Предвестникът на втората IT вълна

"Аксидиа" е сред младите софтуерни разработчици по поръчка, които всяка година отчитат удвояване на приходите

Разработването на софтуер по поръчка се превръща във все по-привлекателна ниша за българските IT компании. В момента започват да изникват нови и нови за страничните наблюдатели дружества, отчитащи силeн растеж на приходи, печалба и служители. Примерите се роят, а постоянните отлични резултати показват, че този сегмент има още много потенциал. Една от тези фирми е "Аксидиа" - от основането й в края на 2012 г. досега тя успява най-малкото да удвои своето представяне всяка година и така да влиза все по-активно в полезрението на пазара.

Началото на своеобразния бум може да се проследи преди приблизително пет-шест години. Тогава мениджъри от различни утвърдени IT фирми (местни и чуждестранни) решават да поемат по свой път и съответно поставят основите на цяла нова вълна от компании за разработване на софтуер по поръчка. Този процес продължава и в момента, а списъкът набъбва все повече. В него изпъкват две дружества – "Скейл фокус" и "Булпрос". Те печелят редица български и международни бизнес награди, а втората привлече и външно финансиране от около 3.5 млн. евро за развитие на дейността си. Тези компании са първата вълна, която вече жъне плодовете на растежа си. Но на хоризонта се задава и втората – фирми, които вече започват да придобиват достатъчно мащаб и да растат с подобни темпове. "Аксидиа" е именно една от тях. Единственото, което за момента може да спре тези дружества е достигането на по-голям мащаб, който да забави бързото им развитие, а не толкова пренасищането на пазара с много фирми, предлагащи подобни услуги.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф
  • - 3
  • + 16

  Който иска да няма притеснение за работа и доходи, да помисли за ИТ.
  За години напред няма да има проблем за програмистите.

  Нередност?
 • 2
  mlmirow avatar :-|
  mlmirow
  • + 17

  До коментар [#1] от "Алф":

  Така е но за това трябва да се наблегне на математиката а не на чалгата и рикията ....

  Нередност?
 • 3
  mapto avatar :-|
  mapto
  • + 4

  Ниша за добри инженери, посредствени търговци и липса на собствена визия за развитието на пазарите. Не е лош бизнес предвид ниските цени в България, но е далеч от високата добавена стойност и глобалните пазари, които например Телерик усети много добре.

  Нередност?
 • 4
  smile_always avatar :-|
  smile_always
  • + 2

  Вижте Бош, Вистеон, ВМУеър, САП, Софтуер АГ, споменатите по-горе Телерик и още доста други, които правят продукти с висока добавена стойност в България... Че сме добри и в Аутсорсинга ОК, но не това е бизнеса!

  Нередност?
 • 5
  nhj1548150557314993 avatar :-|
  ВЛАСТ.БГ ЕООД
  • + 1

  Безинтересен бизнес.

  Направен само за да се печелят някакви пари.

  Много по интересно е ако се разработва собствен продукт или услуга.

  Нередност?
 • 6
  zcu00469861 avatar :-|
  zcu00469861

  Не съм против разиването на бизнес, но в дадения случай един ден се стига до ситуацията, че в подобни фирми има голямо текучество на млади и неопитни кадри. Тези с опит, една много малка част от тях се превръщат в шефове на проекти, а другите просто напускат, заради ниските заплати. Конкуренцията в този тип услуги достига убийствени нива. Отделно, такова развитие на нещата по отношение на кадрите дава като резултат софтуер с лошо качество, защото като цяло е писан от хора без трудов стаж. Казвам това от личен опит.
  Този тип фирми стигат до един момент, в който единствената им цел е да продадат техните консултанти на клиента.
  Клиентът пък решава, че така му е по-лесно, защото не му е нужен ИТ депаратемент и така, с години едни хора, може да си работят при някоя фирма, без те да са нейни работници. Същевременно консултантите се принуждават да се съобразяват с прищевките на клиента, един вид имат 2 шефа - един от консултантската фирма (общо взето формален, но реален) и един от клиентската фирма (несъществуващ, но доста реално присъстващ).
  Примери колкото щеш, особено извън България. Има банки, чийто ИТ отдели достигат 2000 човека, от които само 100 са работници на банката, останалото са хора от консултантски фирми.
  Като резултат от това, консултантите изпадат в една непрекъсната несигурност за бъдещето, защото ако клиента прекрати договора с консултантската фирма, тя на свой ред, ако няма налични проекти към, които да прехвърли свободния ресурс (човек), може съвсем лесно да го освободи или просто да го прати в друг град, където има работа (защото в закона има вратички за това).
  Има още едно вредно влияние, което този тип фирми оказват в/у младите специалисти и тези с опит. Когато е в началото на кариерата си, един ИТ специалист няма профил, той общо взето може да прави от всичко по-малко. С течение на времето е възможно да се насочи към определен сектор, примерно банкиране. Така той освен, че натрупва конкретен опит в разработката на софтуер, успява и да се запознае с бизнеса на банкирането. Яко обаче, същият този човек бива прехвърлян от проект на проек и от сектор в сектор, в крайна сметка, той става специалист по всичко и по нищо... Той може да програмира, но не и да измисли нещо ново. И какво става в крайна сметка, имаме хора с опит, но не специалисти. С такива кадри индустрия не се пряви, защото всеки бизнес си има своите особености, а те се научават с времето.
  Този тип услуги са вредни и за самите клиенти, защото след като приключи работата по проектка, консултантът си тръгва и всичкото ноухау покрай проекта си тръгва с него. Ако нещо стане с проекта и той се нуждае от поправки или надстрояване, този, който ще дойде няма да знае нищо за него. Има и още по-лош вариант - клиентът може да реши да вземе друга фирма, защото е по-евтина и тогава вече тотално се изгубва историята на проекта.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал