Рагу Рагурам: Голяма част от облачния ни софтуер е разработен в София
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Рагу Рагурам: Голяма част от облачния ни софтуер е разработен в София

Рагу Рагурам: Голяма част от облачния ни софтуер е разработен в София

Вицепрезидентът на VMware пред "Капитал"

Юлиян Арнаудов, Александра Козбунарова
14582 прочитания

© Цветелина Белутова


Визитка:

Рагу Рагурам се присъединява към VMware през 2003 г. и в момента е вицепрезидент и един от ръководителите на звеното за софтуерно дефинирани центрове за данни (SDDC) на компанията, който включва продукти и услуги като vSphere, мрежовата виртуализация, управлението и сторидж бизнесите. Той отговаря за изграждането на стратегията, бизнеса и продуктовото планиране на отдела на глобално ниво. Рагурам играе ключова роля в стратегическото ориентиране на VMware и е част от екипа, който работи по откриването на развойното звено на компанията в България през 2007 г. Оттогава насам то се разраства непрекъснато и в момента наброява над 500 души. Преди да стане част от VMware, Рагурам е работил в AOL, Bang Networks и Netscape. Има MBA от Wharton School of Business и е магистър инженер от Индийския технологичен институт в Мумбай.

Какво точно представлява Software Defined Data Centers (SDDC) и какви са ползите на бизнеса от тази технология?

- Ако разгледаме как оперират в момента основните бизнеси, ще видим, че те все повече се дигитализират. Трансформират моделите и начините, по които работят и достигат до своите клиенти и привличат нови. Резултатът от всичко това е, че се ориентират все повече към различни типове софтуер – мобилни приложения, за интернет на нещата (Internet of Things) и други, чрез които да постигнат новите си цели. За да може да функционира всичко това, е необходим нов тип инфраструктура, която да може да поддържа все повече и повече приложения и софтуерни решения. По същество SDDC представлява използването на всички налични традиционни ресурси в центровете за данни – място за съхранение, изчислителна мощ, мрежа за връзка, и по-ефективното им ползване чрез софтуерни похвати. Така можете да управлявате много по-лесно и повече данни на по-ниска цена. Това е основата, на която днес компаниите стъпват при използването на различни софтуерни приложения. Ако преди няколко години Amazon изградиха публичните облачни услуги, софтуерно дефинираните услуги позволиха да се направят облачни услуги в самите центрове за данни.

С две думи SDDC позволява да разширите хардуерните ресурси чрез софтуерни технологии. Това се прави отдавна чрез виртуалните машини, или т.нар. процес виртуализация. Но при SDDC ние осъществяваме това с цялата инфраструктура на центъра за данни.

Как се развива в момента бизнеса със SDDC и какви са перспективите за растеж на този пазар?

- Има силен растеж, но все още е в началото на развитието си от гледна точка на клиенти. Защото бизнесите в момента се превръщат малко или много в софтуерни компании, тъй като все повече се увеличава нуждата да предлагат приложения за крайните потребители. Затова и необходимостта от подобен тип инфраструктура се увеличава бързо. VMware е водеща компания в този тип технологии. Ако погледнем в детайли, SDDC се състои от четири основни компонента. Първият е виртуализацията, в който имаме 80% пазарен дял. Вторият е софтуерно дефинираните мрежи, в които също сме пазарен лидер, като вторият голям играч там е Cisco. Третият е софтуерно дефинираният сторидж, там сме единствената голяма компания, а след нас са по-малки дружества. Последният е управлението на процесите, при които VMware също е номер едно на пазара за подобни решения.

VMware отвори център за професионални услуги и интеграция (Center of Excelence) в България. Защо избрахте София, каква му е ролята и колко е важен за компанията?

- Той е много важен за VMware. На първо място, България е център на нашата развойна дейност в Европа, така че звеното за професионални услуги и интеграция е естествено продължение на опита, с който разполагаме тук. Избрахме страната заради натрупаните знания и умения на екипа тук. Голяма част от софтуера ни за управление на облачни системи е разработен в София. Центърът за професионални услуги взима това приложение и го интегрира и персонализира за различните клиенти. Има много дейности, които поддържаме, като например управление на облачни системи или възстановяване на данни за бизнеса – това са все услуги, които корпорациите все повече искат да получават. Затова изградихме този център - за да можем да вкараме и интегрираме тези технологии и да започнем да ги предлагаме на нашите клиенти, особено в Европа.

Има ли други подобни центрове на VMware и къде се намират?

- Този е основният за нас в тази посока. Планираме да открием такъв в Азия, но този в София за момента обслужва целия свят и засега се фокусираме повече върху клиентите от Европа.

Защо точно се фокусирате към Европа?

- Защото търсенето тук е голямо.

Какъв тип клиенти обслужвате?

- Основно големи корпорации, глобални компании и други от най-различни пазари като търговия на дребно, финанси, комунални услуги и пр.

Каква е облачната стратегия на VMware, тъй като компанията започва да се фокусира доста към този сегмент?

- VMware се съсредоточава върху концепцията за хибридните облачни технологии. Под това имаме предвид компаниите да разполагат с приложения, които да се пускат от техните центрове за данни, но също така и да имат програми, които да са изцяло интернет базирани. Всичко това изисква огромно количество ресурси. Стратегията, която ние изграждаме, е фокусирана около хибридните облаци. За да осъществим това, ни е необходим слой от софтуер, който да управлява и свързва всички тези ресурси, за да може клиентът да ги използва на момента и с най-висока ефективност. Както и система, която да служи за основа на всички останали приложения. Така че това са двата типа софтуер, които могат да се надградят над всяка облачна услуга и технологиите, които ние предлагаме в тази насока. Поради това решенията на VMware могат да се прилагат върху всички публични облачни платформи, сред които Azure на Microsoft, Amazon, Google и др. Така че може да се каже, че ние допълваме тези публични услуги.

Имате ли партньорства с тези компании?

- Да. Ние просто предоставяме услуги и приложения, базирани на съответните платформи.

След като Dell придоби EMC2, които са основен собственик на VMware, промени ли се нещо в стратегията и структурата на компанията?

- VMware е отделна, независима компания, като основен акционер в нея е EMC2. След придобиването не се променя нищо, освен че вече основният дял в собствеността е на Dell. Както обяви Майкъл Дел, VMware ще остане независима, ще може да разполага със собствена стратегия за развитие, отделни партньорства, борд на директорите и пр. Така че нищо няма да се промени. Ние в момента сме партньори с Dell и това ще продължи.

Какви са ви плановете за развитие в България, особено свързаните с новия център за професионални услуги?

- Забелязваме голямо търсене от нашите клиенти на услугите, които предоставя центърът на VMware. Затова и очакваме да има увеличение на звеното в България. Особено покрай центъра за професионални услуги, който вече е с почти 100 души персонал. Но това няма да е единственото направление, в което ще развиваме дейността си тук. Както споменах, облачните технологии и софтуерът за управление на подобен тип услуги се радват на голямо внимание и съвсем естествено ние инвестираме в тази област. Българското звено работи по голяма част от този тип решения. Ще продължим да го разширяваме както в разработването на продукти, така и в областта на професионалните услуги.

Имате ли идея с колко точно ще разширите екипите си в страната през тази година?

VMware не е оповестил публично плановете си, но в исторически план българското звено расте непрекъснато и в момента разполагаме с над 500 души, което ни прави една от най-големите изцяло софтуерно ориентирани компании в страната. Предвид повишеното търсене смятаме да запазим темповете на растеж в бъдеще.

VMware обяви на глобално ниво, че ще съкрати 800 души. Защо се стигна до тази мярка и явно тя няма да засегне България?

- Това няма да засегне България, дори напротив – в момента търсим още хора. Съкращенията са свързани най-вече с прехвърлянето на ресурси от едни бизнеси в други, за които смятаме, че имат потенциал за растеж. Не всички компании правят това – да адаптират дейността си спрямо реалностите на пазара. Освен това става въпрос за много малка част от персонала на VMware, тъй като общо разполагаме с около 19 хил. служители по целия свят.

Кои са основните тенденции в технологиите за виртуализация и кои от тях ще движат пазара занапред?

- Ако разгледаме технологиите за виртуализация, има няколко направления, в които виждаме потенциал и развитие. Първата е те да се развият в хоризонтално направление, тоест те да навлязат във все повече сегменти. Започнахме с виртуални машини, после виртуализиране на мрежи, сториджи, както и ползване на технологията за засилване на киберсигурността. На инфраструктурно ниво постигнахме доста иновации и ръст. Следващото ниво на развитие на тези технологии е да можем да управляваме по-добре приложенията, които се предоставят за клиентите.

Кои са основните проекти, по които работи българското звено?

- Основните проекти са свързани с облачните технологии, особено по отношение на изграждането и поддържането на подобен тип услуги. Търсенето на подобен тип решения е много голямо и затова те са главният фокус на екипа в София. Ако можем да обобщим, България продължава да е един от основните центрове от гледна точка на развойна дейност и предоставяне на услуги за VMware. Софийският екип обслужва клиенти от целия свят. Компанията ще продължи да инвестира не само в растежа на звеното, но и ще подпомага развитието на IT индустрията в страната. Особено в сферата на кадрите. Имаме доста разговори и инициативи, като например VMware IT академия. Искаме да си партнираме с правителството и с образователните институции, така че да развиваме този сектор в страната. Имаме пълната подкрепа във всяко отношение от глобалното ръководство на VMware и не е случайност, че на всеки няколко месеца в българския офис идват представители от висшия мениджмънт.

ЦИТАТИ:

"В България ще продължим да разширяваме дейността си."

"VMware ще се насочи към предоставянето на услуги за хибридни облачни технологии."

"Няма да инвестираме само в българското звено, но и в развитието на IT сектора в страната."

Визитка:

Рагу Рагурам се присъединява към VMware през 2003 г. и в момента е вицепрезидент и един от ръководителите на звеното за софтуерно дефинирани центрове за данни (SDDC) на компанията, който включва продукти и услуги като vSphere, мрежовата виртуализация, управлението и сторидж бизнесите. Той отговаря за изграждането на стратегията, бизнеса и продуктовото планиране на отдела на глобално ниво. Рагурам играе ключова роля в стратегическото ориентиране на VMware и е част от екипа, който работи по откриването на развойното звено на компанията в България през 2007 г. Оттогава насам то се разраства непрекъснато и в момента наброява над 500 души. Преди да стане част от VMware, Рагурам е работил в AOL, Bang Networks и Netscape. Има MBA от Wharton School of Business и е магистър инженер от Индийския технологичен институт в Мумбай.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK