Дигитални модели

Нова програма, дело на специалисти от Microsoft и Cambridge University, използва изкуствен интелект, за да решава често срещани проблеми на разработчиците, като краде код от... други програми; Приложението Taken Mate проследява профилите в социалните мрежи на потребителите си, за да идентифицира коя обявена от тях информация е истина и коя не

Софтуер

Програма, кодирай за мен

Нова програма, дело на специалисти от Microsoft и Cambridge University, използва изкуствен интелект, за да решава често срещани проблеми на разработчиците, като краде код от... други програми. DeepCoder използва тъй наречения програмен синтез - създава нови програми чрез комбинирането на код от съществуващ вече софтуер. И макар приложенията й още да са ограничени, след време ще може да пише цели програми, съобщи New Scientist. "Открихме проблеми при писане на софтуер, които могат да се решат не от хора, а от DeepCoder", обявиха учените в свой доклад. Платформата разглежда различни видове код и може да ги комбинира според съответната задача. Това е едва първата стъпка от изграждането на изкуствен интелект, който ще може да пише комплексен софтуер. Постигането на подобен пробив ще промени изоснови индустрията. Всеки потребител, който иска да създаде определена програма, ще може да опише идеята си за нея и да остави системата да я създаде, дори и да няма нужните технически опит и знания. Дори и в момента много разработчици работят по същия начин - режат код и го променят според изискванията на съответния проект. Предимството на изкуствения интелект е, че може да търси код по-подробно от човек. DeepCoder използва машинно обучение, за да оцени колко приложими са намерените фрагменти. Ако DeepCoder се развие бързо, може да настъпи краят на младшите програмисти по компаниите.

Онлайн срещи

Това ти ли си?

В днешния забързан свят все повече хора се срещат и дори започват сериозна връзка през приложенията за запознанства. Но използването на тези платформи носи и рискове, най-малкият от които е откритието, че човекът срещу теб не е същият както онлайн персоната си. Което пък означава, че много често потребителите трябва сами да "разследват" евентуалния бъдещ партньор. Тук на помощ идва новото приложение Taken Mate. То проследява профилите в социалните мрежи на потребителите си, за да идентифицира коя обявена от тях информация е истина и коя не е. Платформата изисква синхронизиране на профилите във Facebook, Tinder, Twiter и LinkedIn, след което използва алгоритъм да събере информацията. Софтуерът проверява семейния статут, образование и професия. Отделно се грижи и за сигурността на хората, които го използват - например в САЩ се свързва с базата данни на извършилите сексуални престъпления. "Taken Mate дава на хората информацията, която им е нужна, за да ходят спокойни на срещи. И най-хубавата част е, че могат да използват приложението в комбинация с който и да било софтуер за запознанства", заяви пред сайта Tech Times Мат Конденца, изпълнителен директор на Taken Mate. За улеснение програмата използва три цвята - зелено, жълто и червено, за да идентифицира потребителите. За всяко сваляне на приложението за Android и iOS Тaken Mate дарява на шест благотворителни организации.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар