Дигитални модели

Cinemood Cinemood произвежда мини проектори на дигитално съдържание за деца; NeuroQore прави тестове с използването на магнитeн резонанс за лечение на психични разстройства; GOAT разработва мобилна marketplace платформа за купувачи и продавачи на колекционерски маратонки

Иновативни проектори за деца

Виж зайчето на стената

Създаването на дигитално съдържание за деца досега беше запазено основно за мобилни устройства като таблети. Стартиращата компания Cinemood залага на нов модел и обвързва идеята си с друг тип хардуер: проектори, съобщи TechCrunch. Мини джаджите са зарeдени предварително с най-различно съдържание за малчугани на всякакви възрасти. Всяко устройство се продава на цена между 450 и 600 долара и идва заредено с над 150 часа филмчета, дигитални книги, песни, аудиоприказки, куклено шоу и различни уроци. Отделно могат да бъдат купувани допълнително цветни "шапчици", съдържащи NFC чип, които се поставят върху проектора и добавят ново съдържание. Повечето неща се предлагат на различни езици. Cinemood вече привлече инвестиция за 2.5 млн. долара от базирания в Европа фонд IIFD. Преди това компанията проведе успешна кампания за групово финансиране в Indiegogo, където набра 150 000 долара и достави навреме продукта на подкрепилите я. Също така стартъпът премина през акселераторската програма на Bang&Olufsen. Според съоснователя на компанията Майк Буховцев платформата ще привлече повече създатели на съдържаниe, а отделно родителите имат контрол над всяко нещо, което се прожектира. Проекторът използва Android KitKat и има 1 гигабайт RAM, като ползва DLP оптична технология. Теглото му е едва 250 грама и се събира в дланта на едната ръка.
Медицина

Магнитен резонанс срещу психични разстройства

Повечето доктори предписват лечение с медикаменти за тези състояния, а около две трети от пациентите не реагират на първото лекарство, което поемат. Но NeuroQore се надява да замени поемането на химични съставки чрез пускането на магнитeн резонанс към мозъка на пациента, за да лекува психични разстройства като тревожност и депресия. Стартъпът смята, че първите тестове на технологията са повече от успешни. "Имаме ремисионен успех от 87.5% спрямо депресията, която не може да бъде лекувана с медикаменти", заяви пред TechCrunch съоснователя на NeuroQore Мехран Талебинджад. Всъщност подобни опити не са нещо ново, а се правят от средата на 90-те години на ХХ век. NeuroQore залага на rTMS технологията, тъй като изпраща магнитен резонанс директно към мозъка. Според специалисти подобно лечение няма странични ефекти, но негативната страна е, че може да не въздейства на всеки пациент. NeuroQore е одобрена в Канада, където е централата й. Екипът на Талебинджад иска да получи одобрение и в САЩ. NeuroQore показа технологията си на демонстрация в биотехнологичния акселератор Indiebio в Сан Франциско, като плановете са след одобрението да отвори центрове из САЩ в следващите три години. Компанията е създадена през 2011 г. и вече има привлечени инвеститори, но не обявява какъв е размерът на финансирането.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове