Дигитални модели

Купих си апартамент с блокчейн; Една за всички, всички за една; Гледай филм по Facebook

Pixabay
Pixabay    ©  Pixabay
Pixabay
Pixabay    ©  Pixabay

Купих си апартамент с блокчейн

Базираният в Калифорния стартъп Propy с български корени предлага приложение на блокчейн технологиите, с което потребителите ще могат да закупуват недвижима собственост в чужбина изцяло онлайн. Освен премахването на бюрократичните пречки покрай покупката на жилище в чужбина Propy предлага и значително по-високо ниво на защита на правата по собствеността. Блокчейн технологиите вече трансформират имотните пазари в Швеция, Грузия и Естония, а от неотдавна и в Украйна. Propy сключи споразумение с украинското правителство, което ще използва технологията към имотния си регистър. Надеждата на властите е, че новата технология ще помогне на Украйна да се възстанови от икономическата криза. За периода 2014-2015 г. недвижимата собственост в страната се е обезценила с над 70%. Чуждите инвестиции в страната постепенно се завръщат, голяма част от които са в имоти. Законодателството около партньорството с Propy ще влезе в сила на 1 януари 2018 г. и ще позволи на местни и чужди граждани да купуват имоти в страна по прозрачен и сигурен начин, изцяло онлайн. Чрез етериум Propy позволява на брокери, продавачи, купувачи и нотариуси да сключват имотни сделки. Подобно на биткойн, етериум е блокчейн технология, която използва разпределени сред обществото "верижни" мрежи. Биткойн и етериум се различават по предназначението и способностите си. Етериум се базира на т.нар. крипто-токени, които захранват мрежата зад блокчейн технологията. Propy създава свой PRO токен, който позволява на собствениците на имоти да регистрират и прехвърлят имуществото си. Според Наталия Караянева, изпълнителен директор на Propy, приложението на блокчейн в пазара за недвижима собственост ще доведе до значително по-висока сигурност за правата на собствениците.

Една за всички, всички за една

Френският финтех стартъп Linxo набра инвестиции в размер на 24 млн. евро от три финансови институции - Crеdit Agricole, Crеdit Mutuel Arkеa и MAIF. Компанията предлага мобилно приложение, чрез което собствениците на повече от една банкова сметка ще могат да управляват парите си в единна платформа. Мобилното банкиране във Франция е сред най-бавно развиващите се в Европа. Близо 25% от банките в страната изобщо не предлагат услугата, а 60% от предлагащите не разполагат с мобилно приложение. Едва 40% от финансовите институции в страната позволяват отключване на банковото приложение на мобилния телефон на потребителя с пръстов отпечатък. Така привидно лесната задача да провериш финансовия си баланс се оказва неочаквано сложна във Франция. Linxo се опитва да разреши този проблем, като създава приложение с интуитивен дизайн, поставяйки потребителя на първо място.Софтуерът ще предлага интегриран достъп до всички сметки, които потребителят иска да следи едновременно. До момента стартъпът си партнира с 12 френски банки. Компанията планира да добавя пет нови финансови институции към мрежата си всеки месец. Освен синхронизация между различни сметки, Linxo предлага и пространствен анализ на моделите на харчене и инвестиране на всеки потребител. Приложението дори има способността да анализира минали транзакции на база съществуваща банкова история. Linxo разработва и функционалност за кандидатстване за кредит, както и покупка на застрахователни продукти, директно в приложението. Стартъпът ще ползва инвестицията от 24 млн. лв., за да започне да предлага приложението си в други държави в Европа.

Гледай филм по Facebook

Социалната мрежа Facebook поема нова посока на развитие. Според The Wall Street Journal компанията ще инвестира 1 млрд. долара в разработването на съдържание за новата си видеоплатформа Watch. Бюджетът се равнява на този, който Apple планира да отдели за създаването на оригинално видеосъдържание през 2018 г. Сумата би била рекордна за Facebook, тъй като надвишава предишни инвестиции в пряко онлайн предаване на събития чрез социалната мрежа. Facebook лансира видеоплатформата си Watch първо в Америка.Мобилното приложение на социалната мрежа вече включва и секция за оригинално видеосъдържание. За целта, Facebook си партнира с трети страни, сред които Freethink Media, MLB, Discovery Channel и други. С новата си инициатива социалната мрежа се надява да привлече и ангажира вниманието на повече потребители. Темите за новото съдържание ще се избират от специално създаден алгоритъм, който ще предсказва колко вероятно е дадено видео да се сподели от голям брой потребители. Бюджетът на Facebook е близък до този на Amazon и Netflix. Интересно е да се проследи какво съдържание ще произлезе от социалната платформа, имайки предвид обема и качеството на продукциите на конкурентните видеоплатформи. Според анализатори инвестицията е показателна за бъдещата стратегия за развитие на Facebook, а именно услуга, която да е нещо средно между Youtube и Neftlix.