Отворен код на косъм

Съдебен спор между Google и Oracle постави на изпитание идеята за свободните лицензи в програмирането

Самата заплаха от потенциални дела може да обезкуражи разработчиците, които ще бъдат далеч по-внимателни при писането на софтуер
Самата заплаха от потенциални дела може да обезкуражи разработчиците, които ще бъдат далеч по-внимателни при писането на софтуер    ©  Reuters
Самата заплаха от потенциални дела може да обезкуражи разработчиците, които ще бъдат далеч по-внимателни при писането на софтуер
Самата заплаха от потенциални дела може да обезкуражи разработчиците, които ще бъдат далеч по-внимателни при писането на софтуер    ©  Reuters
9млрд. долара неустойки търси Oracle от Google по делото за програмния интерфейс на Java

Обикновените потребители най-често свързват отворения код с група технологични ентусиасти, които не искат да дават пари на големите корпорации за лицензи за операционната си система вкъщи. Тази представа е изключително погрешна, защото т.нар. open source се използва все по-масово от програмистите. Всъщност за софтуерните специалисти отвореният код се превръща в светиня, която им дава много по-големи възможности и гъвкавост при работа. Но съдебен спор между Google и Oracle може да промени изоснови IT индустрията.

Всъщност на технологии около отворения код са базирани повечето IT стартъпи и млади компании, но постепенно те започват да се възприемат и от големите в сектора. Например SAP обяви, че преминава към ползването на отворен код за своята корпоративна системна платформа. Повечето сървъри в центровете за данни също ползват подобни технологии. Примерите са безброй, а определението за отворен код става все по-размито.

От съдебен спор между Google и Oracle ще зависи дали ще последва вълна от подобни дела относно правата за ползването на ключова технология. Въпреки че делото засяга мобилната операционна система Android, която за много специалисти не е истински отворена, при евентуална победа на Oracle проблемът може да се разпростре в много open source платформи.

За честта на Android

Съдебният спор между Oracle и Google се отнася за правата за ползване на програмния интерфейс (API) на Java в мобилната операционна система Android. Според първата компания интернет гигантът е използвал неправомерно технологията, за да може да наложи новата тогава платформа по-бързо. Google се позовава на правилото за "добронамерена употреба", заради което не е нужно изрично разрешение, за да може да ползва API-а на Java. Историята всъщност е малко по-сложна и дълга. Google ползва технологията с формалното разрешение на разработчика Sun Microsystems, който обаче е придобит от Oracle. Сделката е финализирана през януари 2010 г. и през август същата година технологичният гигант съди Google за нарушаване на интелектуалното право относно ползването на API на Java. През 2012 г. регионалният съд в столицата Вашингтон отсъжда в полза на интернет гиганта, като обявява, че за програмните интерфейси не е наложително разрешение за ползване и не са защитени с авторски права. За зла участ на Google при обжалването на Oracle пред Върховния съд на САЩ магистратите отхвърлят тази теза и връщат делото за разглеждане. Историята за момента е с щастлив край, като отново регионалният съд застава зад интернет гиганта. Очаква се отново Oracle да обжалва, но за момента Google успява да защити идеята, че API засега не е защитен от авторско право.

Компанията обаче дава силен коз на противника си – интернет гигантът е знаел, че програмните интерфейси на Java са интелектуална собственост на Sun. В извадени вътрешни мейли хора от екипа на Android обсъждат дали трябва да се плати лиценз на фирмата, за да ползват API-а. В крайна сметка не правят това, но, от друга страна, бившият главен изпълнителен директор на Sun Джонатан Шварц обявява в съда, че компанията винаги е била отворена и е нямала нищо против Google да ползват интерфейса, без да плаща.

Друг от проблемите на Google в съда е да обясни какво точно представлява програмният интерфейс и защо е важно той да може да се ползва свободно. Най-просто казано, API е софтуерният код, който организира и синхронизира комуникацията между всички останали елементи на програмата. Всяко приложение разполага с различни компоненти, които трябва да могат да си "говорят" помежду си. В тази роля влиза API и затова той е ключов елемент в изработването на всяко приложение. От използването му зависи и потенциалната съвместимост с друг софтуер, ако той се разработва за конкретни платформи. Затова фактът дали е отворен и достъпен API е важен фактор при изработването на приложения, особено онези, базирани в облака.

Потенциални щети

От финансова гледна точка Oracle търси до 9 млрд. долара неустойки от Google по делото за програмния интерфейс на Java. Но потенциалните щети може да не се ограничат само с тази сума. Ако съдът накрая подкрепи Oracle в спора, е много възможно други големи разработчици да поискат права над своите API, които се ползват сравнително свободно. Причината е, че доста компании са изградили софтуер с отворен код, който работи с различни облачни услуги. Употребата на единен API улеснява потребители и корпоративни клиенти да използват различни приложения върху тях и се осигурява съвместимост на софтуера върху платформата. Използването на облачни решения, върху които да се базират приложения, се превръща в честа практика от все повече малки разработчици. Причината е, че така се действа вече на готова база, което съкращава времето за работа, както и намалява разходите. Ако съдът реши, че API е обект на авторско право, големите технологични компании могат да започнат да преследват фирмите за неустойки по ползване на тяхната база. Примерно Amazon може да заведе дела срещу редица компании, които са изградили своите решения на базата на облачната платформа S3. От друга страна, много операционни системи на отворен код като FreeBSD и всички базирани на Linux използват стандартния API POSIX, който от своя страна е изграден на основата на програмния интерфейс на старата платформа Unix. А настоящият собственик на Unix – Micro Focus 1, може да реши да си търси правата от създателите на POSIX.

"И двата сценария са доста вероятни след делото между Oracle и Google, независимо какво реши съдът", коментира Мич Щолц, главен адвокат в неправителствената организация, специализирана в дигитално право, Electronic Frontier Foundation, цитиран от списание Wired.

Самата заплаха от потенциални дела може да обезкуражи разработчиците, които ще бъдат далеч по-внимателни (и бавни) при писането на софтуер, базиран на интерфейс със запазени права. Но при победа на Google компаниите ще знаят, че ще могат да спечелят и така щетите да са по-малки. Ситуацията може да се влоши драстично, ако за краен победител бъде обявен Oracle.

Светлината в тунела

Независимо от изхода на делото ситуацията може и да не е толкова апокалиптична за разработчиците и софтуерната индустрия. Компаниите се опитват да преминат към инструменти и интерфейси с напълно отворен код. Освен това IT гигантите все повече либерализират собствените API за ползване от други. Това е особено видима практика при по-новите платформи и езици, като Go на Google и Swift на Apple предлагат доста по-леки условия за употреба. Microsoft отвори своята програмна платформа .NET. Отделно доста от стартъпите и технологичните гиганти вече се опитват да създадат отворени стандарти, което да предотврати патентни войни и ситуации, подобни на тази с делото между Google и Oracle. Което потвърждава факта, че на ниво разработчици бъдещето на софтуера е в този с отворен код. Въпросът е дали ще има временни сътресения, ако делото между двете технологични фирми добие неочакван обрат.


2 коментара
 • 1
  gorodetski avatar :-|
  gorodetski

  Какви са тия заглавия?! Защо не уточнавате, че това е американски съд, а доколкото знам Европа не е САЩ и техните закони не важат тук?!

 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Лари е алчен идиот. Оракъл се напълни с пари от корупционни сделки по цял свят и с тези точно пари уби чудесния Сън, в т.ч. Джава като най-доброто от тях. Не че Джава е умряла, но Оракъл определено затруднява разпространението ѝ. И да, като че ли Гугъл е по-активна в Джава пропагандирането от самия Оракъл. За мен Оракъл е ИТ аналога на Сименс - крадливи, алчни корупционери, които отдавна са зарязали иновациите в полза на мутренския корпоративизъм. Точно по тази причина се наложи да форкнат МайСКЛ - МариаДБ. И т.н. и т.н. Вместо технологии, Оракъл произвежда простотии.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал