Програмирай си бебе

Shutterstock

Програмирай си бебе

Методът за модификация на ДНК CRISPR може да "трие" болести от геномите, което провокира сериозен етичен дебат

Мартин Дешев
19453 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Изминалата година се оказа почти революционна в света на генното инженерство. Методът за модификация на ДНК CRISPR (Clusters of Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) изглежда като единствената реална надежда за по-добър живот. Родители също се обявиха в подкрепа на технологията, ако тя ще означава спасение от тежки наследствени болести за новородени. Според учените обаче модифициране на гените, дори и за благородни каузи, е много опасно и носи повече рискове, отколкото ползи, поне на този етап от развитието на метода.

По пътя на неизбежното

Макар дълги години генното инженерство да изглеждаше повече като научна фантастика и се разпростираше до модификация на плодове и зеленчуци, всички бяха наясно, че е въпрос на време, преди да започне да се прилага и при хората. Точно това се случи неотдавна, след като учени от медицинския факултет на Масачузетския университетCRISPR за лечение и премахване на форма на мускулна дистрофия. Технологията е своеобразна "търсачка", като чрез нея могат да се откриват конкретни гени, които след това да се редактират, модифицират или дори премахват. "Има много неща, които все още не разбираме и трябва да характеризираме, преди да продължим напред", коментира Харис Химеда, ръководител на научния екип, пред онлайн изданието Huffington Post.

Именно заради тези притеснения миналата седмица специалисти в сферата се събраха на конференция по темата в американската Национална академия на науките във Вашингтон. По време на събирането учените обсъдиха притесненията и ползите от генното модифициране. Един от големите рискове според мнозина е възможността технологията да бъде използвана за създаване на армии от модифицирани хора. Други пък се притесняват от потенциалното създаване на бизнес с "поръчкови бебета", които да разполагат с определени качества. Разбира се, всеки ще иска неговото дете да е най-красивото, най-умното, най-бързото, здравото и всичко най.

Учените се съгласиха, че на този етап всичко това е възможно на теория, но не и на практика. Подобни "предварително програмирани" бебета са далеч от реалността и в момента всякакви  опити ще завършат трагично, защото в момента едва 20% от модифицираните чрез Technology Review Дзинсун Ли, биолог и специалист в областта на генното инженерство от Института по биологически науки в Шанхай. По време на конференцията учените се съгласиха, че всякакви опити за създаването на генномодифицирани бебета в момента ще са "безотговорни". "Човешкият ген е споделен между всички нации. Не са изпълнени никакви критерии за безопасност и социален консенсус, които да оправдаят клиничното използване на технологията", коментира Нобеловият лауреат по биология Дейвид Балтимор.

"Почти всички казват, че е твърде рано за клинично използване и трябва да забавим темпото. Това обаче не означава, че трябва да го отпишем завинаги. Подобно на проучванията със стволови клетки и тук трябва да се въведат регулации, но без да са твърде строги или да застрашат проекта", коментира Ричард Хайнс от Масачузетския технологичен институт. Според Кевин Есвелт от Харвард пък технологията вече не е пречка и трябва да се погледне към бъдещото й използване, което е неизбежно.

Правилата са, за да се спазват

Учените са на мнение, че трябва да има първоначални правила, които да спазват в работата си по CRISPR ще продължи на фона на немалко критики. Според някои специалисти генните модификации ще решат малко реални медицински проблеми. "Това не трябва да бъде смятано за медицинска технология. Тя не лекува съществуващ човек", коментира Марси Дарновски от правозащитната организация "Център за генетика и общество". Според директора на института Broad Ерик Ландър решаването на генетичните болести трябва да става първо чрез образоването на хората, които в голямата си част не подозират, че са носители на заболяванията и в много случаи могат да бъдат излекувани, ако са открити навреме.

Изминалата година се оказа почти революционна в света на генното инженерство. Методът за модификация на ДНК CRISPR (Clusters of Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) изглежда като единствената реална надежда за по-добър живот. Родители също се обявиха в подкрепа на технологията, ако тя ще означава спасение от тежки наследствени болести за новородени. Според учените обаче модифициране на гените, дори и за благородни каузи, е много опасно и носи повече рискове, отколкото ползи, поне на този етап от развитието на метода.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  n_alex76 avatar :-(
  n_alex76

  "Според директора на института Broad Ерик Ландър решаването на генетичните болести трябва да става първо чрез образоването на хората, които в голямата си част не подозират, че са носители на заболяванията и в много случаи могат да бъдат излекувани, ако са открити навреме."

  Има достатъчно образовани родители, които в последствие са разбрали, че децата има са с аутизъм или ДЦП. Все диагнози с генетична компонента, която обаче няма как да се разбере по време на бременност.

 • 2
  xyha avatar :-P
  xyha

  Всичко е по сценарий ...И войната на клонингите започва :-)

 • 3
  eleonita avatar :-|
  Елена Стойчева

  Може ли някой свободен редактор да погледне статията? Има проблем с няколко изречения във втория абзац...

 • 4
  ddemi avatar :-|
  ddemi

  До коментар [#1] от "n_alex76":
  30,000 гена, всеки един може да носи дефект за нещо. Не е реалистично да се анализират всичките 30,000 гена за да са сигурни родителите, че детето им ще бъде здраво. По-важното е, че CRISPR/CАS 9 технологията има огромно бъдеще за т.нар. соматични мутации, които не се предават на потомството. А оттам нататък, когато детето порастне, ще знае, че носи дефект в определен ген и чрез пренатална диагностика ще може да провери дали неговите деца носят здрав ген или дефектен. Злият гений винаги ще измисли някаква гадост, но заради купчина зли индивиди да се блокира научният прогрес не е най-добрата политика. Неотдавна ислямците събориха един самолет; дали цивилизацията трябва да спре прогреса в самолетната индустрия?

 • 5
  izabell avatar :-|
  izabell

  Бих си "програмирала:-)

 • 6
  christoa avatar :-|
  christoa

  Както всичко друго и това може да бъде с "двойна" употреба. Няма драма, просто внимание!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  the_core avatar :-|
  The Core

  Да гледат филма "ГАТАКА"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал