемост за инвеститорите. За всички, които са вложили средства в подобна компания, денят на истината настъпва с първичното публично предлагане. През последната година обаче ситуацията като че ли се изменя, защото инвеститорите продължават да предоставят ентусиазирано свеж капитал на младите технологични компании, но постепенно той започва да се охлажда, ако не видят видими резултати. Това води до няколко ефекта – по-силно проучване и по-внимателно оценяване от страна на потенциалните нови акционери, както и кара дружествата дори да предприемат борсов дебют при по-ниска пазарна оценка от последния им кръг на финансиране. Точно това най-вероятно ще стане със Square.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар