Дигитални модели

Купих си апартамент с блокчейн; Една за всички, всички за една; Гледай филм по Facebook

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Купих си апартамент с блокчейн

Базираният в Калифорния стартъп Propy с български корени предлага приложение на блокчейн технологиите, с което потребителите ще могат да закупуват недвижима собственост в чужбина изцяло онлайн. Освен премахването на бюрократичните пречки покрай покупката на жилище в чужбина Propy предлага и значително по-високо ниво на защита на правата по собствеността. Блокчейн технологиите вече трансформират имотните пазари в Швеция, Грузия и Естония, а от неотдавна и в Украйна. Propy сключи споразумение с украинското правителство, което ще използва технологията към имотния си регистър. Надеждата на властите е, че новата технология ще помогне на Украйна да се възстанови от икономическата криза. За периода 2014-2015 г. недвижимата собственост в страната се е обезценила с над 70%. Чуждите инвестиции в страната постепенно се завръщат, голяма част от които са в имоти. Законодателството около партньорството с Propy ще влезе в сила на 1 януари 2018 г. и ще позволи на местни и чужди граждани да купуват имоти в страна по прозрачен и сигурен начин, изцяло онлайн. Чрез етериум Propy позволява на брокери, продавачи, купувачи и нотариуси да сключват имотни сделки. Подобно на биткойн, етериум е блокчейн технология, която използва разпределени сред обществото "верижни" мрежи. Биткойн и етериум се различават по предназначението и способностите си. Етериум се базира на т.нар. крипто-токени, които захранват мрежата зад блокчейн технологията. Propy създава свой PRO токен, който позволява на собствениците на имоти да регистрират и прехвърлят имуществото си. Според Наталия Караянева, изпълнителен директор на Propy, приложението на блокчейн в пазара за недвижима собственост ще доведе до значително по-висока сигурност за правата на собствениците.

Една за всички, всички за една

Френският финтех стартъп Linxo набра инвестиции в размер на 24 млн. евро от три финансови институции - Crеdit Agricole, Crеdit Mutuel Arkеa и MAIF. Компанията предлага мобилно приложение, чрез което собствениците на повече от една банкова сметка ще могат да управляват парите си в единна платформа. Мобилното банкиране във Франция е сред най-бавно развиващите се в Европа. Близо 25% от банките в страната изобщо не предлагат услугата, а 60% от предлагащите не разполагат с мобилно приложение. Едва 40% от финансовите институции в страната позволяват отключване на банковото приложение на мобилния телефон на потребителя с пръстов отпечатък. Така привидно лесната задача да провериш финансовия си баланс се оказва неочаквано сложна във Франция. Linxo се опитва да разреши този проблем, като създава приложение с интуитивен дизайн, поставяйки потребителя на първо място.Софтуерът ще предлага интегриран достъп до всички сметки, които потребителят иска да следи едновременно. До момента стартъпът си партнира с 12 френски банки. Компанията планира да добавя пет нови финансови институции към мрежата си всеки месец. Освен синхронизация между различни сметки, Linxo предлага и пространствен анализ на моделите на харчене и инвестиране на всеки потребител. Приложението дори има способността да анализира минали транзакции на база съществуваща банкова история. Linxo разработва и функционалност за кандидатстване за кредит, както и покупка на застрахователни продукти, директно в приложението. Стартъпът ще ползва инвестицията от 24 млн. лв., за да започне да предлага приложението си в други държави в Европа.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар