Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

App-ове на годината

Двадесетте най-полезни мобилни приложения за 2016 г.

Александра Козбунарова
47799 прочитания
Защо е важно човек да е наясно кои са най-популярните мобилни приложения? От една страна, става дума за пазар за 45 млрд. долара през 2016 г., който има потенциал да достигне 81 млрд. долара, както показа последното проучване на Newzoo. От друга страна целият технологичен свят говори за дигитална трансформация на бизнеса и неминуемото използване на мобилни технологии за връзка с клиентите. App-овете играят основна роля в тези отношения. Без да претендираме за изчерпателност, прегледахме световните класации и попитахме местни бизнес лидери за препоръки. Ето ги и топ 20 приложенията на 2016 г. по отделни категории
#Продуктивност
Снимка: [pexels]
#Финтек и лични финанси
Снимка: [Pexels]
#Медии
Снимка: [Pexels]
#Пътуване
Снимка: [Pexels]
Google Trips
Google Trips е подобно на WorldMate, но с потенциала да се превърне в хегемон. Приложението преравя пощата в Gmail (ако има позволение естествено) и автоматично отсява полетите, хотелската резервация, наемането на кола и запазените места в ресторант в подробен план за пътуването. Дава и допълнителна информация за местните атракции и карти за градовете, където пътуващият отива и може да изготви целодневна програма какво да прави като турист. Налично е за Android и iOS.
#Свободно време
Снимка: [Pexels]
Signal
Всеки си задава въпроса кое приложение да изплозва, когато му е нужен криптиран чат. Signal е един възможен отговор - приложението спечели доверието на политици и бизнесмени от цял свят. Signal предлага пълно криптиране, което означава, че дори създателите му не могат да видят какво потребителят изпраща и получава. Работи с контактите в телефона. Налично е за iOS и Android.
Wunderlist
Приложението е сред най-често хвалените мобилни органайзъри, тъй като може да се използва за лесно проследяване на списъка със задачите във всеки един аспект от личния и професионалния живот. Допълнително удобство е, че може да се споделят списъци с хората, които имат отношение към тях, да се прикачват снимки, документи и презентации и да има достъп до тях от всяко устройство. Може да бъде свалено за iOS и Android. Безплатно, като има и Pro версия с повече възможности срещу 4.99 долара на месец.
Evernote
Популярното приложение за организиране на файлове, документи, бележки и списъци със задачи вече е напълно интегрирано с Google Drive. Evernote позволява добавянето на текстови документи, презентации и слайдове, списъци и таблици директно като прикачен файл или линк от своя Google Drive акаунт, без да се налага да напускате програмата. Линковете са оформени като обекти, на които може да се кликне директно. Приложението остава най-популярният органайзър и можете да го използвате практически за всичко - за запис и споделяне на срещи, за търсене на текст в PDF файлове, за дневник и много други. Но трбява да сте наясно, че има различни нива на абонамент и за да имате всички тези възможности на едно място трябва да плащате най-високата цена - 70 долара на година. Налично е за iOS, Android и Windows Phone.
Asana
Приложението събира на едно място цялата работа и проекти, по които екипът в дадена компания работи, вместо темите и обсъжданията да са разпръснати в отделни имейли или чатове. Потребителят може бързо и лесно да създава и възлага задания. Има и възможност за напомняне, запитвания и други опции, чрез които да се следи напредъкът на целия проект. Налично за iOS и Android. Безпно за използване от до 15 души във фирмата.
Streak
Ако компанията използва Gmail или различните апликации от Google Apps, това iOS приложение може да бъде много полезно. Streak е чудесен малък софтуер за управление на връзката с клиенти (CRM), който лесно се интегрира с Google продукти. Едно от удобствата е, че може да се проследяват и развитието на отношенията с клиентите си от едно място и да сте наясно на кой етап от преговорите или преди сделка сте в момента. Софтуерът с базовите функционалности е безплатен за до петима потребители.
Wave
Всеки малък бизнес има своите особености, особено при малко служители и без отделен финансов отдел. От Wave разбират това и тъкмо по тази причина са разработили безплатен счетоводен софтуер и допълнителни опции към него, които да помогнат на мениджмънта да държи под контрол фактурите и сметките си. През приложението може просто да се снимат касовите бележки и те директно влизат в счетоводния акаунт. Той пък може да бъде достигнат през различни устройства - за Android и iOS, защото цялата платформа е в облачен сървър.
Acorns
Приложението свързва кредитна или дебитна карта с инвестиционна схема. При всяка покупка сумата се закръглява и рестото до закръгляването се инвестира. До каква сума да се закръглява определя потребителят. Средствата се насочват към шест различни схеми, които предлагат различен рисков профил. Таксите варират от 1 долар месечно до 0.25% от портфейла годишно. За момента Acorns е достъпно само за американски граждани, но създателите му планират и глобална експанзия.
Economist Films
Как ще изглеждат професиите на бъдещето? Ще достигнат ли технологичните стартъпи Космоса? Кой е правилният начин за регулиране на използването на опиати? От няколко месеца списание The Economist започна нов иновативен проект - The Economist Films, чрез който продуцира кратки документални филми по наболели глобални въпроси. Всяко от видеата включва анализ, репортажи на място и щипка хумор, които запазват духа на изданието дори във филмов формат. Приложението е налично за iOS и Android.
Pocket
Всеки е имал моменти, в които попада на интересни статии и видео, но няма никако време за тях. С Рocket може да се запазва съдържание за по-късен преглед почти навсякъде - на компютъра, мейла, в различни браузъри или в приложения като Facebook, Twitter, Flipboard и др. Така всичко е на едно място и организирано според предпочитанията на потребителя. Приложението е налично за Android и iOS.
Curiosity
Ако и вие изповядвате убеждението, че ден, в който не сте научили нищо ново, е загубен, това приложение е тъкмо за вас. Плаформата Curiosity.com е вдъхновила милиони хора да трупат знания всеки ден, а сега е достъпна и в мобилен вариант. В приложението можете да откриете образователни видеа и факти на всякакви теми - от история до изкуство и наука. Налично е за iOS и Android.
Blinkist
Има около 1 млн. души, които могат да четат по четири книги на ден, и то благодарение на Blinkist. Мобилното приложение резюмира напълно безплатно над 1500 полезни четива до 15-минутни статии. Така човек получава бърз достъп до лесно за възприемане знание. Един от фокусите на софтуера е бизнес литература по теми като маркетинг, мениджмънт, кариерно развитие, предприемачество, MBA. Освен това можете да откриете и друго полезно четиво в области като психология, здраве, икономика, политика, популярни науки, история и др. Налично е за iOS и Android
Nuzzel News
Nuzzel е най-лесният начин да бъдат открити горещите теми на деня - нужно е потребителят само да свърже своя Twitter акаунт и започва да получава уведомления за релевантни новини и дискусии според зададените интереси. Вижда какво четат приятелите му и различни влиятелни фигури. Налично е за iOS и Android.
Packpoint
PackPoint действа като личен асистент, който съветва какво пътуващият да вземе в багажа си. Приложението подготвя "куфара" според вида на пътуването - туризъм или бизнес. Потребителят само трябва да зададе къде отива и колко дълъг ще е престоят. Софтуерът се синхронизира с Evernote и има интеграция с приложението TripIt. Налично е за iOS и Android.
WorldMate
WorldMate може да е от полза в много аспекти от пътуването, като е нужно само да се препратят потвържденията за резервациите и приложението ще се погрижи за останолото. В него има редица удобства, а най-полезните са, че потребителят може да следи в реално време евентуални промени в полетите, свързани е с хотели и rent-a-car услуги, има интегрирана прогноза за времето и валутен калкулатор. Можете да се свали за iOS и Android.
YouLocal
Ако човек се чуди какво се случва в квартала - какви теми занимават местната общност, къде е следващото интересно събитие, с YouLocal може бързо да намери отговори на тези въпроси. Българското приложение свързва потребителя с околния свят по нов начин, като го запознава с всичко, което се случва в съседство, а защо не и с нови хора със сходни интереси. В приложението може да се използва чат и директно да се участва в дискусии, без точното местоположение да е видимо за всички останали потребители. Можете да бъде свалено за iOS и Android
Moovit
Moovit е локално транспортно приложение, на което са се доверили над 28 млн. пътуващи в повече от 750 града. Комбинирайки всички опции за предвижване в едно приложение, Moovit дава пълен контрол над пътувания и вече туристът може да бъде спокоен, когато използва обществения транспорт в непознат град. А тъй като той винаги е непредвидим, Moovit непрекъснато се обновява, когато операторите променят графиците или услугите си. Софтуерът е наличен за iOS и Android.
Prisma
Само седмица след пускането си Prisma вече имаше около 1 млн. активни потребители. Софтуерът използва алгоритми и различни филтри, за да превърне снимките, които потребителите качват в произведения на изкуството - при това в различни стилове и от различни епохи. Налично е за iOS и Android.
Periscope
Twitter смята, че все повече хора искат да се превърнат във видеоблогъри. Необходимо е единствено смартфон с интернет връзка: потребителят пуска приложението, активира камерата и вече предава на живо. Междувременно софтуерът уведомява потребителите, които го следват в Periscope, че е онлайн, като може да публикува и линк в профила ви в Twitter. От излизането си преди година и половина приложението се превърна в популярен инструмент за излъчване на живо. Може да се използва през iPhone и телефон с Android.
Google Duo
Преди няколко месеца Google най-накрая пусна отговор на популярното приложение на Apple - FaceTime. С видеочата на интернет гиганта може лесно да се водят сигурни видеоразговори. За използването на Google Duo е достатъчен само телефонен номер, а сред любопитните му функции е Knock Knock, чрез която може да бъде видян обаждащия се на живо, още преди да отговори на повикването. Налично е за iOS и Android.

3 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK