Умната господарка на къщата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Умната господарка на къщата

Умната господарка на къщата

Платформата She на българската фирма Allterco Robotics дава възможност на потребителите да управляват дистанционно всеки домашен електроуред

Юлиян Арнаудов
25568 прочитания

© Юлия Лазарова


Представата на човека за изкуствения интелект (AI) обикновено се свежда до два варианта. При първия студенината и безмилостната природа на машината се опитва да унищожи хората, а при втория се възползва по един или друг начин от способността им да чувстват. Примерите и при двата варианта в научната фантастика са много – от филмовата класика на Стенли Кубрик "2001: Космическа одисея", през поредиците "Терминатор" и "Матрицата", до по-психологически насочените произведения на Холивуд като "Ex Machina" и "Тя" (Her). Реалността, както в повечето случаи, се оказва малко по-различна. И част от нея иска да бъде и българската "Алтерко роботикс" (Allterco Robotics).

В момента трудно ще се влюбите в платформа за управление на къщата си или поне не по този романтичен начин, като във филма "Тя". Освен ако нямате увлечения към черни кутии с формата на уголемена шайба за хокей на лед. Но подобни устройства и системи започват постепенно да набират сила и разкриват пазар с голям потенциал. Защото те спадат към общото наименование Интернет на нещата (Internet of Things – IoT), към което все повече компании проявяват интерес, а постепенно се очаква да навлязат и за крайните потребители. "Алтерко роботикс" се опитва да яхне тази нова вълна за иновации и да постигне известна преднина пред останалите потенциални конкуренти. Компанията предизвика интереса не само в страната, но и в чужбина, като беше един от малкото български представители на големи международни изложения като Consumers Electronics Show (CES) в Лас Вегас през януари. Ще присъства и на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона в края на февруари.

Черната кутия

В самолетите тези устройства записват всичко, което се случва в кабината. За разлика от общото понятие те са боядисани ярко оранжеви или жълти. Докато She на "Алтерко роботикс" е черна кутия в буквалния и донякъде в преносния смисъл на думата. Тя съдържа редица сензори, които измерват влажността, осветеността, температурата и съдържанието на въздуха в къщата. She може да засече наличието на 18 видове газ: ако запалите цигара, устройството ще ви уведоми, че в сградата не се пуши. Боядисано в черно и под формата на уголемена шайба за хокей на лед, устройството може да се ползва като Wi-Fi рутер, а и с 3G мобилна връзка, инфрачервен и радиопредаватели, с които да общува с друга електроника в къщата. Например телевизорът и климатикът могат да се управляват без проблем чрез She-дистанционно – дори и без да се намирате в сградата, връзката с контролера става чрез смартфон. Вторият радиопредавател е настроен за другите типове управления – за гаражни врати или електрически щори например. Основната функция на She е да бъде централна система, през която да се контролират колкото се може повече неща в рамките на апартамента, къщата или сградата. За всички останали устройства връзката се осъществява през Wi-Fi. Самото управление може да стане чрез смартфон или таблет. Така с едно просто решение всеки човек може да превърне своя дом в умна сграда. Тъй като разполага с Wi-Fi система, She може да замени кабелите между устройствата. Вместо да връзвате телевизора с компютъра с HDMI кабел, можете да прехвърляте съдържание през контролера. Същото потенциално важи за музикална уредба и пр. Последните функционалности още се развиват и може би ще се появят на малко по-късен етап. Има ли нещо общо She с филма Her? Главният изпълнителен директор на компанията-майка на "Алтерко роботикс" – холдинга "Алтерко" (Allterco), Димитър Димитров дава на пръв поглед отрицателен отговор.

"Няма общо. Търсихме сайт, който лесно да се помни, и установихме, че домейнът getshe.com е свободен, защото е грешно – трябва да е get her. Така избрахме името She", коментира Димитров.

Всичко става умно

Контролерът She далеч не е единственото подобно устройство в портфолиото на компанията. Тя в момента подготвя още няколко други умни такива, които да предоставят възможност за автоматизация на процесите в дома. Сред тях са няколко вида умни релета, контакти, бушони, ключове за лампи, осветителни крушки, звънци, охранителни сензори и аларми и др. Първите може би са най-универсални. Причината е, че те могат да се вържат към всякакви контакти и електроуреди и така да ги направят "смарт", като се контролират дистанционно през Wi-Fi мрежата и контролера She. Например вместо да се чудите дали печката е оставена включена, пускате приложението и буквално й спирате тока. Това може да се приложи към всеки уред в електрическата мрежа. По подобен начин стоят нещата и с останалите умни аксесоари към She, разработени от "Алтерко роботикс". Всички те могат да работят с контролера, като само някои от тях могат да оперират самостоятелно.

Самото централно устройство се произвежда в България от няколко местни подизпълнителя, като един прави платките, друг тялото и т.н. Компанията държи контролерът She да се прави в страната, тъй като в него има  ноу-хау, на което фирмата държи, споделя Димитров. Аксесоарите се произвеждат и доставят от Китай. Причината за това е тривиална – в България не може да се постигне ниската цена, към която "Алтерко роботикс" се стреми и с която компанията се опитва да бъде максимално конкурентоспособна. Все още контролерът и аксесоарите не са налични на масовия пазар, като българското дружество планира да ги пусне в продажба през март, след като осъществи пълните тестове на устройствата.

Силен интерес

Ако се разровите в интернет, ще видите, че разработката на българската компания не е единствена или уникална. Това не й пречи към нейните продукти да има силен интерес, при това преди още те да са навлезли официално в продажба. Освен българските мобилни оператори запитвания и разговори са водени и с телеком гиганти като T-Mobile (мобилното звено на Deutsche Telekom), както и с клиенти от Полша, Русия, САЩ и др.

Главният изпълнителен директор на компанията-майка на "Алтерко роботикс" – холдинга "Алтерко" (Allterco), Димитър Димитров
Фотограф: Юлия Лазарова

"Пазар има. Но той се развива много бързо и динамично и трябва да увеличим темпото на разработка", обяснява Димитров. Той допълва, че има външни запитвания от компании, които изграждат умни инсталации за сгради. Понякога дават заявка само за даден компонент – примерно контролер на външна отоплителна система, пояснява Димитров. Ключови клиенти ще се окажат мобилните оператори. Те имат интерес да вкарат в портфолиото си подобни решения, защото например She ще използва за основна връзка 3G модул.

Интерес има и се водят преговори и с български производители на домашна електроника за потенциална интеграция на Wi-Fi модули и релета в продуктите им. Големите имена в този бранш пускат примерно два модела за бойлер – единият е нормален, а другият с Wi-Fi модул. Разликата в цената между двете е примерно няколкостотин евро.

"Истината е, че цените не са такива – един Wi-Fi модул струва десетина-двадесет евро. Потребителите на големите марки го плащат в пъти повече само защото е модерно", коментира Димитров. "В момента разговаряме с българските производители да им направим продуктите модерни при това на разумна цена, с която те да са конкурентоспособни", допълва той.

Компанията води преговори с големия американски производител на мобилни чипове Qualcomm за потенциално партньорство. Димитров коментира, че то може да е както под формата на финансова и технологична помощ, така и чрез бизнес връзки и контакти.

Кои са "Алтерко роботикс"

Българската компания е част от групата "Алтерко" (Allterco). Това е холдинг, който обединява под шапката си няколко дружества, повечето от тях специализирани в предоставянето на софтуер и услуги за мобилните оператори. "Теравойс" например работи с телекомите в осъществяването на SMS игри, която е и основна дейност на холдинга, "Алтерко финанс" е специализирана в счетоводство и одит, фирма за мобилни разплащания "Алтерпей" и вече разгледаната "Алтерко роботикс". "Алтерко" няма все още публикуван консолидиран отчет, за сметка на това най-голямата компания от холдинга "Теравойс" е отчела за 2014 г. приходи от 9.1 млн лева и печалба от 504 хил. лева.

Първите разработки започват през ноември 2014 г., но с напредването се стига до решението да се отдели самостоятелно дружество в рамките на холдинга. Това се случва през май 2015 г. Причините са няколко. Първата е, че визията на "Алтерко" е да развива холдингова структура, а втората е, че така се освобождава конкретен човешки ресурс за работа и позволява по-голяма свобода на действие при преговори с клиенти и партньори. Последните могат да бъдат и евентуални инвеститори. Димитров споделя, че се разглеждат варианти за финансови партньори. Част от разговорите с Qualcomm са водени именно в тази насока, макар все още да няма конкретни резултати от тях. Плановете са евентуалният инвеститор да получи дял в "Алтерко роботикс" или да се получи финансиране чрез други типове споразумения.

"Мажоритарният дял винаги ще остане в рамките на "Алтерко", той ще си остане най-големият инвеститор във фирмата", подчертава Димитров. Той допълни, че финансирането не е задължително да бъде дялово, като примерно с някоя голяма компания това може да стане чрез ползването на конкретни компоненти или други тип партньорство.

По негови думи в момента в компанията работят 15 души, но плановете са до края на 2016 г. броят им да се утрои и да достигнат около 45. Предвид голямата динамика на пазара за автоматизация на процесите у дома фирмата ще трябва да разработва нещата много по-бързо.

"Тъй като всичко се случва много бързо, не знам как ще се развият нещата до края на годината", споделя уклончиво Димитров на въпроса за по-дългосрочните планове на "Алтерко роботикс".

Дори и само половината от заявките и плановете на компанията да се реализират, тя може да се окаже сериозен играч в един все още развиващ се и млад пазар. Въпросът е в момента, в който той тръгне бурно нагоре, "Алтерко роботикс" да успее да спазва темпото и да остане конкурентна на останалите играчи.

Смарт часовник за деца

"Алтерко роботикс" влезе в светлината на медийните прожектори повече със страничния си проект – умният часовник за деца Myki. Той е предназначен за малчугани под 10-годишна възраст и комбинира традиционен електронен часовник, GPS и мобилна връзка. Чрез него родителите могат да следят къде се намира детето им във всеки един момент, както и да се свържат с него. Тоест часовникът работи и като мобилен телефон. Тази функция, според Димитър Димитров, е една от най-ползваните от родителите. Устройството разполага и със специален "Паник бутон", който в случай на опасност или нещо друго детето може да активира и така да уведоми своите родители. Самите те могат да управляват и следят какво става чрез мобилно приложение на смартфона си. Родителите могат да казват кои номера детето може да ползва.

"Часовникът не може да се изключи от детето и ролята му е да помага на родителите да го контролират", коментира Димитров. От друга страна, тъй като е шарен и удобен, децата го харесват, допълва той. Освен това е ударо- и влагоустойчив, така че да може да издържи на лудориите на децата. "Интересът към него е доста голям", допълва Димитров. В момента Myki се продава през мобилните оператори в комбинация с абонаментен план. Мениджърът коментира, че в момента са заявени "десетки хиляди бройки" за доставка към търговците. Засега часовникът се продава само в България, но плановете са от март да започне да се предлага и на чуждестранни пазари.

 

Представата на човека за изкуствения интелект (AI) обикновено се свежда до два варианта. При първия студенината и безмилостната природа на машината се опитва да унищожи хората, а при втория се възползва по един или друг начин от способността им да чувстват. Примерите и при двата варианта в научната фантастика са много – от филмовата класика на Стенли Кубрик "2001: Космическа одисея", през поредиците "Терминатор" и "Матрицата", до по-психологически насочените произведения на Холивуд като "Ex Machina" и "Тя" (Her). Реалността, както в повечето случаи, се оказва малко по-различна. И част от нея иска да бъде и българската "Алтерко роботикс" (Allterco Robotics).

В момента трудно ще се влюбите в платформа за управление на къщата си или поне не по този романтичен начин, като във филма "Тя". Освен ако нямате увлечения към черни кутии с формата на уголемена шайба за хокей на лед. Но подобни устройства и системи започват постепенно да набират сила и разкриват пазар с голям потенциал. Защото те спадат към общото наименование Интернет на нещата (Internet of Things – IoT), към което все повече компании проявяват интерес, а постепенно се очаква да навлязат и за крайните потребители. "Алтерко роботикс" се опитва да яхне тази нова вълна за иновации и да постигне известна преднина пред останалите потенциални конкуренти. Компанията предизвика интереса не само в страната, но и в чужбина, като беше един от малкото български представители на големи международни изложения като Consumers Electronics Show (CES) в Лас Вегас през януари. Ще присъства и на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона в края на февруари.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  nwt39364971 avatar :-|
  Ivan

  Вие не разбрахте ли, че WiFi, GSM, GPRS, UMTS и тн. са стари стандарти излъчващи микровълни, които нямат бъдеще в съвременните технологий .....Бъдещето е в Li-Fi – безжичен интернет, пренасян чрез светлина. Сегашният- http://smartnews.bg/li-fi-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82/ . WiFi Безжичен обмен на данни представлява микровълново излъчване на електромагнитни вълни. Микровълново е излъчването също от WiFi-то на Рутери, GPS-и, Таблети, Флашки за Интернет, антени на Базови станции и т.н. Всички те излъчват микровълни в диапазон 1800-5000Mhz. В текущият момент имаме огромно, невидимо електромагнинто замърсяване. Микровълните влияят мигновено върху нивата на редица жизнено важни хормони (при много ниски стойности-0,001μW/m2). Първо се прекратява производството на Мелатонин кaто същевременно надбъбречната жлеза започва да синтезира голямо количество стерсови хормони- Кортизол и Адреналин. Отслабването на клетъчната мембрана, от действието на микровълните се използва в технологията на генетично изменяне(ГМО). Повредените клетки стават лесни жертви за вирусите, гъбичките и други патогенни микро-организми, като по този начин чрез външен вирус се транспортират новите генни. Започваме да страдаме от безсъние, зачервяване, торбички под очите, главоболие,еректилна дисфункция, стерилитет и т.н. Причината за тези негативни ефекти е, че при продължително високи нива в кръвта на Кортизол и Адреналин и много ниски нива на Мелатонин, Оксидативният стрес се повишава,клетъчните мембрани се разрушават и повредите в клектите(ДНК) на организма немогат да бъдат възстановени. Стига се до израждане, РАК, Левкемия, и т.н.. Най големите замърсители са WiFi рутери и GSM-и те. Те работят в микровълновитя чесотен диапазон. National Geographic направиха предаване по въпроса за електросмога в съвременните градове: https://www.youtube.com/watch?v=CKekrESXssM
  Бритaнският Индипендънт представи статия: Мобилните телефони убиват повече хора от Цигарите: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/mobile-phones-more-dangerous-than-smoking-or-asbestos-802736.html
  Възрастна жена инвестира 4000 паунда за да защити своя дом от WiFi и други мобилни сигнали:
  http://www.telegraph.co.uk/technology/news/11179372/Grandmother-spends-4000-WiFi-proofing-home.html

 • 2
  nwt39364971 avatar :-|
  Ivan

  Интересно проучване в Швеция показващо, че след въвеждането на GSM-1800 през 1997г. се наблюдават огромно увеличаване в заболеваемостта и влошаване здравето на населението предизвикано от новосъздаденото облъчване в Ghz (микровълнов обхват-WiFi) от нововъведените комуникационни технологий, цифрови разпръсквания на телевизия и т.н. .......................... Както винаги Швеция е една крачка напред............. http://www.aseq-ehaq-en.ca/uploads/1/5/8/6/15867826/hallberg__johansson_2009b.pdf

 • 3
  turnokopa avatar :-|
  Turnokopa

  Не е зле КАПИТАЛ преди да пише тия статии да погледне търговския регистър на тези фирми и да види отчетите за приходи и разходи!

  Доста "успешната" фирма според търговски регистър е сменяла СОБСТВЕНОСТТА си три пъти: от ТЕРАВОЙС ЕАД на ТЕРАКОМУНИКЕЙШЪНС ЕООД и сега на ΑΛΤΕΡΚΟ РОБОТИКС ЕООД.
  Има 1000 лева уставен капитал непипан до 2015-та.
  За 2013-та, 2014-та и 2015-та НЯМАТ 1 ЛЕВ ОБОРОТ!

  Явно тая година за произвели и продали тия "10 000" телефона по 169 лева, т.е. 1 690 000 са реализирали!
  Ще покаже след 6 месеца в търговския регистър! На лъжата краката са къси! А авторите на такива статии е редно да пишат отгоре "реклама!"

  "в компанията работят 15 души" - явно бързо се развива в препродажбата на китайски буклуци на 500% надценка... Щом има будали!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK