С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
25 сеп 2016, 10:56, 21759 прочитания

Дейвид д'Суза: Технологиите няма да изместят напълно хората

Ръководителят на британския Chartered Institute of Personnel and Development пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Дейвид д'Суза е ръководител на британския Институт по персонала и развитието (Chartered Institute of Personnel and Development, CIPD). Списание Workplace Insight го описва като "един от най-влиятелните HR специалисти и анализатори на работното място във Великобритания".

Има опит в широк спектър от области, включително организационно развитие, обучение и развитие на хората, управление на таланта и представянето, технологии, ангажираност на служителите и работна среда. Преди да се присъедини към CIPD, е работил като независим консултант по организационно развитие, бил е и директор на отдел "Развитие на човешките ресурси" в Metrobank, както и на различни HR позиции в международна фирма за финансови услуги. Част е и от инициативата на IBM за събиране на гледни точки от професионалисти и визионери за бъдещето на работното място.


Дейвид Д'Суза ще бъде и лектор на предстоящия HR Innovation Forum по темата: "Технологиите срещу хората: ще "убият" ли технологиите работни места или ще създадат нови?". Събитието, което се организира от "Капитал" и "Кариери", ще се проведе на 20 октомври. Повече информация за програмата му можете да намерите на capital.bg/hrforum.


Смятате ли, че вече сме достигнали етап, в който сме прекалено зависими от технологиите в работното си ежедневие?
Още от откриването на огъня и изобретяването на колелото човекът се опитва да променя заобикалящия го свят, за да може да постигне повече. Нашето общество, и Европа със сигурност, се крепи на технологиите – от банкирането, през транспорта до медицината. Ние сме зависими от технологиите, за да произвеждаме повече, и сме зависими от технологичния прогрес, за да подобрим стандарта си на живот. Имаме най-добрите комуникации, здравеопазване и образование в историята на човечеството. Предизвикателството тук е да подсигурим, че използваме технологиите, за да създаваме реални ползи. Възможността да поддържате контакт със семейството си чрез мобилния телефон е прогрес. Възможността да се свързват с вас от офиса ви по всяко време на деня може и да не се приеме за прогрес. Смятам, че сме достигнали период, в който трябва да направим някои трудни избори – еволюцията е неизбежна, но е важна и посоката й.

Вече за много професии има технологичен еквивалент на човешкия труд или се правят експерименти за замяната му с технологиите, включително и за журналистическата професия. Роботите ли са служителите на бъдещето?
Смятам, че изкуственият интелект и автоматизацията ще стават все по-широк заместител на човешкия ресурс по отношение и на ръчната работа, и на интелектуалния труд. Няма съмнение, че този прогрес ще бъде и по линия на ефективност и цена на технологията, като това ще има отражение върху резултатите и ще доведе до по-ниски разходи. Това не означава задължително по-малко работни места за хората, но определено означава, че тези работни места може да бъдат по-различни и да бъдат свързани с други умения, компетенции и знания.Кои професии според вас ще изчезнат заради технологиите или други фактори, свързани с развитието на човечеството и световната икономика?
Вече има интересни изследвания в тази посока и по всяка вероятност отговорът на въпроса ще варира в зависимост от съответния регион и страна. Тук от значение са нивото на сложност на работата, нивото на повтаряемост на задачата и изискваното ниво на емоционална интелигентност. Например в някои случаи диагностиката на някакво заболяване се прави много по-надеждно от изкуствен интелект, но консултирането и подкрепата на пациент, диагностициран със сериозна болест, биха били много по-трудни за автоматизиране. Има някои неща, за които като хора имаме уникално предимство – все още не съм виждал машина, която да вдъхнови някого да направи нещо.

А кои ще са "човешките" професии на бъдещето?
Смятам, че в бъдеще ще се насочим към професии, свързани със способностите ни да създаваме и да се свързваме помежду си. Надявам се, че това е посоката, в която ние като биологичен вид ще използваме допълнителното време и капацитет, които можем да получим благодарение на технологиите - да се освободим от едни неща, за да можем да правим други, които иначе не бихме могли – да изследваме връзките помежду си, Космоса или самите себе си.

Често в дебата за технологиите и пазара на труда се посочва, че технологиите ще "убият" някои професии. Но всъщност те могат да "убият" трудоемките, опасните и скучните работни занимания на хората. И могат да създадат нови професии, които не са съществували досега. Според вас технологиите ще "убият" или ще създадат работни места, какво да очакваме в бъдеще?
Отговорът е, че технологиите определено ще направят и двете, и тук въпросът по-скоро е дали скоростта и количеството на новосъздадени професии ще отговорят на намаляването на ролите, които вече не са нужни. Казусът може да не е директно свързан с това дали едното число е по-голямо от другото в даден момент с оглед на това, че ефектът от създаването и отмирането на професиите не се случва синхронизирано. Ако някой се чувства излишен в момента, той просто има нужда от нова работа – нова професия, която след десетина години ще е популярна и търсена, но няма да му помогне да си плати сметките днес. Аз съм за това да се "убиват" професии, които са трудоемки и опасни, въпреки че примерно увеличаването на автоматизацията във военната индустрия всъщност може да е по-опасно за хората. И ако една скучна работа е единственият потенциален източник на приходи за някого, предполагам, че повечето хора с такъв профил биха избрали и искали тя да бъде запазена.

Какви са новите професии, които очаквате да бъдат създадени благодарение на развитието на технологиите?
Вълнуващото в случая е, че те могат да бъдат всякакви. Надявам се да бъдат забавни и удовлетворяващи. Човек може да специализира в етика на роботите например, да играе игри за пари или да станем свидетели на нов златен век на науката и изследванията. Вече има хора, на които им се плаща, за да играят Pokemon Go, така че всичко е възможно. Цели стадиони се пълнят с хора, които гледат как някой играе компютърни игри – това е индустрия, която ще продължи да расте. Така че, ако не сте сигурни в бъдещето си, може би е време да започнете да се фокусирате върху гейминга.

В контекста на професиите на бъдещето, смятате ли, че е нужно да започнем да променяме и начина на образование и подготовка на бъдещите професионалисти? Как?
Смятам, че възможността за хората да подобрят професионалното си представяне е в две на пръв поглед отдалечени една от друга посоки – да подобрят разбирането си за дигиталния свят и технологиите, но и да подобрят начина, по който се разбират помежду си, с другите хора. Работата и животът винаги ще бъдат доминирани от технологиите и хората, какъвто и да е балансът помежду им, и осъзнаването и реакцията спрямо този факт е възможност - без значение дали вече работите или ще навлезете на пазара на труда след няколко години.

Дали технологиите ще ни помогнат да работим по-ефективно извън офиса или и в бъдеще все ще имаме нужда от усещането за офис и работно пространство извън дома ни?
В близкото бъдеще офисът ще продължи да съществува за повечето организации, въпреки че е лесно да си представим бъдеще, в които имаме аватари и обитаваме виртуални офиси и не е нужно да се притесняваме да се обличаме за работа. Технологиите вече помагат на някои хора да вършат работата си от разстояние и тази тенденция ще нараства. Интересното предизвикателство е в индустриите, свързани с предоставяне на услуги и търговия, където сме свикнали да имаме обслужване лице в лице – невъзможно е за един сервитьор в кафене например да работи дистанционно.

Вие сте част от инициатива на IBM, която има за цел да събере гледни точки на футуристи и професионалисти с отношение към иновациите, свързани с бъдещето на работата и работното място. Как виждате бъдещето на работата като място, организация, работно време и т.н. през следващите 5, 10 или повече години?
Смятам, че бъдещето ще бъде радикално различно за някои и съкрушително подобно на настоящето за други. Ще наблюдаваме увеличение в използването на виртуалната и увеличената реалност и технологиите, които размиват връзката между физическия и дигиталния свят (т.нар. immersive technologies) и далеч по-ефективното използване на възможностите за гъвкавост на работните ресурси – било то с появата на повече сайтове, които функционират като търговски обект, или превръщането в норма за много хора на работата с временен характер и с по-кратка продължителност на договорите, например по конкретен проект. Ще наблюдаваме малки или по-драстични промени в различни индустрии, а някои неща ще се изменят до степен, която дори и не сме подозирали. Ще бъде забележителен период за живеене.

Интервюто взе Дарина Черкезова
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Дигитални модели Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

5 сеп 2019, 2932 прочитания

България в новата индустриална вълна 1 България в новата индустриална вълна

Дигиталната трансформация на производството и развитието на автомобилния сектор ще са основните теми на конференцията Industry 4.0

3 сеп 2019, 4875 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Технологии и наука" Затваряне
App-ове на седмицата

"Капитал" ви представя мобилните приложения, които ни направиха най-силно впечатление

ПИК-ът на отровената среда

Очернянето на годеницата на кандидат-кмет на София от кафявия сайт "ПИК" за първи път породи консенсус сред политици, журналисти и PR-и за това какво НЕ е журналистиката

Моят все по-скъп банкер

Банките започнаха да повишават таксите, като засилване на тенденцията, която не е нова, се очаква от есента

Как започва вносът на боклуци в България

Отпадъци за горене започват да се внасят в периода 2014 - 2016 г., като зад начинанието е бившият директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

Понижена или повишена е България в новата Еврокомисия

Мария Габриел ще отговаря за обширен ресор с огромен бюджет, но с малка политическа тежест

Изкуството, майна

Нощта на музеите и галериите се завръща в Пловдив (13-15 септември) със силно международно участие

Кино: "То: Част втора"

Сумата от всичките ни страхове по Стивън Кинг