"Този зъб ме изненада в гръб"

Кратка история на най-голямото българско научно откритие за последните години и как за малко никой да не разбере за него

Едно от най-сериозните научни открития от последните месеци всъщност се оказа изцяло българско. В понеделник вечерта реномираното издание PLOS ONE излезе със скромното заглавие "Грекопитекът от късния миоцен в Европа – потенциален първи предчовек", което британският Telegraph синтезира с шумното "Европа е родното място на човечеството, не Африка". От открита преди 70 години челюст в Гърция и зъб, открит в България преди десет години, за които всъщност се разбира, че са принадлежали на един и същ вид - вероятно липсващо звено в еволюционната история на човека. Той е живял преди 7,2 милиона години и научното му име е Graecopithecus freybergi, или на галено "Ел Греко", а човекът, стоящ зад това откритие е директорът на Националния природонаучен музей проф. д-р Николай Спасов.

Историята започва съвсем неочаквано през 2007 г., когато професор Спасов се връща от разкопки в Македония и както сам признава: "Този зъб ме изненада в гръб." Малко по-рано с него се е свързал любител, колекционер на фосили. Докато разглежда колекцията, професорът обръща внимание на един дребен предкътник, който тази седмица захапа челните страници на изданията от Канада до Австралия.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал