Мобилният интернет трафик ще нарасне осем пъти до 2020 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мобилният интернет трафик ще нарасне осем пъти до 2020 г.

Мобилният интернет трафик ще нарасне осем пъти до 2020 г.

Мрежите от четвърто поколение ще са основен фактор за силното повишаване на онлайн потреблението през смартфони и таблети.

Юлиян Арнаудов
15789 прочитания

© STEPHEN LAM


Мобилният трафик ще нарасне осем пъти до 2020 г. спрямо миналата година и ще достигне 30.6 екзабайта месечно, показва доклад на технологичния гигант Cisco, фокусиран върху развитието на глобалната мрежа. Един от основните фактори за силното увеличение ще е налагането на мрежите от четвърто поколение (4G), които отговарят за голяма част от онлайн потреблението през смартфони и таблети. Ефектите от налагането на умните телефони и новите видове 4G връзки са видими и в момента. Трафикът от последното поколение мобилни мрежи задмина през 2015 г. този, генериран от досегашната 3G връзка.

Нашествието на умните телефони

През 2015 г. в света са добавени 563 млн. мобилни устройства, като общият им брой достига 7.9 млрд. бройки и така те задминават населението на Земята. Независимо че от всички тях едва 36% са умни устройства (тоест имат силни изчислителни възможности и възможност да възпроизвеждат видео), те отговарят за по-голямата част от трафика, генериран от мобилни мрежи – 89%, показват данните на Cisco. Статистиката при смартфоните е, че те съставляват 43% от всички телефони по света, но пък през тях минава 97% от онлайн потреблението на подобен клас устройства. Средно един умен телефон консумира 929 MB пренос на данни месечно, което е близо 41 пъти повече от традиционните "слушалки", които правят едва 23 MB трафик. Потреблението на видеосъдържание започва също да излиза на преден план, като през изминалата година то има дял от 55% от целия трафик.

Въпреки добрите резултати, все още основният консуматор на съдържание в глобалната мрежа остават персоналните компютри. По данни на Cisco те генерират средно мобилен трафик от 2.7 GB месечно през 2015 г.

Най-голям ръст на потребление на мобилен интернет има в Близкия изток и Африка със 117% увеличение на годишна база. Следва Азиатско-Тихоокеанския регион, Латинска Америка и Централна и Източна Европа.

В доклада няма разбивка по държави и затова няма информация за ситуацията в България. По данни на мобилните оператори в страната проникването на смартфони е около 50%. В същото време в България вече функционират три търговски достъпни 4G мрежи – на "Теленор", "Макс телеком" и на "Булсатком". Двата други големи мобилни оператора – БТК и "Мобилтел", дадоха заявка, че ще пуснат такива през първата половина на 2016 г. Така че тенденцията за проникване на 4G услугите ще се пренесе с пълна сила в страната до края на годината. Което ще увеличи и преноса на данни, който минава през операторите от мобилни устройства.

План 2020

Очакванията са през следващите години тенденциите не само да запазят посоката на развитие, но дори и да увеличат ефекта. Така мобилният трафик да продължи да расте с бързи темпове, воден основно от налагането на 4G мрежите, както и от разпространението на все повече свързани предмети, които общуват помежду си (M2M или интернет на нещата).

Основните акценти според Cisco са, че мобилният месечен трафик ще нарасне от 3.7 на 30.6 екзабайта (1 екзабайт = 1000 петабайта = 1 млн. гигабайта), което прави средногодишен ръст от 53%. Към 2020 г. ще се пада по едно и половина мобилно устройство на всеки човек на Земята и техния брой ще достигне 11.6 млрд. броя. Светло бъдеще очаква и 4G мрежите. Макар едва 40.5% от устройствата ще предлагат такава свързаност, те ще отговарят за 72% от целия пренос на данни. Средната скорост на връзката ще се вдигне от 2 Mbps през 2015 г. на 6 Mbps през 2020 г., прогнозира Cisco. Това ще позволи на видео съдържанието да се ползва още повече от мобилни устройства и то ще формира 75% от трафика след пет години.

Ключови тенденции

Освен повечето умни свързани устройства и развитието на следващото поколение мобилни мрежи има и няколко други тенденции, които ще съпътстват този тип комуникации през следващите години. Една от тях е увеличаващият се брой джаджи, които не общуват с крайния потребител, а с други машини (т.нар. концепция machine to machine или M2M). Te са ядрото на концепцията на интернет на нещата, визия, според която възможно най-много предмети ще са свързани в глобалната мрежа и ще обменят непрекъснато информация. Това са вещи от домашни датчици, през хладилници, перални, до дори четки за зъби и умни чадъри. Ако броят на подобни устройства е 604 млн. през 2015 г., те ще достигнат до внушителната цифра от 3.1 млрд. след пет години. Това означава средногодишен ръст от 38%, отбелязват от Cisco.

Друга важна особеност е, че с увеличението на скоростите и на потреблението на мобилен пренос на данни най-вероятно ще доведе до преразглеждане на тарифната политика на телекомите. В стремеж да монетизират новия трафик операторите ще върнат абонаментните планове с ограничен лимит на ползване. Това обаче може да потисне потреблението и да не се окаже дългосрочно решение за телекомите. Причината се крие в това, че в момента неограничените планове образуват най-голям ръст на трафика, поясняват от Cisco.

Мобилният трафик ще нарасне осем пъти до 2020 г. спрямо миналата година и ще достигне 30.6 екзабайта месечно, показва доклад на технологичния гигант Cisco, фокусиран върху развитието на глобалната мрежа. Един от основните фактори за силното увеличение ще е налагането на мрежите от четвърто поколение (4G), които отговарят за голяма част от онлайн потреблението през смартфони и таблети. Ефектите от налагането на умните телефони и новите видове 4G връзки са видими и в момента. Трафикът от последното поколение мобилни мрежи задмина през 2015 г. този, генериран от досегашната 3G връзка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  nwt39364971 avatar :-|
  Ivan

  Вие не разбрахте ли, че WiFi, GSM, GPRS, UMTS и тн. са стари стандарти излъчващи микровълни, които нямат бъдеще в съвременните технологий .....Бъдещето е в"LiFi" SIM OFDM или с две думи- Използване на модулирана светлина за предаване на данни с 10000 пъти увеличен капацитет на един канал.... Сбогом микровълни. http://smartnews.bg/li-fi-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82/ . Сегашният- WiFi Безжичен обмен на данни представлява микровълново излъчване на електромагнитни вълни. Микровълново е излъчването също от WiFi-то на Рутери, GPS-и, Таблети, Флашки за Интернет, антени на Базови станции и т.н. Всички те излъчват микровълни в диапазон 1800-5000Mhz. В текущият момент имаме огромно, невидимо електромагнинто замърсяване. Микровълните влияят мигновено върху нивата на редица жизнено важни хормони (при много ниски стойности-0,001μW/m2). Първо се прекратява производството на Мелатонин кaто същевременно надбъбречната жлеза започва да синтезира голямо количество стерсови хормони- Кортизол и Адреналин. Отслабването на клетъчната мембрана, от действието на микровълните се използва в технологията на генетично изменяне(ГМО). Повредените клетки стават лесни жертви за вирусите, гъбичките и други патогенни микро-организми, като по този начин чрез външен вирус се транспортират новите генни. Започваме да страдаме от безсъние, зачервяване, торбички под очите, главоболие,еректилна дисфункция, стерилитет и т.н. Причината за тези негативни ефекти е, че при продължително високи нива в кръвта на Кортизол и Адреналин и много ниски нива на Мелатонин, Оксидативният стрес се повишава,клетъчните мембрани се разрушават и повредите в клектите(ДНК) на организма немогат да бъдат възстановени. Стига се до израждане, РАК, Левкемия, и т.н.. Най големите замърсители са WiFi рутери и GSM-и те. Те работят в микровълновитя чесотен диапазон. National Geographic направиха предаване по въпроса за електросмога в съвременните градове: https://www.youtube.com/watch?v=CKekrESXssM
  Бритaнският Индипендънт представи статия: Мобилните телефони убиват повече хора от Цигарите: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/mobile-phones-more-dangerous-than-smoking-or-asbestos-802736.html
  Възрастна жена инвестира 4000 паунда за да защити своя дом от WiFi и други мобилни сигнали:
  http://www.telegraph.co.uk/technology/news/11179372/Grandmother-spends-4000-WiFi-proofing-home.html

 • 2
  nwt39364971 avatar :-|
  Ivan

  Интересно проучване в Швеция относно факторите във външната среда показващо, че след въвеждането на GSM-1800 през 1997г. се наблюдават огромно увеличаване в заболеваемостта и влошаване здравето на населението предизвикано от новосъздаденото облъчване в Ghz (микровълнов обхват-WiFi) от нововъведените комуникационни технологий, цифрови разпръсквания на телевизия и т.н. .......................... Както винаги Швеция е една крачка напред............. http://www.aseq-ehaq-en.ca/uploads/1/5/8/6/15867826/hallberg__johansson_2009b.pdf

 • 3
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  четах, четах и подир толкоз умност кат видех да пише технологий се отказах и съжалих за згубеното време... :)

 • 4
  ognyanfilipov avatar :-|
  Dundaky

  Празното тенеке дето силно дрънка, бе ти отде да знаеш, че електромагнитно излъчване с честота до 10^16 Херца не са йонизиращи и не увреждат здравето.
  Микровълните са с честота 10^8 херца; Видимата светлина е 10^13 - 10^14 херца. Какво влошаване, какви пет лева, какви "технологий". Аман от неграмотници...

 • 5
  simulant1 avatar :-|
  simulant1

  "Технологий", това нов химичен елемент ли е?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK