Мобилният интернет трафик ще нарасне осем пъти до 2020 г.

Мрежите от четвърто поколение ще са основен фактор за силното повишаване на онлайн потреблението през смартфони и таблети.

Мобилният трафик ще нарасне осем пъти до 2020 г. спрямо миналата година и ще достигне 30.6 екзабайта месечно, показва доклад на технологичния гигант Cisco, фокусиран върху развитието на глобалната мрежа. Един от основните фактори за силното увеличение ще е налагането на мрежите от четвърто поколение (4G), които отговарят за голяма част от онлайн потреблението през смартфони и таблети. Ефектите от налагането на умните телефони и новите видове 4G връзки са видими и в момента. Трафикът от последното поколение мобилни мрежи задмина през 2015 г. този, генериран от досегашната 3G връзка.

Нашествието на умните телефони

През 2015 г. в света са добавени 563 млн. мобилни устройства, като общият им брой достига 7.9 млрд. бройки и така те задминават населението на Земята. Независимо че от всички тях едва 36% са умни устройства (тоест имат силни изчислителни възможности и възможност да възпроизвеждат видео), те отговарят за по-голямата част от трафика, генериран от мобилни мрежи – 89%, показват данните на Cisco. Статистиката при смартфоните е, че те съставляват 43% от всички телефони по света, но пък през тях минава 97% от онлайн потреблението на подобен клас устройства. Средно един умен телефон консумира 929 MB пренос на данни месечно, което е близо 41 пъти повече от традиционните "слушалки", които правят едва 23 MB трафик. Потреблението на видеосъдържание започва също да излиза на преден план, като през изминалата година то има дял от 55% от целия трафик.

Въпреки добрите резултати, все още основният консуматор на съдържание в глобалната мрежа остават персоналните компютри. По данни на Cisco те генерират средно мобилен трафик от 2.7 GB месечно през 2015 г.

Най-голям ръст на потребление на мобилен интернет има в Близкия изток и Африка със 117% увеличение на годишна база. Следва Азиатско-Тихоокеанския регион, Латинска Америка и Централна и Източна Европа.

В доклада няма разбивка по държави и затова няма информация за ситуацията в България. По данни на мобилните оператори в страната проникването на смартфони е около 50%. В същото време в България вече функционират три търговски достъпни 4G мрежи – на "Теленор", "Макс телеком" и на "Булсатком". Двата други големи мобилни оператора – БТК и "Мобилтел", дадоха заявка, че ще пуснат такива през първата половина на 2016 г. Така че тенденцията за проникване на 4G услугите ще се пренесе с пълна сила в страната до края на годината. Което ще увеличи и преноса на данни, който минава през операторите от мобилни устройства.

План 2020

Очакванията са през следващите години тенденциите не само да запазят посоката на развитие, но дори и да увеличат ефекта. Така мобилният трафик да продължи да расте с бързи темпове, воден основно от налагането на 4G мрежите, както и от разпространението на все повече свързани предмети, които общуват помежду си (M2M или интернет на нещата).

Основните акценти според Cisco са, че мобилният месечен трафик ще нарасне от 3.7 на 30.6 екзабайта (1 екзабайт = 1000 петабайта = 1 млн. гигабайта), което прави средногодишен ръст от 53%. Към 2020 г. ще се пада по едно и половина мобилно устройство на всеки човек на Земята и техния брой ще достигне 11.6 млрд. броя. Светло бъдеще очаква и 4G мрежите. Макар едва 40.5% от устройствата ще предлагат такава свързаност, те ще отговарят за 72% от целия пренос на данни. Средната скорост на връзката ще се вдигне от 2 Mbps през 2015 г. на 6 Mbps през 2020 г., прогнозира Cisco. Това ще позволи на видео съдържанието да се ползва още повече от мобилни устройства и то ще формира 75% от трафика след пет години.

Ключови тенденции

Освен повечето умни свързани устройства и развитието на следващото поколение мобилни мрежи има и няколко други тенденции, които ще съпътстват този тип комуникации през следващите години. Една от тях е увеличаващият се брой джаджи, които не общуват с крайния потребител, а с други машини (т.нар. концепция machine to machine или M2M). Te са ядрото на концепцията на интернет на нещата, визия, според която възможно най-много предмети ще са свързани в глобалната мрежа и ще обменят непрекъснато информация. Това са вещи от домашни датчици, през хладилници, перални, до дори четки за зъби и умни чадъри. Ако броят на подобни устройства е 604 млн. през 2015 г., те ще достигнат до внушителната цифра от 3.1 млрд. след пет години. Това означава средногодишен ръст от 38%, отбелязват от Cisco.

Друга важна особеност е, че с увеличението на скоростите и на потреблението на мобилен пренос на данни най-вероятно ще доведе до преразглеждане на тарифната политика на телекомите. В стремеж да монетизират новия трафик операторите ще върнат абонаментните планове с ограничен лимит на ползване. Това обаче може да потисне потреблението и да не се окаже дългосрочно решение за телекомите. Причината се крие в това, че в момента неограничените планове образуват най-голям ръст на трафика, поясняват от Cisco.