Дейвид д'Суза: Технологиите няма да изместят напълно хората
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дейвид д'Суза: Технологиите няма да изместят напълно хората

Лесно е да си представим бъдеще, в които имаме аватари, обитаваме виртуални офиси и не е нужно да се притесняваме за това да се обличаме за работа, смята Дейвид д'Суза

Дейвид д'Суза: Технологиите няма да изместят напълно хората

Ръководителят на британския Chartered Institute of Personnel and Development пред "Капитал"

22566 прочитания

Лесно е да си представим бъдеще, в които имаме аватари, обитаваме виртуални офиси и не е нужно да се притесняваме за това да се обличаме за работа, смята Дейвид д'Суза

© Капитал


Дейвид д'Суза е ръководител на британския Институт по персонала и развитието (Chartered Institute of Personnel and Development, CIPD). Списание Workplace Insight го описва като "един от най-влиятелните HR специалисти и анализатори на работното място във Великобритания".

Има опит в широк спектър от области, включително организационно развитие, обучение и развитие на хората, управление на таланта и представянето, технологии, ангажираност на служителите и работна среда. Преди да се присъедини към CIPD, е работил като независим консултант по организационно развитие, бил е и директор на отдел "Развитие на човешките ресурси" в Metrobank, както и на различни HR позиции в международна фирма за финансови услуги. Част е и от инициативата на IBM за събиране на гледни точки от професионалисти и визионери за бъдещето на работното място.

Дейвид Д'Суза ще бъде и лектор на предстоящия HR Innovation Forum по темата: "Технологиите срещу хората: ще "убият" ли технологиите работни места или ще създадат нови?". Събитието, което се организира от "Капитал" и "Кариери", ще се проведе на 20 октомври. Повече информация за програмата му можете да намерите на capital.bg/hrforum.

Смятате ли, че вече сме достигнали етап, в който сме прекалено зависими от технологиите в работното си ежедневие?

Още от откриването на огъня и изобретяването на колелото човекът се опитва да променя заобикалящия го свят, за да може да постигне повече. Нашето общество, и Европа със сигурност, се крепи на технологиите – от банкирането, през транспорта до медицината. Ние сме зависими от технологиите, за да произвеждаме повече, и сме зависими от технологичния прогрес, за да подобрим стандарта си на живот. Имаме най-добрите комуникации, здравеопазване и образование в историята на човечеството. Предизвикателството тук е да подсигурим, че използваме технологиите, за да създаваме реални ползи. Възможността да поддържате контакт със семейството си чрез мобилния телефон е прогрес. Възможността да се свързват с вас от офиса ви по всяко време на деня може и да не се приеме за прогрес. Смятам, че сме достигнали период, в който трябва да направим някои трудни избори – еволюцията е неизбежна, но е важна и посоката й.

Вече за много професии има технологичен еквивалент на човешкия труд или се правят експерименти за замяната му с технологиите, включително и за журналистическата професия. Роботите ли са служителите на бъдещето?

Смятам, че изкуственият интелект и автоматизацията ще стават все по-широк заместител на човешкия ресурс по отношение и на ръчната работа, и на интелектуалния труд. Няма съмнение, че този прогрес ще бъде и по линия на ефективност и цена на технологията, като това ще има отражение върху резултатите и ще доведе до по-ниски разходи. Това не означава задължително по-малко работни места за хората, но определено означава, че тези работни места може да бъдат по-различни и да бъдат свързани с други умения, компетенции и знания.

Кои професии според вас ще изчезнат заради технологиите или други фактори, свързани с развитието на човечеството и световната икономика?

Вече има интересни изследвания в тази посока и по всяка вероятност отговорът на въпроса ще варира в зависимост от съответния регион и страна. Тук от значение са нивото на сложност на работата, нивото на повтаряемост на задачата и изискваното ниво на емоционална интелигентност. Например в някои случаи диагностиката на някакво заболяване се прави много по-надеждно от изкуствен интелект, но консултирането и подкрепата на пациент, диагностициран със сериозна болест, биха били много по-трудни за автоматизиране. Има някои неща, за които като хора имаме уникално предимство – все още не съм виждал машина, която да вдъхнови някого да направи нещо.

А кои ще са "човешките" професии на бъдещето?

Смятам, че в бъдеще ще се насочим към професии, свързани със способностите ни да създаваме и да се свързваме помежду си. Надявам се, че това е посоката, в която ние като биологичен вид ще използваме допълнителното време и капацитет, които можем да получим благодарение на технологиите - да се освободим от едни неща, за да можем да правим други, които иначе не бихме могли – да изследваме връзките помежду си, Космоса или самите себе си.

Често в дебата за технологиите и пазара на труда се посочва, че технологиите ще "убият" някои професии. Но всъщност те могат да "убият" трудоемките, опасните и скучните работни занимания на хората. И могат да създадат нови професии, които не са съществували досега. Според вас технологиите ще "убият" или ще създадат работни места, какво да очакваме в бъдеще?

Отговорът е, че технологиите определено ще направят и двете, и тук въпросът по-скоро е дали скоростта и количеството на новосъздадени професии ще отговорят на намаляването на ролите, които вече не са нужни. Казусът може да не е директно свързан с това дали едното число е по-голямо от другото в даден момент с оглед на това, че ефектът от създаването и отмирането на професиите не се случва синхронизирано. Ако някой се чувства излишен в момента, той просто има нужда от нова работа – нова професия, която след десетина години ще е популярна и търсена, но няма да му помогне да си плати сметките днес. Аз съм за това да се "убиват" професии, които са трудоемки и опасни, въпреки че примерно увеличаването на автоматизацията във военната индустрия всъщност може да е по-опасно за хората. И ако една скучна работа е единственият потенциален източник на приходи за някого, предполагам, че повечето хора с такъв профил биха избрали и искали тя да бъде запазена.

Какви са новите професии, които очаквате да бъдат създадени благодарение на развитието на технологиите?

Вълнуващото в случая е, че те могат да бъдат всякакви. Надявам се да бъдат забавни и удовлетворяващи. Човек може да специализира в етика на роботите например, да играе игри за пари или да станем свидетели на нов златен век на науката и изследванията. Вече има хора, на които им се плаща, за да играят Pokemon Go, така че всичко е възможно. Цели стадиони се пълнят с хора, които гледат как някой играе компютърни игри – това е индустрия, която ще продължи да расте. Така че, ако не сте сигурни в бъдещето си, може би е време да започнете да се фокусирате върху гейминга.

В контекста на професиите на бъдещето, смятате ли, че е нужно да започнем да променяме и начина на образование и подготовка на бъдещите професионалисти? Как?

Смятам, че възможността за хората да подобрят професионалното си представяне е в две на пръв поглед отдалечени една от друга посоки – да подобрят разбирането си за дигиталния свят и технологиите, но и да подобрят начина, по който се разбират помежду си, с другите хора. Работата и животът винаги ще бъдат доминирани от технологиите и хората, какъвто и да е балансът помежду им, и осъзнаването и реакцията спрямо този факт е възможност - без значение дали вече работите или ще навлезете на пазара на труда след няколко години.

Дали технологиите ще ни помогнат да работим по-ефективно извън офиса или и в бъдеще все ще имаме нужда от усещането за офис и работно пространство извън дома ни?

В близкото бъдеще офисът ще продължи да съществува за повечето организации, въпреки че е лесно да си представим бъдеще, в които имаме аватари и обитаваме виртуални офиси и не е нужно да се притесняваме да се обличаме за работа. Технологиите вече помагат на някои хора да вършат работата си от разстояние и тази тенденция ще нараства. Интересното предизвикателство е в индустриите, свързани с предоставяне на услуги и търговия, където сме свикнали да имаме обслужване лице в лице – невъзможно е за един сервитьор в кафене например да работи дистанционно.

Вие сте част от инициатива на IBM, която има за цел да събере гледни точки на футуристи и професионалисти с отношение към иновациите, свързани с бъдещето на работата и работното място. Как виждате бъдещето на работата като място, организация, работно време и т.н. през следващите 5, 10 или повече години?

Смятам, че бъдещето ще бъде радикално различно за някои и съкрушително подобно на настоящето за други. Ще наблюдаваме увеличение в използването на виртуалната и увеличената реалност и технологиите, които размиват връзката между физическия и дигиталния свят (т.нар. immersive technologies) и далеч по-ефективното използване на възможностите за гъвкавост на работните ресурси – било то с появата на повече сайтове, които функционират като търговски обект, или превръщането в норма за много хора на работата с временен характер и с по-кратка продължителност на договорите, например по конкретен проект. Ще наблюдаваме малки или по-драстични промени в различни индустрии, а някои неща ще се изменят до степен, която дори и не сме подозирали. Ще бъде забележителен период за живеене.

Интервюто взе Дарина Черкезова

Дейвид д'Суза е ръководител на британския Институт по персонала и развитието (Chartered Institute of Personnel and Development, CIPD). Списание Workplace Insight го описва като "един от най-влиятелните HR специалисти и анализатори на работното място във Великобритания".

Има опит в широк спектър от области, включително организационно развитие, обучение и развитие на хората, управление на таланта и представянето, технологии, ангажираност на служителите и работна среда. Преди да се присъедини към CIPD, е работил като независим консултант по организационно развитие, бил е и директор на отдел "Развитие на човешките ресурси" в Metrobank, както и на различни HR позиции в международна фирма за финансови услуги. Част е и от инициативата на IBM за събиране на гледни точки от професионалисти и визионери за бъдещето на работното място.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK