В парка на визионерите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В парка на визионерите

В парка на визионерите

От 11 декември София ще има технологичен център, който скоро трябва да е ядрото на иновациите и стартъп средата в страната

Александра Козбунарова
30562 прочитания

Преди почти 50 години Южна Корея тъне в разруха, а инфраструктурата й е в окаяно състояние. По това време САЩ предлагат да подпомогнат страната. Но вместо за пътища и строителство,  правителството в Сеул иска пари за наука и технологии. През 2015 г. азиатската държава има четири технологични града, наречени инополиси, и е една от топ дестинациите за иновации в света. След като в България през последните години с помощта на еврофондове се строиха основно магистрали, може би вече идва ред и на науката.

На 11 декември в София ще бъде официално открит Technology + Innovation Network - първият научно-технологичен парк в България. Иновационният център е държавна инициатива на създаденото пред 2012 г. дружество "София Тех Парк".  За сравнително кратък срок от около година и половина и общи инвестиции за около 76 млн. лв. в зоната на бившето военно поделение на 4-ти километър в столицата се оформи комплекс от няколко сгради, спортен център и парково пространство. Там през следващите години трябва да се оформи ядрото на иновационната общност и стартъп среда.

За повечето пътуващи по "Цариградско шосе" технологичният парк все още е недовършеният пешеходен надлез над булеварда, както и бетонният скелет с трибагреник отгоре и работещите строителни машини наоколо. На петдесет метра от въпросната конструкция обаче паркът вече изглежда различно. В него вече работи "иновационният форум" (вижте инфографиката), където в четвъртък беше посрещнат английският премиер Дейвид Камерън. В последната фаза на довършителни работи са лабораторният комплекс, инкубаторът за стартиращи компании, спортен център и паркове. Общо около 35 хил. кв.м технологичен комплекс ще бъдат довършени до началото на 2016 г., а целият парк ще започне да оживява напролет.

Не просто офиси

"Всяка голяма столица с претенции за технологичен център има нужда от един такъв парк", категорична е Елица Панайотова, директор на "София Тех Парк". Смисълът от комплекса не е да се построят още офиси и бизнес сгради. Във всички по-големи световни градове има по един подобен хъб, където технологичните компании присъстват. Идеята на парка на 4-ти километър е именно такава - да събере на един адрес бизнеса, предприемачите и науката.

"На първо място се предлага унифицирано физическо място, на което развиващи се компании, наука, университети и технологии имат пряк всекидневен контакт, възможност за по-бързи взаимодействия и свързаност", обобщава Никола Янев, президент на преакселератора Start It Smart, които обмислят преместването си в парка (редактирано 5 декември 13:00 ч.)

В световен мащаб има различни модели технологични  паркове, като голяма част от тях са ориентирани по-скоро към бизнеса и имотите. В началото "София Тех Парк" също даваше признаци, че е тръгнал в подобна посока - световният лидер при стените за катерене "Уолтопия" купи място в парка и започна да строи своя сграда. Говореше се и за интерес от страна на чуждестранни предприятия да наемат или купуват площи. Това, което към момента се знае за външните инвеститори, е, че катераческият център Collider Activity Center ще бъде завършен през септември 2016 г. и вероятно ще отдава малка част от площите си под наем, съобщи съсобственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев.

Отделно от това Technology + Innovation Network се очертава като класически технологичен парк, чиято задача е да събере на едно място стартиращи и вече развити компании с научните институти. "Целта е в дългосрочен план да има добавена стойност за българската икономика и тя да се преориентира към по-иновативни методи не само като процеси, но и като продукти", обяснява Панайотова.

Едно от първоначалните очаквания към проекта беше именно в парка да има много фирми. Реално обаче центърът все още се изгражда, а и целта далеч не е просто да има много на брой компании, а да бъдат подбрани подходящите - няколко развити вече фирми да оформят гръбнака на центъра заедно със стартиращи компании в приоритетните области.

Отправни точки на технологията

Това, което не се е изместило от първоначалните намерения, са трите приоритетни теми в парка - информационни и комуникационни технологии (ИКТ), биотехнологии и нова и зелена енергия. На този етап интересът на компании от първата група е най-осезаем - преместването си в инкубатора обмислят компанията за облачни услуги pCloud, водят се разговори за сътрудничество със SAP България, Telerik и Microsoft, разказва Панайотова. Идеята не е вече развити компании да преместят целите си екипи и офиси, а да има място, където да се обменя опит - т.е тези фирми да  присъстват и да могат развойните им звена да се възползват от средата там. За развиване на нови продукти в областта на ИКТ в комплекса има специализирани лаборатории за киберсигурност, изкуствен интелект, интелигентни информационни системи, виртуална реалност и Микро Нано Лаб за тестване на микрочипове. Освен това там ще се помещава и център за 3D прототипиране, до което в момента много малко компании и институти имат достъп. С това значително ще се разшири и спектърът от индустрии, в които компаниите могат да се развиват. "Липсата на 3D принтер от по-висок клас или научно тестово поле вече няма да спъват развитието", допълва Никола Янев.

Другата приоритетна област са биотехнологиите. Интерес проявява българската компания за пробиотици ProViotic на предприемача Кирил Петков. За бизнеса и науката в този сектор в Technology + Innovation Network ще има четири лаборатории - "In Vitro" за оценка на биологична активност и токсичност, за биофармацевтичен анализ за фармацията, за синтез на биоактивни съединения от природни продукти, както и такава за биоинформатика.

Сред компаниите, с които в момента се водят разговори за сътрудничество, попадат и шведските производители на силиконови уплътнения Trelleborg, който имат осем развойни звена в Европа и САЩ. По отношение на новата и зелена енергия все още няма конкретни бизнес партньори. В тази област техпаркът обаче ще си сътрудничи с Институт за нулево енергийни сгради (ИНЕС) и  с белгийския изследователски институт IMEC.

Сградата на ключовия лабораторен комплекс, където ще се нанесат Българската академия на науките (БАН), Софийският университет "Свети Климент Охридски", Техническият и Медицинският университет, се очаква да бъде завършена до края на годината. В момента се доставя оборудването на лабораториите, което струва около 24 млн. лв., допълват от дружеството.

Въпрос на управление

В IT сектора открай време има много фирми, според които е по-добре държавата да не се меси, за да "не се объркат нещата". Първоначално съпътстван с недоверие, проектът за технологичния  парк в София може и да успее да разсее негативните очаквания. Отначало проектът се забави заради обжалвани обществени поръчки. Но в крайна сметка паркът ще бъде завършен с минимално закъснение от няколко месеца, което е допустимо при проект с подобен голям мащаб. Например сградата на частния инвеститор "Уолтопия", която ще подслони катерачески център, кафене, паркинг и офиси, ще бъде завършена през август догодина.

По план Technology + Innovation Network няма да се управлява директно от дружеството "София Тех Парк". Лабораторният комплекс ще бъде поет от консорциум от университетите и изследователските институти, а за стартъп инкубатора в началото на 2016 г. ще бъде избран оператор чрез търг. Според Панайотова процедурата за избора ще бъде обявена до края на годината и очакванията са в началото на 2016 г. да е приключила.

"Ролята на държавното дружество ще се ограничи до платформа, през която минават различни мерки, политики и дейности в подкрепа на технологичния трансфер", уточнява Панайотова. "София Тех Парк" ще координира процесите и чрез отделения си годишен бюджет от 70 хил. лв. ще се грижи компаниите да имат достъп до консултантски услуги и маркетинг. Другата функция на дружеството ще е да поддържа инфраструктурата, като още догодина се очаква закупуване на допълнително лабораторно оборудване с неизразходваните за този програмен период 8 млн. лв. европейски средства.

Стартъп ентусиазъм

Засега като че ли най-голямо е вълнението от откриването на тех парка в стартъп средите. Например в сградата на лабораториите могат да влязат около 100 стартъп компании. Преакселераторът Start It Smart обмисля релокацията си, а инвестиционният фонд Eleven вече започват да се нанасят в сградата на инкубатора. В Eleven, чието споделено пространство досега беше в Телефонната палата, планират да започнат преместването си до около седмица. "Очакваме да работим бюро до бюро с още повече вдъхновени и мотивиращи хора, но включително и с много такива, които не сядат зад компютър, а създават нови неща в лабораториите и работилниците", коментираха от фонда, който е финансиран по програмата Jeremie. Другият инвестиционен фонд LauncHub също обмисля преместването си и уточнява конкретните условия. "Добре би било да сме там от самото начало и сега обсъждаме как да подходим", обясни Любен Белов, партньор в компанията. Интерес към присъствие в инкубатора проявяват и от фонда за финансиране в по-късен етап NEVEQ.

"Технологичен парк ще привлече и редица чуждестранни учени, предприемачи, инвеститори и дори студенти от по-висок клас, което автоматично ще вдигне нивото на стартъп компаниите, научните разработки и иновациите тук", смята Янев и подчертава, че организацията му подкрепя проекта.

"Сега приключва по-лесната част - построяването на парка, а процесът по подпомагане и създаване на компании и идеи, изобретения и свързването на бизнеса отнема години", смята  Панайотова. Очакванията са през 2016 г. паркът да започне да се изпълва с живот и почти всеки месец да се състоят събития за насърчаване на научния и технологичния трансфер. Още на откриването на 11 декември, което ще бъде в рамките на двудневен форум за обмен на опит, ще присъстват и потенциални партньори от Европа и САЩ. От догодина започва най-трудното - откриването на истинските иноватори, фирми и проекти, които да покажат с примери, че новият парк  работи.

Преди почти 50 години Южна Корея тъне в разруха, а инфраструктурата й е в окаяно състояние. По това време САЩ предлагат да подпомогнат страната. Но вместо за пътища и строителство,  правителството в Сеул иска пари за наука и технологии. През 2015 г. азиатската държава има четири технологични града, наречени инополиси, и е една от топ дестинациите за иновации в света. След като в България през последните години с помощта на еврофондове се строиха основно магистрали, може би вече идва ред и на науката.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  chevyvolt avatar :-|
  chevyvolt

  Ето как изглежда от птичи поглед преди 10 дни: https://www.youtube.com/watch?v=FclB8TLsr7Y

 • 2
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Цитат "...Всяка голяма столица с претенции за технологичен център има нужда от един такъв парк..."
  "...целта далеч не е просто да има много на брой компании, а да бъдат подбрани подходящите - няколко развити вече фирми да оформят гръбнака на центъра заедно със стартиращи компании в приоритетните области..."
  "... Във всички по-големи световни градове има по един подобен хъб, където технологичните компании присъстват. Идеята на парка на 4-ти километър е именно такава - да събере на един адрес бизнеса, предприемачите и науката..."
  "...Общо около 35 хил. кв.м технологичен комплекс ще бъдат довършени до началото на 2016..." "...общи инвестиции за около 76 млн. лв..."

 • 3
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel
  • -110
  • +19

  Май на никого не му е ясно защо се изпиляха толкова много пари в това недоразумение. На София й трябвала брошка на ревера. На БАН лаборатории с модерна техника, че да могат осветените агенти на ДС, които са основният личен състав на академията, да блеснат с нова светлина. На Стоян Марков сигурно му е нужен нов купен от държавата суперкомпютър, че да си тества математическите модели за да заграби още от държавата... А ако бизнеса, науката и предприемачите искат да се срещат под един покрив, то си има масонски ложи, кръчми, университетски аудитории и Арена Армеец.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Май вестникът е налазен от платени цъкачи на минуси. Когато пиша нещо срещу правителството, следва взрив от плюсове, без да съм ги молил. Когато засегнеш някой олигарх, изведнъж ставаш недолюбван.

 • 5
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Тия 35 000 кв.м офиси ще си имат издръжка. Явно държавата ще я поеме. Да не се окаже, че след данък магистрали и данък наука ще ни измислят. Не се прави така. Първо трябва да се съберат мъдрите и знаещите. Да изберат няколко високо технологични крайни продукта с голяма добавена стойност, за които ние разполагаме с ресурсите и са по нашите възможности. Тогава се прави организация, по проекта се събират необходимите можещи под един покрив, купува се необходимото оборудване, правят се необходимите връзки... Да бяхте раздали тези огромни пари на частните производители, които да ги ползват само за наука и развойна дейност, то наистина щеше да има ефект. А на когото са му необходими офиси - да си ги наема където си реши.

 • 6
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  До коментар [#4] от "cinik":

  Хич да не ти пука приятелю за минусите ! Щом ги слагат значи би трябвало поне да прочетат написаното. Те не разбират, че голяма част от тия огромни безумно инвестирани пари, които удавиха София, са на заем. За да ги връща Общината ще трябва да си ги вземе от своите граждани. Градският транспорт ще стане 5 евро. Платените зони за паркиране ще обхванат всички квартали. Данъците и таксите ще подскочат... Парите трябва да ценят и влагат смислено. Иначе златният дъжд може да ни обрече на бедност!

 • 7
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  И все пак дъждът от минуси се пуска от ментора на статията. И друг път съм го изпитвал. Даже са ми трили коментари, които не съвпадат с техните позиции. Заради такива селски номера спрях да чета изданията на прес групата повече от 6 месеца. Някога вярвах, че това е място на свободните нормални демократи. Но после разбрах, че вълкът козината си мени, но нрава никога.

 • 8
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  До коментар [#4] от "cinik":

  По-скоро някой тества ботнет минусоцъкалка под статиите и засега му се получава.

 • 9
  noidea avatar :-|
  noidea


  До коментар [#8] от "mrvip":
  така е под всяка статия със свободен достъп. Същата трагедия е и в Дневник.
  Коментирам между 2 и 6 сутринта и до 08ч вече имам 50 минуса

 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Всичко ще си проличи когато видим фирмите които ще се облажат от тоя технологичен парк... Няма да се учудя да са едни известни богати фирми работещи с държавата.. нямащи реално нужда от помощ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK