Бизнесът и науката се нанасят в първия технологичен парк

Бизнесът и науката се нанасят в първия технологичен парк

В Technology+Innovation Network ще работят съвместно научни институти, технологични компании и стартъпи за създаването на иновативни продукти

Александра Козбунарова
28411 прочитания

76

млн. лв. са вложени в парка до момента

Първият научно-технологичен парк в България започва да работи от петък, 11 декември. Technology+Innovation Network е проект на държавната компания "София тех парк" (с чието име е известен и в публичното пространство), в който са вложени до момента 76 млн. лв., осигурени от европейските фондове. Паркът, който се състои от лабраторен комплекс и инкубатор за стартиращи компании, вече има своя първи обитател - инвестиционният фонд Eleven, заедно с три фирми от портфолиото си. Новият технологичен хъб ще бъде представен и в рамките на двудневен форум за обмен на опит в технологичния сектор. 

През следващите месеци в комплекса, намиращ се на мястото на бившите военни поделения на 4-и километър на "Цариградско шосе" в София, ще заработят лаборатории, стартъп инкубатор и иновационен форум за провеждане на събития. До края на годината се очаква да бъде финализирано изцяло строителството в парка. Идеята на технологичния парк е да се превърне в адрес на иновативния бизнес в България и в дългосрочен план да генерира добавена стойност за икономиката, като насърчава разработването на нови технологични продукти и решения.

Интерес към тех парка проявяват както инвестиционните фондове, така и представители на класическата индустрия като шведската компания за силиконови уплътнения Trelleborg. В тясно сътрудничество с бизнеса в парка ще работят университети, научни институти и БАН и едно от основните изисквания към компаниите е да имат развойна дейност. Офиси в класическия смисъл няма да има, а условията за влизане в парка се доуточняват.

Първите обитатели

Най-сериозен на този етап е ентусиазмът в стартъп средата. Дни преди откриването на Innovation+Technology Network инвестиционният фонд Eleven вече започна нанасянето си в споделеното работно пространство в инкубатора. "Технологичният парк ще предостави не просто инфраструктура, а социална среда за общуване и споделяне на колективния опит", коментора Теодора Мирчева от Eleven очакванията на акселератора. Присъствието си в парка обмислят още LauncHub и фондът за инвестиране в по-напреднало развитие Neveq. Освен тях, без да влизат физически в хъба, други установени компании ще осигуряват услуги на стартъпите. Разработчикът на облачни услуги pCloud ще предостави безплатен достъп до продукта. Хардуерният гигант HP съвместно с БАН и български университети ще предостави за ползване в лабораториите суперкомпютър с паралелни системи.

За стартиращите компании има предвиден пакет за влизане в инкубатора, включващ по-ниски наеми, юридически, маркетингови и счетоводни услуги. В началото на 2016 г. ще бъде избран и оператор на парка, който ще отговаря за подбора на стартиращите компании.

Другият важен елемент в хъба е лабораторният комплекс, където ще се помещават 11 лаборатории за трите приоритетни области в парка - информационни и комуникационни технологии (ИКТ), биотехнологии и нова и зелена енергия. Засега интерес от страна на индустрията има към 3D лабораторията за бързо прототипиране и към биотехнологичните лаборатории. Оборудването им вече е на етап приемане на доставките и инсталация и при първа възможност работата по проектите ще започне - вероятно около март 2016 г., очакват от заинтересованите компании. Шведската компания за силиконови уплътнения Trelleborg заедно със свои бизнес партньори и българският производител на пробиотици ProViotic са от първите желаещи за ползват лабораториите. И двете компании ще развиват продуктите си или ще търсят нови решения съвместно с научните институти в парка. Лабораторният комплекс ще се управлява от консорциум от БАН и българските университети, а условията за ползване и схемата за плащане все още се разработват.

Тех паркът в числа

Innovation+Technology Network е държавна инициатива на основаното през 2012 г. дружество "София тех парк" и се финансира изцяло с европейски средства. До момента проектът струва 76 млн. лв., като строителството на около 35 хил. кв.м сгради е за около 50 млн. лв., а оборудването - близо 24 млн. лв. За следващия програмен период предвиденият по европейски програми бюджет е 52 млн. лв.  Предстои допълване на лабораторното оборудване с общо около 16 млн. лв., половината от които са от неразходваните за този период европари, обяснява Елица Панайотова, изпълнителен директор на дружеството. За предоставяне на услуги на компаниите в инкубатора е предвиден 70 хил. лв. годишен бюджет.  

76

млн. лв. са вложени в парка до момента

Първият научно-технологичен парк в България започва да работи от петък, 11 декември. Technology+Innovation Network е проект на държавната компания "София тех парк" (с чието име е известен и в публичното пространство), в който са вложени до момента 76 млн. лв., осигурени от европейските фондове. Паркът, който се състои от лабраторен комплекс и инкубатор за стартиращи компании, вече има своя първи обитател - инвестиционният фонд Eleven, заедно с три фирми от портфолиото си. Новият технологичен хъб ще бъде представен и в рамките на двудневен форум за обмен на опит в технологичния сектор. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  jordani avatar :-|
  jordani

  Страхотна новина! Илевън, който фонд има досега 0.01 печеливши инвестиции, ще се настани във техпарка. И други такива компании ще се настанят там. Като невек и т.н. - които финансират с моите данъци фирми мислещи за апп за айшит, който апп ще ми помага да си избера нови дрехи !!! И други 111 инвестиции на илевън, без нито една печеливша досега. 'Щото нали знаеш - и фейсбук е финансиран чрез фондове и ангели, пък виж к'во стана. Да, ама не - както казваше един дойаен на журналистиката - фейсбук е финансиран с частни пари.

  техпарка, м/у другото също е построен с моите данъци!
  Май е време за нов дот ком балон да се спука.
  Ама нали президента е за тази инвестиция- дай да й правим вятър.

  Президента, м/у другото го харесвам, с малки изключения - като това.
  Техпарка ще е нищо повече от печатница на пари за корумпирани чиновници.


 • 2
  xyha avatar :-P
  xyha

  До коментар [#1] от "jordani":
  "Като невек и т.н. - които финансират с моите данъци"

  Ти пък , що плащаш данъци - то държава нема , е го на чакаме ръшките да ни освобождават за 3-ти път :-)

 • 3
  vlad76 avatar :-|
  vlad76

  Този "парк" не е ли построен с подкрепата на Плевнелиев..??Това си е нещо реално не е ГОЛЯМ .....

 • 4
  314 avatar :-|
  314

  Човек като мине по булеварда и види сградата, която е на първа линия до булеварда, веднага му става ясно как са усвоени едни пари. Не може да се строи с панели от пенопласт. Те са за складове, а не за офис сгради. И изобщо на такова атрактивно място е престъпление да се построи сграда на 3-4 етажа от панели за строителство на складове.

 • 5
  qju53478823 avatar :-|
  qju53478823

  До коментар [#1] от "jordani":

  Илевън е венчър фонд на няколко години, какви печеливши инвестиции искаш да има? За справка, Феисбук излезе на печалба близо 10 години след основаването си...
  Първо, второ в статията си е споменато че проекта е финансиран от Евро пари, така че не знам как с твойте данъци точно си го финансирал.

  Айде стига сте хейтвали малкото хубави неща в тая държава.

 • Moonerpang

  Единственото потенциално смислено нещо в проекта би била лабораторията, която обаче ще се оборудва според изискванията на БАН и университетите. Другото е офис сграда, в която някой ще решава кого да приемат при нисък или никакъв наем. Не разбирам защо обществото с телешки възторг приема поредното Потьомкино село.

 • 7
  lele266 avatar :-|
  lele266

  До коментар [#4] от "314":

  Гледам от съседната сграда и мога да ти каже, че се построи доста качествено и бързо

 • 8
  kamendc avatar :-|
  Камен

  Значи за фирми, които ще се настанят там, ще има наем... на кого ще се плаща този наем, като паркът е построен даром с европейски пари?
  Между другото, прав е съфорумника горе: ние също сме европейски данъкоплатци, така че точно с наши пари е строен.
  Та - на кого ще се плаща наема и защо? От друга страна, ако пък е без пари - дай да си отворя и аз едно офисче там? Ще разработвам нова версия на Енгри Бърдс, по-хай-тек от старата.

 • 9
  qju53478823 avatar :-|
  qju53478823

  До коментар [#8] от "Камен":

  "Между другото, прав е съфорумника горе: ние също сме европейски данъкоплатци, така че точно с наши пари е строен."

  Да се смея ли да плача ли не знам.

 • 10
  tademan avatar :-?
  Tademan

  Продължавам да се измъчвам от мисълта за движението по Цариградско шосе - ще спре съвсем, ама нали не съм архитект-проектант, та си нямам понятие.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Дигитални модели

Дигитални модели